KÜLTÜR SANAT - 03 Temmuz 2024 Çarşamba 10:03

Yaz mevsimiyle birlikte her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor

A
A
A
Yaz mevsimiyle birlikte her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor

Trabzon’da 2013 yılında müzeden camiye dönüştürülerek ibadete açılan Ayasofya Camii’ne özellikle Haziran ayının ortalarında başlayan ziyaretçi ilgisi artarak sürerken, yerli turist sayısındaki belirgin artış dikkat çekiyor.


Yurdun değişik illerinden genellikle tur otobüsleriyle gelen yerli ziyaretçiler, Ayasofya Camii’yle ilgili tarihi bilgileri tur rehberleri tarafından ediniyor. Cami yerli turistlerin yanı sıra Körfez ülkelerinden gelen Arap turistlerin de ilgisini çekiyor. Ayasofya Camii özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında ziyaretçi akınına uğrarken, ziyaretçiler bol bol fotoğraf çekerek o anları ölümsüzleştiriyor.



Yaz mevsimiyle birlikte her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Bu köyün cevizi Amerika ve Avrupa’ya gönderiliyor Türkiye’de ceviz üretiminde önemli konumda yer alan Kahramanmaraş’ta, verim ve kaliteden memnun olan çiftçiler hasat sevinci yaşıyor. Kentin coğrafi işaretli ürünlerinden ceviz Amerika ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. Ceviz üretiminin merkez üssü sayılan Çağlayancerit ve Bertiz bölgesinin yanı sıra Ilıca ve Avcılar bölgesinde de üretim potansiyeli arttı. Hasat dönemine girilen üründe köylüler yardımlaşma usulü ağaçlardaki cevizi çırpıyor. ’Maraş-18’ marka tescili ile coğrafi ürünler listesinde yer alan cevizde bu yıl yaklaşık 19 bin ton rekolte bekleniyor. Onikişubat ilçesi Avcılar Mahallesi Gürleğen Yaylası’ndaki ceviz bahçelerinde düzenlenen şenlikte renkli görüntüler de oluştu. Üretici Oğuzhan Özkayım, “Rakım yüksekliğinden hasadımızı geç yapıyoruz ancak kalitenin de yüksek olmasına neden oluyor. Hasat çok güzel bölgemizde ağaç sayımız da gün geçtikçe artıyor. Yurt içinde her yere ve yurt dışında Almanya, Amerika ve Arap yarımadasına kadar ürünümüzü gönderiyoruz” dedi. Avcılar Mahalle Muhtarı Abdurrahman Kayaalp ise, “100 dönümlük bir alanda hasadımızı yaptık. Cevizin cinsi tüm dünyanın kabul ettiği Maraş-18’dir. Bölgemizin yüksek rakımından dolayı bu cinsin en iyi yetiştirilen yerlerdir. Bölgemizde yaklaşık 10 bin ağaç var ve buranın da ceviz diyarı olarak anılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Bilecik Bilecik’te çocuklar sanal gerçeklik gözlüğü ile Güneş sistemini gezdi Bilecik’te gerçekleştirilen ’Türkiye Yüzyılı Işığında Bilecik Bilim Şenliği’nde çocuklar sanal gerçeklik gözlüğü ile Güneş sistemini gezdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Türkiye Yüzyılı Işığında Bilecik Bilim Şenliği’nde 50 proje sergilendi. Bilecik Öğretmenevinin bahçesindeki organizasyonun 24 atölye, 30 etkinlik, 4 seminer yapıldı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı ile Bilecik Eğitimde Nitelik ve Vizyon (BİL-EN) Programı kapsamında gerçekleştirilen etkinliğin, 700 başvurudan kabul edilen 50 proje arasına girerek en iyi 3’üncü proje seçildi. 3 gün boyunca devam eden şenliği binlerce çocuk ziyaret ederken, en çok sanal gerçeklik gözlüğü ilgi odağı oldu. Çocuklar gözlüğü takarak, 2 dakika boyunca Güneş sistemini gezdi. Proje hakkında bilgi veren, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Yönetim ve Bilişim Sistemleri öğrencisi Çağla Yurtseven, "Burada çocuklara sanal dünyanın gerçekliğini hayal dünyalarının gelişmesine bir imkan sağlamak sanal gözlük ile buluşturuyoruz. Bizim bugün işlediğimiz aslında 3 gün içerisinde işleyeceğimiz bu Güneş sistemi çocukları aslında bir nevi bir uzay mekiği olmadan uzaya çıkarmak ve onlarında hayal gücünü geliştirerek yarım etmeyi amaçlıyoruz. Onun dışında sanal dünyanın nasıl bir yer olduğunu görerek belki ilerleyen hayatlarında ne olmak isteyip isteyeceklerini görebiliyoruz. Bunun dışında sanal gerçekliği, hem gerçekleştirebilecek hem de gerçekleştiremeyecek birlikte birleştirdiği bir dünya söyleyebiliriz. Bunun dışında öğrencileri ikişer dakika alıp çok fazla sıra olduğundan bu deneyimi sağlayarak onları aslında Güneş’in içinden geçip yıldızları, Samanyolu’nu göstererek yardım ediyoruz" dedi. Şenliğin, Cumhurbaşkanlığınca belirlenen "Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla kurgulandığı belirtildi.
İzmir Altay’dan 2 maçlık mağlubiyet serisi Altay, TFF 2. Lig Beyaz Grup’taki 5. hafta mücadelesinde Tuzlaspor’a 2-1 mağlup olarak üst üste ikinci yenilgisini aldı. TFF 2. Lig Beyaz Grup ekiplerinden Altay, 5. hafta mücadelesinde Tuzlaspor’a konuk oldu. Rakibine 2-1 mağlup olan siyah-beyazlılar, bu sezon üst üste ikinci yenilgisini aldı. Altay Teknik Direktörü Gökhan Karaaslan da karşılaşmaya dair değerlendirmelerde bulundu. Ortaya koyduklarının oyunun karşılığının 3 puan olduğunu dile getiren Karaaslan, “İkinci yarıda skoru bulup maça ortak olmuşken 3 kez çizgiden çıkartılan ve 2 direkten dönen topumuzun olduğu bir oyundan mağlup ayrıldık. Son ana kadar mücadele eden oyuncularıma teşekkür ediyor, hepsiyle ayrı ayrı gurur duyuyorum” dedi. Karaaslan, hakemden şikayetçi Altay Teknik Direktörü Gökhan Karaaslan, müsabakanın hakeminin yönetiminden memnun olmadığını ifade ederek, “Rakibimizin özellikle 2. yarıda zaman geçirmeye yönelik sergilediği tutuma ayak uyduran ve oyunculara uyarıda dahi bulunmak için 90. dakikayı bekleyen hakemlere yönelik sarf ettiğim ‘zahmet ettiniz’ kelimesi yüzünden kırmızı kartla oyun dışına çıkarıldım. Bu kararı anlamsız ve adaletsiz bulurken raporlarında sunacakları gerekçeyi merakla bekliyorum. Takımımızın oynadığımız oyunun üzerine koyarak devam edeceğini ve istenen sonuçları önümüzdeki haftalarda alacağımıza kimsenin şüphesi olmasın. Bizleri deplasmanda da yalnız bırakmayan taraftarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
Kocaeli Başiskele’de değerler ve temel İslami ilimler eğitimi başlıyor Başiskele Belediyesi, önümüzdeki haftalarda değerler ve temel İslami ilimler eğitimlere başlamak içi hazırlıklarını sürdürürken son başvuru tarihi 25 Eylül olarak belirlendi. Genc-i Âlâ Gençlik Modeli ile çocukların ve gençlerin yanında olmaya devam eden Başiskele Belediyesi, İslami ilimlerle gelecek neslin ihyasına da vesile olmaya devam ediyor. Pozitif ilimler yanı sıra dini ve manevi ilimlerde de çocuklara ücretsiz eğitim desteği sunan Başiskele Belediyesi, önümüzdeki haftalarda Değerler Eğitimi ve Temel İslami İlimler Eğitimleri’ne başlayacak. Başiskele Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü koordinesinde Başiskele Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen eğitmenler eşliğinde verilecek eğitimlere son başvuru tarihi 25 Eylül Çarşamba günü olarak belirlendi. Kontenjanla sınırlı tutulan eğitimlere başvurular online yapılacak. Değerler Eğitimi’nde iki grup halinde yapılacak derslere 8-12 yaş arası ve 13-17 yaş arası çocuklar başvurabilecekken; temel İslami ilimler eğitimine 15 yaş ve üzeri vatandaşlar başvuru oluşturulabilecek. Başvuruların ardından ekim ayının ilk haftası eğitimlerin başlayacak ve haziran ayına kadar bir eğitim ve öğretim dönemi boyunca dersler devam edecek. Değerler eğitimi programında öğrenciler; namaz, dua, sureler, güncel dini meseleler, peygamberler tarihi, birebir Kur’an-ı Kerim eğitimi alacak. Temel İslami ilimler eğitimi programında ise öğrenciler; Arapça, fıkıh, siyer, kelâm, İslam tarihi, tefsir ve usûlû, hadis ve usûlû, hafızlık tekrar eğitimi alacak.