SPOR - 09 Ağustos 2024 Cuma 11:13

Van’da "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projesiyle 56 bin kişi yüzme öğrendi

A
A
A
Van’da "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projesiyle 56 bin kişi yüzme öğrendi

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan protokol çerçevesinde Van’da başlatılan "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projesi kapsamında 56 bin 478 kişi yüzme öğrendi.


Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan protokol çerçevesinde Van’da başlatılan "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projesi 6 yıldır devam ediyor. Pandemi döneminde ara verilen ve daha sonra tekrar başlatılan proje kapsamında haftada 6 saat yüzme eğitimi veriliyor. Van merkez ve ilçelerinde başlatılan proje çerçevesinde 6-65 yaş arası herkes yüzmenin keyfini çıkarıyor.


Van Olimpik Yüzme Havuzu’nda eğitim gören çocukları ziyaret eden Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Yalçın Özdemir, çocuklarla sohbet ederek onlara başarılar diledi. Van’da yüzme sporunun son yıllarda çok büyük bir ivme kazandığını ifade eden Özdemir, "Bakanlığımızın, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı protokol çerçevesinde başlattığı ’Yüzme Bilmeyen Kalmasın’ projesini 6 yıldır ilimizde yürütüyoruz. Pandemi döneminde ara vermiştik daha sonra tekrar başladık. Bu proje ile 6-65 yaş arasındaki vatandaşlarımız, haftada 6 saat olmak üzere yüzme eğitimi almaktadır. Bu proje çok büyük ilgi gördü. Özellikle 3. sınıfa giden öğrencilerden itibaren alıyoruz ve bu hizmet karşısında velilerimizden sadece izin alıyoruz. Herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Zaman zaman kurumumuzun imkanları doğrultusunda ulaşımlarını da sağlıyoruz. Alanında deneyimli olan antrenörlerimiz, cankurtaranlarımız ve personelimizle hizmet veriyoruz. Bu projeye şu ana kadar 56 bin 478 vatandaşımız başvurup yüzmeyi öğrendi. Bu yıl itibariyle de 4 bin 110 öğrenci müracaat etmiş ve projeden faydalanmıştır" dedi.



"Van’da yüzme kültürü oluştu"


Van’da "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projesi çerçevesinde milli takıma sporcu yetiştirdiklerinin altını çizen Özdemir, "Burada bakanlığımızın yürüttüğü Sporcu Eğitim Merkezleri’nin olimpik sporcu yetiştirme temel alt yapısını oluşturmak üzere olan sporcumuz var. Yine şu anda Türkiye kategorisinde 5 sporcumuz bulunmaktadır. Bunun yanında Anadolu Yıldızlar Ligi her yıl mahalli, bölge yarı final ve final müsabakaları yapılmakta olup, yüzme branşı ile ilgili bütün kategorilere çocuklarımız katılmaktadır. Van’da iyi bir yüzme kültürü oluştu. Yüzme temel sorunumuzdu. Van Gölü’nün kıyısında yaşıyoruz ama yüzmeden biraz yoksunduk. Çünkü yüzme havuzda öğrenilir. Bunu da bu proje ve yapılan tesislerle hal ettik. Van’da büyük bir yüzme sporu var. Alanlarında deneyimli antrenör, cankurtaran ve ekipmanlarımız hazır. İnşallah bundan sonraki olimpiyatlarda ve dünya şampiyonalarında Vanlı sporcularımızı görürüz diye umut ediyorum. Ben bu anlamda başta valimiz olmak üzere bütün devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.


Spora gelen çocuklar ise yüzmeyi çok sevdiklerini ifade ederek yetkililere teşekkür ettiler.



Van’da "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projesiyle 56 bin kişi yüzme öğrendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kar balığa yaradı Kayseri’de Su Ürünleri Mühendisi olarak görev yapan Ali Akçakaya, kar yağmasının balığı olumlu şekilde etkilediğini söyleyerek, “Mevsim normalleşince balıklarda normalleşti” dedi. 2024 yılında keyifli bir balık sezonunun geçtiğini dile getiren Su Ürünleri Mühendisi Ali Akçakaya, kar yağışının balığı olumlu yönde etkilediğini söyledi. Havaların soğuk olmasının balığın kalitesini artırdığını söyleyen Akçakaya, “Uzun zamandan beri böyle beklenmedik bir yağış vardı. Buna da tabi ki mevsim normalleri diyebiliriz. Mevsim normalleşince balıklarda normalleşti. Bu sene güzel keyifli bir balık sezonu geçiyor. Palamut bolluğu hala devam ediyor. Palamutta keyifli zamanlar yaşandı. Hala da yaşanmaya devam ediyor. Güzel, lezzetli ve fiyatları makul. Diğer ürünlere, diğer gıda ürünlerine bakacak olursak, şu anda fiyatlar normal seyrinde. Kışın kendini göstermesiyle beraber balıklar tabi ki biraz daha etkilendi. İyi bir şekilde etkilendi. Balığın lezzetini, yağlılığını etkiledi. Boylarıyla, her şeyiyle kıvamına geldi. Ülkemizde genellikle çıkan balıklardan hamsi, istavrit, çinekop, sarıkanat, palamut, barbun ve mezgit balığı gibi balıklar kış dönemlerin de çok daha yoğun bir şekilde çıkıyor. Şu anda da en lezzetli zamanı. Mevsim şartları da balığın lezzetini etkiliyor. Havaların soğuk olması balığın kalitesini artırıyor” ifadelerini kullandı. Vatandaşların balığa olan ilgisi çok yoğun. Vatandaşların balığa olan ilgisinin yoğun olduğunu ancak başka ülkelere göre az balık tüketildiğini belirten Akçakaya, “Hala 9 buçuk, 10 kilo arasında bir tüketimimiz var. Yani başka ülkelerdeki tüketime baktığımız zaman ‘biz hiç balık yemiyoruz’ diyebilirim. Fiyatlar günlük değişiklik gösteriyor. Bazen yükselebiliyor. Bazen de düşebiliyor. Bunun sebebi de balıkların çok yoğun olarak tutulmasıyla, az tutulması arasında arz-talep dengesine göre değişiyor. Vatandaşlarımız balığın fiyatının artmasını ya da düşmesinin satıcılardan kaynaklandığını düşünüyorlar. Ancak bu durum ondan kaynaklanmıyor. Bugün 100 kilo balık çıktığı zaman oluyor. Bin-2 bin kasa balık çıktığı da oluyor. Tabi buna göre de fiyatlar değişikli gösteriyor. Hamsi 150 TL ile 250 TL arasında değişiklik gösteriyor. Tam bir rakam söyleyemiyorum. Çünkü balığı boyu, kalitesi fiyatını etkiliyor. Palamut balığında da aynı şekilde. Boyuna göre fiyatlar değişiyor. 90 TL’den başlayan palamut balıkları 175 TL’ye kadar çıkabiliyor. Vatandaşlara tavsiyem; doğru balık, kaliteli balık, mevsiminde balık en lezzetli balık” şeklinde konuştu.
Giresun Giresun’da fındık verimini artıracak eğitim düzenlendi Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi tarafından fındık üreticilerine yönelik budama eğitimi tamamlandı. Tarım arazilerinin yüzde 78’inde fındık yetiştiriciliği yapılan Giresun’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, verimliliği artırmak amacıyla budama eğitimi düzenledi. Düzenlenen eğitim sonunda 19 üretici sertifika aldı. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Giresun Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle düzenlenen 40 saatlik eğitim sonunda 19 üretici sertifika almaya hak kazandı. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Fındık verimini artıran en büyük işlemlerin başında budama gelmektedir. Budamayı, gübreleme, zirai mücadele ve doğru kurutma yaparak fındığımızda aflatoksin oluşumunu önlemektir. Üreticilerimiz ile yaptığımız yayım çalışmalarında en çok budama ile ilgili talepler gelerek kurs açılması ile ilgili talep oluşmuştur.Talep doğrultusunda açtığımız kursa, 21 üretici başvuruda bulunurken, 19 üretici başarıyla tamamlayarak sertifikalarını aldı. Fındık Yetiştiriciliğinde Genç Çiftçilere Yönelik Budama Eğitim ve Yayım Projesi, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesinde uygulamalı olarak sonlandırıldı.Eğitime, 19 üreticinin yanı sıra, ildeki fındık üreticilerine hizmet veren 25 tarım danışmanı da katıldı. Bu eğitim sayesinde, tarım danışmanları aracılığıyla bin 500 üreticiye dolaylı olarak ulaşılması hedefleniyor” denildi.
Şanlıurfa Şanlıurfa’da “Zaman Tünelinde Öğretmenlere Müze Konseri” etkinliği düzenlendi Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından koordine edilen “Zaman Tünelinde Öğretmenlerimize Müze Konseri” adlı etkinliğin ilk etabı, 13 ilçeden gelen öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinliğin açılışı, müzik öğretmenlerinin eşliğinde gerçekleştirilen müzik dinletisiyle yapıldı. Dinleti sırasında, işitme engelliliğe dikkat çekmek amacıyla işaret diliyle yapılan anlatımlar da katılımcılar tarafından büyük ilgiyle izlendi. Katılımcılar, müzik ve işaret diliyle yapılan bu özel performansla unutulmaz bir deneyim yaşadılar. Müzik dinletisinin ardından, öğretmenlere Şanlıurfa Müzesinde gezi düzenlendi. Müze gezisi sırasında, öğretmenlere müzelerde nasıl aktif çalışmalar yapabileceklerine dair bilgiler verildi. Bu çalışmaların, öğrencilere kültürel mirası tanıtma ve onları aktif bir şekilde müze deneyimine katılmaya teşvik etme amacı güttüğü vurgulandı. Etkinlik, aynı zamanda Şanlıurfa’daki Mevsimlik Tarım İşçisi Ailelerinin çocuklarına eğitim desteği sağlamayı hedefleyen “Okul Destek Platformu”na gönüllü olarak katılan öğretmenler ve 13 ilçedeki Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro öğretmenlerinin katılımıyla devam etti. Katılımcılar, platformun faaliyetleri ve öğretmenlerin bu süreçteki rolü hakkında bilgilendirildi. Yemek programında ise etkinliğe katılan öğretmenlere hitaben Bakan Danışmanı Mine Ekici ve Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu birer konuşma yaptı. Konuşmalarında, eğitimin önemi ve öğretmenlerin rolü üzerinde durarak, etkinliğin önemine değinildi.