EKONOMİ - 29 Temmuz 2024 Pazartesi 12:41

Bozok Yaylası’nda bal hasadı bir ay erken başladı

A
A
A
Bozok Yaylası’nda bal hasadı bir ay erken başladı

Yüzlerce endemik bitki türü ve zengin çiçek florasına sahip Bozok Yaylası’nda mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle ağustos ayının ortalarında başlaması gereken bal hasadı yaklaşık bir ay erken başladı.


Bitki çeşitliliği bakımından zengin bir floraya sahip Yozgat’ta bu yıl bal hasadı bir ay erken başladı. Yaşanan kuraklık ve normalin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle arıcılar, sezonu erken açtı. Yılın büyük bir bölümünü arıları ile Bozok Yaylasında geçiren arıcılar, sıcak havaların etkisini sürdürmesine aldırış etmeden taktıkları maskeler ve giyindikleri özel kıyafetler ile arıları kovanlardan uzaklaştırmak için duman çıkaran körük yardımıyla petekleri çıkarıp, bal süzme işleminin yapıldığı alanlara taşıyor. Topladıkları bal peteklerini bal süzme makinesinden geçiren arıcılar, süzdükleri balları tenekeler ve şişelere paketleyip çevre illere gönderilmek üzere satışa hazırlıyor.


“İlk sağımda 400 kilograma yakın bal elde ettik”


Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyünde 4 kovan ile hobi amaçlı başladığı bal üretimini şu an 20 kovan ile sürdüren 36 yaşındaki Fatih Mermertaş, “5 yıldır arıcılık yapıyorum. Bu işe hobi amaçlı 4 kovan ile başladım. Bu işi sevdikçe de arılarımızı daha da çoğalttık. Zaman zaman arılarda kışın ölümler olsa da arılarımızı çoğaltarak bal üretimine devam ettik. 15 dönüm meyve bahçesinde organik bal üretimi yapıyoruz. Burada zamanımızın büyük bir bölümünü arılarla geçiriyoruz. Şu an 20 kovan arımız var, ilk sağımda 300-400 kilogram süzme bal elde ettik ve halen sağım devam ediyor” dedi.


“Bal sağımına 25 gün önce başladık”


İklimin kurak geçmesinin bal hasadına erken başlamalarına neden olduğunu da açıklayan Mermertaş, “İklimin kurak geçmesi dolayısıyla bal sağımına 20-25 gün erken başladık. Birinci sağımı gerçekleştirdik, ikinci sağımı da 20 gün sonra yavrular çıtalardan çıktıktan sonra gerçekleştireceğiz. Sonra da arının kışlık bakımını gerçekleştireceğiz. Kuraklık hat safhada bununla ilgili sulama yapmamıza rağmen biz 25 gün erken sağım yapmak zorunda kaldık kuraklıktan dolayı. Tabi kışın kar yağmaması da sorun oluyor bizler için, arı sıcağı görünce dışarı çıkıyor, dışarı çıkan arı da ani hava değişikliğiyle ölümlerine neden oluyor” şeklinde konuştu.



Bozok Yaylası’nda bal hasadı bir ay erken başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Hayat kurtaranlara güvenli sürüş eğitimi Sakarya İl Ambulans Servisi Başhekimliği Eğitim Birimi tarafından Arifiye Eğitim Pistinde gerçekleştirilen üç günlük Ambulans Sürüş Güvenliği Eğitimi (ASGE) programı tamamlandı. Programa acil tıp teknisyeni, şoför, paramedik personellerden oluşan 21 kursiyer katıldı. 6 eğitmen ve ASGE koordinatörü eşliğinde gerçekleştirilen eğitim çerçevesinde, ambulans sürücülerinin güvenlik bilgi ve becerilerini geliştirmek yönelik çalışmalar yapıldı. Eğitimin ilk gününde kursiyerlere trafik ve sürüş güvenliği, araç bakım ve teknik bilgileri ile mesleki sürüş kuralları üzerine teorik dersler verildi. İkinci ve üçüncü günlerde ise 15 sürüş parkurunda uygulamalı eğitim gerçekleştirildi. Bu parkurların 6’sı yavaş sürüş teknikleri, 9’u ise hızlı sürüş tekniklerinden oluştu. Ayrıca, akü takviyesi, zincir takılması, lastik değişimi gibi konular da kursiyerler tarafından birebir uygulamalı olarak öğrenildi. Eğitimde ambulans kullanımına dair özellikli talimatlar ve teknik bilgiler de kursiyerlere aktarıldı. ASGE eğitiminin temel amacı; ambulans kazalarının ve yangınlarının önlenmesi, meydana gelebilecek bir trafik kazası veya yangının en az hasarla atlatılması, ambulans çalışanları ve hasta güvenliğinin sağlanmasıdır. Aynı zamanda, hastane öncesi sağlık hizmetlerinde görev yapan paramedik, acil tıp teknisyeni ve sürücülerin ambulans sürüş güvenliği ile ilgili bilgi ve becerilerinin artırılması, daha kaliteli, etkili ve verimli bir hizmet sunumuna katkı sağlamaktır. Eğitim pistine giderek ziyarette bulunan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Kayhan Özdemir’e; Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Serdar Değirmenci, Acil Sağlık Hizmetleri Birimi Uzmanı Erkan Yamaç ile İl Ambulans Servisi Başhekimi Uzm. Dr. Seyit Yiğit eşlik etti. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Özdemir, eğitim sonunda kursiyerlerin alandaki uzmanlıklarını pekiştirerek acil sağlık hizmetlerinde güvenliği artırma yolunda önemli bir adım attıklarını dile getirerek eğitim ekibi ve kursiyerleri tebrik etti.