DÜNYA - 04 Mayıs 2011 Çarşamba 15:18

Filistin'de tarihi birleşme

A
A
A
Filistin'de tarihi birleşme

Filistin'de beş yıldır devam eden bölünmüşlük, El Fetih ve Hamas liderlerinin Kahire'de attıkları tarihi imzalarla sona erdi.

Tüm dünya El Kaide Lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesini konuşuyor. Daha önce de gündemde Suriye, Libya ya da Mısır’da yaşananlar vardı. Ortadoğu ve İslam dünyasının kalbindeki önemli bir gelişme ise sıcak gündemin gölgesinde yaşanıyor.


Uzmanlar tarafından Ortadoğu’da yaşanan sorunların temeli ve El Kaide gibi radikal örgütlerin meşruluk iddialarını kaynağı olarak gösterilen Filistin’de düşman kardeşler, El Fetih ve Hamas, altı yıllık bir aradan sonra yeniden bir araya geliyor.


İki rakip Filistinli grup arasındaki anlaşmazlık uzun pazarlıkların ardından sona erdi ve Hamas ve El Fetih'in liderleri geçen hafta uzlaşmaya vardıklarını duyurdu. Taraflar arasında dün imzaların atıldığı duyurulmuştu ancak anlaşmayı tün dünyaya duyuracak resmi imzalar bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de atıldı. Düzenlene törende Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal hazır bulundu.

ABBAS: 'DÖRT KARA YIL'


İmzaların ardından konuşan Filistin Başkanı Mahmud Abbas, “Dört kara yıl, Filistinlilerin ulusal çıkarlarına zarar verdi” dedi. Abbas ayrıca yakında Hamas’ın elinde tuttuğu Gazze Şeridi’ni ziyaret edeceğini de söyledi. 

MEŞAL: KAVGAMIZ İSRAİL'LE

Hamas lideri Halid Meşal, dört yıl önce önce Hamas'ın Gazze'de seçimi kazanmasından sonra başlayan ve zaman zaman silahlı çatışmaya dönüşen ayrışmayı gidermeyi hedefleyen anlaşmanın imza töreninde "Bizim kavgamız sadece İsrail'le." dedi. Meşal, Filistinler arasında bir uzlaşma için her türlü bedeli ödemeye hazır olduklarını söyledi.


MISIR ARABULUCU 


Anlaşmanın, Mübarek sınrası geleceğini arayan Mısır’ın arabuluculuğu ile sağlanması dikkat çekici olarak yorumlanıyor. Mübarek sonrasındaki yeni Mısır yönetiminin, batılı ülkelerin 'terörist' ilan ettiği Hamas'la görüşmesi ve liderlerini Kahire'ye davet etmesi uzmanlarca politika değişikliğinin ilk ipuçları olarak değerlendiriliyor.


TÜRKİYE'Yİ DAVUTOĞLU TEMSİL EDİYOR


Filistin basınına göre, Arap ülkeleri dışişleri bakanlarının yanı sıra Çin, Rusya, Türkiye ve bazı Avrupalı liderlerin de imza törenine davet edildi. Davetliler arasında BM Genel sekreteri Ban Ki-mun ile Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve AB Dış Politika ve Güvenlik Özel Temsilcisi Catherine Ashton da bulunuyor.


ANLAŞMA NE GETİRİYOR? 


Anlaşma, taraflar arasında dört yıldır devam eden ve zaman zaman silahlı çatışmaya dönüşen ayrışmanın giderilmesini hedefliyor. İmzaların atılmasından sonra geçici hükümet kurma çalışmaları başlayacak ve bu geçici hükümet Filistin'i yeni seçimlere taşıyacak.


İSRAİL'DEN SERT TEPKİ


srail ise El Fetih ve Hamas birleşmesine tepkili. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, ''Hamas'la anlaşmayı feshedip, İsrail'le barış yolunu seçmesi'' çağrısında bulundu.


İsrail Başbakanlık Basın Sözcülüğünden verilen bilgiye göre, Netanyahu, öğleden sonra Ortadoğu Dörtlüsü'nün Özel Temsilcisi Tony Blair ile görüşmesinde, ''Mahmud Abbas’ı Hamas'la anlaşmayı feshedip, İsrail'le barış yolunu seçmeye çağırıyorum'' dedi. İsrail Başbakanı, Filistin Yönetimi ile Hamas arasındaki anlaşmayı, barış sürecine ''ağır bir darbe'' olarak nitelendirdi, ''Yarısı İsrail'in yıkılması çağrısında bulunan ve hatta katillerin başı Usame bin Ladin'i öven bir hükümetle barış yapmak nasıl mümkün olabilir'' diye sordu. 


İPLER 2006’DA KOPMUŞTU 



Filistin Kurtuluş Örgütü içindeki baskın güç olan El Fetih ile İslami kanattan Hamas hareketleri arasındaki rekabet, 2006’da Filistin genelinde düzenlenen ve Hamas’ın kazandığı seçimler sonrasında koptu. Hamas'ın oluşturduğu hükümeti tanımayan El Fetih, ayrı bir hükümet kurdu. Hamas da 2007 yılının ortalarından itibaren kontrol ettiği Gazze Şeridi'nde kendi hükümetini kurdu. 



Filistin yönetimindeki siyasi kriz, seçim takvimlerini de sekteye uğratmıştı. El Fetih denetimindeki Ramallah merkezli Filistin yönetimi ertelenen yerel seçimleri 9 Temmuz'da düzenleyeceğini duyurmuştu. Gazze Şeridi'nde seçimi reddeden Hamas'ın şimdi tavrını değiştirmesi bekleniyor.


2006’da yapılan ve Hamas’ın hareketi açık bir farkla kazandığı seçimlerden sonra Filistin topraklarında yeni seçim düzenlenmedi. Siyasi kriz nedeniyle 2007'den itibaren işlemez hale gelen parlamentonun görev süresi geçen yıl, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın devlet başkanlığı süresi ise 2009'da dolmuştu.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Torunu tarafından bıçaklanan dede hayatını kaybetti Bursa’nın İnegöl ilçesinde torunu tarafından bıçaklanarak ağır yaralanan dede, yapılan tüm müdahalelere hayatını kaybetti. Olay, dün saat 21.00 sıralarında Hamidiye Mahallesi 2. Mutlu Sokak’ta meydana geldi. İbrahim İ. (18), dedesi Kemal Kızılarslan’ı (73) ziyarete gitti. İddiaya göre torun, dedesinden para istedi. Dede para vermeyi reddetti. Tartışma bir anda kavgaya dönüştü. Öfkelenen torun, mutfaktan aldığı bıçakla dedesini defalarca bıçaklayarak ağır yaraladı. Yaralı dede, zorlukla evden dışarıya çıkarken, torun kendini apartmana kilitledi. Ağır yaralanan dede, olay yerine sevk edilen ambulansla İnegöl Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kendini apartmana kilitleyen öfkeli torun, elindeki bıçakla kendini de yaraladı. Polis ekipleri kendini apartmana kilitleyen genci ikna etmek için çalışma başlattı. Şüpheli, 1 saat süren yoğun ikna sonucu teslim oldu. Yakalanan şahıs da ambulansla hastaneye götürülerek tedavi altına alındı. Sorgulamasının ardından adliyeye sevk edilen şüpheli ifadesinde, "Dedemle tartıştık. Bende o anda sinirlendim. Bir anlık sinirle yaptım. Pişmanım" dediği öğrenildi. Zanlı, sevk edildiği mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hayatını kaybetti Yoğun bakımda tedavi altına alınan Kemal Kızılarslan’ın, yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.