GÜNDEM - 09 Ekim 2024 Çarşamba 13:19

Dünya ve Türkiye birincileri Devrek’te buluştu

A
A
A
Dünya ve Türkiye birincileri Devrek’te buluştu

Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda dünya ve Türkiye birincileri Devrek’te bir araya geldi.


Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası"nda, Zonguldak’ın Devrek ilçesinde hayata geçirilen etkinlikte; Dünya Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Birincisi ile Türkiye Ezanı Güzel Okuma Birincileri bir araya geldi. Bu sene ilki gerçekleştirilen ve Devrek Belediyesi tarafından Cumhuriyet Alanı’nda organize edilen Kur’an-ı Kerim ve Kaside programında, Türkiye’nin önemli hafız ve mevlithanları gerçekleştirdikleri Kur’an-ı Kerim tilaveti, okudukları ezan ve kasidelerle programa katılan davetlilerin gönüllerine taht kurdu.


Çamlıca Camii Müezzin Kayyımı Mustafa Alphayta, Taksim Camii Müezzin Kayyımı Cengiz Bayraktar, İstanbul Barbaros Hayrettin Paşa Camii İmam Hatibi Alpcan Çelik ve Ayasofya Camii İmam Hatibi Ferruh Muştuer’in yer aldığı özel organizasyonda Devrekliler maneviyatı doyasıya yaşamanın tadını çıkardılar.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda konuşan Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, "Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle ilkini hayata geçirdiğimiz programımıza hepiniz hoş geldiniz. Bu tür programı gerçekleştirmek en büyük hayallerimden birisiydi. Çok şükür bunu hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyorum. İnşallah her yıl bu tür etkinlikleri yapmayı hedefliyoruz. Bu programda bizlere destek veren başta Kaymakamımız Muhammed Evlice’ye, din görevlisi arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.


Yaklaşık iki saat süren programın ardından İstanbul’dan organizasyona katılan hafızlara Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice ve Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar tarafından teşekkür plaketi ile ilçenin sembolü olan Devrek bastonu hediye edilirken, programa katılan yüzlerce davetliye nohutlu pilav, ayran ve tatlı ikramında bulunuldu.


Düzenlenen programa; Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, daire müdürleri, din görevlileri ile yüzlerce vatandaş katıldı.



Dünya ve Türkiye birincileri Devrek’te buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Ödüllü yazar Neslihan Önderoğlu Nilüfer’de okurlarıyla buluştu Nilüfer Belediyesi’nin “Edebi Kazılar” söyleşilerinin Ekim ayı konuğu, ödüllü yazar Neslihan Önderoğlu oldu. Önderoğlu, son romanı Cüret üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Nilüfer Belediyesi tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen ve Türk edebiyatının önde gelen isimlerini okurlarla buluşturan "Edebi Kazılar" söyleşilerinin Ekim ayı konuğu, son dönemlerin en çok okunan ve üreten yazarlarından Neslihan Önderoğlu oldu. Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinlikte Önderoğlu, ödüllü romanı "Cüret" ve edebiyata bakış açısı üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. 2012’de yayımlanan öykü kitabı "İçeri Girmez Miydiniz?" ile 2013 Haldun Taner Öykü Ödülü’ne, "Yeryüzü Yorgunları" romanı ile 2019 Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü’ne ve son romanı "Cüret" ile Duygu Asena Roman Ödülü’ne layık görülen Neslihan Önderoğlu’nun söyleşisine sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Yazar Fatma Burçak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, Neslihan Önderoğlu edebiyata ve öykücülüğe dair düşüncelerini paylaştı. Kendisini yazmaya iten en büyük etkenin çok okumak olduğunu belirten Önderoğlu, topluma dokunan ve rahatsız edici konular hakkında yazmayı tercih ettiğini söyledi. "Yazmak, okurlarla sürdürülen bir durum. İyi bir roman ya da öykü, okuru düşünmeye itmeli. Hikâyelerimdeki konuları da buna göre seçiyorum," diyen yazar, "Şu anda İstanbul’da iki genç kızımızı katledip sonrasında intihar eden zanlının düşünce yapısını, onun bakış açısından anlatacağım bir öykü yazıyorum" açıklamasında bulundu. Yazarların algı gücünün yüksek olduğuna vurgu yapan Önderoğlu, eserlerindeki konuları belirlerken sosyal hayattan, sinemadan ve güncel haberlerden ilham aldığını ifade etti. Cüret yok sayıların hikayesi ÜRET, 2023 yılında yayımlanan "Cüret" romanında, toplumca dışlanan, yok sayılan ve ötekileştirilen insanların hikâyelerini Gül, Resul ve Oğuz karakterleri üzerinden anlatan Önderoğlu, roman fikrinin ikinci öykü kitabı "Mevsim Normalleri”nde yer alan "Kestane Ağacı" isimli öyküde atıldığını belirtti. Yıllar içinde Gül ve Oğuz karakterlerini sıkça düşündüğünü ifade eden yazar, şunları söyledi: "Oğuz, serebral palsi hastası olduğu için evden çıkamıyordu. Gül de Oğuz’a bakmak zorunda olduğu için evdeydi. Onları evden çıkarmayı çok istedim. Bu noktada Resul karakteri doğdu. Resul, çocuk sayılabilecek bir yaşta ikiz kardeşini kaybetmenin travmasını yaşayan, kardeşini boğulmaktan kurtaramadığı için kendini suçlayan ve kendi seçimlerini yapmayı başaramamış biri. Belki de bu nedenle Gül ve Oğuz’a yardım ediyor." Söyleşinin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Neslihan Önderoğlu, okurları için kitaplarını imzaladı.
Bartın Yolcu sayısında rekor kırıldı Rusya’dan Türkiye’ye turist taşıyan Astoria Grande gemisi, 2 yıldır Bartın’a düzenlenen seferlerde en fazla yolcu taşıma rekorlarını da kırıyor. Daha önce ocak ve eylül aylarında bir seferde en fazla yolcu taşıma rekoru kıran gemi, son seferinde ise şu ana kadarki en fazla yolcu sayısına ulaştı. Karadeniz’de kruvaziyer yolcu taşımalığı yapan Astoria Grande gemisi, Fatih Sultan Mehmet Han’ın "Çeşmi cihan" olarak nitelendirdiği, doğası, tarihi, denizi ve kültürüyle yerli, yabancı turistlerin ilgi gösterdiği Amasra ilçesine 55. kez yanaştı. İlk kez 3 Ağustos 2022’de 327 yolcusuyla gelen gemi, 2 yıldır gerçekleştirdiği seferlerde en yüksek yolcu sayısına ulaştı. 2024 yılında üst üste yolcu rekorlarına ulaşan gemi, 3 Ocak 2023 tarihinde bin 82 yolcu ve 426 personelle Amasra Limanı’na gelirken, 25 Eylül tarihinde ise bin 100 yolcu ve 445 mürettebat ile ilçeye yanaşmıştı. Gemi ekim ayının ilk seferinde bin 113 yolcu ve 443 mürettebatla ilçeye ulaşarak, en fazla yolcu taşıdığı seferi gerçekleştirdi. Yolcu rekoru kırıldığını belirten Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, "Keyifli bir sonbahar günü, Astoria Grande tekrar limanımızda. Ekim ayının ilk seferi. Bu ay iki seferimiz daha var, kasımda da iki seferle 2024 yılını tamamlamış olacağız. Bugüne kadar gelen yolcu ve mürettebat açısından en kalabalık seferimiz. Gemi, bin 143 yolcu, 443 personelle geldi. Amasra’nın keyfini çıkarıyor misafirlerimiz. Önümüzdeki yıl içerisinde şu an planlanan 32 seferimiz var. Malumunuz, acente ve kruvaziyer gemi işletmecileri, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle gemiler, Karadeniz’e çıkmayı pek tercih etmiyor. Şu anda Astoria Grande ile devam ediyoruz ama. Yeni gemilerin de seferlere başlaması adına çabalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili müjdeyi paylaşmak istiyoruz. Ancak Astoria Grande gemisinin sefer sayısı her dönem daha da artıyor" dedi. İlçeye gelen Rus turistler Amasra Müzesi, Kemere Köprüsü, limanlar, Amasra Kalesi gibi, tarihi ve turistik yerleri gezerek, ilçenin muhteşem doğasında fotoğraf çekildi. Rus turistin hediye paketi sevinci Amasra ilçesinde hediyelik eşya alan ve paket yaptıran bir Rus turist, gemiye giderken gümrüklü sahasada paketi yere düşürdü. Hediye paketini ise alanda çekim yapan Türk gazeteciler buldu. Paketi kaybettiğini anlayarak aramaya başlayan Rus kadın, elinde paket ile sosyal medyadan yayın yapan gazeteci Halil Tekin’i görünce büyük sevinç yaşadı. Paketi teslim alan kadın, Türk gazetecilere teşekkür etti. Akşam saat 18.00 sıralarında ilçeden ayrılacak olan gemi, 2022’de 9 seferiyle 5 bin 183 yolcu ve 3 bin 840 mürettebat, 2023’te 24 seferde 16 bin 974 yolcu ve 10 bin 274 mürettebat, bu yıl içinde ise 22 seferle 20 bin 973 yolcu ve 9 bin 641 personeli ilçeye getirdi.
Konya Selçuklu Trafik Eğitim Parkı trafikte bilinçli nesiller yetiştirmeye devam ediyor Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi Selçuklu Sanat, Eğitim, Teknoloji ve Atölye Programları (SETAP) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Selçuklu Trafik Eğitim Parkı yeni eğitim öğretim yılında da eğitimlerine devam ediyor. Verilen eğitimler sayesinde öğrencilere küçük yaşta trafik bilinci aşılanıyor. Okul dışı öğrenme ortamlarında hayata dokunan projeleri eğitime kazandıran Selçuklu Belediyesi, trafik bilincine çok önemli katkılar sağlayan Selçuklu Trafik Eğitim Parkı’nda eğitimlerini sürdürüyor. Selçuklu Sanat, Eğitim, Teknoloji ve Atölye Programları (SETAP) çerçevesinde gerçekleşen eğitimlerde öğrenciler hem eğleniyor hem de trafik bilinci kazanıyor. İlkokul 4. sınıflarda “Trafik Değerleri ve Kurallar” temasıyla yapılan trafik eğitiminde temel trafik kuralları öğretilerek, trafik bilinci oluşturuluyor. Konya İl Emniyet Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü’nde görevli polisler tarafından teorik ve uygulamalı olarak verilen eğitimler hava şartlarının elverdiği ölçülerde devam edecek. “Çocuklarımıza en temelden trafik bilinci ve trafikte saygıyı öğretiyoruz” Trafikte bilinçli nesillerin huzura ve güvene vesile olacağının altını çizen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Günümüzde artan araç sayısı ve nüfus yoğunluğu trafikte olumsuzluklara neden oluyor. Trafikteki olumsuzlukların özünde ise saygı yatıyor. Bizler burada geleceğin büyükleri olan çocuklarımıza en temelden trafik bilinci ve trafikte saygıyı öğretiyoruz. Böylelikle gelecekte trafikte yaşanacak sorunları da en aza indirmeyi hedefliyoruz. Selçuklu Belediyesi, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Konya Emniyet Müdürlüğü iş birliğinde çocuklarda trafik bilincini geliştirmek ve farkındalık oluşturmak için binlerce öğrenciye teorik ve pratik eğitim veren Trafik Eğitim Parkı’nda yıl boyunca eğitimleri sürdürüyoruz. İlkokul 4. sınıf çocuklarımız eğitimlerini alırken aynı zamanda aileleri de çay bahçesinde keyifli vakit geçirebiliyor. Haftanın üç günü Pazartesi, Salı ve Çarşamba günü öğleye kadar ilçe genelinde farklı okullarımızla yapılan eğitimlerde 1. eğitim-öğretim döneminde 11 okuldan bin 320 öğrencimiz faydalanacak. 2. dönemde eğitimler Mart ayı itibariyle aynı yoğunluklarla devam ederek, şehrimizin trafik bilincine katkı sağlamaya devam edecek. Selçuklu Trafik Eğitim Parkımızda eğitim alan öğrencilerimize, eğitim veren emniyet mensuplarımıza ve çocuklarını bize emanet eden değerli ailelerimize teşekkür ediyorum. Geleceğin duyarlı ve bilinçli neslini hep birlikte aydınlık yarınlarımıza hazırlamaya bu gayret ve özenle devam edeceğiz” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı iki kardeş Kızılelma ve Bayraktar’dan ilham alarak 10 bin liraya F22 maket uçağı yaptı Diyarbakır’da düzenlenen bilim şenliğinde öğrenciler projelerini sergiledi. Sergide iki kız kardeşin Kızılelma ve Bayraktar gibi milli çalışmalardan ilham alarak yaptığı F22 maket savaş uçağı dikkat çekti. Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerli ve milli ürünleri öğrencilere ilham olmaya devam ediyor. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde yapılan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda öğrenciler projelerini sergiledi. Projeler hakkında konuşan Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Selahattin Balkan, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 2023-2024 eğitim-öğretim yılında TUBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programlarına başvuru yapan 92 okulun sergisinin açıldığını söyledi. Şu anda 23 okulun 46 etkinliğiyle bilim şenliği yaptıklarını belirten Balkan, amaçlarının öğretmen ve öğrencileri bir araya getirerek ufuklarını açmak, bundan sonraki eğitim öğretim dönemlerinde daha güzel çalışmalara imza atmak olduğunu dile getirdi. Diyarbakır İl Müdürlüğü olarak TÜBİTAK çağrılarından 2204 A ve 2202 4B çağrılarına katılım sağladıklarını ifade eden Balkan, “2202 4A çağrısında bin 56 başvurumuz vardı, 14 tanesi bölge finaline katılım sağladı. Bölge finaline katılım sağlayan 14 başvurumuzdan 5 tanesi bölge derecesi alarak Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı. Türkiye finallerine katılan projelerimizden bir tanesi Türkiye birinciliği ödülü aldı. Yine 2204 4B projesinde 469 proje ile başvuru yaptık. 15 projemiz Türkiye finallerine katıldı. Türkiye finallerinde de bir projemiz birinci oldu” dedi. “Öğrencilerimiz şu anda yerli ve milli sanayi için okullarımızda, bilim ve sanat merkezlerimizde bu anlamda ellerinden gelen çalışmaları fazlasıyla yapmaya çalışıyorlar” diyen Balkan, “Bu yıl TEKNOFEST’te de bir okulumuz Türkiye birincisi oldu. Her anlamda öğrencilerimizsı eğitim kalitesini artırabilmek adına Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Kardeşi ile birlikte F22 maket uçaer yapan Zeynep Kaymaz, havacılık ve uzay bilimleri takımında geliştirdikleri maketin yaklaşık 10 bin liraya mal olduğunu kaydetti. Kaymaz, “10 kanal alıcı ve vericiye sahip. Uçabiliyor, fakat 1 kilonun üzerinde bir ehliyet sistemi gerektiği için şu an uçuş iznimiz yok, uçuramıyoruz. Havada ve yerde yönelmesini sağlayan kanatçıkları bir araya toplamış şekilde bulunduruyoruz. Denge ve iniş takımı ile sistemini yeniden tasarlayıp kurduk bu uçakta” diye konuştu. “Kötü olmaksızın topluma yararlı bütün işlerde olmak istiyorum” Haberlerden, dizilerden Türkiye’nin savunma teknolojisi alanında iyi bir yerde olduğunu gördüğünü belirten Kaymaz, “Bu bana ilham veriyor. İleride buradan gururla böyle uçakların benim elimden olmasını çok isterim. Bu alanda hareket etmeyi ve ilerlemeyi çok istiyorum. Kızılelma, Bayraktar, insansız hava araçları, bütün SİHA’lar ilgimi çekiyor. Kötü bir alanda, savaş anlamında değil, iyi, kötü olmaksızın topluma yararlı bütün işlerde olmak istiyorum. TEKNOFEST’in Diyarbakır’da olmasını çok isterdim. Çevre illerde olunca maalesef burada bile okuldan izin alıp geldim. Burada olsaydı daha rahat bir şekilde ulaşabilirdim. Bunun için daha rahat projeler yapabilirdim” ifadelerini kullandı.