ÇEVRE - 13 Ağustos 2024 Salı 10:32

Tedavileri tamamlanan ve rehabilite edilen yaban hayvanlar doğaya salınmaya hazır

A
A
A
Tedavileri tamamlanan ve rehabilite edilen yaban hayvanlar doğaya salınmaya hazır

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bu yıl 100’e yakın yaban hayvanı tedavi edilerek birçoğu doğal yaşama bırakıldı.


Sulak alanları ve geniş coğrafyasıyla yaban hayatının hareketli olduğu Van Gölü havzasında, annelerinden kopmuş ya da yuvalarından erken ayrılmış yavru yaban hayvanları Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getiriliyor. Burada yavrulara verilen kreş hizmeti tamamlandıktan sonra bir diğer aşamaya geçiliyor.



“Kreş hizmeti verdiğimiz yavrular ana sınıfa geçti”


Van Gölü havzası yaban hayvanlarından çok zengin olduğunu ifade eden Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkez Müdür Prof. Dr. Lokman Aslan, “Yaban hayvanları yönünde havzanın zengin olması vesilesiyle yılın her mevsiminde, yılın her ayında, yılın her gününde çeşitli türde yaban hayvanı merkezimize gelmekte. Bu yaban hayvanları merkezimizde rehabilitasyonunu ve tedavisi yapılarak tekrar doğaya kazandırmaktayız. Bahar mevsiminde de en çok yetim ve öksüz yavrular gelmekte. Yetim ve öksüz yavrular doğada tutunamadığında bir nevi kreş hizmeti vererek bunların tekrar doğaya tutunmasını sağlamak için çalışmalar yapmaktayız. Bu yetim ve öksüz yavruların içinde kanatlılardan Kerkenez yavrusu, Kulaklı Orman Baykuş yavrusu, Şahin, Akbaba, Kartal, Kaya Kartalı ve her türdeki kanatlı hayvan gelmekte. Bunun yanında karasal olarak yırtıcı ve memelilerden Ayı, Kurt yavrusu ve Tilki gibi hayvanlarda gelmekte. Bunları doğaya tekrar kazandırmak için çalışma yapmaktayız. Bunların hepsi için kreşte nasıl sınıflara ayrıldıysa bizde onları sınıflara ayırıyoruz. Bir ayı yavrusunun beslemesi ayrı, kurt yavrusunun beslenmesi ayrı, kaya kartalı yavrusunun beslenmesi ayrı, kerkenezin beslenmesi ayrı, dağ keçisi yavrusunun beslenmesi ayrı, kirpinin beslenmesi ayrı. Bunlara özgü çalışmalar yapmaktayız. Mevsimin ilerlemesine bağlı olarak merkezimizde 2 ay misafir ettiğimiz, 3 aylık, 4 aylık, 5 aylık yaban hayvanları var. Artık bunlar kreşten anasınıfına geçip genç duruma geldiler ve doğaya dönmek üzere. Bunlardan çok sayıda Kulaklı Orman Baykuş’unu doğaya kazandırdık, Kerkenezi, Kaya Kartalını doğaya saldık.


Son olarak da dağ keçisi yavrularını besledik doğaya döndüreceğiz. Amacımız yetim ve öksüz bir tane yaban hayvanının doğada yetim kalmaması. Bu sene merkezimize 100’e yakın öksüz ve yetim yavru geldi. Biz bunları tedavi ve rehabilitasyonunu yaparak büyük bir kısmını tekrar doğaya kazandırdık” dedi.



Tedavileri tamamlanan ve rehabilite edilen yaban hayvanlar doğaya salınmaya hazır

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Küle dönen evdeki baba ve engelli oğlunun cansız bedenlerine ulaşıldı Kastamonu’nun Tosya ilçesinde çıkan yangında küle dönen evdeki baba ve engelli oğlunun cansız bedenleri bulundu. Yaralı kurtarılan bir kişinin ise hayati tehlikesi devam ediyor. Olay, Tosya ilçesi YukarıBerçin köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Sabri Gizli’ye (80) ait evde bilinmeyen sebeple yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın 2 katlı evi sardı. Yangını gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler tarafından, evden yaralı olarak çıkan Şahin Gizli (45), yapılan ilk müdahalesinin ardından Tosya Devlet Hastanesine kaldırıldı. Olay yerine intikal eden itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında iki katlı ev kullanılmaz hale gelirken, yaklaşık 50 küçükbaş hayvan telef oldu. Şahin Gizli’nin, babası Sabri Gizli ve engelli kardeşi Salih Gizli’nin yangın sırasında evde bulunduğunu söylemesi üzerine ekipler evde arama çalışması başlattı. Jandarma, itfaiye ve AFAD ekipleri tarafından evde yapılan çalışmalar neticesinde, Sabri Gizli ve oğlu Salih Gizli’nin cansız bedenine ulaşıldı. Ekipler tarafından baba ve oğlunun cenazeleri enkaza dönen evden çıkartıldı. Tosya Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalesinin ardından Ankara’daki bir hastaneye sevk edilen Şahin Gizli’nin hayati tehlikesinin olduğu öğrenildi. Öte yandan, Kastamonu Valiliği Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ekipleri vatandaşlara psikososyal destek verdi.
Adana Bu merkezde sağlıklı yaşlanmayı öğreniyorlar Adana’da faaliyet gösteren Çukurova Sağlıklı Hayat Merkezi’nde 40 yaş üstü bireyler sağlıklı yaşlanmayı öğreniyor. Sağlık Bakanlığınca 2017 yılında merkez Çukurova ilçesine bağlı Yurt Mahallesi’nde açılan Çukurova Sağlıklı Hayat Merkezi’nde 40 yaş üstü bireylere uzmanlar tarafından sağlıklı yaşlanma konusunda eğitim veriliyor. Eğitimde, evde dikkat edilmesi gerekenler, evin dekorasyonu, belli bir yaşın üstünde yapılması gereken sporlar konusunda bilgiler veriliyor. Ayrıca fizyoterapistler, psikologlar, diyetisyenler ve sosyal çalışmacılarda kendi alanlarında dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor. Bunların yanı sıra eğitimlerle, demans ve alzaymır gibi yaşlılık hastalıklarıyla mücadele konusunda da farkındalık oluşturuluyor. “Bu bir ekip işi” Eğitim sırasında İhlas Haber Ajansı’na konuşan ebe hemşire Ayşe Pars, “Bu eğitimlerde danışanlarımıza, sağlıklı yaşlanmaları konusunda bilgiler veriyoruz. Bu bir ekip işi. İlk günkü eğitimimizde danışanlarımız aç karnına merkeze geliyorlar, diyetisyenlerimiz onların yağ ve kas ölçümünü yapıyor. Ayrıca diş sağlığı hekimlerimiz muayene ediyor. Sonrasında psikologlarımız stresle baş etmenin yollarını, demans ve alzaymır gibi yaşlılık hastalıklarıyla nasıl baş edebileceklerini anlatıyor. Ayrıca fizyoterapistlerimiz ev dizaynı konusunda, evin sadeliği konusunu anlatıyor” ifadelerini kullandı. “Eğitimi bir bütün olarak görüyoruz” Sağlık okuryazarlığı eğitimleriyle bireylerin sağlıklı yaş almalarını amaçladıklarını vurgulayan Pars, “Sağlık okuryazarlığının maalesef vatandaşlarımızın ne demek olduğunu bilmiyorlar. Biz burada hem sağlık okuryazarlığını, kronik hastalıklarını yönetmeyi, aynı zamanda sağlıklı yaş almalarını sağlıyoruz. Bunun için eğitimi bir bütün olarak görüyoruz. Bu şekilde eğitimler yapıyoruz” dedi. “Farkındalığımız eksik” Eğitim almaya gelenlerden Çiğdem Tolay ise eğitimlerin çok yararlı olduğunu anlatarak, “Doktorumuzun bize verdiği bilgilerle nasıl besleneceğimizi öğrenerek 3 haftada 4 kilo verdim. 40 yaş üstü olduğumuz için ülkemizde ve dünyada kanser artışından dolayı bu konuda bilgilenmemiz çok önemli. Buraya geldiğimden dolayı çok mutluyum. Kemik erimesinden, alzaymırla nasıl korunacağız, evde nasıl yaşamamız gerekiyor ve nasıl sosyalleşmemiz gerekiyor bunları öğrendik. Bunları biliyoruz belki ama farkındalığımız eksik bu konularda” ifadelerini kullandı.