ÇEVRE - 07 Mayıs 2024 Salı 09:31

Yozgat’ta evi depremde ağır hasar gören aileler çadırdan konteynerlere yerleşiyor

A
A
A

AFAD İl Müdürü Rifat Genç, Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 18 Nisan’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ilçesine bağlı köylerde evleri ağır hasar gören ailelerin konteynerlere yerleştirilmeye başlandığını söyledi.

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 18 Nisan’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin yaraları devletin tüm imkanları kullanılarak silinmeye çalışılıyor. Yozgat’ın Kadışehri ilçesine bağlı Aşağıkızılöz, Yukarıkızılöz, Ovacık, Gümüşsu, Yelten ve Elmalıçiftliği köyleri de depremden etkilendi. Deprem sonrası 99 binada ağır hasar, 486 binada da az hasar oluştu. Depremin ardından bölgede göreve başlayan AFAD ekipleri vatandaşların barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla ilk etapta 320 çadırın kurulumunu yaptı. Ağır hasarlı binaların yıkımının yapıldığı bölgede AFAD ekipleri, evi ağır hasar gören vatandaşlar için 21 metrekarelik, 2 odalı, tuvalet, banyo, mutfağı ve ısıtıcısıyla bir ailenin yaşaması için hazırlanmış konteynerlerin kurulumuna başladı. Bugüne kadar 16 konteynerin kurulumunun yapıldığı bölgede 24 konteynerin daha kurulumunun yapılacağı duyuruldu. Evi ağır hasar gören depremzedeler, çadırlardan konteynerlere yerleştirilmeye başlandı.

“Devletimiz ilk andan itibaren seferber oldu”

18 Nisan’da saat 18.11’de Tokat Sulusaray merkezli ve Yozgat’ın Kadışehri ilçesinde meydana gelen depremde devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini hatırlatan AFAD İl Müdürü Rifat Genç, “Deprem sonrası devlet olarak bütün imkanlarımızla kamu kurum ve kuruluşlarıyla, STK’larla birlikte bölgeye intikal ettik. Bölgede hızlı bir şekilde afetten etkilenen vatandaşlarımız için 320 AFAD çadırı kurduk. O gece ekiplerimizle birlikte sahadaydık. İkramlarda bulunduk, sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdik ve hızlı bir şekilde konutlarda hasar tespit çalışmalarına başladık. Bu çalışmalarımızda 486 bina az hasarlı, 99 binamız da ise ağır hasar tespit edildi. Bu binalardan 50 tanesi konut olarak kayıtlara geçti. Tabi ki hasar tespit çalışmalarımız şu an da devam ediyor.” dedi.

Yozgat’ta evi depremde ağır hasar gören aileler çadırdan konteynerlere yerleşiyor

“16 aile konteynerlere yerleşti”

Kadışehri ilçesine bağlı köylerde konteyner kurulumunun devam ettiğini ve şu ana kadar 16 ailenin konteynerlere yerleştiğini de söyleyen Genç, “Bizler ağır hasarlı olarak ilan edilen ve evlerinde ikamet edemeyen vatandaşlarımız için ilk olarak çadır vermiştik. Şimdi de daha konforlu bir yaşama geçebilmeleri için onlara konteyner temin ediyoruz. Konteynerlerin elektrik ve su bağlantılarını yapıyoruz. Konteynerler de yaşam daha kaliteli sıcak suları olacak, ısıtıcıları, banyo ve tuvalet imkanları olacak. Bu sayede geçici barınma sürecini de vatandaşlarımız daha rahat atlatmış olacaklar. Şu an için sürecimiz 28 konteyner ama hasar tespit çalışmalarımız devam ettiği için bu sayının 40’a ulaşacağını düşünüyoruz. Şu an da 16 konteyneri bölgede kurduk ve ailelerimiz yerleşmeye başladı. Konteynerlerin kurulumuna devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Konteynerlere yerleşmeye başladık”

Kadışehri ilçesine bağlı Ovacık köyünde konteynere yerleşen Hacer Şahin ise, “Evlerimiz hasarlı şu an giremiyoruz, devletimizden rabbim razı olsun. Bize konteyner getirdi, biz de yerleştik şu an da oturuyoruz. Yaşamımızı burada sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Evimiz ağır hasar gördü, oturamıyoruz”

Evlerinin depremde ağır hasar gördüğünü ve oturulamaz hale geldiğini belirten Mehmet Şahin de “Evimiz epeyce depremde hasar gördü. Şu an konteynerde yaşıyoruz, AFAD ekiplerimiz bize çok yardımcı oldu. Evimiz kullanılamaz hale geldi. Evimizde oturamıyoruz, raporumuzu da aldık. Önce çadırda yaşıyorduk şimdi de konteynere geçtik” diye konuştu.

“Konteyner geldi, rahatladık”

Eşyalarını çadırdan konteynere taşıyan Pakize Gültekin ise, “Depremde evimiz ağır hasar gördüğü için biz de çadırda yaşıyorduk, soğuk havada, yağmurda zor oluyordu. Şimdi konteyner geldi ve rahatladık. Eşyalarımızı konteynere taşıyoruz, yerleşmeye çalışıyoruz. Rabbim devletimizden razı olsun. Bizi yalnız bırakmadı. Konteyner daha sıcak, elektriği, suyu var. Çadırdan çok daha iyi.” dedi.

Bahadır Muhlis Gökgül

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne polisinden ’Şok’ uygulama: Araçlar didik didik arandı Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi’nde 8 ekip, 20 personelin katılımıyla ’Şok Asayiş Uygulaması’ yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi koordinasyonunda gerçekleştirilen genel güvenlik ve asayiş uygulamasında araçlar tek tek durduruldu, Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yapılan şahıslar üst aramasından da geçirildi. Ayrıca sürücülere alkolmetre ile de ölçüm yapıldı. Genel güvenlik ve asayişin sağlanması, suça konu unsurların tespiti ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik kent genelinde gerçekleştirilen uygulamaya, emniyet müdürlüğünün tüm birimleri katılım sağladı. Uygulama noktalarını dolaşan İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun da ekiplerden bilgi aldı. Kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde uygulama yapan ekipler bölgede kuş uçurtmadı. Araçlardan indirilen sürücü ve yolcu olarak bulunan şahısların kimlik kontrolü yapıldı, bagajlar ve araçların içi de tek tek kontrol edildi. Geniş katılımlı gerçekleştirilen uygulamalarda pek çok noktada aynı anda denetim yapıldı. 236 şahıs sorgulandı,113 araç arandı Denetimlerde 236 şahıs sorgulandı. 113 araç kontrol edildi. Toplamda 7 araç ve sürücüsüne idari para cezası uygulandı. Uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılmadı ve normal olarak son verildi. Halkın huzur ve güven ortamının sağlanması için gerekli denetim ve uygulamaların sık sık yapılacağı belirtildi. "Kurallara uyuyoruz" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Başkanı İlhan Şengül, denetime denk geldiklerini ancak kurallara uydukları için herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını söyledi. Herkesin kask ve gerekli ekipmanları kullandığını belirten Şengül, kask takmayan ve sürücü belgeleri olmayan arkadaşlara da belgelerini tamamlamaları gerektiğini söylediklerini aktardı. Uygulamaların trafikte yapılan yanlışları düzeltmek adına çok gerekli olduğunu söyleyen Şengül, "Tüm ekiplere teşekkür ederiz. Herkesin iyiliği için çalışıyorlar" dedi. "Uygulamaları yerinde ve doğru buluyorum" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Üyesi Yaren Şenol, bilinçli ve kurallara uygun şekilde trafiğe çıkılması ve kask takmanın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından yapılan uygulamaları yerinde ve doğru bulduğunu belirten Şenol, diğer sürücülere seslenerek, "Lütfen kaskınızı takın, canınızı koruyun, hiç bir şey sizden daha değerli değildir" diyerek kurallara uyum çağrısında bulundu.