KÜLTÜR SANAT - 29 Aralık 2023 Cuma 10:18

Babasından öğrendiği zanaat ile Parkinson hastalığıyla mücadele ediyor

A
A
A
Babasından öğrendiği zanaat ile Parkinson hastalığıyla mücadele ediyor

Tunceli’nin Pülümür ilçesinde yaşayan Nuri Yıldız, babasından öğrendiği tahta kaşık ve kepçe yapımını sürdürüyor. Ahşap oymacılığının Parkinson hastalığıyla mücadele etmesine de katkı sunduğunu belirten Yıldız, kaybolmaya yüz tutmuş bu tür zanaatların yaşatılması gerektiğini aktardı.


Tunceli’nin Pülümür ilçesinde yaşayan 68 yaşındaki Nuri Yıldız, babasından öğrendiği tahta kaşık ve kepçe yapımını uzun yıllardır sürdürüyor. Küçük bir keser ve törpü yardımıyla şimşir, meşe ve armut ağacından kaşık, kepçe ve kar küreme küreği yapan Yıldız, daha önceleri karasaban, boyunduruk yaptığını, sepet ördüğünü ancak bunların gelişen teknolojiyle birlikte artık kullanılmadığını söyledi. Yıldız, bu tarz bir zanaatla uğraşmanın yakalandığı Parkinson hastalığıyla mücadele etmesine de katkı sunduğunu ifade etti.



"Kaybolmaya yüz tutmuş zanaatlar yaşatılmalı"


Tamamen el emeğiyle çalıştığını ve günde en fazla 10 kaşık ürettiğini dile getiren Yıldız, “Yaptığım ürünleri satması için ilçedeki tüp bayisine bırakıyorum. Çoğu zaman da eşe dosta hediye olarak veriyorum. Tanesini 30 liradan satsam 300 lira ediyor. Yani emeğimin karşılığı değil. Parkinson hastasıyım. Doktorum sürekli hareket et diyor. Ben de bu işle meşgul oluyorum. Hastalığım geçen sene kötüydü ancak bu sene daha iyiyim” dedi.


Tahta kaşık ve kepçelerin özellikle yapışmaz tava ve tencereler için daha uygun olduğunu söyleyen Yıldız, metale göre daha sağlıklı olan bu kaşık ve kepçelerin temiz yıkanmasının önemine vurgu yaptı. Yıldız, kaybolmaya yüz tutmuş bu tür zanaatların yaşatılması gerektiğinin de altını çizdi.



Babasından öğrendiği zanaat ile Parkinson hastalığıyla mücadele ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin Yenişehir’de anne ve baba eğitimleri sürüyor Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediyesi, 0-3 yaş arasında çocukları olan ebeveynlere eğitim vererek, çocukların gelişimini desteklemeye devam ediyor. Yenişehir Belediyesi, Marmara Üniversitesi iş birliğiyle ebeveynlere ücretsiz verdiği eğitimlerle çocukların sağlıklı gelişimine katkıda bulunuyor. 2019 yılında başlatılan proje ile ebeveynlere erken çocukluk gelişim dönemlerinin özellikleri, yaş gruplarına yönelik oyun ve destek sistemleri, aile olmanın önemi ve aile olgusunun gelişim dönemlerine etkisi, okul öncesi eğitim, yeni doğan temel eğitimi ve rehberlik ile psikolojik danışmanlık eğitimleri veriliyor. Eğitimler uzman akademisyenler tarafından veriliyor ’Her aile bir okuldur’ ve ’Öğrenen anne-baba gelişen çocuk’ sloganıyla verilen eğitimlerin ardından ebeveynler, çocuklarının erken dönemdeki gelişim süreçleri hakkında daha fazla bilgiye sahip oluyor. Marmara Üniversitesi bünyesinde çalışmalar yürüten Marmara Aile Becerileri Eğitim Programı’nda (MABEP) görevli uzman akademisyenler tarafından çevrimiçi verilen eğitimlerle çocukların sağlıklı gelişimine rehberlik ediliyor. Eğitim alan ailelere ücretsiz kitap setleri ulaştırılıyor Eğitimlerden önce klinik psikolog aracılığıyla çocukların gelişimsel değerlendirmeleri de yapılırken, ailelere eğitimde kullanacakları kitap setleri ve çocuklar için eğitici oyuncaklar ücretsiz olarak veriliyor. Projeye dahil olan aileler ayrıca Yenişehir Belediyesinin proje kapsamında kurduğu ’Bebek Kütüphanesi’nden de yararlanabiliyor. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in göreve geldiği 2019 yılında hayata geçirilen ’Erken Çocukluk Gelişimi Projesi: Yenişehir Modeli’nin bileşenlerinden olan ’0-3 Yaş MABEP Aile Eğitimleri’ni tamamlayan anne ve babalar sertifikalarını aldı. Eğitimlere katılmak isteyen veya proje hakkında detaylı bilgi almak isteyen ebeveynler, ’0324 327 46 40’ telefon numarasını arayarak, projenin yürütüldüğü Yenişehir Belediyesi Akademiye ulaşabilecek.
Ordu Ordu’da kar nedeniyle mahsur kalan 75 yaşındaki kadın kurtarıldı Ordu’nun Akkuş ilçesinde kar yağışı nedeniyle mahsur kalan 75 yaşındaki kadın, Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla kurtarıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, Akkuş ilçesi Ortabölme Çömezli Yaylası’nda mahsur kalan 75 yaşındaki Meliha Çayır’ı, zorlu hava ve arazi şartlarına rağmen başarılı bir operasyonla kurtardı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen ihbarda, Meliha Çayır’ın evinin verandasının üzerine biriken kar nedeniyle çatısının çöktüğü ve bu durumun kendisini evde mahsur bıraktığı bildirildi. İhbar üzerine harekete geçen İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, yoğun kar yağışı ve 1,5 metreyi bulan kar kalınlığına rağmen olay yerine ulaşmak için iş makineleri ve itfaiye araçlarıyla yola çıktı. Kurtarma çalışmaları 5 saatten fazla sürdü Yaklaşık 5 saat 15 dakika süren zorlu yol açma çalışmalarının ardından ekipler, Meliha Çayır’a ulaştı. Kurtarma süreci boyunca Çayır ile sürekli telefon irtibatı kuran ekipler, hem sağlık durumu hakkında bilgi aldı hem de moral desteği sağladı. Çayır, ekiplerin rehberliği ve desteği sayesinde sağ salim kurtarılarak güvenli bir şekilde evinden çıkarıldı. Ekipler, Meliha Çayır’ı sağlık kontrolünden geçirip durumu stabil hale getirdikten sonra kendisini damadı ve kardeşine teslim etti. Zor hava şartlarına rağmen hızla organize olan ve titizlikle çalışan Ordu İtfaiyesi ekipleri, zamanla yarışan bu kurtarma operasyonuyla takdir topladı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, benzer durumlarda vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aramaktan çekinmemesi gerektiğini belirtti.