TEKNOLOJİ - 05 Ekim 2024 Cumartesi 14:01

BEUN, TEKNOFEST 2024 Adana’da yerini aldı

A
A
A
BEUN, TEKNOFEST 2024 Adana’da yerini aldı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın en büyük havacılık ve uzay teknolojisi festivali olan TEKNOFEST’in bu yıl Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen etkinliğinde yerini aldı.


“Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında bu yıl Adana’da dokuzuncusu tertip edilen TEKNOFEST’e Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer katıldı. Festivalde Rektör Özölçer’e BEUN Teknoloji Takımları Koordinatörlüğü, Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü, Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve BEUN Öğrenci Takımları eşlik etti.


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST 2024’e katılarak başarılarını sergilemeye ve teknoloji ile bilim meraklılarından yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Bu yıl Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen festivalde BEUN, geçen yılda olduğu gibi bu yıl da teknolojiye ve inovasyona yönelik projeleriyle büyük ilgi topladı.


TEKNOFEST 2024, Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversiteler, kurumlar ve teknoloji firmalarını bir araya getirerek, katılımcıların en yeni teknolojik buluşlarını sergilediği, gençleri bilim ve teknolojiye teşvik eden önemli bir platform sunuyor. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi de bu dev organizasyonda yerini alarak, öğrencilerin ve akademisyenlerin geliştirdiği projeleri 7’den 70’e katılan ziyaretçilerin beğenisine sundu.


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, festivalin üçüncü gününde Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin (DPÜ) standında yer alan Radyo Dumlupınar 99.1’in gerçekleştirdiği canlı yayın programında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ve Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte TEKNOFEST ve üniversitelerin gerçekleştirdikleri projeler hakkında görüşlerini paylaştı.


Akabinde Rektör Özölçer, Süleyman Demirel Üniversitesinin bünyesinde bulunan Akademi TV’ye verdiği demeçte Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemine değinerek Türkiye’nin savunma sanayisinde ve özellikle milli teknolojinin gelişmesinde Türkiye’nin tam bağımsız olarak ilerlemesinin oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Rektör Özölçer, “Bu minvalde özellikle ülkemizin yarınlarında toplumun aydınlık yüzü olan üniversitelerin geliştirdiği çağımızın stratejik önemine sahip olan teknolojik araçların yeri çok mühimdir. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak bizler de öğrenci topluluklarımızın liderliğinde tasarlanan model uydu, otonom araçlar gibi teknolojik aygıtlarımızla kazandığımız zaferlerle bu yolda emin adımlarla yürümeye ve ülkemize değer katmaya devam ediyoruz.” sözlerini dile getirdi.


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, radyo ve TV yayınlarına verdiği röportajlardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın festivali teşrifleriyle başlayan konuşmalarını yerinde takip etti. Konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte TEKNOFEST’tin paydaşları olan tüm üniversite rektörlerinin de bulunduğu TEKNOFEST hatıra fotoğrafı çekiminde yerini aldı.


Fotoğraf çekiminin ardından Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, BEUN standında festival hakkında bir konuşma gerçekleştirerek, üniversitenin teknolojiye verdiği öneme ve gençlerin bilimsel projelerdeki başarılarına dikkat çekti. Prof. Dr. Özölçer, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, gençlerimizi teknolojiyle buluşturmak ve bu büyük organizasyonda onları bilimsel çalışmalara teşvik etmek açısından kayda değer bir öneme sahiptir. Mühendislik kökenli bir üniversite olarak Grizu-263 öğrenci takımımızın ürettiği Türkiye’nin ilk cep uydusunu uzaya gönderme başarısıyla birlikte B-Dispate, ISA REVO ve ZBEÜ OVAT gibi önemli dereceler elde eden takımlarımızın ve öğrencilerimizin bu alandaki gelişimlerini desteklemeye ve onların geliştirdikleri projelere her türlü katkıyı sunmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Aynı zamanda bu yıl TEKNOFEST kapsamında düzenlenen dokuzuncu Türksat Model Uydu Yarışması’nda 152 takım arasından ilk üçte yer alarak finale kalmayı başaran B-Dispate teknoloji takımımızı da yürekten kutluyorum. Öğrenci takımımızın final sonucu sonrasında kesinleşeceği ilk üçteki yerini de şimdiden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” sözlerini


dile getirdi.


Festivalde, BEUN öğrencileri ve akademik kadrosu tarafından geliştirilen projeler yoğun ilgi gördü. Üniversitenin standında sergilenen yenilikçi teknolojik çözümler, ziyaretçilerden tam not aldı. Özellikle otonom sistemler, yapay zekâ ve enerji verimliliği üzerine yürütülen projeler, genç girişimciler ve teknoloji meraklıları tarafından takdir topladı.


TEKNOFEST 2024’te yer alan BEUN, geleceğin teknolojilerine öncülük eden projeleriyle, hem ulusal hem de uluslararası camiada başarılarına yenilerini eklemeyi hedefliyor.



BEUN, TEKNOFEST 2024 Adana’da yerini aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla İngilizler en çok Marmaris’te evlenmeyi seviyor Turizm sezonunun ve yazdan kalma günlerin devam ettiği Muğla’nın Marmaris ilçesi, İngiliz turistlerin sadece tatil için değil, düğünlerini yapmak için de tercih ettiği kentlerden biri olmaya devam ediyor. İngilizler, hem tatil, hem de en mutlu günleri için dünyanın ve ülkemizin en popüler turizm şehirlerinden olan Marmaris’i parti organizasyonları için tercih ediyor. Ocak ayından bu yana Marmaris belediyesi tarafından kıyılan 500 nikahın 124’ü yabancı uyruklu ve ekseriyeti İngiliz vatandaşlarından oluşuyor. Birleşik Krallıkların milli çalgısı Gayda ile de yapılan düğün törenleri için Marmaris’e gelen turistler, sadece düğün değil, doğum günü, evlilik yıldönümü kutlamalarını da hem daha ekonomik, hem de tatillerini de aradan çıkararak yaptıkları için mutlu olduklarını belirtiyorlar. 7 yaşından bu yana ailesi ile Marmaris’e tatile gelen İngiliz Hemşire Staphaney, erkek arkadaşı Martin Smith ile önümüzdeki yıl yapacakları nikah töreni için hazırlıklara başladıklarını ifade ederek, "Çok uzun yıllardır ailemle Marmaris’e tatile geliyorum. Marmaris’i çok seviyorum ve burada evlenmek istedik. Organizasyonu düzenlemek için görüşmeye geldik. Hem düğünümüzü, hem de balayımızı burada yapacağımız için çok heyecanlıyız" dedi. Dünyaca ünlü isimlerde Marmaris’i tercih ediyor İçlerinde dünyaca ünlü Manchester United’in eski futbolcusu Rio Ferdinand’ın da düğününün olduğu bir çok düğün organizasyonuna imza atan Mehmet Yörük, "Marmaris’i en çok İngilizler, İskoçlar, Finliler ve Almanlar tercih ediyorlar" dedi. Kendi kültürleri ile Türk Kültürünü bir arada düzenleyerek organize ettiklerini belirten Yörük, düğünlerde, geleneksel çalgılar ve müziklerin çok tercih edildiğini ifade etti. Mehmet Yörük, 2019 yılında Rio Ferdinand’ın düğünü ve ismini açıklamak istemediği ünlü İskoç futbolcuların da düğünlerini organize ettiklerini söyleyerek, ülkemizin düğünler için de tercih edilmesi için ellerinden gelen özveriyi gösterdiklerini belirtti.
Çankırı Takla atan otomobilde hayatını kaybeden çocuklar son yolculuğuna uğurlandı Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde otomobilin takla atması sonucu hayatını kaybeden iki çocuk son yolculuğuna uğurlandı. Çocuklardan birinin cenaze namazını imam olan babası kıldırdı. Kaza, 4 Ekim Cuma günü gece saatlerinde Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, plakası öğrenilemeyen otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde takla attı. Kazada, Osman Arılıkaltı (17), Mehmed Said Gümüştekin (14), T.K. (15), H.E.Y. (14), İ.H.Y (14), M.R.B. (13) yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı ilk kontrollerde O.A. (17) ve M.S.G.’nin (14) hayatını kaybettiği belirlendi. T.K., H.E.Y., İ.H.Y. ve M.R.B. ise ambulanslarla Kurşunlu Devlet Hastanesine kaldırıldı. Buradaki müdahalesinin ardından yaralılar, Çankırı Devlet Hastanesine sevk edildi. Otopsi işlemleri tamamlanan Osman Arılıkaltı ve Mehmed Said Gümüştekin’in cenazeleri ailelerine teslim edildi. Mehmed Said Gümüştekin’in (14) cenaze namazını imam olan babası Abdulkerim Gümüştekin kıldırdı. Gümüştekin’in cenazesi defnedilmek üzere Mardin’e gönderildi. Osman Arılıkaltı’nın cenazesi ise ilçe merkezi Hacı Recep Camiinde kılınan öğle namazının ardından toprağa verildi. Diğer yaralıların ise tedavisinin devam ettiği bildirildi.
Karabük “Dünyanın en pahalı baharatı" safran çiçek açmaya başladı UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran çiçek açmaya başladı. Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisi, hava sıcaklıklarının istenilen seviyede olması dolayısıyla beklenenden erken çiçek açtı. 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın ağustos ayında ekimi yapılırken, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanıyor. Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi gelen ve mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada mutluluk iksiri olarak da bilinen safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabiliyor. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen ’milli bitki’ Yukarıçiftlik köyünün de hayatını değiştirdi. Her geçen yıl mor yapraklı safranı görmek isteyen onbinlerce yerli ve yabancı turist köyü ziyaret ediyor. Yukarıçiftlik köyünün bir mahallesine de Safran Çiçeği ismi verildi. İlçenin en büyük safran üreticisi olan İsmail Yılmaz, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı konuşmada, “Bu sene Ağustos ayında safran dikimi yaptık. Yeni dikimleri Ağustos ayında yaptık. Havalar çok iyi gitti. Çok da yağmur aldı. Onun için biraz erken çiçeklenme başladı. Muhtemelen iyi bir ürün alacağımızı işarettir” dedi. 20 dönümden fazla üretim yaptıklarını belirten Yılmaz, “Ama köyümüzde 40 dönümün üzerinde safran üretiliyor. 11-12 kişi civarında da safran üreten var köyümüzde” ifadelerini kullandı. Çiçeklenmenin Kasım ayının 15’ine kadar süreceğini tahmin ettiklerini aktaran Yılmaz, Geçtiğimiz yıl safranı 320 liradan sattık. Şu an öyle satıyoruz. Hasat sonrası rekolteye göre bu yeni ürünün fiyatı belli olacak” diye konuştu. Geçen yıl safran tarlasını 45-50 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Yılmaz, “Bu sene hem erken çiçeklenmenin faydasıyla hem de çok arayan oldu. Muhtemelen daha fazla misafir bekliyoruz. Öyle görünüyor. Zaten köyümüzün neredeyse tamamı safran üretiyor şuanda” şeklinde konuştu. Yılmaz, safranın Avrupa Birliği coğrafi işaretini aldıktan hem değerinin bilinmesini hem de kalitesini artırdığını söyledi. 170 bin çiçekten 1 kilogram safran elde edildiğinden bahseden Yılmaz, “2018 yılında ilk safran ekimini yaptım. Safran üreten çoğaldı. Dünyada köyümüz bilinir hale geldi. Mahallemizin bir tanesi de şu anda Safran Mahallesi olarak geçiyor. İsmini değiştirdik. Bu bizim için çok güzel oldu. Google’a girdiğinizde, haritalara girdiğinizde safran tarlaları denildiğinde bu köye götürüyor sistem” ifadelerine yer verdi.