GÜNDEM - 06 Kasım 2024 Çarşamba 14:56

Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Amankul’dan Rektör Özölçer’e ziyaret

A
A
A
Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Amankul’dan Rektör Özölçer’e ziyaret

Kazakistan Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosu Nuriddin Amankul ve beraberindeki heyet, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’i makamında ziyaret etti.


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Farabi Kampüsündeki Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette iş insanı Fatih Furtun da yer aldı. Amankul’un nazik ziyaretlerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Özölçer, konuğuyla öğrenci merkezli bir üniversite olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin uluslararası alanda gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bir süre sohbet etti. Rektör Özölçer ayrıca BEUN’da öğrenim görmekte olan Kazak öğrencileri kültür elçileri olarak gördüklerini sözlerine ekleyerek iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin ve karşılıklı kültürel etkinliklerin akademik camiada da öğrenciler ve akademisyenler arasında olumlu bir etkileşim oluşturduğunu ifade etti.


Dostane misafirperverliğine ithafen BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerini sunan Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Amankul, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin akademik camiada gerçekleştirdiği kayda değer faaliyetlerini yakinen takip ettiğini dile getirdi. Özellikle nitelikli eğitim öğretim anlayışı ve yaşayan kampüsü ile Türkiye’de öncü rol model olan BEUN ile Batı Karadeniz’in eşsiz doğal güzelliğine sahip Zonguldak’ın, Kazak öğrencilerin önde gelen tercihlerinden olduğunun da altını çizdi.


Ziyaret, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve karşılıklı iyi niyet temennilerinin ardından günün anısına binaen hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bu gelenek 500 yılı aşkın süredir devam ediyor: "Bir bayram havası oluşuyor" Bolu’da Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın süredir devam eden Regaip Kandili geleneği bu yıl da devam etti. Kandillerin önemine vurgu yapan ve çocuklara örnek olunması gerektiğini ifade eden cami imamı, “Ama biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız hatalardan ders çıkaralım” dedi. Bolu’nun merkezine bağlı 65 haneli Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın süredir Regaip Kandili geleneği sürüyor. Regaip Kandili gününde köylüler evlerinde lokma ve yemek hazırlıyor. Akşam namazı vakti yaklaştığında ise vatandaşlar evlerinde hazırladıkları yemekleri caminin yemekhanesine taşıyor. Geleneğe göre, köydeki onlarca vatandaş akşam namazını kılıyor. Akşam namazının ardından cami yemekhanesinde tüm köy halkı hazırlanan yemekleri yiyor. Yıllardır süren gelenek sayesinde köylülerin, şehir dışındaki akrabaları ve aileleri kaynaşıyor. “Televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize yasin-i şerif okuyalım” Yazıören köyü imamı Turgut Yerlikaya namaz bitiminde, “Namazlarımıza gelelim ihmal etmeyelim. İkincisi ise eve gittiğimizde televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize Yasin-i Şerif okuyalım. Bildiğimiz dualardan okuyalım. Onları da memnun edelim. Ve bizi gören çocuklarımız der ki, ‘Ninemiz dedemiz böyle yapardı’ der. Biz de bu alemden öbür aleme gittiğimizde bizden gördüklerini yaparlar. Ama biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız hatalardan ders çıkaralım” diyerek cemaate seslendi. “Bir bayram havası oluşuyor” Murat Erdoğan isimli vatandaş, "Bunlar bizim için çok önemli. Neden çok önemli? Çünkü bunlar bizim geçmişimiz. Bu gelenek, atalarımızdan bize miras kalan bir gelenek. Bildiğimiz kadarıyla, büyüklerimizden duyduğumuza göre, 600 yıla yakın süredir devam eden bir gelenek. Burada gerçekten çok güzel şeyler yaşanıyor. Mesela şehirde yaşayanlar, köyden uzakta olanlar buraya geliyor. Burada adeta bir bayram havası oluşuyor. Hem Ramazan’ı karşılama hem de üç ayları karşılama amacı taşıyor. Bu sayede insanlar birbiriyle hoş sohbet ediyor. Yani hem bayramlaşma hem tanışma hem de kaynaşma gerçekleşiyor. Burası tek bir köy, ama iki mahalleden oluşuyor. Her yıl bir mahalle sırasıyla evlerinde hazırladıkları yemekleri buraya getiriyor. Bu etkinlikte çocuklar, kadınlar, erkekler herkes bir araya geliyor. Farklı sofralarda komşularının hazırladığı yemekleri tadıyorlar. Bir bayram havası oluşuyor” ifadelerini kullandı.