GÜNDEM - 10 Mayıs 2024 Cuma 15:48

Zonguldak’ta Engelliler Haftası kutlandı

A
A
A
Zonguldak’ta Engelliler Haftası kutlandı

Zonguldak’ta Engelliler Haftası törenle kutlandı.


Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkalığı tarafından Engelliler haftası kapsamında Valilik önünde tören düzenlendi. Törene, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Türkmen, Zonguldak Engelliler Derneği Başkanı Hüseyin Şirin, Çatalağzı Engelliler Derneği Başkanı Özcan Albas ve öğrenciler katıldı. Protokol üyeleri bando eşliğinden Madenci Anıtı’ndan Valilik önüne yürüdü.


Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Zonguldak Engelliler Derneği üyeleri çelenk bıraktı. Günün anlam ve önemi belirten konuşmayı yapan Hüseyin Şirin şöyle dedi:


"Engellilerin sorunlarını maalesef yine gündeme getirmek zorunda kalıyoruz. Bilindiği gibi engelli raporları, engellilerin yaşam haklarının kullanılması bakımından engelliler için hayati önem taşımaktadır. 2019 yılında yapılan son düzenleme ile engellilerin rapor alması ve engel oranları düşürüldü. Engelli olduğu halde yüzde 40 engel raporu almayan engelliler maalesef zor durumda kaldı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan sağlık uygulama tekniğinin son derece engelliler açısından büyük oluşturdu. Kronik hastalar, yaşlılar daha zor şartlarda hayat sürdürmek zorunda kaldı. Yararlanma hakları kısıtlanırken destek fiyatları maalesef enflasyon karşısında tamamen yok olmuş durumda. Bu açık biçimde engellilerin gerekçe duyduğum desteklere erişimini çok zor zorlamış durumdadır.2022 sayılı yasa ile verilmekte olan sosyal yardım tutarları da başta gıda olmak, enflasyon karşısında çok zayıflamış durumdadır. Birleşmiş Milletler artık temel bir ülkesine düşünen, insana yaraşır bir yaşam için gereken adımları mutlaka atılmalı ve engellilerin insan yaşama hakkı hayata geçirmelidir diyoruz. Hepinizi tekrar sevgiyle, saygıyla selamlıyorum."


Program hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.



Zonguldak’ta Engelliler Haftası kutlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.