ASAYİŞ - 23 Ekim 2024 Çarşamba 16:10

Van depreminin 13. yıl dönümünde gerçeği aratmayan tatbikat

A
A
A
Van depreminin 13. yıl dönümünde gerçeği aratmayan tatbikat

Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen ve 644 kişinin hayatını kaybettiği 7.2 büyüklüğündeki depremin 13. yıl dönümünde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından bir tatbikat düzenlendi.


Van’ın Tuşba ilçesinde yer alan AFAD İl Müdürlüğü yerleşkesinde yapılan anma programı, depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, AFAD koordinasyonunda Polis Arama Kurtarma (PAK), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve gönüllü arama kurtarma ekiplerinin katılımıyla geniş kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirildi.



96 personel ve 12 araç görev aldı


Tatbikatta senaryo gereği Edremit ilçesinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki bir deprem sonrası iki binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları yapıldı. Ekipler, enkazda mahsur kalan 5 yaralıyı ve bir cansız bedeni kurtarmak için gerçeği aratmayan bir tatbikat düzenledi. Yaklaşık 96 personelin ve 12 aracın görev aldığı tatbikatta, özel eğitimli arama köpekleri de kullanıldı.


Programda konuşan Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Ulutaş, 13 yıl önce Van’da bir depremin meydana geldiğini belirtti. O yıl atamasının Van depremi döneminde gerçekleştiğini anlatan Ulutaş, “Ülkemizde 25 yıl içerisinde arama ve kurtarma konusundaki değişimi şu an alanda olan kalabalığı görünce hissettim. 1999 depreminde Türkiye genelinde kamu kurumlarında çalışan ortalama 93 kişilik arama kurtarma ekibi vardı. Daha sonraki süreçte devlet bunun bir ihtiyaç olduğunu düşünerek 81 ilde Sivil Savunma Arama Kurtarma Ekipleri, 11 ilde de Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerini kurdu ve bununla beraber sivil toplum kuruluşlarımızı da güçlendirdi. 2011 Van depreminde yaklaşık bin 700 arama kurtarma personeli ile 34 enkazda çalışmalar yapıldı. Bu da aslında ülkemiz için yetersizdi, 6 Şubat depremlerine geldiğimizde asrın felaketinde ülkemiz yaklaşık 45 bin arama kurtarma personeli ile sahada görev aldı. 1999 depreminde 93 kişi olan arama kurtarma personel sayısı 45 bin kişiye ulaştı. Bu durum hem ülkemizin hem de STK’larımızın kamu kurumlarımızı bu işe göstermiş olduğu ehemmiyeti gösteriyor” dedi.



Van depreminin 13. yıl dönümünde gerçeği aratmayan tatbikat

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul UEFA Avrupa Ligi: Galatasaray: 3 - Elfsborg: 0 (İlk yarı) UEFA Avrupa Ligi 3. haftasında Galatasaray, İsveç ekibi IF Elfsborg’u konuk ediyor. Mücadelenin ilk yarısı sarı-kırmızılı ekibin 3-0’lık üstünlüğüyle tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 3. dakikada sağ taraftan Dries Mertens’in kullandığı serbest vuruşta, ön direkte Mauro Icardi’nin kafa vuruşunda kaleci Isak Pettersson topu güçlükle çeldi. 14. dakikada sağ taraftan Dries Mertens’in ortasında altıpasın sol tarafında Victor Osimhen’in kafa vuruşunda kaleci Isak Pettersson topu çeldi. Pozisyonun devamında penaltı noktasının sağ tarafında Barış Alper Yılmaz’ın röveşatasında meşin yuvarlak yandan auta çıktı. 28. dakikada Victor Osimhen’in pasında Mertens ceza yayı sağ tarafından topla birlikte ceza sahası girerek şutunu çekti, direkten dönen topu Mauro Icardi sol çaprazdan ağlara yolladı. 1-0 39. dakikada sağ taraftan Gabriel Sara’nın yaptığı ortasında penaltı noktası sol tarafında Abdülkerim Bardakcı’nın kafa vuruşunda meşin yuvarlak önce direğe sonra kaleci Isak Pettersson’a çarpıp filelere gitti. 2-0 44. dakikada Gabriel Sara’nın savunmanın arkasına attığı uzun pasta topla buluşan Barış Alper Yılmaz, ceza sahası içi sol çaprazdan topu ağlarla buluşturdu. 3-0 Hakemler: Matej Jug, Matej Zunic, Manuel Vidali Galatasaray: Günay Güvenç, Kaan Ayhan, Davinson Sanchez, Abdülkerim Bardakcı, Barış Alper Yılmaz, Lucas Torreira, Gabriel Sara, Yunus Akgün, Dries Mertens, Victor Osimhen, Mauro Icardi Yedekler: Batuhan Şen, Atahan Ordu, Kerem Demirbay, Berkan Kutlu, Hakim Ziyech, Elias Jelert, Victor Nelsson, Yusuf Demir, Michy Batshuayi, Ali Yeşilyurt, Efe Akman, Metehan Baltacı Teknik Direktör: Okan Buruk IF Elfsborg: Isak Pettersson, Ibrahim Buhari, Sebastian Holmen, Terry Yegbe, Simon Hedlund, Besfort Zeneli, Timothy Ouma, Niklas Hult, Ahmed Qasem, Arber Zeneli, Michael Baidoo Yedekler: Melker Uppenberg, Marcus Sorensen, Gustav Henriksson, Andri Baldursson, Jens Thomasen, Eggert Gudmundsson, Emil Holten, Johan Larsson, Jalal Abdullai, Rami Kaib Teknik Direktör: Oscar Hiljemark Goller: Mauro Icardi (dk. 28), Abdülkerim Bardakcı (dk. 39), Barış Alper Yılmaz (dk. 44) (Galatasaray) Sarı kart: Niklas Hult (IF Elfsborg)
Siirt UMKE 30. Bölge Tatbikatı Siirt’te yapıldı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) bölge tatbikatı Siirt’in Eruh ilçesinde başarıyla gerçekleştirildi. Siirt, Mardin, Şırnak ve Batman’dan gelen yaklaşık 200 kişilik UMKE ekipleri, 30. Bölge Tatbikatını Eruh İlçesi Demirciler köyü mevkiinde gerçekleştirdi. Siirt, Şırnak, Batman ve Mardin İl Sağlık müdürlüklerine bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), 2024 yılı UMKE Faaliyet Programı kapsamında Siirt’te düzenlenen tatbikatta bir araya geldi. Deprem ve muhtemel afet senaryolarına karşı hazırlık amacıyla tıbbi arama kurtarma, triaj ve koordinasyon eğitimleri aldı. Tatbikata Çevre illerin UMKE ekipleri, AFAD, Jandarma ve Eruh Arama Kurtarma (ERKUT) ekibi katıldı. Tatbikatta konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, "Bugün burada sağlık hizmetlerimizin önemli bir parçası olan Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin 30. Bölge Tatbikatı’nı gerçekleştirmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sağlık altyapımızı güçlendirmek, afet ve acil durumlara karşı hazırlıklarımızı gözden geçirmek amacıyla düzenlediğimiz bu tatbikat bölgedeki sağlık koordinasyonunu pekiştirmek adına son derece önemlidir. Emeği geçen arkadaşlarımızın da emeklerinin yerini bulduğunu görerek memnuniyetimi ifade ediyorum" dedi. Tatbikata Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Siirt İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Özmen, Eruh Kaymakamı İbrahim Engin Şenay, Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak Sağlık İl Müdürleri ve personelleri katıldı.
İzmir 12. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi Bergama’da başladı Bu yıl 12.’si düzenlenen Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi, Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu ve Bergama Belediyesi iş birliği ile Bergama Kültür Merkezi’nde başladı. Bu yıl 12.’si düzenlenen Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi, İzmir Bergama’da başladı. Etkinlikte; mantar sistematiği, ıslah ve genetik ile biyoteknoloji, mantar biyolojisi, etnomikoloji, yemeklik kültür mantarları, tıbbi mantarlar, mikorizal mantarlar, yetiştirme teknikleri, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım, hasat ve muhafaza teknikleri, mantar işleme ve değerlendirme, hastalık ve zararlı mantar yönetimi, ekonomi ve pazarlama, iklimlendirme ve otomasyon, beslenme ile sağlık ve farmakoloji gibi konular hakkında çeşitli çalışmaların sunumlarını masaya yatırılacak. “Kongremizin ilkler şehri Bergama’mızda olması önemli bir ayrıcalık” Programda konuşan Bergama Kaymakamı Avni Oral, “Kurulduğu günden bugüne kadar ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetin izlerini taşıyan Bergama, dünyada eşine az rastlanan tarihi ve antik bir kenttir. İlk düzenlendiği yıldan bu yana mantarcılık alanında çalışanların, akademisyenlerin ve araştırmacıların bir araya gelip bilimsel çalışmalarını sunması ve yeni fikirlerin ortaya atılmasının hedeflendiği kongremizin ilkler şehri Bergama’mızda olması önemli bir ayrıcalık” dedi. “Faaliyetlerin önünün açılmasına önemli katkılarda bulunmuştur” Programda konuşan kurul başkanı Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Eren, “1976 yılında Atila Günay hocamla başlayan bu projede yer almak ve özellikle hocamızın da teklifiyle bu çalışmaların bakanlık bünyesinden çıkıp üniversitelerde yapılması ve yaygınlaştırılması hem akademik hem de sektörel anlamda faaliyetlerin önünün açılmasına önemli katkılarda bulunmuştur. Mantar alanında çalışmalar yapmış hemen hemen her akademisyende de hocamızın bir dokunuşu olduğu unutulmamalıdır” dedi. Kültür mantarı sektörünün dikey tarım alanında Türkiye’de geçmişinin çok eskilere dayandığını belirten Eren, bu konuda Türkiye’nin dünya üzerindeki ülkelere kıyasla gelişimini hızla devam ettiren sayılı ülkeler arasında olduğunu da sözlerine ekledi. Bergama Belediye Başkanı Tanju Çelik, düzenlenen kongreye belediye olarak destek vermekten memnun olduklarını dile getirirken, Bergama Ticaret Odası Başkanı Lütfi Kolat ise Oda olarak işin ticari boyutunda olduklarını ve kongrenin yemeklik mantar ile ilgili yatırım konusunda bir fitilin ateşlenebileceğini umduklarını belirtti. Çeşitli üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan bilim kurulunun da bulunduğu kongre, 25 Ekim’e kadar devam edecek.