SAĞLIK - 05 Şubat 2025 Çarşamba 10:39

Şap tedirginliği yaşayan üreticiler 24 saat kuzu nöbeti tutuyor

A
A
A
Şap tedirginliği yaşayan üreticiler 24 saat kuzu nöbeti tutuyor

Tunceli’ye yeni yılın ilk kuzuları doğarken üreticiler 24 saat nöbet tutuyor. Bölgede görülen şap hastalığından dolayı tedirgin olan üreticiler, adeta Covid-19 salgınında olduğu gibi sıkı tedbirler alıyor.


Tunceli’de yeni yılla birlikte koyunların kuzulama dönemi başladı. Ocak ayı itibarıyla yılın ilk kuzuları doğarken besicileri de tatlı bir telaş sardı. Emeklerinin karşılığını almaya başlayan besiciler, ağıllar 24 saat nöbet tutuyor. Öte yandan üreticiler, Erzincan, Bingöl ve Elazığ’ın bazı ilçelerinde görülen şap hastalığı nedeniyle tedirgin. İlçede tedbir olarak 15 günlük karantina uygulanırken üreticiler ise kurallara sıkı bir şekilde uyuyor. Küçükbaş hayvan üretiminin en yoğun yapıldığı Çemişgezek ilçesinde üreticiler, adeta Covit-19 salgınında olduğu gibi sıkı tedbirler alıyor.



"Covid-19 tedbirleri neyse, aynı o tedbirlere uyuyoruz"


Çemişgezek Cebe köyünde küçükbaş hayvan üreticisi İsmail Acun "Mesleğimiz küçükbaş hayvancılıktır. Hayvanlarımızın doğum dönemi başladı. Bu dönemde hem işimizin zorluğu ile uğraşırken öte yandan da çevre illerimiz olan Erzincan, Elazığ, Bingöl’de görülen şap hastalığından ötürü endişeliyiz. Şu anda Çemişgezek ilçemizde şap hastalığı görülmemektedir. Ancak biz yine de karantina tedbirlerine uyuyoruz. Sağ olsun ilçe kaymakamımız, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün tedbiren aldığı bu karantina önlemine uyuyoruz. Hem de süreci takip ediyoruz. Hayvanlarımıza hastalık bulaşmaması için Covid-19 tedbirleri neyse, aynı o tedbirlere uyuyoruz ve kendimizi, hayvanlarımızı korumaya çalışıyoruz" dedi.


Koyunların yavrulama döneminin başladığını dile getiren Acun, "Bizim bu kuzulama döneminde en büyük endişemiz E.coli dediğimiz bir hastalık var. E.coli hastalığına hayvanlarımızı bulaştırmamak için elimizde gelen her türlü çabayı gösteriyoruz. İnşallah şap hastalığı ve E.coli hastalığından hayvanlarımızı korumayı başarırız. Bir yandan şap hastalığına hayvanlarımızın yakalanmaması için büyük çaba gösteriyoruz. İşimiz gerçekten çok zor. Hele hele bu doğum döneminde olan zorluk daha da artıyor. Günün 24 saati hayvanların başında, nöbetleşerek bekliyoruz. Çünkü hayvanın doğumu esnasında yanında olmak zorundayız. Bundan dolayı da gerçekten işimiz zor. Günün 24 saati başında beklemek zorunda kalıyoruz. Tabi bu konuda ilçe tarım müdürlüğümüz, ilçe tarımda görev yapan veteriner arkadaşlarımızla da, sürekli bu konularda irtibat halindeyiz. Sağ olsunlar, onlar da hayvanlarımızın durumunu takip ediyorlar. Bizi yalnız bırakmıyorlar. Onlara da ayrıca müteşekkiriz bu konuda. Bütün üretici arkadaşlarıma da bol kazançlı, bereketli bir yıl olmasını yüce Allah’tan dilerim" diye konuştu.



"Günün 24 saati sürekli, değişmeli şekilde bekliyoruz"


Küçükbaş hayvan üreticisi Resul Özen, "Bir taraftan şap hastalığı kaygısı var. Bunun üzerine bir de hayvanlarımızın doğumu var. O da bayağı yorucu. Doğum dönemi bayağı yorucu. Çünkü günün 24 saati hayvanlarımızın yanında olmamız lazım. Hayvanlarımızın hastalık kapmasından korkuyoruz. O konuda her türlü tedbiri alıyoruz. Bu ay biraz zor. Doğumlar başladı. Bazen koyunların İkiz doğurma ihtimalleri oluyor. Kuzuyu almama ihtimali oluyor. Kuzu doğunca ağız sütü vermek zorundayız. Vermezsek ağızlar kilitlenip donuyor, ölüyor. Ondan sonra hastalık kapıyor. Bu bir ay içerisinde mecburi yorgunluğumuz, uykusuzluğumuz oluyor. Hayvancılıkla uğraştığımız için biraz daha sıkıntılarımız olacak. Günün 24 saati sürekli, değişmeli şekilde bekliyoruz. Eve gidip yemek yiyip tekrar geri geliyoruz. Evde 2 saat, 3 saat uyuyoruz. Tekrar gel, tekrar git. Yani hayvanların içinden çıkamıyoruz. Bir yere bırakıp gidemiyoruz. Bazen koyunlar sorunlu doğuyor. Koyunların yemini falan düzenli vermek zorundayız. Suyuna yemine dikkat ediyoruz" dedi.



"Biz de bu karantinaya uyuyoruz"


Özen, "Kuzuların hastalanmaması için çok dikkat ediyoruz. Çevre illerde şap hastalığı var. Erzincan, Bingöl ve Elazığ’da var. Sağ olsun Çemişgezek Kaymakamımız Cüneyt Zor ve ilçe tarım ekibimiz tedbir amaçlı karantina kararı almış. Biz de bu karantinaya uyuyoruz. Elimizden geldiğince dışarıya ya da dışarıdan içeriye hayvan sokmamaya çalışıyoruz. Bu aralar çok zor dönem geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.



Şap tedirginliği yaşayan üreticiler 24 saat kuzu nöbeti tutuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uçağın düştüğü gören vatandaşlar, o anları anlattı Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad’ı taşıyan uçağın düşmesin ardından vatandaşlar o anları anlattı. Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ı taşıyan 9H-DFJ kuyruk numaralı Falcon 50 tipi uçağın Haymana ilçesi Kesikkavak köyü yakınlarında düşmesi sonrası köylüler gördüklerini anlattı. Evinde istirahat ettiği sırada bir patlama sesi geldiğini ifade eden vatandaş, "İkinci patlama sesi gelince herkes sokağa döküldü. Biri trafo patlamış dedi. Sonradan uçağın düştüğünü durduk. Zaten parçaları hep görünüyordu. Sonra Jandarma ekipleri gelince bizleri oradan çıkarttılar. Oradan sağ çıkma ihtimalleri yok, kötü bir patlama oldu. Herkese geçmiş olsun" dedi. Gazi Özgür’se saat 20.00-21.00 sıralarında yüksek bir patlama sesi duyduğunu ifade ederek, "Bir de yoğun bir sis ve hafif bir yağmur vardı. Patlamanın neticesini bilemediğimizden dolayı anlık haberler yayılmaya başladı. Haberler yayılmaya başlayınca arabaya bindim. Bölgede Jandarma ekipleri dronlarla arama yapıyorlardı. Deprem oluyor ve depremden önce gelen patlama sesi gibi bir ses geldi. Kalıntıları ilk gençler görünce Jandarmaya haber vermişler. Jandarma da olay yerine geldi ve herkesi uzaklaştırdı. Uçağın enkazı bulundu" diye konuştu. Olayı anlatan Gökhan Tekin ise, "Otelde teknik servis olarak çalışıyorum. Bir patlama sesi duydum. Otelde doğalgaz patlaması oldu diye bizim otelin ismini verdiler. Bizim otelde öyle bir patlama olmadı. Sonra uçak düştüğünü söylediler. Uçak parçaları vardı, ceset vardı jandarma sokmadı bizi oraya. Ses büyüktü, deprem oldu ya da bomba patladı sandık ama sonradan uçağın düştüğünü öğrendik" şeklinde konuştu.
Ankara İletişin Başkanı Duran’dan düşen uçakla ilgili açıklama İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Libya Genelkurmay Başkanını taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İletişim Başkanı Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirdiğini belirterek, "23 Aralık 2025 günü Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan bir özel jet, 20:17’de Esenboğa havalimanından kalktıktan sonra 20:33’te hava kontrol merkezine elektrik arızasından kaynaklı acil durum bildirmiş ve acil iniş talebinde bulunmuştur. Uçak hava kontrol merkezi tarafından tekrar Esenboğa havalimanına yönlendirilmiş ve havalimanında gerekli önlemler alınmaya başlamıştır. Acil iniş için alçalmaya başlayan uçak 20:36’da radar ekranından kaybolmuş ve sonrasında irtibat kurulamamıştır" ifadelerine yer verdi. Olay yerinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ve sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Duran, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı ekiplerce başlatılan arama faaliyetleri sonucunda düştüğü anlaşılan uçağa ait enkaza ulaşılmış olup, ilgili tüm kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreçte başta basın-yayın kuruluşlarımız olmak üzere kamuoyumuzun sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesi; bunun haricinde sosyal medyadaki teyitsiz bilgi, spekülasyon ve komplo teorilerini dikkate almaması, dezenformasyon girişimlerine prim verilmemesi adına oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.