EKONOMİ - 10 Haziran 2024 Pazartesi 11:20

Artan bağış ve kurban fiyatları, bıçak bileyicilerinin iş yoğunluğu geçen yıla oranla azalttı

A
A
A
Artan bağış ve kurban fiyatları, bıçak bileyicilerinin iş yoğunluğu geçen yıla oranla azalttı

Yozgat’ta kurban fiyatlarının yüksekliği, yurt dışına olan bağışların artması ve vatandaşın alım gücünün yeterince olmaması yaklaşan Kurban Bayramı öncesi bıçak bileyicilerinin iş yoğunluğunu azalttı.


Kurban Bayramına sayılı günler kala bıçak bileyicileri ve satıcılarında hareketlilik başlarken, kimi vatandaş kurbana acı çektirmemek için yeni bıçak almayı tercih ederken kimi vatandaşta bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor. Ancak Yozgat’ta hazırlıklarını tamamlayan bıçakçıların işleri bu yıl istedikleri gibi gitmiyor. Geçen yıla oranla Yozgat’ta bu yıl kurban fiyatlarının yüksek olması ve bağış oranlarının artması bıçakçı esnafının iş yoğunluğunu da etkiledi. Esnaf bu yıl iş yoğunluğunun geçen yıla oranla yarı yarıya azaldığını belirtti.


Dededen kalma mesleğini Tol Çarşı’da sürdüren Abdullah Nurdoğdu, Kurban Bayramı için hazırlıklara başladıklarını söyledi. Geçen yıla oranla hem bıçak satışı hem de bileyleme işinde düşüş yaşandığını ifade eden Nurdoğdu, “Vatandaşın alım gücü düşük, kurbanını almayanın aklına bıçak almakta düşmüyor. Vatandaş bu yıl bağışlara da çok fazla yöneldi, o yüzden geçen seneki yoğunluk yok. Bizim son 3 günümüz yoğun olur.” dedi.


Bıçak bileylemesini ehil olan kişilere yaptırmaları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Nurdoğdu, “Sokaklar şu an bıçakçı doldu, onların hiçbiri kendi işi değil, herkesin ayrı bir işi var ve ek olarak bıçak bileleme işini yapıyor. Onun için işi ehil olan kişilere yaptırmaları gerekiyor. Bir de bıçağın keskin olması çok önemli kurbana eziyet vermemek gerekiyor. Bıçakları 30 liradan bileyliyoruz, nacakların da fiyatı 50 liradan başlıyor büyüklüğüne göre değişiyor.” şeklinde konuştu.


Sokakta işi bilmeyen kimselere bıçak biletlemenin doğru olmayacağını söyleyen vatandaşlardan Mehmet Güler ise, “Kurbana eziyet vermemek için bıçak biletme işini bıçakçılarda ehil olan ustalara veriyoruz. Yıllardır buraya geliyorum, herkese de burayı tavsiye ediyorum.” ifadelerine yer verdi.



Artan bağış ve kurban fiyatları, bıçak bileyicilerinin iş yoğunluğu geçen yıla oranla azalttı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Başkan Tutdere, kesimhane ve hayvan pazarı inşaat çalışmalarını yerinde inceledi Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Nisan 2025’te açılması hedeflenen modern Kesimhane ve Hayvan Pazarı inşaatını yerinde inceledi. Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin seçim vaatleri arasında yer alan ve uzun yıllardır kentte önemli bir ihtiyaç olan modern hayvan kesimhanesi ve pazar alanı projesi hızla ilerliyor. Kahta karayolu üzerinde Eylül ayında yapımına başlanan tesisin, 2025 yılının Nisan ayında tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor. Tam donanımlı bir entegre tesis olarak tasarlanan proje, hem hayvan üreticilerinin hem de vatandaşların uzun zamandır beklediği modern bir kesimhane ve pazar alanı sunacak. Tesis, hijyenik koşulları ve çevre dostu teknolojik donanımlarıyla dikkat çekerken, aynı zamanda bölge ekonomisine de önemli katkı sağlamayı amaçlıyor. Başkan Tutdere, inşaat sahasında yaptığı incelemeler sırasında yaptığı açıklamada, Adıyaman’ın il olduğu 1954 yılından bu yana bu çapta bir tesisin bulunmadığını vurguladı. Tutdere, “Şu ana kadar özel işletmelere ait kesimhanelerden hizmet alıyorduk. Göreve gelir gelmez, mevcut projeyi modern ihtiyaçlara uygun şekilde yeniden düzenleyerek ihale ettik. Çalışmalar hızla devam ediyor. Halkımızın uzun yıllardır beklediği bu tesisi en kısa sürede tamamlayarak hizmete sunacağız” ifadelerini kullandı. Proje, 2 bin küçükbaş ve 750 büyükbaş hayvanın barınabileceği alanlarıyla, bölgedeki hayvancılık sektörüne uzun vadeli çözüm sunacak şekilde planlandı. Kapalı kesimhane bölümü 2244 metrekare alana sahip olurken, büyükbaş hayvanlar için 3031 metrekare kapalı, 1777 metrekare açık bekleme alanı oluşturuluyor. Küçükbaş hayvanlar için ise 1412 metrekare kapalı ve 2048 metrekare açık alan ayrıldı. Kesimhane, günlük 230 küçükbaş ve 70 büyükbaş hayvanın hijyenik koşullarda kesiminin yapılabileceği şekilde donatılıyor. Tesiste ayrıca modern soğuk hava depoları, idari binalar ve diğer yardımcı üniteler yer alacak.
Bursa Btü ile Bosch’dan hidromobil iş birliği Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve Bosch Türkiye arasındaki iş birliği devam ediyor. Daha önce yapılan iş birlikleri ile pek çok öğrenciye iş ve staj imkânı doğarken şimdi de Bosch Türkiye ile hidromobil konusunda ortak çalışmalara gidilecek. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Bosch Türkiye yetkilileri ile bir araya geldi. BTÜ ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda; BOSCH Türkiye tarafından verilen destek ile geliştirilen BTÜ ATAK-H hidrojen enerjili araç (hidromobil) ve hidrojen enerjisi sistemleri test laboratuvarı çalışmaları çerçevesinde işbirlikleri ele alındı. Bosch Türkiye’nin, Bursa ve Türkiye için çok önemli bir marka olduğunu ifade eden Rektör Naci Çağlar, “Sanayi ile güçlenen üniversite” mottomuzla, özel sektörle iş birliklerimizi sürdürüyoruz. Bosch Türkiye ile de pek çok ortak çalışmamız söz konusu. Üniversitemizin bilimsel, Bosch Türkiye’nin ise altyapı anlamında ortaya koyduğu destek ile öğrenci odaklı ortak projelerimizi büyüterek devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı. Test laboratuvarlarını incelediler Toplantının ardından, Bosch Türkiye Endüstriyelleştirme Alan Yöneticisi Yıldırım Arslan, Endüstriyelleştirme Direktörü Ersin Ünal, Ürün Endüstriyelleştirme Direktörü Onur Ozan Çilsal, İnsan Kaynakları Sorumlusu Ece Tüt ve Yeni Ürünler Devreye Alma Kısım Yöneticisi Salih Onur Göyünç, BTÜ ATAK-H hidromobil ve hidrojen enerjisi sistemleri test laboratuvarı çalışmalarını yerinde inceledi. Burada, Elektrikli Taşıtlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Elektrikli Araçlar ve Otonomi Topluluğu Danışmanı Doç. Dr. Gökay Bayrak, BTÜ ATAK-H hidromobil ve hidrojen enerjisi sistemleri test laboratuvarı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Tenmak tarafından destek Doç. Dr. Gökay Bayrak, “Bu sene ilk kez kurulan hidrojen yakıtlı BTÜ hidromobil ATAK-H aracı, TEKNOFEST çerçevesinde Efficiency Challange 2024’te başvuru yapan 76 hidromobil takımı arasından finale kalan 14 takımdan birisi olarak, Tenmak tarafından desteklenen yakıt pili sisteminin kullanım hakkına sahip oldu. Ayrıca hidrojen enerjisi ve yakıt pili sistemleri ile ilgili ilk kez BTÜ’de bir laboratuarın altyapısı da oluşturulmuş oldu. 2025 yılında da çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek” dedi. Toplantıya; BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık, Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Gürkan ve BUKAGEM Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Onur Genç de katıldı. Toplantı sonunda, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, desteklerinden dolayı BOSCH Türkiye yetkililerine plaket takdim etti.