ÇEVRE - 08 Temmuz 2024 Pazartesi 12:40

Gençler Türkiye’nin ilk milli parkını resmetti

A
A
A
Gençler Türkiye’nin ilk milli parkını resmetti

Yozgat Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi’nde resim kursunda eğitim alan gençler, Türkiye’nin ilk milli parkı olan Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nı resmetti.


Yozgat Gençlik Merkezi’nde açılan kurslara katılarak eğitim gören gençlere çevre bilincinin kazandırılması amacıyla, Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nda etkinlik düzenlendi. Yozgat Gençlik Hizmetleri Müdürü Ali Sapmaz öncülüğünde merkez resim öğretmenleri ile birlikte Çamlık Milli Parkı’na gelen gençler, tuval üzerinde yeteneklerini sergiledi. Çamlık Milli Parkı’nın eşsiz güzelliklerini resmeden gençler, ortaya birbirinden güzel sanat eseri çıkardı.


Yozgat Gençlik Merkezi Resim öğretmenlerinden Şule Tunçyürekli, Çamlık Milli Parkı’nın eşsiz güzelliklerini gençlerle birlikte resmettiklerini söyleyerek, “Akrilik boya, pastel boya, kara kalem ile bu çalışmaları yapıyoruz. Öğrencilerimizle birlikte doğa çalışması yaptık. Bu tür çalışmalar çocukların kültürel ve sosyal yönlerinin gelişimine katkı sunacak ve bu çalışmalar ilerleyen günlerde de devam edecek.” dedi.


Gençlerin, bağımlılıkla mücadele ve değişik alışkanlıklara yönelmemesi için gençlik merkezlerinde düzenlenen aktivitelerle serbest zamanlarını daha etkin ve verimli kullanmaları için çalıştıklarını söyleyen Yozgat Gençlik Hizmetleri Müdürü Ali Sapmaz, “Gençlerin talepleri doğrultusunda faaliyet geliştiriyoruz. Yaz okulları kapsamında da yine hem hafta içi hem hafta sonu kurslarımız var. El sanatları, satranç, akıl zeka oyunları, ebru kursumuz gibi kurslarla gençleri hem eğitirken aynı zamanda bazı bilgileri çocuklara vermeye çalışıyoruz. Gençlerimiz de daha etkin olsunlar istiyoruz, gönüllülük faaliyeti yapsınlar istiyoruz. Doğa temizliği yapıyoruz. Ağaç dikme faaliyetleri yapıyoruz. Çevre temizliği yapıyoruz ve bazen de gençlerimizi bugün olduğu gibi yaptığı işlemleri daha görünür kılmak ve gençlik merkezlerinin görünümünü artırmak için toplumun yoğun olduğu yerlerde de faaliyetler yapıyoruz. Telefonların başından, bilgisayarların başından, odadan çıkartarak gençleri doğayla iç içe ve biraz daha sosyal medyadan uzak etkinliklerle gençleri yüz yüze getirmek istiyoruz. Bugün de gençlik merkezimizde el sanatları kapsamında dönem içerisinde resim kurslarına katılan gençlerimizi gölet kenarına getirip, farklı bir etkinlik olsun istedik. Gençlerimiz aynı zamanda resim ve sanatla ulaşırken sosyal hayatta da yetiştirmeye çalışıyoruz. Mesela bu gençlerimiz yarın güzel sanatlar akademisine de hazırlıyoruz. Bu şekilde gençlik merkezleri faaliyetlerini hem güncellemeye hem de faaliyet etkinliklerini arttırmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.



Gençler Türkiye’nin ilk milli parkını resmetti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Alın teriyle gelen kazanç: Torlukçuların zorlu kömür mesaisi Kırıkkale’de mevsimlik işçiler, yerleştikleri ormanlık alanda zor şartlar altında mangal kömürü üretiyor. Bir sezonda 55 ton kömür üreten işçiler, Türkiye’nin farklı şehirlerine tonunu 22 bin liradan satarak ekonomik kazanç sağlıyor. Diyarbakır’dan kilometrelerce yol kat ederek Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesindeki ormanlık bölgeye yerleşen Aksakal ve Kardelen aileleri, 7 ay boyunca zorlu şartlar altında çadırlarda yaşıyor. Aslen Mardinli olan aile, asırlık "konar-göçer" çadır geleneğini sürdürerek meşe odunundan mangal kömürü üretiyor. Mevsimlik işçiler, geçimlerini sağlamak için büyük emek harcıyor. Meşe odununun odun kömürüne dönüştürülmesi sırasında işçiler hem yoğun dumanla mücadele ediyor hem de uzun saatler boyunca sıcaklıkla başa çıkmak zorunda kalıyor. "Torlukçular" olarak da bilinen kömür üreticileri, sabahın ilk ışıklarıyla ormanda odun kesimi için mesaiye başlıyor. Traktörlerle ocak sahasına taşınan odunlar, Orman İşletme Müdürlüğü’nün izin verdiği alanlardan kesilerek boyutlarına göre ayrılıyor. Ardından koni şeklinde dizilen odunlar, saman ve toprakla kaplanarak yaklaşık 400-500 derece ısıyla kömüre dönüştürülüyor. Kömürlerin kül olmaması için üretim sürecinde 24 saat nöbet tutuluyor. Bir sezonda yaklaşık 55 ton kömür üreten aile, mangal kömürünün tonunu 22 bin liradan toptancılara satıyor. Kömür üreticisi Engin Kardelen, üretim sürecinin zorlu ve emek gerektiren yanlarını İhlas Haber Ajansı’na anlattı. Kardelen, kömür üretimi için birçok aşamadan geçtiklerini ve bu işin aile desteğiyle sürdürüldüğünü söyledi. "Gece gündüz çalışmak zorundasın" Ürettikleri meşe kömürlerini Türkiye’nin her yerine gönderdiklerini ifade eden Kardelen, "Biz meşe kömürü üretiyoruz. İhaleleri devletten alıyoruz. Kesimini yapıyoruz, buduyoruz, taşıyoruz, çatıyoruz, topraklıyoruz, sonra ateşe veriyoruz. Bunun yanma süreci 15-20 gün sürüyor. Kömür olduktan sonra bunları Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Bizim de hayatla mücadelemiz böyle. Bu iş aileyle yapılıyor. Tek başına zaten yapamazsın. Gece gündüz çalışmak zorundasın. Sabahın erken saatlerinden akşamın karanlık saatlerine kadar çalışıyoruz. Bunun nöbeti de var. Gece boyunca da yatamıyorsun. Başında beklemek zorundasın, yoksa emeğin hepsi kül olur gider" dedi. "Tonu 22 bin liradan satılıyor" Diyarbakır’dan Kırıkkale’ye çalışmak için gelen Şaban Aksakal ise meşe kömürü üretiminin uzun bir süreç olduğunu belirterek, "7 ay boyunca buradayız. İlkbaharda çalışmaya başladık. 5 ayımız doldu, 2 ay daha buradayız. Tonu 22 bin liradan satılıyor. En fazla 55 ton kömür çıkartıyoruz" ifadelerini kullandı.