GÜNDEM - 11 Mart 2025 Salı 21:34

Çevre köylerden örnek aldılar, Ramazan’da tek iftar sofrası kurdular

A
A
A
Çevre köylerden örnek aldılar, Ramazan’da tek iftar sofrası kurdular

Yozgat merkezde bulunan Dambasan köyü ve Yerköy İlçesi Terzili köyü sakinleri, bu yıl Ramazan ayına özel anlamlı bir etkinliğe imza attı. İki köy sakinleri de çevre köylerden örnek alarak Ramazan’ın manevi atmosferini hep birlikte yaşandığı ve ilk kez düzenlenen ‘Tek İftar Sofrası’ etkinliğinde iftar açtı.


Dambasan köyü muhtarı Mustafa Erbaş, yaptığı açıklamada, "Bu iftar programı çevre köylerde vardı, bizim köyümüzde ise yoktu. Biz de bu sene ilk kez başlattık. En azından köyümüzde tek bir sofra kurulsun ve köyümüz adına birlik ve beraberlik içerisinde olalım. Ramazan boyunca devam edeceğiz ve gelecek sene de aynı şekilde devam edeceğiz" dedi.


Bu yıl Terzili köyünde de Ramazan ayı oruçlarının tek sofrada açıldığını ve özellikle yaşlılar için çok önemli olduğunu söyleyen Ümit Sert, "İftar programında bütün köylerimizle bir araya gelerek hep birlikte orucumuzu açıyoruz. Artık köyümüzde çoğumuz yaşlı. Yemeklerini yapamıyorlar, hatta buraya gelemeyen köylülerimize de evlerine yemek servisi yapmaktayız. İnşallah bundan sonra da bu programın devamının gelmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.


Dambasan köyünün gençlerinden Merve Erbaş bu yıl başlanan etkinliğin gelenekselleşmesi için çalışacaklarını ifade ederek şöyle konuştu:


"2025 yılı Ramazan ayı olarak köyümüzde tek bir iftar sofrası kurulması adına böyle bir program düzenledik. Bütün köylülerimiz, Ankara’dan gelen misafirlerimiz, köyümüzde olan insanlar bize destek oldular ve tek bir iftar sofrası şeklinde, birlik beraberlik ve dayanışma adına geleneksel şeyi başlattık. İnşallah bunun devamı da ilerleyen süreçte gelecektir."


Yine Dambasan Köyü sakinlerinden Elif Demirtaş ise, "Yaşlıyım, burada yemeğimizi yiyoruz, namazımızı kılıyoruz, evimizde duamızı ediyoruz. Milletimize, devletimize herkese dua ediyoruz. Köylüler olarak hep birlikte iftar yapıyoruz. İftarımız da çok güzel oluyor" ifadelerini kullandı.


Her iki köyde de çocukların mutlulukları gözlenirken, Terzili köyü iftarına Ankara’dan geldiğini söyleyen Melek Acer, "Çocukluğum bu köyde geçti bu camide biz Kur’an-ı Kerim öğrendik ve böyle bir vesilede yer aldığı için de çok mutluyuz" dedi.


Terzili köyünde iftardan sonra yeni hizmete açılan köy konağında Ramazan sohbetleri yapılarak manevi atmosfer yaşatılmaya çalışıldı. Dambasan ve Terzili köyü halkı, önümüzdeki yıllarda da bu geleneği sürdürerek Ramazan’ın birlik ve beraberlik ruhunu yaşatmaya devam edeceklerini söyledi.



Çevre köylerden örnek aldılar, Ramazan’da tek iftar sofrası kurdular

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da kovan barınakları tekrar ayağa kaldırılıyor Muğla’da meydana gelen büyük yangınların ardından yaban hayatından korunmak için kullanılan kovan barınakları, sürdürülebilir arıcılık ve ekolojik restorasyon projeleriyle yeniden gün yüzüne çıkıyor. Muğla ormanlarında, ayı ve yaban domuzu gibi yaban hayvanlarının kovanlara erişimini engellemek amacıyla inşa edilen ve 1970’li yıllardan sonra fenni kovanların yaygınlaşmasıyla terk edilen "arı avluları", modern üretim modellerine ilham oluyor. Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında, bu tarihi yapılar kayıt altına alınarak restorasyon sürecine başlandı. Büyük yangınlar sonrası ekolojik restorasyon sahalarını inceleyen uzmanlar, geçmişin arıcılık mirasını "bal ormanı" potansiyeliyle yeniden keşfediyor. Çalışmalar kapsamında, bu avluları geçmişte aktif olarak kullanan yöre arıcılarıyla bir araya gelinerek; kovan barınaklarının hangi şartlarda ve nasıl kullanıldığına dair bilgiler derlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi "Mega yangınlar sonrası çam balı üretiminden uzaklaşmak zorunda kalan birçok Muğlalı arıcımız için kadim arı avluları; doğa ile uyumlu, yaban hayatını gözeten ve sürdürülebilir bir üretim modeli sunuyor. Yangın sonrası restorasyon görmüş alanlardaki bazı avluları aslına uygun şekilde restore etmeye başladık. Bu çalışmalarla arıcılara, ormancılara ve yaban hayatı yöneticilerine örnek bir model sunmayı hedefliyoruz" ifadesi kullanıldı.
Eskişehir Eskişehir’de hayvansal üretim ve su ürünlerinde planlama toplantısı Eskişehir İl Planlama Kurulu, 2026-2028 yıllarını kapsayan ’Hayvansal Üretim Planı’ ile ’Su Ürünleri Üretim Planı’yla ilgili toplantı gerçekleştirdi. Program, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş başkanlığında düzenlendi. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından kurul üyelerine, Eskişehir’in 2026-2028 yıllarına yönelik Hayvansal Üretim Planı ve Su Ürünleri Üretim Planı hakkında sunum yapıldı. Sunumlar kapsamında, Eskişehir’de yetiştirilen hayvansal ürünlerin üretim hedefleri ile yönetmelik doğrultusunda yürütülecek çalışmalar değerlendirilerek söz konusu planların onaylanmasına karar verildi. Tarımsal üretimin planlanması hakkında konuşuldu İklim değişikliği, su kısıtı ve artan gıda talebinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekilen toplantıda, bu şartlar altında tarımsal üretimin planlanmasının önemine vurgu yapıldı. Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanması yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na verildiği, bu çerçevede yayımlanan ’Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’ ile stratejik ürünlerde arz güvenliğinin sağlanması ve suyu merkeze alan, sürdürülebilir bir üretim yapısının hedeflendiği ifade edildi. Toplantı, kurul üyelerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi. Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Çil ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan İl Planlama Kurulu üyeleri katıldı.