EKONOMİ - 09 Ekim 2024 Çarşamba 13:07

Bozkırda kurutulan domatesler işlendikten sonra yurt dışına gönderiliyor

A
A
A
Bozkırda kurutulan domatesler işlendikten sonra yurt dışına gönderiliyor

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde 120 dönüm alanda üretilen domatesler, güneş altında doğal yöntemlerle kurutulduktan sonra bölgedeki fabrikalarda işlenip paketlenerek ihraç edilmek üzere hazır hale getiriliyor.


Yozgat’ın Çekerek ilçesinde belediyenin de katkılarıyla geliştirilen proje çerçevesinde ilçede 120 dekar alana 3 yıl önce deneme amacıyla domates ekimi yapıldı. Proje sonunda yılda ortalama 600 ton domates üretimi gerçekleştirildi. Yaklaşık 60 çalışanın yer aldığı projede tarladan bin bir zahmetle toplanan domatesler, traktörlerle kurutulmak üzere belirlenen alanlara getiriliyor. Burada istihdam edilen kadınlar, domatesleri keserek beyaz bezlerin üzerinde kurutulmaya hazır hale getiriyor. Tuzlandıktan sonra güneşte yaklaşık bir hafta kuruyan domatesler daha sonra satışa hazır hale geliyor. Tamamen doğal yollarla yapılan kurutulmuş domatesler, yurtdışı başta olmak üzere ülkenin birçok şehrine gönderilmek üzere satışa sunuluyor. Kurutulmuş domatesler özellikle kışın kahvaltıda tüketiliyor. Bu proje ile üretime destek sunan Çekerek ilçesindeki kadınlar da aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.


İlçedeki kadınlar kurutulan domateslerin çevre illerdeki fabrikalarda değil kendi illerine kurulacak fabrikalarda işlenip değerlendirilmesini de istiyor.



“Ev ekonomimize katkı sunuyoruz”


3 yıldır domates tarlasında çalıştığını söyleyen Kezban Yıldırım, “Traktörlerle gelen domatesleri serdiğimiz bezlerin üzerinde ikiye ayırıyoruz ve kurutuyoruz. Bizim burada kuruttuğumuz domatesler işlendikten sonra ihraç ediliyor. Önümüzdeki yıllarda da bunun devamını bekliyoruz, ilçedeki bütün kadınlar burada geçim derdinde. Burada çalışıp evlerine ekmek götürüyorlar. Bu bizim için çok iyi oldu. Ayrıca Yozgat’ta salça fabrikasının kurulup bu domateslerin başka yerde değil de burada işlenmesini ve daha fazla iş istihdamı olsun istiyoruz” dedi.



“İlçemize salça fabrikası kurulsun”


Hilal İnaç ise bu yıl itibariyle domates hasadına katıldığını söyleyerek, “Burada çalışan birçok kadın evine ekmek götürüyor. Biz yetkililerimizden salça fabrikası istiyoruz. Daha çok kişiye iş imkanı sağlansın. Bu tarlada 70 kişi çalışıyorsa eğer fabrikayla bu sayı daha artsın istiyoruz” şeklinde konuştu.



Bozkırda kurutulan domatesler işlendikten sonra yurt dışına gönderiliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Engelli yaşlı çiftin yolu parke taşla kaplandı Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik’in talimatıyla Aşağı Örencik Mahallesi’nde yaşayan engelli yaşlı çiftin evine giden yol kilitli parke taşı ile kaplandı. Yürümede büyük zorluk yaşayan yaşlı çiftin günlük yaşamını daha rahat ve bağımsız bir şekilde sürdürebilmesini sağlamak amacıyla yıllardır kullanmak zorunda kaldıkları patika yol yeniden düzenlendi. Yukarı Örencik Mahallesi’nde ikamet eden Bahri Ok ve eşi Hatice Ok kendileri için gerçekleştirilen yol yapım çalışmasından dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti. Yıllar önce geçirdiği trafik kazası sonucu yürümede zorluk çeken Bahri Ok’un engelli aracıyla bile hem yokuş hem de toprak olan yolda yaşadıkları zorluğu Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik’e bildiren Mahalle Muhtarı Mükremin Karakurt; “Yaşlı çiftimizin bu sıkıntısına en kısa sürede derman olan Ertuğrul Başkanım ve Belediye Ekiplerine çok teşekkür ediyorum. Bize ikinci kez dedirtmeden engelli çiftimizi ve ailesini rahata kavuşturdular” dedi. Anne ve babasına en büyük iyiliğin yapıldığını belirten Ok çiftinin oğulları Haluk ve Serdal Ok, “Yolun eski halindeyken motorumuzla bile geçmede zorluk yaşıyorduk. Tarladan bahçeden getirdiğimiz ürünlerimizi sırtımızda taşıyarak çıkartıyorduk. Ama şimdi yapılan çalışma sayesinde hem annemiz hem de babamız ve hatta çocuklarımız daha rahat hareket edebiliyorlar. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun teşekkürlerimizi sunuyoruz “ifadelerini kullandılar.
Bursa Osmangazi Belediyesi’nden Gündoğdu’ya futbol sahası Gençlerin spor yaparak verimli vakit geçirmelerini sağlamak adına yatırımlarını sürdüren Osmangazi Belediyesi, Gündoğdu Mahallesi’ne amatör maçların da oynanabileceği nizami ölçülerde futbol sahası kazandırıyor. Hayata geçirdiği tesisler ile spora ve sporcuya büyük destekler veren Osmangazi Belediyesi’nin Gündoğdu Mahallesi’nde inşa ettiği futbol sahasındaki çalışmalar son aşamaya geldi. Toplam 6 bin 175 metrekare alan üzerine inşa edilen Gündoğdu Futbol Sahası, Türkiye Futbol Federasyonu standartlarına uygun şekilde 90x60 ölçülerinde suni çim sahaya sahip. Aydınlatma direklerinin dikildiği sahada, saha çevresindeki korkulukların imalatları da bitirildi. Osmangazi Belediyesi’nin Türk sporunun altyapısına kazandırdığı önemli yatırımlardan biri olarak hizmet verecek futbol sahası, amatör spor kulüplerine ev sahipliği yapacak. Saha yapılacak son rötuşların ve çevre düzenleme çalışmaların ardından hizmete girecek. Bursa’nın bir spor şehri olduğuna vurgu yapan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Gençlerimizin en az bir spor branşıyla ilgilenmesi adına çaba harcıyoruz. Göreve başlamamızla birlikte ilçemizin gelişimine katkı sağlayan eserler kazandırdık, kazandırmaya da devam ediyoruz. Gündoğdu Futbol Sahası da bunlardan bir tanesi. Son düzenlemeleri yaparak önümüzdeki günlerde hizmete açmayı planlıyoruz. İlçemize ve gençlerimize şimdiden hayırlı olsun” dedi.
Bursa Uludağ Elektrik, iyilik peşinde koşmaya devam ediyor Uludağ Elektrik, Eker I Run Koşusunda sporseverlerle bir araya geldi. Farklı kategorilerde yarışan katılımcılardan oluşan etkinliğe enerjik bir imza atan Uludağ Elektrik, standındaki etkinliklerle de ziyaretçilere keyifli anlar yaşattı. Şirketin koşu takımı ise Koruncuk Vakfı’na destek vermek amacıyla sahaya çıkarak iyilik peşinde koştu. Bu yıl 11’incisi düzenlenen Eker I Run koşusuna destek sağlayan Uludağ Elektrik, farklı kategorilerde yapılan yarışlarda ter döken sporcuların yanında oldu. Uzun süredir Eker I Run’da yer alarak, tüm enerjisiyle güç katmaya devam eden şirketin ebru sanatının vücuda uygulanmasıyla ortaya çıkan body marbling etkinliği, bu sene de katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Şirketin Eker Meydan’da yer alan standında çocuklara enerji tasarrufu ve verimliliği temalı kitaplar dağıtıldı, böylece hem eğitici hem de eğlenceli bir ortam sunuldu. Ayrıca İnteraktif Yeşil Enerji Platformuyla, katılımcılar 3 farklı oyunda doğa dostu çeşitli mesajlarla karşılaşırken, birbirleriyle yarıştılar. 2 adet bisikletin yer aldığı ve pedal çevrilerek ilerleyen düzenekte, pedalı en hızlı şekilde çevirip oyunu tamamlamaya çalışan çocuklar kıyasıya yarıştı. Uludağ Elektrik koşuda yer alarak, çocukların daha iyi bir geleceğe kavuşması ve eğitim imkanlarına daha kolay erişebilmesi için önemli bir misyon üstlendi. 5 bin yarışmacının katıldığı koşuda şirketin koşu takımı da 5 kilometre koşusunda Koruncuk Vakfı için iyilik peşinde koşarak, kız çocuklarının eğitimine destek sağladı. Şirket, Koruncuk Vakfı ile sosyal iş birliği yaparak eğitime erişimleri risk altındaki kız çocuklarının eğitim sürekliliğini sağlamak amacıyla farkındalık da sağlamış oldu. Uludağ Elektrik, bugüne kadar katıldığı yardımseverlik koşularıyla birçok sivil toplum kuruluşunu destekledi. Adım Adım Bursa Platformu’nun bir parçası olarak, koşu takımıyla KODA (Köy Okulları Değişim Ağı) için iyilik peşinde koşarak kırsaldaki aile çalışmaları programına önemli katkılar sağladı. Ayrıca, Türk Eğitim Vakfı’nın “Yarıda Kalmasın” Projesi kapsamında depremzede öğrencilerin eğitim masraflarını karşılamak amacıyla iyilik koşularında da aktif rol aldı. Son olarak Koruncuk Vakfı adına parkurlara çıkan Uludağ Elektrik, çocukların eğitim hayallerine ulaşması için güçlü bir destek sundu. Şirket, önümüzdeki yıllarda adımlarını yine iyilik, eğitim ve çocuklar için atmaya devam edecek.
Çankırı Yerin 150 metre altında sağlıklarına kavuşmanın hayalini kuran hastaların tedavisi sona erdi Türkiye’nin dört bir yanından Çankırı’ya gelen KOAH ve astım hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında tuz mağarasında 15 gün boyunca tedavi edildi. Sona eren tedavinin ardından konuşan hastalar, sağlık durumlarında büyük gelişme yaşandığını söyledi. Çankırı’da, hayata geçirilen ’Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’, KOAH ve astım hastalarına şifa oldu. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, KOAH ve astım hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinliklerinin yanı sıra hastaların 4 ila 6 saat tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlandı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar, 15 gün süren tedavinin ardından sağlık problemlerinin azaldığını söyledi. Tedavi sonrasında sağlıklı bir nefes aldığını ifade eden Ahmet Uz, “Projenin ilk üçüncü gününde bile aldığımız nefesin değiştiğini hissettik. Burada huzur bulduk. Çeşitli etkinlikler yaptığımız için hiç sıkılmadık. Mağaranın yokuşunu en az 5-6 dakika arasında çıkarken şimdi ise 1 dakika 40 saniyede çıkmayı başardım” dedi. Tuz mağarasındaki tedaviden memnun kaldığını belirten Nursel Sümer, “Bana güzel bir nefes veren Çankırı’ya çok teşekkür ederim. Tuz mağarasının kıymetinin bilinmesini isterim. Ben 37 yaşındayım ama çok nefessiz kalan birisiydim. Buraya geldiğimde yürümede çok zorluk çekiyordum. İlk başta da ambulans yardımı ile geldim, daha sonra koşarak çıktım. 15 gün boyunca burada çok güzel bir vakit geçirdik. Bu mağaradan çok faydalandım, şifa buldum” diye konuştu.