ASAYİŞ - 09 Aralık 2023 Cumartesi 23:32

Heyelanda toprak altında kalan 18 kişi kurtarıldı

A
A
A
Heyelanda toprak altında kalan 18 kişi kurtarıldı

Zonguldak’ta toprak altında kalan evdeki 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sırasında meydana gelen ikinci heyelanda toprak altında kalan 2’si ağır 18 yaralı kurtarıldı. Anne ve oğlunu kurtarma çalışmaları kademeli olarak sürüyor.

 

Asma Mahallesi Tulumba mevkiinde meydana gelen heyelanda, içerisinde Perihan (70) ve oğlu Sait Çakar’ın (50) bulunduğu ev toprak altında kaldı.

18 kişilik ekip göçük altında kaldı

Olay yerine gelen ekiplerin kurtarma çalışmalar sırasında meydana gelen ikinci büyük heyelanda 18 kişilik ekip göçük altında kaldı. Can pazarının yaşandığı olayda ihbar üzerine olay yerine çok sayıda ambulans ekipleri sevk edildi.

Çevredeki evler boşaltıldı

Hummalı çalışmayla toprak altında kalan 18 kişi kurtarılarak ilk müdahalelerinin ardından hastanelere kaldırıldı. 2 kişinin durumunun ağır olduğu olayla ilgili bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken çevredeki evler tedbir amacıyla boşaltıldı.

Arazinin sıkıntılı olması nedeniyle ambulanslar olay yerine ulaşım sağlayamazken yaralılar, sedye ve AFAD araçlarıyla ambulanslara taşındı.

Anne ve oğlunu kurtarma çalışmaları yeni bir heyelan riski nedeniyle kademeli olarak sürüyor.

Rıdvan Bostancı - Onur Altındağ - Serhat Demir

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin Büyükşehir Belediyesi, Regaip Kandili’nde 15 bin kandil simidi dağıttı Mersin Büyükşehir Belediyesi, üç ayların müjdecisi, Ramazan ayının habercisi Regaip Kandili’nde vatandaşlara kandil simidi ikramında bulundu. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, birçok ilçede kurulan stantlarda vatandaşlara 15 bin kandil simidi dağıttı. Merkez ilçeler başta olmak üzere Tarsus, Erdemli, Silifke, Çamlıyayla, Gülnar, Mut, Aydıncık, Anamur, Bozyazı’da 32 cami önünde stant kuran ekiplerin dağıtımı gün boyu devam etti. Vatandaşların yoğun olarak kullandığı bölgelerde daha fazla insana ulaşmayı hedefleyen ekipler, birçok bölgeye ek stantlar kurarak dağıtımı gerçekleştirdi. Başkan Vahap Seçer’in sevgi ve selamlarını ileterek vatandaşların kandilini kutlayan ekipler, kent genelinde toplam 15 bin kandil simidi dağıttı. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda Psikolojik Danışman Ebru Şahin, "Büyükşehir Belediyesi olarak mübarek Regaip Kandili’nde vatandaşlarımızın manevi duygularını paylaşmak ve bu özel günü daha anlamlı kılmak amacıyla 4 merkez ilçemiz başta olmak üzere, 32 cami önünde 15 bin kandil simidi dağıtımı gerçekleştirdik. Birlik ve beraberliğimizi pekiştiren bu etkinlikte, ekiplerimizle halkımıza ulaşmanın ve geleneklerimizi yaşatmanın verdiği mutluluğu hep beraber yaşıyoruz. Regaip Kandili’nin tüm Mersin halkına, ülkemize ve İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum" dedi.
Denizli 300 yıllık sarnıç zamana karşı direniyor Denizli’nin Tavas ilçesinde eski Muğla yolu üzerinde bulunan yaklaşık 300 yıllık tarihi su sarnıcının bakımsızlıktan yıkılmaya başladığı belirtildi. Denizli’de araştırmacı yazar İbrahim Afatoğlu, yaklaşık 300 yıl insanların su ihtiyacını karşılayan Tavas ilçesi sınırlarından geçen eski Denizli - Muğla yolu üzerindeki su sarnıcının bakımsızlıktan yıkılmaya başladığına dikkat çekti. Eski yol üzerinde bulunan ‘Abbakbir’ olarak anılan sarnıç hakkımda bilgiler verem İbrahim Afatoğlu, “Abbakbir sarnıcı 300 yıllık bir sarnıç. 300 yıldır Denizli’den Muğla’ya, Muğla’dan Denizli’ye giden yolcuların su ihtiyacını karşılamış. Eskiden şebeke suları olmadığı zamanlarda kullanılan ama günümüzde artık ihtiyaç olmadığı için bu sarnıç bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tutmuş. Tabi bu 300 yıllık tarihi bir yapıdır bu. Bu yapılar korunması gerekiyor. Tavas da bu şekilde 60 kadar sarnıç vardır. Bir rivayet vardır tarihte bu sarnıçların yapılması konusunda. Kanuni Sultan Süleyman Rodos seferine giderken bu Denizli Muğla yolundan geçmiş. Ordusunun su ihtiyacını karşılamak için bu sarnıçlardan Mimar Sinan’a yaptırdığı söyleniyor. Tabi bu rivayet doğru mu eğrimi bilmiyoruz ama en azından 300 yıllık insanların su ihtiyacını karşılamış olan bu sarnıçların korunması gerekiyor. Bu gün bu sarnıç yıkılacak yarın diğer 60 tanesi de aynı şekilde yıkılacak. Bu sarnıçlar tarihi değeri olduğu için kültürel değeri olduğu için yaban hayatına faydası olduğu için korunması gereken tarihi yapılardır. Özellikle bunları Aydın Kültür Varlıkları Bölge Kurulu tescil etmeli” dedi. Tarihi eser niteliğindeki bu sarnıçların restore edilmesi gerektiğini belirten Afatoğlu, “Eğer bir yıl içinde daha bu sarnıç restore edilmezse bakım onarım tamir yapılmazsa 300 yıllık tarihi sarnıç yıkılıp gidecek. Bu sarnıcı tamir edip, sahip çıkmalıyız. İnşallah 300 yıllık bu su sarnıcının kurtarılması için gerekli adımlar atılır” diye konuştu.
İzmir Robotik cerrahi ile pankreas ameliyatı oldu, 3 saatte ayağa kalktı İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesinde tedavi gören İsmail Ateş isimli hasta, gerçekleştirilen robotik ameliyatla dalağını kaybetmeden sağlığına kavuştu. Aynı gün saatler sonra ayağa kalkabilen Ateş, hastane yönetimi ve doktorlarına teşekkür etti. Operasyonla ilgili açıklama yapan İEÜ Medical Point Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Özgür Fırat, “Yaklaşık 7-8 yıl kadar önce hastamızın sağ böbreği, tespit edilen bir kitle nedeniyle operasyonla alınmak zorunda kalınmış. Bu nedenle sol böbreği, sağlık açısından çok daha büyük bir önem taşıyordu. Takip süreçlerinde ise, pankreasın gövdesinde meydana gelmiş bir kitle tespit edildi. Yapılan detaylı incelemeler sonucunda, bu kitlenin cerrahi müdahale ile alınmasının gerekliliğine karar verdik.” diye konuştu. Pankreas ameliyatlarının çoğu zaman dalağın da alınmasını gerektirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özgür Fırat, "Bu durum, organların birbirine yakın konumda bulunması nedeniyle kaçınılmaz olabilmektedir. Ancak tıp alanındaki gelişmeler, artık daha karmaşık ameliyatların, hasta vücuduna daha az zarar vererek yapılabilmesini mümkün kılıyor. Robotik cerrahi, bu yenilikçi yaklaşımların en güzel örneklerinden biri. İsmail Bey ile görüştükten sonra, pankreas cerrahisinde robotik teknolojinin kullanılmasının, dalağın kurtarılma şansını önemli ölçüde artırabileceğini fark ettik. Bu durum, her ne kadar çok sık rastlanılan bir ameliyat olmasa da, bizim için önemli bir fırsattı. Hastamız da bu yaklaşıma sıcak baktı ve ameliyat kararını aldık.” diye konuştu. Küçük kesilerle iyileşme süreci hızlandırıldı Prof. Dr. Özgür Fırat, şöyle devam etti: "Bu operasyon, kapalı ameliyat olarak bilinen bir grupta yer alıyor. Robot yardımlı laparoskopik cerrahi olarak da adlandırılabilir. Özetle, hastanın karnında büyük bir kesi açmadan, yaklaşık bir santimetrelik delikler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bu sayede iyileşme süreci çok daha hızlı oluyor ve vücuda verilen travma en aza indiriliyor. Robotik teknoloji, dalağı korurken hassas damar yapılarına yakın bir şekilde çalışma imkanı sunuyor. Geçmişte dalağın alınma zorunluluğu genellikle damar ilişkilerinden kaynaklanırken, robotik teknoloji ile pankreastaki kitleye müdahale sırasında bu damarları hassas bir şekilde ayırma ve kurtarma şansı verdi.” Aynı gün ayağa kalktı Robotik cerrahi ile hemen ayağa kalktığını belirten İsmail Ateş, “Robotik cerrahi sayesinde büyük kesiler yapılmadan, daha hassas bir operasyon imkanı sağlandı. Ameliyatın ardından yaklaşık 3-4 saat sonra ayağa kalkarak, iyileşme sürecinin ne kadar hızlı olabileceğini bizzat deneyimledim.” şeklinde konuştu.