ÇEVRE - 26 Haziran 2024 Çarşamba 21:07

Yozgat’ta şehrin ana su boru hattı patladı, ortaya gökkuşağı çıktı

A
A
A
Yozgat’ta şehrin ana su boru hattı patladı, ortaya gökkuşağı çıktı

Yozgat’ta okul inşaatı çalışması sırasında iş makinası su borusunu patlattı, borudan çıkan su metrelerce yüksekliğe ulaşırken oluşan gökkuşağı da dikkat çekti.


Sarıhacılı Mahallesi’nde yapımı devam eden lise inşaatı çalışması sırasında müteahhit firmaya ait iş makinası, şehir şebeke suyu isale hattının ana borusunu patlattı. Patlamanın etkisi ile basınçlı su yaklaşık 20 metre yükseğe çıktı. Saatlerce ana borudan fışkıran su, çevreye yayılırken oluşan gökkuşağı da dikkat çekti. Vatandaşlar gökkuşağı önünde fotoğraf çektirdi.


Olay yerine gelen Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, olaya sebebiyet veren müteahhit firma yetkililerinden bilgi alarak belediye ekiplerince kendilerine cezai yaptırımın uygulanacağını bildirdi. Belediye ekiplerinin suyun boşalmasının ardından çalışmalara başlayacağı ve bazı bölgelerde su kesintilerinin yaşanabileceği öğrenildi.



“Cezai yaptırım uygulanacak”


Sarıhacılı Mahallesi’ndeki okul inşaatı sırasında şehrin ana boru hattında çok büyük bir patlama meydana geldiğini belirten Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, “Suyun yüksekliğinden de anlaşılacağı gibi suyun basıncının yüksek olduğu bir bölge burası. Burada lise inşaatı hafriyatını yapan müteahhit firmanın dikkatsiz çalışması sonucu belediyemizin ana boru hattı zarar görmüş. Büyük bir boru, şu an müdahalede edemiyoruz tamamen suyun boşalmasını bekliyoruz. Şu an da ana vanaları açtık suyun hepsinin boşalmasını bekleyeceğiz sonra da gece de olsa müdahale edip boruyu değiştireceğiz. Bu olay bize çok büyük bir zarar verdi. Belki Yozgat’ın önemli bir kesimi de bugün susuz kalabilir, biz müdahalemizi yapıyoruz. Burada dikkatsiz çalışmanın getirdiği bir durum söz konusu. Tabi ki ekiplerimiz müteahhit firmaya gerekli yaptırımı da uygulayacaklar. Hem Yozgat’ımızın susuz kalması hem de belediyemize açtığı zarar açsından önemli bir durum" dedi.



“Birkaç gün su kesintisi yaşanabilir”


Arslan, birkaç gün vatandaşların su konusunda tedbir alması tavsiyesinde bulunarak, “Şehrimizde yarın susuzluk yaşayabiliriz, tamamında değil ama belli bölgelerde. Çünkü şehrin suyu boşalacak. Dolayısıyla yukarı bölgelerde su sorunu yaşanabilir, vatandaşlarımızın da bu noktada tedbirli olmaları lazım" şeklinde konuştu.



Yozgat’ta şehrin ana su boru hattı patladı, ortaya gökkuşağı çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Şanlıurfa Milletvekili Yazmacı: “İlçemizde 254 bin 130 dekar tarım arazisi suya kavuşuyor” AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen sulama alt yapı çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, “Tamamlanan çalışmalarla güzel ilçemizde 254 bin 130 dekar tarım arazisi suya kavuşuyor” dedi. Şanlıurfa Milletvekilleri Cevahir Asuman Yazmacı, Mehmet Faruk Pınarbaşı ve İbrahim Eyyüpoğlu DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’yı ziyaret etti. Ziyaretin detaylarını sosyal medya hesabından paylaşan Milletvekili Yazmacı, Viranşehir Pompaj Sulaması 1. Kademe ile 139 bin 250 dekar, Viranşehir Pompaj Sulaması 2. Kademede 79 bin 800 dekar, Mardin Ceylanpınar Ovaları Cazibe Sulaması 2. Kısım Şebekesi ile de 35 bin 80 dekar tarım arazisinin sulanacağını açıkladı. Yazmacı, “Tamamlanan çalışmalarla güzel ilçemizde 254 bin 130 dekar tarım arazisi suya kavuşuyor. Tarımsal faaliyetler ülkemizin geleceği. Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda tarımsal faaliyetleri önemsiyor, çiftçilerimizi her daim olduğu gibi destekliyoruz” ifadelerini kullandı. Çalışmalarla ilgili detaylı bilgileri de aktaran Milletvekili Yazmacı, bazı bölgelerde Sulama Birlikleri aracılıyla ilgili firmadan alınacak kartlarla sayaçların kullanılacağını kaydetti. Yazmacı, 13 köyde hayata geçen yeni uygulama ile ilgili şunları kaydetti: “1. Kademe de ayrıca Sulama Birlikleri aracılığıyla temin edilecek Kart Sistemi ile çiftçilerimiz hem toprağı suyla buluşturacak hem de modern sulama sistemine kavuşacak. Bu bölgede yer alan köylerimiz Ayaklı, Büyük Mutlu, Büyük Bardakçı, Gürpınar, Matla, Yağızlar, Yazgüneşi, Yıldız, Kenberli, Gömülü, Sözeri, Yeşilalıç ve Kınalıtepe’de su alma yapıları suyun verimli ve tasarruflu kullanılması için sayaçlı olarak projelendirildi. Çiftçilerimize sistemi bir an evvel kullanabilmeleri için kartlarını temin etmelerini öneriyorum.” Diğer aşamalarla ilgili de bilgi aktaran Yazmacı, şu ifadelere yer verdi: “Viranşehir Pompaj Sulaması 2. Kademe’de 2 adet pompa istasyonu ve şebeke inşaatı tüm unsurlarıyla tamamlandı. Ayrıca Yukarıbağ, Elgün, Gözlek, Germen, Yaban, Karakuzu, Taşyaka, Toklu, Tekneli, Bozca ve Eser köylerimiz bu sulamadan yararlanacak. Mardin Ceylanpınar Ovaları Cazibe Sulaması 2. Kısım Şebeke ile de Ayaklı, Karatepe, Kınalıtepe, Çalıcık, Dedeköy’deki tarım arazileri suyla buluşacak.” Yazmacı, ilçede yürütülen çalışmalardan dolayı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’ya teşekkür etti.