KÜLTÜR SANAT - 12 Temmuz 2024 Cuma 15:20

Antik çağ ekmekleri Yozgat’ta fırına girdi

A
A
A
Antik çağ ekmekleri Yozgat’ta fırına girdi

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan ve tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapan Yozgat’ta, Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce arkeolojik kazılarda bulunan 3 bin 500 yıllık tabletlerden faydalanılarak Hitit, Sümer ve Roma dönemine ait 8 çeşit ekmek üretildi.


Yozgat Bozok Üniversitesi, “Antik Çağ Ekmekleri Yeniden Hayat Buluyor” projesi çerçevesinde 3 bin 500 yıllık Hitit çivi yazılı tabletlerden faydalanarak 8 bin 600 yıl öncesine ait ekmeleri yeniden gün yüzüne çıkardı. Arkeoloji Bölümü tarafından antik çağ döneminde pişirilen ekmeklerin bazılarına yönelik araştırma yapıldı. Hitit çivi yazılı metinlerde bulunan tariflerden yola çıkılarak Konya Çatalhöyük’te bulunan 8 bin 600 yıllık ekmeğin yanı sıra Hitit, Sümer ve Roma dönemine ait 8 ekmek çeşidi üretildi. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Erdoğan danışmanlığında Arkeoloji Bölümü öğrencisi Davut Hatip, bitirme tezi olarak seçtiği antik çağ ekmeklerini uygulamalı olarak hazırladı. Ekmeklerin unları taş değirmende öğütülerek elde edildi. İçinde peynir, bal, incir, bezelye, kuru üzüm, kuru elma, tam buğday unu, ekşi maya ve fındık bulunan ekmeklerin tanıtımı gerçekleştirildi.



“3 bin 500 yıllık Hitit çivi yazılı tabletlerden yola çıktık”


Arkeoloji Bölümü öğrencisi Davut Hatip, ekmek tariflerine 3 bin 500 yıllık Hitit çivi yazılı tabletlerden ulaşıldığını söyleyerek, “Bu tabletlerde ekmeğin tarifi verilmiyor ama içerisine katılan malzemelerden bahsediliyor ve biz bu bilgilerden yola çıkarak bu tarifi oluşturduk. Lisans bitirme tezimde yaptığım araştırmalarda bu ekmeklerin tok tuttuğu, özellikle Roma askerlerinin uzun yollara, savaşa giderken bu ekmekleri tercih ettiği ve onlar için üretildiği belirtilmekte. Ayrıca Hitit askerleri için de bu ekmeklerin besleyici ve sağlıklı olduğu için üretildiğine ulaştık. Şu an 8 çeşit ekmek ürettik. Bunlardan en eskisi 8 bin 600 yıllık Çatalhöyük ekmeğidir. Daha sonra Sümer ekmeği ürettik; bunlar iki çeşit olup, tapınaktaki rahipler tarafından tüketiliyordu. Roma ekmeğini ürettik iki çeşit. Daha sonra da üç çeşit Hitit ekmeğini ürettik. Yıllar sonrasında bu ekmek kültürünün tekrardan gün yüzüne çıkarılması bizi Bozok Üniversitesi olarak gerçekten mutlu etti” dedi.



“Asırlar öncesine ait ekmek kültürünü gün yüzüne çıkardık”


Doç. Dr. Serkan Erdoğan ise, Yozgat’ın tarih öncesinde değişik kültürlere ev sahipliği yaptığını söyleyerek, “Yozgat coğrafyası bilindiği üzere pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan bir coğrafyadır. Bu coğrafyada hüküm sürmüş Hititler ve Romalıların ekmek kültürünü tanıtmak ve bugünü ile olan bağlantılarını ortaya koymak amacıyla bu sunumu gerçekleştirdik. Böylelikle o döneme ait ekmek kültürüne ait lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması hedeflendi. Hitit ve Mezopotamya çivi yazılı kaynakları esas alınarak buradaki ekmeklerin önemli bir bölümü üretildi. Bununla beraber tarih öncesine giden Çatalhöyük ekmeğimiz de mevcut. Aynı zamanda Roma dönemine ait bir ekmek çeşidimiz de burada üretilmektedir. Bu çalışma ile asırlar öncesindeki ekmek kültürü gün yüzüne çıkarılmış oldu” şeklinde konuştu.



Antik çağ ekmekleri Yozgat’ta fırına girdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden “Meryemana Tabiat Parkı” açıklaması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Meryemana Tabiat Parkına giriş ücretleri ile ilgili, “İşletmenin Kurumumuza devrinden sonra fiyatların arttığı yönündeki iddialar asılsızdır” açıklamasını yaptı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “İzmir’in Selçuk ilçesinde Meryemana evi ve kilisesi yakınında 7.491 metrekarelik alan, 1997 yılında otopark hizmetinde kullanılması maksadıyla Selçuk Belediyesi’ne verilmiştir. İzin süresi bitimi sonunda otoparkın Kurumumuza devredilmesi gerektiği 24 Ekim 2024’te Selçuk Belediye Başkanlığı’na tebliğ edilmiştir. 30 günlük verilen süre sonunda otopark Selçuk Belediyesi tarafından geri verilmemiştir. Mevcut alan 27 Kasım 2024 tarihinde teslim alınabilmiştir. Hemen ardından sahanın genel temizliği ve güvenliği için kurumumuz personeli görevlendirilmiştir. Kurumumuzca Meryemana Tabiat Parkında vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak için çevre düzenleme, bakım onarım ve girişlerdeki yoğunluğu azaltmak maksadıyla HGS sisteminin kurulması çalışmalarına başlanmıştır. Söz konusu çalışmaların yılsonuna kadar tamamlanması planlanmakta olup, bu kapsamda 1 Ocak 2025 tarihine kadar alana girişlerde herhangi bir ücret alınmayacaktır. Dolayısıyla bazı medya organlarında işletmenin Kurumumuza devrinden sonra fiyatların arttığı yönündeki iddialar asılsızdır. Söz konusu haberlerde geçen ücret tarifesi 22 Mart 2024 tarihinde idarece onaylanan 2024 Korunan Alan Ücret Tarifesi kapsamında belirlenen bedeller olup alanın devredilmesinden sonra yapılan bir çalışma değildir” denildi.
Manisa Vali Özkan’dan yaralı jandarma personeline ziyaret Manisa Valisi Vahdettin Özkan, 8 farklı suçtan aranması olan zanlıyı gözaltına almak için düzenlenen operasyonda çıkan çatışmada yaralanarak hastaneye kaldırılan jandarma personelini ziyaret etti. Vali Özkan, "Değerleri iyi. İnşallah kısa zamanda toparlanacak diye umut ediyoruz. Zanlı yakalandı. Şu anda olay kontrol altında” dedi. Olay, Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Dilek Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre Dilek Mahallesi’nde hakkında 8 farklı suç kaydı bulunan Gökhan K.’nın bulunduğu adrese jandarma ekiplerince operasyon düzenlendi. Burada jandarma personellerine ateş açan Gökhan K. ile jandarma arasında çatışma çıktı. Zanlıyı gözaltına almak üzere harekete geçen jandarma ekipleri ile zanlı arasında yaşanan çatışmada Jandarma Astsubay E.Y. yaralandı. Kaldırıldığı Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesinde ilk müdahalesi yapılan jandarma personeli, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesine sevk edildi. Hastaneye gelen Manisa Valisi Vahdettin Özkan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İlhan Şen, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahrettin Aktaş, Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca ile birlikte hem Başhekim Prof. Dr. İsmet Topçu’dan hem de jandarma personeli E.Y.’nin tedavisiyle ilgilenen doktorlardan bilgi aldı. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Özkan, “Öncelikle çok geçmiş olsun. Maalesef bugün bir personelimiz birçok suçtan aranan bir kişiyi almak üzere giderken kurşuna hedef oldu. Yaralı personelimizi şimdi hastaneye getirdik. Doktorlarımız canla başla çalışıyorlar. Biz de şimdi ziyaret ederek konuştuk kendileriyle. Değerleri iyi. İnşallah kısa zamanda toparlanacak diye umut ediyoruz. Zanlı yakalandı. Şu anda olay kontrol altında” diye konuştu. Jandarma personelinin tedavisine devam ediliyor.