GÜNDEM - 01 Kasım 2024 Cuma 16:39

Örümcek adam kostümüyle mağarayı gezdi

A
A
A
Örümcek adam kostümüyle mağarayı gezdi

Türkiye’nin dört bir yanını örümcek adam kostümüyle dolaşmayı hedefleyen Salih Ayaz Koç, yolculuğunun 52. durağında Karadeniz Ereğli’ye vardı. İzmir’den yola çıkan 24 yaşındaki Koç, ilçenin tarihi ve kültürel değerlerinden olan Cehennemağzı Mağaralarını ziyaret ederek, halkın büyük ilgisini topladı.


Koç, özellikle deprem bölgelerinde çocuklar için gösteriler düzenlemesiyle tanınıyor. İzmir’deki 2020 depremi ile Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depreminin ardından afet bölgelerine giderek çocuklara moral desteği sağlayan Koç, 72 gün boyunca çadır kentlerde kalarak depremzede çocuklarla oyunlar oynadı ve askerlere yemek yaparak dayanışmaya katkıda bulundu. Bu deneyimlerin ardından Türkiye’yi gezip tanıtmaya karar verdiğini söyleyen Koç, kendisini "Türkiye’nin Spider-Man’i" olarak tanımlıyor.


Karadeniz Ereğli’yi ziyaretinde Cehennemağzı Mağaraları hakkında düşüncelerini paylaşan Koç, buranın nefes alınabilir temiz havası ve mitolojik önemiyle ziyaretçilere şifa verdiğini belirtti. Mitolojiye göre Herkül’ün kendisine verilen 12 görevi tamamlamak için Ereğli’ye gelerek bu mağaralarda son görevini gerçekleştirdiğini anlatan Koç, Cehennemağzı’nın mutlaka görülmesi gerektiğini vurguladı.


Yerel halktan gördüğü sıcak karşılamadan duyduğu memnuniyeti de ifade eden Koç, Türkiye’yi tarihi ve kültürel güzellikleriyle tanıtma yolculuğuna devam edeceğini belirtti. Ziyaret sırasında ilçenin sahilinde bulunan 2,5 metrelik Herkül heykelini de gezen Koç, vatandaşlarla sohbet ederek hatıralarını paylaştı.



Örümcek adam kostümüyle mağarayı gezdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Nar ekşisi bütçeye destek sofralara lezzet katıyor Narı ve nar ekşisiyle meşhur İzmir’in Aliağa ilçesindeki Çıtak Mahallesi’nde nar hasadı başlarken, Türk ve dünya mutfağının önemli lezzetlerinden olan nar ekşisi, Çıtaklı kadınlar tarafından doğal yöntemlerle üretiliyor. Mahallede organik olarak yetiştirilen nar, daha sonrasında yine doğal yöntemlerle nar ekşisi yapımında kullanılıyor. Ekim ayının son haftalarında başlayan nar hasadının büyük bölümünü tamamlayan Aliağa ilçesindeki Çıtak Mahallesi sakinleri, nar ekşisi yapımına başladı. Mahallede artık gelenekselleşen doğal nar ekşisi yapımı, yıllardır imece usulüyle yapılıyor. Mahallede sıraya göre nar toplanıyor ve nar ekşisi yapımına el birliğiyle yardım ediliyor. Kesilen narlar sopa yardımıyla kabuğuna vurularak tanelerinin leğenlere düşmesi sağlanıyor. Ayıklanan nar taneleri daha sonra bidonlara alınıyor. Eskiden taşlarla yapılan ezme işlemi için günümüzde özel bir karıştırma aracı kullanılıyor. Ortalama 8 saat süren bir kaynatma işlemi başlıyor ve odun ateşinde kaynayan nar suları siyahlaştığında ekşi kıvamına gelmiş oluyor. Birkez daha süzülen nar ekşileri şişelere dolduruluyor ve alıcılarına ulaştırılıyor. Mahalle sakinleri birçok aşaması olan nar ekşisi yapımının zahmetli bir süreç olduğunu dile getiriyor. Mahalledeki nar ekşisi üreticilerinden Hülya Sever, doğal Çıtak nar ekşisi yapımı hakkında şunları ifade etti: “Nar ekşisi yapımı bizde dedelerimizden, nenelerimizden gelen bir gelenektir. Bizim nar ekşilerimiz; duru, tamamen organik, içinde hiçbir katkı maddesi yok. 5 kilo nar suyundan 1 kilo nar ekşisi çıkıyor. Ağaçlarımızı fidelerden büyütüyoruz, narlarımız aşılı değil. Nar ekşilerimizin kıvamı da markettekiler gibi koyu değil. Onlar zaten nar ekşisi değil sosu olarak geçiyor, ekşi gibi değil. Bizim ekşilerimiz direkt içilebilir haldedir.”