GENEL - 19 Mart 2012 Pazartesi 13:10

VAN`DA KARLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI

A
A
A
VAN`DA KARLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Van’da, kar yağışı sonrası kapanan 151 köyün yolu tek tek açılıyor. Geçen hafta başlayan ve zaman zaman tipiye dönüşen kar yağışından dolayı birçok köy yolu ulaşıma kapandı. Ulaşıma kapanan köy yollarını açma çalışmalarına hız veren İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, kar ve fırtınadan dolayı kapanan 151 köy yolunu eksi 12 derece altında açmaya çalışıyor. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Mehmet Curaoğlu öncülüğündeki 85 araç ve 22 ekip, yol açma
çalışmalarını sürdürüyor. Yol ve Ulaşım Şefi Nejmettin Aslantosun ise, il merkezine 67 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarı Kalecik mezrasının yol açma çalışmalarını yerinde takip etti. Aslantosun’un aracı kara saplanınca iş makinesinin yanına iki kilometre yürüyerek gittikten sonra çalışmaları yerinde takip etti. Aslantosun, ellerindeki bütün imkanları kullanarak köy yollarını açmaya çalıştıklarını söyledi. Aslantosun, havanın güneşli olmasına rağmen eksi 12 derece altında yol açma çalışmalarını
sürdürdüklerini ifade etti.
İl Özel İdaresi yetkilileri, her yıl ortalama 18 bin ile 20 bin kilometre yol açtıklarını, bu yıl 47 bin kilometre yol açtıklarını ifade ettiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yenişehir’de kaçak göçmenlere operasyon Yenişehir’de düzensiz göçmenlere operasyon düzenlendi. Yenişehir Belediyesi’nin de destek verdiği operasyonda onlarca kişi yakalanarak, sınır dışı edilmesi için İl Göç İdaresi’ne gönderilirken, Başkan Ercan Özel, “Halkımıza, kaçak göçmenlerin evlerine göndereceğimize dair söz vermiştik. Hukuk çerçevesinde bu sözümüzü tutmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Yenişehir Emniyet Müdürlüğü Ekipleri, kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin sağlanmasına yönelik, suç ve suçlarla mücadele kapsamında kaçak yabancı uyruklulara yönelik operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında, yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yapan, yasal yollarla ülkeye giriş yaptıktan sonra suça karışan, kayıtlı olduğu şehirde yaşamayarak Yenişehir’e gelen ve vize süresini ihlal eden yabancı uyruklular üzerinde denetimlerini sıkıştırdı. Yenişehir Belediyesi’nin ilçedeki yabancı uyrukluların ruhsatsız işlettiği dükkanların kapatılmasının ardından yapılan görüşmeler sonucu İlçe Emniyet Müdürlüğü de harekete geçti. İlçede gerçekleştirilen denetimlerde ülkeye kaçak giriş yapan, suça karışan ve Yenişehir’de yaşayan yabancı uyruklulara yönelik gerçekleştirilen operasyonda onlarca kişi yakalandı. Yenişehir Belediyesi tarafından tahsis edilen araçlarla İl Göç İdaresi’ne götürülen yabancı uyruklu göçmenlerin sınır dışı edilmesi için işlemler başlatıldı. Konu hakkında açıklama yapan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “Yenişehir’dehemşehrilerimizin asayiş, güven ve huzur ortamının bozulmaması için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu noktada, ilçemizin demografik yapısını bozan, kaçak yabancı uyrukluların evlerine gönderilmesi için çalışmalarımızı hukuk çerçevesinde sıkı bir şekilde sürdürüyoruz. Biz vatandaşımıza bu konuda söz verdik. İlçemizde kaçak olarak yaşayan yabancı uyruklular kayıtlı oldukları şehirlere gönderilmesi veya sınır dışı edilmeleri için güvenlik güçlerimize elimizden gelen tüm yardımı sağlıyoruz” dedi.
Ankara Başkent’te Seğmen şal ve kama kuşanma töreni gerçekleştirildi Ankara’nın Ayaş ilçesinde seğmen olmaya hak kazanan 36 kişi için düzenlenen Şal ve Kama Kuşanma Töreni, Ayaş Seğmenleri Derneği tarafından organize edildi. Ayaş Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen Şal ve Kama Kuşanma Töreni’nde, Seğmen olmaya adım atan gençlere şal ve kama kuşanma merasimi yapıldı. Programın ardından seğmenler, Ankara yöresi halk oyunlarından örnekler sundu. Dernek Başkanı Hüseyin Ateş, seğmen olmaya hak kazanan gençlerin bu merasimle yemin ederek seğmen olmaya adım attığını vurguladı. Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu ise, seğmenlik geleneğini yaşatmaları dolayısıyla Hüseyin Ateş, Mehmet Yaldır ve emeği geçenlere teşekkür etti. Ayaş Seğmenleri Derneği Başkanı Ateş, “Bu Seğmenlik geleneğini, Oğuz kültürünü biz ustalarımızla, üstatlarımızdan gördüğümüz şekilde icazetle el alarak kaynak kişilerden aldığımız şekilde bu kültürü yaşatmaya, öğretmeye çalışıyoruz. Burada bugün olmamızın sebebi Ankara Divan Gecesi ve törenimiz var. Şal törenimizde bir yerde Seğmenlik yeminidir. Nasıl askeriyede yemin edilir, asker olur veyahut da bir Hipokrat doktor yemini vardır. Bu yemin edildiği zaman seğmen demek yiğit, delikanlı, cömert kişi anlamına gelir. Bu bir alternatif geleneğidir. Oğuz Kağan’dan, Metehan’dan, Alparslan’dan Selçuklu’dan, Osmanlı’dan bir Ahilik geleneğidir. Seymenler işinde gücünde insanlardır. Seğmen olacak kişi edepli. Ahlaklı mahallesinde, yöresinde, ailesinde sevilen olgun cömert kişidir. Buradaki birtakım eğitimlerden sonra olma şartlarını kabul eden kimse burada Şalkuşağını çekeriz, kefiyesini de alır. Onun yeminini ettiririz, töresine göre bıçağını bağlarız. Bu şekilde devam eder. Ankara’da tabii, yüz yıllık, gelenek Türk tarihiyle beraber çok eskidir. İslamiyet’ten önce de vardı bu Türk geleneği. Bu geleneği biz ustalarımıza, üstatlarımızdan gördüğümüz şekilde en doğru şekilde aslına uygun otantik şekliyle günümüzde olduğu gibi ileri kuşaklara da işte bu el verdiğimiz Şalkuşağı çektiğimiz Seğmenler bir yerde Seğmen’i temsil etme hakkına sahiptir. Yani Seğmenliği bundan sonra bizden sonra bunlar bayrağı teslim alan kişilerdir” ifadelerine yer verdi. Şal ve kama kuşanma törenine; Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu ile siyasi partilerin ilçe başkanları, oda başkanları, seğmenlerin aileleri, muhtarlar ve çok sayıda Ayaşlı katıldı. Törenin sunuculuğunu ünlü radyocu Yavuz Özer üstlenirken, TRT sanatçısı Barış Akpınar ve Ayaş’ın yerel sanatçısı Eyüp Altınışık sahne aldı.