ÇEVRE - 04 Haziran 2024 Salı 11:16

“Marmara’nın İncisi” Çınarcık’ta denizin içler acısı hali

A
A
A

Yalova’nın turizmle öne çıkan Çınarcık ilçesinde kanalizasyon sularının direk denize akması vatandaşları isyan ettirdi. Maddi zorluklar çeken ve personel maaşlarını bile ödenmekte sıkıntı yaşayan Çınarcık Belediyesi’nin problemi çözememesinden dert yakınan vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

“Marmara’nın İncisi” olarak bilinen Çınarcık ilçesinde özellikle Taşliman’da bulunan balıkçı barınağına kanalizasyon sularının taşarak deniz akması nedeniyle çevrede pis kokular oluşurken deniz ise kirliliğiyle insan sağlığını tehdit eder duruma geldi. Bir dönemler Türkiye’nin en gözde turizm merkezi olan ilçedeki denizin son durumunu görenler ise gözlerine inanamadı.

“Marmara’nın İncisi denilen yer Marmara’nın en kirli yeri bence”

İlçe halkından Fügen Onay Ergün, 20 senedir Çınarcık’ın bitmeyen bir deniz sorunu olduğunu ifade ederek, “Marmara’nın İncisi denilen yer Marmara’nın en kirli yeri bence. Burada her yıl bu felaketi çekiyoruz. Bütün kanalizasyonlar denize akıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na defalarca yazım var. Geliyorlar, sudan numuneler alıyorlar, haklı olduğumuzu, suyun korkunç derecede kirli olduğunu bildiriyorlar. Burada bir önlem alınmıyor. Çocuklar, hayvanlar denize giriyor ve kokusu var bunun. Bu gerçekten büyük bir sorun. Marmara’nın ortasında bu ciddi bir sorun” dedi.

“Hangi devirde denize akan lağım görülmüş”

Ergün, sorunun Çınarcık’ın tümünde var olduğunu dile getirerek, “Denizin sorunu bu pislik. Hangi devirde denize akan lağım görülmüş. Aynı şekilde evimizin içine de akıyor burada. Apartmanımızın içinde de bir rögar var. Yağmur yağıyor apartmanımızın için pislik, lağım içinde. Çınarcık’ın her tarafında bu sorun var. Ciddi bir şekilde lağımlar denize akıyor” ifadesini kullandı.

“Aciller virüsten dolayı dolu”

Mustafa Girice durumla ilgili CİMER ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na yazdıklarını söyledi. Belediyenin bu sorunu çözmediğini anlatan Girice, “Biz belediyeye komple sakinler olarak dilekçemizi verdiğimiz zamanda bizi burası aşıyor, bütçemiz yoktur diyorlar ve lağımı sürekli denize akıtıyorlar. Dışardan gelen insanlarımız burada denize giriyorlar. Devlet hastanesinde aciller olduğu gibi virüsten dolayı dolu. Mikrop kapıyorlar. Bunun gereğinin yapılmasını arzu ediyorum” diye konuştu

İlçe sakinlerinden Selda Caner ise Çınarcık’a belli bir nüfus geldikten sonra altyapının bunu kaldırmadığını ifade etti. 20 senedir amatör balıkçılık yaptığını anlatan Saadetin Evgilli ise “Sabah geliyorum mikrop içinde, akşam çıkıyorum tekrar mikrop içinde. Ben buradan tuttuğum balıkları çevreme nasıl yedireceğim. Buna çözüm bulsunlar en yakın zamanda. Bir çok yerlere başvurduk. İlgileneceğiz, yapacağız derken daha da kötü oldu” açıklamasında bulundu.

Erhan Erdoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne polisinden ’Şok’ uygulama: Araçlar didik didik arandı Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi’nde 8 ekip, 20 personelin katılımıyla ’Şok Asayiş Uygulaması’ yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi koordinasyonunda gerçekleştirilen genel güvenlik ve asayiş uygulamasında araçlar tek tek durduruldu, Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yapılan şahıslar üst aramasından da geçirildi. Ayrıca sürücülere alkolmetre ile de ölçüm yapıldı. Genel güvenlik ve asayişin sağlanması, suça konu unsurların tespiti ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik kent genelinde gerçekleştirilen uygulamaya, emniyet müdürlüğünün tüm birimleri katılım sağladı. Uygulama noktalarını dolaşan İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun da ekiplerden bilgi aldı. Kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde uygulama yapan ekipler bölgede kuş uçurtmadı. Araçlardan indirilen sürücü ve yolcu olarak bulunan şahısların kimlik kontrolü yapıldı, bagajlar ve araçların içi de tek tek kontrol edildi. Geniş katılımlı gerçekleştirilen uygulamalarda pek çok noktada aynı anda denetim yapıldı. 236 şahıs sorgulandı,113 araç arandı Denetimlerde 236 şahıs sorgulandı. 113 araç kontrol edildi. Toplamda 7 araç ve sürücüsüne idari para cezası uygulandı. Uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılmadı ve normal olarak son verildi. Halkın huzur ve güven ortamının sağlanması için gerekli denetim ve uygulamaların sık sık yapılacağı belirtildi. "Kurallara uyuyoruz" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Başkanı İlhan Şengül, denetime denk geldiklerini ancak kurallara uydukları için herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını söyledi. Herkesin kask ve gerekli ekipmanları kullandığını belirten Şengül, kask takmayan ve sürücü belgeleri olmayan arkadaşlara da belgelerini tamamlamaları gerektiğini söylediklerini aktardı. Uygulamaların trafikte yapılan yanlışları düzeltmek adına çok gerekli olduğunu söyleyen Şengül, "Tüm ekiplere teşekkür ederiz. Herkesin iyiliği için çalışıyorlar" dedi. "Uygulamaları yerinde ve doğru buluyorum" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Üyesi Yaren Şenol, bilinçli ve kurallara uygun şekilde trafiğe çıkılması ve kask takmanın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından yapılan uygulamaları yerinde ve doğru bulduğunu belirten Şenol, diğer sürücülere seslenerek, "Lütfen kaskınızı takın, canınızı koruyun, hiç bir şey sizden daha değerli değildir" diyerek kurallara uyum çağrısında bulundu.