ASAYİŞ - 08 Ekim 2024 Salı 12:41

Van’da Eylül ayı asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

A
A
A
Van’da Eylül ayı asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

Van Valisi Ozan Balcı başkanlığında 2024 yılı Eylül ayı asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı.


Van Vali Ozan Balcı başkanlığında Valilik toplantı salonunda Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Ünsal Bulut, İl Emniyet Müdürü Murat Mutlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanı Binbaşı Fırat Aslan’ın katılımıyla 2024 yılı Eylül ayı asayiş değerlendirmesi toplantısı gerçekleştirildi. Toplanı sonrası bir açıklama yapan Vali Balcı, Van’da huzur ve güvenliğin sağlanması için çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirterek, “Polisimiz, jandarmamız, hudut birliklerimiz, sahil güvenlik ekiplerimiz ve diğer kolluk kuvvetlerimiz aşkla şevkle vatandaşlarımızın can, mal güvenliği, huzur ve esenliğini sağlamak için çalışıyorlar. İlimizde huzur ve esenliğin sağlanması için büyük destek veren Vanlı hemşehrilerimize de çok teşekkür ediyorum” dedi.



“İlimizde 4 bin 992 polis ve 4 bin 227 jandarma personeli görev yapmaktadır”


İlin güvenlik ve asayişi ile ilgili Eylül ayında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali balcı, “Başta terörle mücadele faaliyetlerine, asayiş ve güvenliğin sağlanmasına, aranan şahısların yakalanmasına, çocuk ve gençlerin korunmasına, trafik denetimlerine, göçmen kaçakçılığı mücadele faaliyetlerine, narkotik suçlarla mücadele faaliyetlerine, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele faaliyetlerine ve siber suçlarla mücadele faaliyetlerine yönelik çalışmalarımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Huzurun yüzyılında Van’ımızın huzuru ve siz değerli hemşerilerimizin güvenliğinin sağlanması kapsamında ilimizde 4 bin 992 polis ve 4 bin 227 jandarma personeli görev yapmaktadır. Eylül ayı içerisinde kolluk birimlerimizce yapılan çalışmalar neticesinde; toplam bin 612 olaya müdahale edilmiş olayların aydınlatılma oranı yüzde 97’dir” diye konuştu.



“İlimiz genelinde geçmiş yılın aynı dönemine kıyasla mal varlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 15, hırsızlık olaylarında ise yüzde 37 azalış gerçekleşmiştir”


Terörle mücadele faaliyetleri ve asayiş olaylarına değinen Vali balcı, “Terör örgütlerinin eylem ve faaliyetlerine karşı mücadelemiz ve operasyonlarımız kararlılıkla devam etmekte olup 24 Eylül 2024 tarihinde Çatak ilçesi Andiçen Mahallesi kırsalında İl Jandarma Komutanlığımızca yapılan başarılı çalışmalar neticesinde 1 BTÖ mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca, ilimizde terör örgütlerine yönelik 34 operasyonda 53 şahsa adli işlem yapılmış, 7 şahıs tutuklanmıştır. Asayiş olaylarında kamu huzuru ve güvenliğinin sağlanması, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin tesisi için kolluk birimlerimizce yürütülen çalışmalar kesintisiz devam etmekte olup belirtilen dönem içerisinde; 164 mal varlığına karşı, 700 kişilere karşı, 48 hırsızlık, 31 dolandırıcılık olayı meydana gelmiştir. Kolluk güçlerimizin özverili çalışmaları sonucunda ilimiz genelinde geçmiş yılın aynı dönemine kıyasla mal varlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 15, hırsızlık olaylarında ise yüzde 37 azalış gerçekleşmiştir. Yüzde 19 artış gösteren kişilere karşı işlenen suçlar ve yüzde 72 artış gösteren dolandırıcılık olayları üzerinde ise önleyici çalışmalarımız süratle devam etmektedir” dedi.



“Suç ve suçlarla mücadelemiz geçmiş döneme kıyasla yüzde 239 artış gerçekleşmiştir”


Aranan şahısların yakalanmasına yönelik ve trafik konusuna da değinine Vali Balcı, “Suç ve suçlarla mücadelemiz aralıksız devam etmekte olup çalışmalarımız neticesinde aranması bulunan şahısların yakalanmasında geçmiş döneme kıyasla yüzde 239 artış gerçekleşmiştir. Bin 199 aranan şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edilmiştir. Bu şahısların 288’i hapis cezası ile 911’si ifadeye yönelik aranması bulanan şahıslardır. Trafik konusunda alınan tüm tedbirlere rağmen ilimizde; 440 trafik kazası meydana gelmiş, 326 şahıs yaralanmış ve 2 vatandaşımız vefat etmiştir. Trafik kazalarının önüne geçilmesi ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için; Bu denetimlerde 123 bin 144 araç kontrol edilmiş, kontrollerde bin 214 araç sürücüsüne, 13 bin 397 araca cezai işlem uygulanmış ve 575 araç trafikten men edilmiştir. Trafik düzeninin sağlanmasında katkısı bulunan ve kurallara riayet eden tüm hemşerilerimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.



“Narkotik suçları ile mücadele faaliyetlerinde; 140 operasyon yapılarak 171 şahıs hakkında adli işlem yapılmıştır”


Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti ile narkotik suçları ile mücadele faaliyetlerine de değine Vali Balcı, “Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti ile mücadele amacıyla 205 operasyonda 107 organizatör hakkında işlem yapılmış ve 742 düzensiz göçmen yakalanmıştır. Düzensiz göçü ve göçmen kaçakçılığını önlemeye yönelik mücadelemiz kararlılıkla sürmektedir. Narkotik suçları ile mücadele faaliyetlerinde; kolluk birimlerimiz tarafından ilimizde uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasının veya ticaretinin yapılmasının önlenmesine yönelik çalışmalarımız neticesinde 140 operasyon yapılarak 171 şahıs hakkında adli işlem yapılmıştır. İlimizde narkotik suçları ile mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda ele geçirilen malzemeler; 38 kilo 916 gram esrar, 15 gram eroin, 98 kilo 110 gram metamfetamin, 1 kilo 719 gram sentetik kannabiniod, 1 kilo 433 gram afyon sakızı, 360 gram skunk, 87 adet ecstasy ve 5 bin 467 adet sentetik ecza ele geçirilmiştir. Madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile mücadele alanında vatandaşlarımızın farkındalığının artırılması ve gençler arasında uyuşturucu kullanımının önlenmesi amacıyla, 15 etkinlikte 195’i anne/anne adayı olmak üzere 523 kişiye bilgilendirme yapılmıştır” ifadelerine yer verdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta kadına şiddete dikkat çekildi Kars’ta, kadına şiddete dikkat çekildi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” dolayısıyla Kars Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinlikte, kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik ilgili kurumların desteği ile toplumun tüm kesimlerinin duyarlı olması için bilgilendirme yapıldı. Kars Valisi Ziya Polat ve beraberindekiler stantları gezerek yetkilerden bilgi aldı. Etkinlikte, kurulan panoya Polat ve beraberindekiler, ellerini turuncu boya ile kaplayarak el izlerini bıraktı. Etkinlikte konuşan Vali Ziya Polat, “1 sayısı bile çok fazla, 1 sayısının 1 can ifade ettiğini anlamamız lazım. Bununla ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızla, STK’larımızla bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarımız devam ediyor, edecektir. Eğer kadına cinayetin bir insanlık suçu olduğunu anlamamız, anlatmamız lazım. Biz hem Türk milleti hem Müslüman Türk milleti olarak imanımızla, inancımızla, örfümüzle, adetimizle kadın baştacıdır, evimizin direği annedir, eştir. Biz bu imamla ve inançla nesillere anlatmak zorundayız” dedi. Kars’ta bilgilendirme faaliyetleri çok iyi gittiğini ifade eden Polat, “Bunu genele yaymamız lazım, vatandaşlarımızı bilgilendirmek, bilinçlendirmek lazım. Şiddete uğrayan kadınlarımızı koruma altına alıyoruz zaten ancak şiddet görmeden yani şiddeti konuşmadan bu dünyada karı, koca, eş ne olursa olsun her türlü şiddete karşı olduğumuzu, her türlü şiddete devletin cezai müeyyidesi olduğu ancak biz cezai müeyyidesi değil, bunu bizim zaten günah ve suç olduğu inancı lazım” diye konuştu. Bedesten Bölgesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başta olmak üzere, Kars Belediyesi, Kars Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Kars Barosu gibi kamu kurum ve kuruluşları ile kadın kooperatifleri tarafından açılan stantlarda, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması anlatıldı. Stant açan paydaş kurumlar, Karslılara hazırladıkları broşür ve kırmızı karanfil dağıttı.
Erzurum Büyükşehir’in kar timleri iş başında Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kar Timleri, ulaşımda herhangi bir sıkıntının yaşanmaması için kışla mücadelede tüm ekipleriyle sahada görev yapıyor. Kırsal alan, ana ve ara arterler, cadde ve sokaklarda karla mücadele çalışması yapan ekipler, araç ve yaya trafiğinin bulunduğu bölgeleri baştan aşağı temizledi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin kışla mücadelede görev yapan Kar Timleri, etkili olan yağış sonrası kaldırım ve yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde de çalışma yaptı. 1189 mahalle ve bağlı yerleşimlerdeki 7 bin 200 kilometrelik yol ağında görev yapan “Kar timleri”, kışla mücadelede canla başla görev yapıyor. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Kışla mücadele bizim işimiz” dedi. Başkan Sekmen, “Büyükşehir Belediyemizde görevli ekiplerimiz, kar yağışı sonrası karla mücadele çalışmasına başladı. İl genelinde karla mücadele çalışmalarını yaklaşık 350 araç, iş makinası ve 752 personelle gerçekleştirmekteyiz. Hemşerilerimiz kapalı köy yolları ve ulaşımda yaşanan olası bir problemde Büyükşehir Belediyemizin 444 16 25 numaralı Çağrı Merkezi’ni arayabilirler. Vatandaşlarımızın sorun yaşamaması ve kış mevsimini güzel bir şekilde geçirmeleri için tüm imkânlarımızı halkımızın hizmetine seferber edeceğiz” diye konuştu.
Bursa Osmangazi’de kadınlar, şiddete dur dedi Osmangazi Belediyesi ve Osmangazi Kent Konseyi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında basın açıklaması düzenledi. Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda toplumsal farkındalık oluşturmanın hedeflendiği basın açıklamasında, ‘eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşamı birlikte kuracağız’ mesajı verildi. Osmangazi Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Sevgi Baysal, belediyedeki kadın personeller ile kadına yönelik şiddete dur diyen onlarca kadın katıldı. “Hayattan kadın çıktığında geriye bir şey kalmıyor” Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, basın açıklamasındaki sözlerine ‘Hayattan ve toplumdan kadın çıktığında geriye hiçbir şey kalmıyor’ diyerek başladı. Başkan Aydın, “Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak toplanmamız bile aslında utanç verici bir durum. Sadece 10 ayda ülkemizde 354 kadın katledildi. Şuanda biz konuşurken dahi bir kadın, cinayete maruz kalıyor. Günde ortalama 1 kadın öldürülüyor. Kayıt dışı, bulunamayanlar ve faili meçhulleri de eklediğinizde sayı çok daha artıyor. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamak yerine, bu sözleşmeden çıkıldı. Kadına şiddet, adeta yapanın yanına kar kalan, göz yumulan bir eylem haline dönüştü. Türklerde, binlerce yıl öncesinde kadına ulu insan anlamına gelen Han’ım denilmiş. Bugün ise kadına değer verilmeyen, eşitsiz uygulamalarla her türlü işkencenin, ölümün ve kötü muamelenin kadına reva görüldüğü bir toplum haline geldik. İnsanlar hayatımızda olmazsa olmaz olan kadınlara bu değersizliği nasıl reva gördü sorgulamak gerekiyor. Tabi ki bunun takipçisi olacağız” dedi. “Toplumsal eşitlik sağlandığında hayat daha güzel olacak” Tek amaçlarının, toplumda kadınların hak ettiği değeri görmesi ve onurlu bir yaşam mücadelesi vermesi olduğunun altını çizen Başkan Aydın, “Kadınlar, erkekler, gençler ve yaşlılar eşit olduğunda, ülkemizde hayatı devam ettirmek daha anlamlı, saygı değer ve güzel olacak. Toplumsal olarak bunu başarmamız için Osmangazi Kent Konseyi’ne destek veriyoruz. Kadın sığınma evi projesiyle ilgili çalışmalarımıza başladık. Kadınlara yönelik sosyal desteklerimize devam ediyoruz. Bunların reklamını çok yapmıyoruz. Çalışmalarımız gizlide olsa devam ediyor. Tek bir amacımız var; Toplumda eşit birey olarak kadınların hak ettiği değeri görmesi ve onurlu bir yaşam mücadelesi vermesi” diye konuştu. Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz da, basın açıklamasındaki konuşmasında, “25 Kasım, Mirabal kardeşlerin Dominik’te diktatörlere karşı verdikleri mücadele sonucunda katledilmesinin anısına belirlendi. Ancak kadınların maruz kaldığı şiddet, tarihin başlangıcından beri süregelen bir sorun. Bu sorun ülkemizde de devam ediyor. Mirabal kardeşlerden Mahse Aminiye Gazze’de, Filistin’de dünyanın her yerindeki kadınlar ve ülkemizde Nazlıcan için, Narin için Yasemin Uludağ için içimiz hala yanıyor” dedi. “Türkiye’de sadece bu yıl Türkiye’de 406 kadın katledildi” Yaptığı açıklamada, ‘Türkiye’de kadın olmak, güvenli ve eşit bir yaşam için hala büyük bir mücadele gerektiriyor’ diyen Yılmaz, “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun, bu mücadelede elimizdeki en önemli güvenceler olmasına rağmen, bu hakların ne kadar kırılgan olduğunu her gün tecrübe ediyoruz. Sadece bu yıl Türkiye’de 406 kadın katledildi. Üstelik bu sayıya şüpheli ölümler ve kayıtlara geçmeyen vakalar dahil değil. Toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışını hayatın her alanında güçlendirmek şiddetle mücadelede kritik bir adımdır. Bu doğrultuda; Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi, okul öncesinden itibaren müfredata dahil edilmelidir. Erkek çocuklara şiddetin hiçbir şartlarda kabul edilemez olduğu öğretilirken, kız çocuklarına kendi bedenleri ve hayalleri üzerinde söz sahibi olmanın yolları gösterilmelidir. Kamu personeline yönelik eğitim programları ile toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı artırılmalıdır. Kadınların kamusal ve özel alanda daha görünür hale gelmesini sağlayacak kota ve pozitif ayrımcılık uygulamaları hayata geçirilmelidir. Osmangazi Belediyemizde hazırlanacak olan Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın oluşturulmasında, Osmangazi Kent Konseyi ve tüm meclislerimiz en önemli katılımcı ve takipçi olacaktır. Kent Konseyi olarak, Osmangazi Belediyesi’nin kadın ve toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı projelerine destek verecek, Osmangazi’yi bir kadın dostu kent haline getirmek için çalışacağız” ifadelerini kullandı. “Yaşasın kadın dayanışması” Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Sevgi Baysal da yaptığı konuşmada, “Hepimiz biliyoruz ki, yalnız olduğumuzda sesimiz az çıkar; ama birlikte durduğumuzda dağları yerinden oynatabiliriz. Kadın kadının yurdudur; bu yurtta el ele oldukça güçlü oluruz. Osmangazi Belediyemizin bu konuya verdiği önemin farkındayız. Kadınların hak ettiği eşitliği kazanması, sadece kadınların değil, toplumun özgürlüğüdür. Toplumsal cinsiyet eşitliği bir ayrıcalık değil, bir adalet meselesidir. Bu mücadele kadınların güvende, onurlu, özgür ve eşit bir yaşam sürdüğü bir gelecek içindir. Unutmayalım, 25 Kasım sadece bir gün değil; şiddetsiz, özgür ve eşit bir yaşam için mücadelemizin başlangıç noktasıdır. kadın cinayetlerine, şiddete ve eşitsizliğe karşı her gün, her alanda sesimizi yükseltmeliyiz. Yaşasın Kadın Dayanışması” dedi. Osmangazili kadınlar, basın açıklamasının ardından çaldıkları düdükler ile kadına şiddete dur dedi.
İstanbul Belikdüzü Belediye Başkanı öğretmenlerle bir araya geldi Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla ilçede çeşitli ziyaretlerde bulundu. Başkan Çalık, ilçedeki eğitim merkezlerinde görev yapan öğretmenlerle bir araya gelirken, emekli öğretmenleri de evlerinde ziyaret ederek Öğretmenler Günü’nü kutladı. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolaysıyla ilçede çeşitli ziyaretlerde bulundu. Başkan Çalık, ilk olarak Beylikdüzü Özgecan Aslan Kültür Merkezi ve Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi’nde görev yapan öğretmenlerle bir araya geldi. Ziyaretlerinde öğretmenlere, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitimdeki önderliğini hatırlatarak, “Başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; bilgisiyle öğrencilerini aydınlatan, eğitim yolunda nefer olan tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyorum” dedi. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, eşi Zehra Çalık ile birlikte Beylikdüzü’nde yaşayan emekli öğretmenleri de evlerinde ziyaret etti. Şükran Hanım ve Hilmi Bey ile Saniye Hanım ve Zihni Bey’in evlerine konuk olan Başkan Çalık, öğretmenlik mesleğinin kutsallığına değindi. Ziyaretlerinde öğretmenlerin hayatını eğitime ve öğrencilerine adamış değerli insanlar olduklarına dikkat çeken Başkan Çalık, “İyi ki sizin gibi öğretmenler tarafından yetiştirilmişiz. Hayatını eğitime adayan bu kıymetli büyüklerimize misafirperverlikleri için yürekten teşekkür ederim” dedi.