KÜLTÜR SANAT - 05 Temmuz 2024 Cuma 10:44

Batıdan doğuya turizm göçü

A
A
A
Batıdan doğuya turizm göçü

Ege kıyılarındaki yoğunluktan bunalan 50 kişilik grup, İzmir’den Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine gelerek Tağar çayı suyunda yüzüp sakinliğin keyfini çıkardı.


İzmir’de ’Buz Adam’ diye anılan doğasever, dağcı Ali Hıdır Öz’ün organizasyonu ile bir araya gelen grup, Ege sahillerindeki yoğunluktan dolayı yaklaşık bin 500 kilometre uzaklıktaki Çemişgezek’e gelerek, sadece basından gördükleri ilçenin tarihi ve doğal yerlerini gezdi. Grup, daha sonra ilçede bulunan Tağar çayı kıyısında plaja dönüştürülen alanda zaman geçirdi. Turistler, Tağar çayı kıyısında yöre yöre oyunlar sergileyerek, bölgenin yöresel ürünlerinin ve coğrafi işaretli dutunun tadına baktı.



Bodrumun kalabalığından sıkılıp Tunceli’nin yolunu tuttular


Geziyi organize eden ‘Buz Adam’ lakaplı dağcı Ali Hıdır Öz, "Şimdi biz arkadaşlarla bir araya geldik. Tatile gidelim dedik. Arkadaşlar dedi ki tatile nereye gidelim, İzmirliyiz dedik. Bodrum’a gidelim. Baktık ki Bodrum’un taşı toprağı hepsi kapalı olmuş, sahiller insan dolu. Sonra karar verdik dedik ki kardeşim biz gidelim Çemişgezek’te yüzelim. Bugün Çemişgezek’te yüzeceğiz. Hem doğanın derinliği güzelliği, hem de nehirdeki mutluluğumuz her şeye bedel. Bütün arkadaşlara tavsiye ederim. Burası serin, doğanın güzelliği, tarihi yapılar, güzel yerleri var. Bütün arkadaşlarımız da burada. Yüzüyorlar, su topu oynuyorlar. Arkadaşlarımızın burada çok memnun kaldıklarını düşünüyorum. Bütün doğaseverlerin Tunceli’yi ve özellikle bu sahili, nehri görüp yüzmelerini tavsiye ediyorum" dedi.



"İlçe bizi çok şaşırttı"


Çemişgezek gezisinin kendisini mutlu ettiğini aktaran Zekeriya Gümüş, "Ben Aydın’dan gelerek bu bölgeyi ziyaret ediyorum. Bu ziyaret çerçevesinde hem tarihi mekanları, doğasını, folklorik öğelerini ve ilçelerdeki bir takım gelişmeleri de yerinde izliyoruz. Ziyaretimizden memnunuz. Çemişgezek ilçesi ve çevresi gerçekten şaşırtıcı. En önemlisi coğrafi özellikleri. Folklorik özelliklerini zaten uzaktan biliyoruz. Burada da görüldüğü gibi insanlar nehirde yüzüyorlar. Güneşleniyorlar. Sporlarını yapıyorlar. Yine karşıdaki tarihi, doğal yapıları gördük. Gerçekten ilginç ve güzel. En önemlisi de turistik bir yer olmuş artık burası. Yani buranın mutlaka bilinmesi ve gezilmesi açısından önemli bir yer" diye konuştu.



Ege sularından sonra Çemişgezek sularında yüzmenin keyfini çıkardılar


Ege sularından sonra Çemişgezek’in serin sularında yüzmenin keyif verici olduğunu söyleyen Gülden Topbaş, "Ben İzmir’den geliyorum. Bugün Çemişgezek’teyiz. Çok keyif aldığımız bir gün oldu. Üç gündür buradayız aslında ama sanırım en çok burada keyif aldık. Ben doğma büyüme İzmirliyim. Tüm Ege sularında yüzdüm. Ama Çemişgezek Tağar çayı bambaşkaydı. Bence herkesin buraları görmesi, doğayı, tabiatı içinde, buz gibi sularında yüzmesi gerekiyor. Çok keyifliydi gerçekten" şeklinde konuştu.


Sevil Gök Bozkurt ise, "Ben İzmir Tire’den geliyorum. 50 kişilik bir grupla geldik. Gezip gördük. Tunceli’ye geldiğimde gerçekten hayal kırıklığına uğramadım. Nefis bir doğayla karşılaştık. Tertemiz akan nehirleri gördük. Tağar çayındayız, Çemişgezek’teyiz. Çemişgezek benim beklediğimden daha da büyük ve daha farklı bir ilçe. Özellikle coğrafi yapısı çok farklı. Jeolojik yapısı çok farklı. Birazdan gideceğiz, gezeceğiz, tarihi yapıları da göreceğiz. Selçuklulardan kalma Yelmaniye Camisi’ne de gittik. Bugün de Tağar çayı kıyısındayız. Buz gibi bir suya girdik, eğlendik" ifadelerine yer verdi.



"Hiç bilmediğimiz bir yerde günlerimiz harika geçiyor"


İzmir’den Çemişgezek’e gelen jeoloji mühendisi Tülin İçözü, "Bu geziyi aslında çoktandır planlıyordum. Hakikaten fırsatını yakaladım ve geldim. Buranın özellikle jeolojisi, doğal güzellikleri beni büyüledi. Bizim başka jeoparklarımız var Kula gibi, İda Madra Jeoparkı gibi ama buranın da Tunceli’nin bütün ilçeleri ve güzellikleriyle beraber son derece çekici bir jeolojik yapısı var. Bilimsel kapsamda jeopark haline gelmesi çok sevindirici olur. Ben çok beğendim. Çemişgezek gerçekten şaşırtıcı ve son derece özgün. Ve dediğim gibi tarihi, jeolojisi ve insanlarıyla son derece sıcakkanlı, dostane yapıları var. Herkesi buraya bekliyoruz" dedi.


Manisa’dan Çemişgezek’e gelen Huriye Deniz ise, "Şu an harika bir yerdeyiz. Çok değişik bir coğrafya. Bizim Ege’ye benzemiyor. Her şey farklı. Dağlar farklı, ağaçlar farklı, insanlar farklı. Kültürler çok değişik, çok hoş yani. Hiç bilmediğimiz bir ortamın içindeyiz ama günlerimiz harika geçiyor. Çok güzel" diye konuştu.



Batıdan doğuya turizm göçü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de Eğitim Tarihimizden Kesitler Sergisi’’ sanatseverlerle buluştu Büyükçekmece’de Geçmişten günümüze eğitim tarihine ışık tutan ’Eğitim Tarihimizden Kesitler Sergisi’’ sanatseverlerle buluştu. Büyükçekmece’de geçmişten günümüze eğitim tarihine ışık tutan Haluk Perk Vakfı Koleksiyonu’ndan özel bir seçkiyle hazırlanan ‘’Eğitim Tarihimizden Kesitler Sergisi’’ sanatseverlerle buluştu. Kültürpark- Kervansaray’da Büyükçekmece Belediyesi Başkan Danışmanları Bayram Ali Üner, Hüseyin Avni Sandıkçı, Haluk Perk Vakfı Başkan Yardımcısı Dağhan Perk, Büyükçekmece Emekli Öğretmenler Derneği Başkanı Süheyla Ercan ve çok sayıda öğretmenin açılışını gerçekleştirdiği sergi yoğun ilgi gördü. Sergi açılışının ardından Büyükçekmece Emekli Öğretmenler Derneği oratoryosu ve Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademisi eğitmenlerinin muhteşem Öğretmenler Günü konseri gerçekleşti. Öğretmenler Günü coşkuyla kutlandı Büyükçekmece Belediyesi, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, Cumhuriyetin ışığı öğretmenleri onurlandırmak için Öğretmenler Günü’nü ilçede çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutladı. Kültürpark- Kervansaray’da gerçekleşen sergi açılışı ve Öğretmenler Günü konseri finalinde Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün adına Haluk Perk Vakfı Başkan Yardımcısı Dağhan Perk’e, Büyükçekmece Emekli Öğretmenler Derneği’ne, Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademisi eğitmenlerine, Büyükçekmece Belediyesi Başkan Danışmanları Bayram Ali Üner ve Hüseyin Avni Sandıkçı tarafından çiçek takdim edildi. ‘’Eğitim Tarihimizden Kesitler Sergisi’’ Kültürpark- Kervansaray’da 30 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Ordu Ordu’da halk ekmek fabrikası açılıyor Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in seçim vaatlerinden biri olan ‘Halk Ekmek Üretim Tesisi’ açılıyor. Günlük 27 bin ekmeğin üretileceği tesiste, 12 satış noktası ile hizmet verilmeye başlanılacak. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin halkın ekmeğe piyasa değerinin altındaki fiyat ile ulaşmalarını sağlamak amacıyla Altınordu ilçesi Kumbaşı Mahallesi’nde kurulan Halk Ekmek Üretim Tesisi, 2 Aralık Pazartesi günü faaliyetine başlıyor. 12 satış noktası ile 27 bin ekmek vatandaşlarla buluşturulacak Faaliyetine başladığı andan itibaren günlük 27 bin ekmeğin üretileceği tesis, tam kapasite ile çalıştığında bu sayı 50 bine kadar çıkarılabilecek. Bu hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşlar belirlenen 12 satış noktasında ucuza ekmeği temin edebilecekler. Hafta içi ve cumartesi günleri satışın yapılacağı ekmekler, 08.00-12.00 saatleri ile 13.00-17.00 saatleri arasında satış noktalarından alınabilecek. “Ucuz ekmeği vatandaşlarımızın sofralarını ulaştıracağız” Açılış için gün sayan Halk Ekmek Üretim Tesisi’nde inceleme gerçekleştirerek açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyfettin Bilkay, tesiste üretilecek piyasa değerinin altındaki fiyat ile ekmeği vatandaşlarla buluşturacaklarını söyledi. Genel Sekreter Yardımcısı Bilkay şöyle konuştu: “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in bir projesini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımıza ucuz ekmeğin satışının yapılacağı tesisimizi hizmete açıyoruz. Burada hijyenik şartlarda, el değmeden ekmeklerimizin üretimini yağacağız. Burada üretilen ekmeklerimiz, belirlediğimiz büfelerde satışını yaparak vatandaşlarımızın sofralarını ulaştıracağız. Üretim kapasitemiz tek vardiya ile 27 bin olurken, tam kapasite ile 50 bin ekmek üretimi yapılacak. Yeni tesisimiz şehrimize şimdiden hayırlı olsun.”