EĞİTİM - 10 Haziran 2023 Cumartesi 14:49

Van’da “Tütün Kontrolü ve Sigara Bırakma Kursu” başladı

A
A
A
Van’da “Tütün Kontrolü ve Sigara Bırakma Kursu” başladı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, “Tütün Kontrolü ve Sigara Bırakma Kursu” eğitimleri başladı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, “Tütün Kontrolü ve Sigara Bırakma Kursu” eğitimleri başladı.


Van İl Sağlık Müdürlüğü ile Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) iş bilirliğiyle tütün kullanımın zararlarıyla ilgili sağlık çalışanlarına bir eğitim verildi. Eğitim kursunun açılışında konuşan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, kursun Van’da düzenlenmesinde mutluluk duyduklarını belirtti. Bağımlılığın kronik bir problem olduğunu ifade eden Tosun, “Dünya ve ülke olarak bu bağımlılıkla savaş halindeyiz. Tütün kullanımının düşük yaşlara kadar inmesi hepimizi üzüyor. Bu tür programlarla daha şuurlu hale gelmek için hep beraber çalışmalıyız” dedi.


Sigara bağımlılığının bir halk sağlığı problemi olduğunu dile getiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı ise “Yaklaşık bir seneden fazladır aktif bir şekilde sigara bırakma polikliniğinde çalışmaktayız. Baktığımız hastalarda sigara bırakma oranımız gayet iyi. Sonra da bu çalışmayı genele yayarak, TÜSAD ile beraber sigara bıraktırma kursunu planladık. Kursa katılım sağlayan arkadaşların Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalarını alarak, sigarayla mücadele cephesinde yer alacak. Programın Van’da yapılması hem kent hem de hastane açısından büyük bir bilimsel aktivite olarak değerlendiriyorum. Ülkenin dört bir yanından kursa katılımın olması bizi gururlandırdı. Kontenjanların iki günde dolması bizim için sevindirici bir durum. Yaklaşık 50 hekim sertifikayı altıktan sonra hasta tedavi oranı daha artacaktır. Van ve çevre illerin sigara ile mücadelesinin bu programdan sonra daha da güçleneceğini düşünüyorum” diye konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından kurs, uzmanlarca verilen eğitimle devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Cezaevinden çıktıktan 4 gün sonra cinayet işleyen sanık: "Çıkınca işe başlayacağım" Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde cezaevinden çıktıktan 4 gün sonra kendisine 13 yaşındayken cinsel istismarda bulunduğu iddia ettiği yaşlı adamı demir sopayla döverek öldüren sanık, "Tahliyemi istiyorum. Çıkınca işe başlayacağım. Zaten dışarıda suç işlemiyordum, yaptıklarımdan pişmanım" dedi. Mahkeme heyeti, sanığın cezai ehliyetinin tespiti için rapor talebinde bulunarak, duruşmayı erteledi. Olay, 27 Haziran saat 06.00’da Değirmendere Salı Pazarı girişinde meydana geldi. Olay tarihinden 4 gün önce cezaevinden çıkan Tuanay Ç. (24), pazar tezgahı kuran 65 yaşındaki esnaf Şakir K.’ye defalarca demir çubukla vurdu. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaşlı adamın hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ekipleri kaçan şahsı yakalayarak gözaltına aldı. İfadesi alınan şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. "Yaptıklarımdan pişmanım" Hakkında "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan dava açılan Tuanay Ç.’nin Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına devam edildi. Sanık duruşmaya SEGBİS ile katıldı, taraf avukatları ise salonda hazır bulundu. Söz hakkı verilen sanık, "Tahliyemi istiyorum. Çıkınca işe başlayacağım. Zaten dışarıda suç işlemiyordum, yaptıklarımdan pişmanım" dedi. Geçen celse akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti için sanığı Adli Tıp Kurumuna sevk yazsısının yazıldığı ancak sırasının henüz gelmediği, 18 Aralık’ta kuruma sevkinin sağlanacağı öğrenildi. Mahkeme heyeti, cezai ehliyet rapor sonucunun beklenilmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi. Tecavüze uğradığını iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde; kendisi henüz 13 yaşındayken Şakir K. tarafından tecavüze uğradığını, olay günü maktulü görünce yine aynı olayın yaşanacağı düşüncesiyle uyuşturucu madde etkisinde hareket ettiğini iddia etmişti.
Ankara AK Parti ‘Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme’ kampı sona erdi AK Parti’nin 31 Mart yerel seçim sonuçlarının değerlendirileceği "Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme" kampı sona erdi. AK Parti’nin 31 Mart yerel seçim sonuçlarının değerlendirileceği "Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme" kampı sona erdi. Kızılcahamam’da 3 gün süren kampta, yerel seçim sonuçları değerlendirildi, şehirlerin ihtiyaçları ve projeler ele alındı. Gelecek döneme ilişkin yol haritasının da görüşüldüğü kampta, ekonomi, enerji, tarım, ulaştırma, kültür ve turizm ile çevre konularında sunumlar yapıldı. Deprem bölgesinde hem bakanlık düzeyinde hem yerel düzeyde depremin yaralarını silmeye yönelik ve proje bazlı çalışmalar ile yapılması gerekenler ele alındı. Kampın 541 belediye toplamda 629 yerel yöneticisi katıldı. Kampın son gününde genel değerlendirmenin ardından Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik moderatörlüğünde Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ ve Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz da görev alanlarıyla ilgili sunum yaptı. Edinilen bilgilere göre, Teşkilat Başkanı Kandemir, Belediye Başkanlarına uyarılarda bulunarak, Belediye başkanlığı seçimlerinde istedikleri sonucu alamadıklarını ve 2028’de yeniden eski ruh ile döneceklerini söylediği belirtildi. Tanıtım ve Medya Başkanı Dağ ise belediye başkanlarına basın ile aralarının iyi tutması ve iletişim halinde olması gerektiği uyarısında bulundu. Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz ise gerçekleşen seçimlere ilişkin sunum gerçekleştirdiği öğrenildi. Kaynaklar, Belediye başkanlarının deprem bölgesindeki illerin bütçeleri belirlenirken deprem öncesi nüfusa göre hareket edilmesi önerildiği ve belediyeler arasındaki bütçe adaletsizliği giderilmesi gerektiğini belirtti. Kaynaklar, Parti yetkililerin belediye başkanlarına uyarılarda bulunarak mütevazı olması, vatandaşları sık sık ziyaret edilmesi, vatandaşlara ziyaretlerde bulunması gerektiğini ifade ettiği öğrenildi.
Samsun SASKİ, 7/24 iş başında Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, yağmur sularını en hızlı şekilde tahliye eden altyapı hatlarındaki temizlik faaliyetlerine devam ediyor. Çalışma kapsamında mazgalların periyodik bakımını yaparak atık su, yağmur suyu hatları, kutu menfezleri ve kum tutucuları temizleyen ekipler, kayıp muayene bacalarını da bularak yol kotu seviyesine getiriyor. Sağanak yağışların meydana geldiği dönemlerde yağmur sularının tahliyesi, her açıdan büyük önem taşıyor. Yaşanabilecek sel ve su baskınlarının can ve mal kaybına sebebiyet vermemesi için işi sıkı tutan Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü, Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy ilçelerindeki çalışmalarını 7/24 sürdürüyor. Tıkalı kanal bırakılmıyor Nisan ayı itibariyle atık su ve yağmur suyu hat temizliklerini artıran Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ekipleri, 4 merkez ilçenin bulvar, cadde ve sokaklardaki tüm atık su ile yağmur suyu kanallarını, kutu menfez ve kum tutucularını tek tek kontrol ediyor. Mazgalları bakım onarımdan geçiren ekipler, atık, ağaç dalları ve taşlarla tıkanan kanalları ise özel temizlik araçlarıyla çekerek açıyor. Büyük çaba harcayan ekipler ardından da suyla yıkayıp dezenfekte ediyor. SASKİ ekiplerince yılbaşından itibaren 31 bin 750 metretül hat temizliği, 3 bin 500 metretül kutu menfez temizliği ve 600 metreküp kum tutucu temizliği yaptı. Ayrıca 600 adet kayıp muayene bacası yol kotu seviyesine getirdi. Bu sayede de yağışlı havalarda su taşkını riski minimuma indirildi. Genel müdürlük, söz konusu çalışmalar için bugüne kadar yaklaşık 15 milyon TL’lik harcama gerçekleştirdi. “Kanalların sürekli açık olması için çalışıyoruz” Kanalların açık tutulmasıyla yağmur sularının daha hızlı tahliye edilerek ev ve iş yerlerinin zarar görmesinin engelleneceğini dile getiren Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürü Bahattin Yanık, “Atık su ve yağmur suyu kanallarımız oldukça önemli. Yağmur ve atık su kanalları eğer tıkalı olurlarsa olası sel veya su baskınları yaşandığında vatandaşlarımız zarar görebilir. Dolayısıyla kanallarımızın sürekli temiz ve açık tutulması gerekiyor. Ekiplerimizce merkez ilçelerde her hafta yüzlerce mazgal, yağmur suyu kanalı, kutu menfez ve kum tutucu temizliyoruz. Bazen bu sayı daha da artıyor. Çünkü bazı cadde ve sokaklardaki hatlarda eğim olmadığından dolayı daha çabuk tıkanıyor. Tıkanmaya ise en çok kağıt, plastik atıklar, ağaç yaprakları, taşlar, dökülen yağ ve benzeri maddeler, moloz veya kumlar sebebiyet veriyor. Bu nedenle tüm hemşerilerimizden destek ve hassasiyet bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Bursa Molla Yegân Çocuk Üniversitesi’nde dersler başladı Yıldırım Belediyesi Molla Yegân Çocuk Üniversitesi, yaz okulu 1’inci dönem eğitimleriyle 800 öğrenciyi bilim ve sanat atölyeleriyle buluşturuyor. Fatih Sultan Mehmet’in hocalarından Molla Yegân’ın ders verdiği tarihi medreseyi, Molla Yegân Çocuk Üniversitesi olarak ihya eden Yıldırım Belediyesi, yaz dönemi eğitimlerine başladı. 34 farklı branşta 5-13 yaş grubundaki 800 çocuk eğitim aldığı çocuk üniversitesinde ayrıca gerçekleştirilen okul turları ile çocuklar, astronomi ve uzay bilimleri alanında temel pratik eğitimler alma imkânı bulurken Küçük şefler mutfakta atölyesinde Yıldırımlı çocuklar ebeveynleri ile birlikte nefis tarifleri deneyimleme fırsatı bulacak. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Molla Yegân Çocuk Üniversitesi’nden 1 yılda 5 bin 234 kursiyeri mezun ettiklerini, okul turları ile 52 okuldan 10 bin 131 öğrenciyi çocuk üniversitesinde ağırladığını söyledi. Molla Yegân Medresesi’ni özüne uygun bir ilim yuvası haline dönüştürdüklerini ifade eden Başkan Oktay Yılmaz, “Bu mekân nasıl 600 yıl önce bir fetih neslinin yetişmesine katkı sağladıysa bugün de ‘Türkiye Yüzyılı’nın mimarlarının yetişmesine öncülük ediyor. Bu mekâna gelen çocuklarımıza kimyadan tutun da uzaya kadar farklı konularda eğitimler veriyoruz. Evlatlarımızın yatkınlık ve yeteneklerine göre çok yönlü bir eğitim ortamı tesis ediyoruz. Bu ekosistemde; bilim, sanat, teknoloji ve değerlerimiz açısından bilgi dolu çocuklar yetişmesine katkı sağlıyoruz. Molla Yegân Çocuk Üniversitemiz, evlatlarımızın ufkunu açacak, onların hayal dünyasını zenginleştirecek ve yeni Fatihlerin, yeni Aziz Sancarların, yeni Selçuk Bayraktarların yetişmesine vesile olacak” diye konuştu.