ÇEVRE - 02 Ekim 2023 Pazartesi 11:35

Trabzon’un Sürmene ilçesinde sular çekildi, hasarın boyutu ortaya çıktı

A
A
A

Trabzon’un Sürmene ilçesinde dün akşam yağan yoğun yağmur sonrası oluşan su baskınlarının ardından sular çekilirken, bugün temizleme çalışmaları devam ediyor.

Dün Trabzon’un Sürmene ilçesinde yoğun yağış sonrası dereler taştı, yollar, caddeler ve sitelerin bahçeleri göle döndü, çok sayıda araç sular altında kaldı. Akşam saatlerinden itibaren Trabzon Büyükşehir ve Sürmene ilçe belediyesi ekipleri yoğun bir çalışma ile sel ve su baskınlarının olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya çalışırken, Sürmene’de 12 su baskınına müdahale ederek 6 vatandaş kurtarıldı. Yağmurun getirdiği tahribat ise suların çekilmesi ile ortaya çıktı.

Yaşanan afetle ilgili konuşan Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, “Dün saat 17.30-18.00 sıralarında başlayan yağmur 30-45 dakika içerisinde maalesef ilçeyi tamamen su altında bıraktı diyebiliriz. Yaklaşık 60-70 civarında iş yerinin alt katlarını su bastı, bazı evlerin çatılarını da su bastı. Dün akşamdan beri su tahliyesine devam ediyoruz. Bugün de temizleme çalışmalarını yapıyoruz. Sular tahliye edildi ancak çamur ve pisliğin temizlenmesi gerekiyor. Vatandaşın maddi zararı var ancak herhangi bir can kaybı olmadı” dedi.

Selden etkilenen vatandaşlardan Ayhan Kılıç, “Ben yukardaki evimizdeydim, çocuğum aradı baba eve doğru su geliyor kanaldan diye. Ben de 3-4 dakika sonra geldiğimde su çocuğumun boğazına kadar gelmişti. Duvar yıkılmış ve duvarın tuttuğu su komple binayı basmış. Bunun sonucunda da binanın önü su oldu ve araçlar sular altında kaldı. Şükürler olsun cana gelmedi mala geldi” diye konuştu.

Bir diğer vatandaş Mehmet Keskin ise olayın bir anda olduğunu ifade ederek “Arka mahalleden su basınca bina önünde bulunan duvarı yıktı. Direk otoparka gelen su 1 metrenin üzerinde bir yükseklikle doldu ve binayı da su bastı. Bunun sonucunda itfaiye ekipleri insanları kurtardı” ifadelerini kullandı.

Tolga Şahin - İsmail Kılıç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik 85 yıldır aynı dükkanda 4 kuşaktır aynı lezzetle boza yapıyorlar Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde İsmail Soydan 4 kuşak boyunca 85 yıldır aynı dükkanda boza üretiyor. Pazaryeri ilçesinde usta aşçılarca titizlikle hazırlanan, geçtiğimiz yıllarda tescillenen helva ve tescili henüz alınamayan boza, özellikle kış aylarında rağbet görüyor. 1913’te Yugoslavya’dan Pazaryeri’ne göç eden İshak Soydan’ın zor şartlarda 1936’da 90 metrekare bir dükkan kiralayarak başladığı helva ve boza üretimi 85 yıldır aynı yerde aynı lezzetle devam ediyor. Turistlerin de uğrak noktası olan dükkanda bozayı bir kez tadan yeniden uğramayı ihmal etmiyor. Sağlık açısından çok sayıda faydası olduğu bilinen boza özellikle kış aylarında hastalıkların da önüne geçiyor. Ailenin 4’ncü kuşak temsilcisi olan İsmail Soydan, 4 masa ve 20 sandalye ile hizmet vermeye devam ettiklerini belirterek, kış aylarının vazgeçilmez içeceği faydaları saymakla bitmeyen besin deposu olarak bilinen bozanın çevre illerden yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Soydan, "1936 yılında İshak Soydan tarafından, Bilecik Pazaryeri ilçesinde üretime başlamıştır. Biz 4’üncü kuşağız. Boza bağırsakların çalışmasına, anne sütü ve çocuklarda kemik gelişiminde önemli rol oynar. Boza yapımında mısır, buğday unu, su ve şeker kullanılır. Ürettiğimiz bozaya Kütahya, Bursa, Eskişehir gibi çevre illerden çok ilgi görüyor. Marmara, Ege ve iç Anadolu bölgelerine boza dağıtımımız devam ediyor” dedi.
İstanbul Kartal Belediyesi’nden bilinçlendirici bir adım daha: ‘Enerji verimliliği bir sorumluluktur’ Kartal Belediyesi ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi iş birliği ile Enerji Verimliliği Haftası kapsamında; enerji verimliliği bilincini anlatmak ve enerji verimliliği konusundaki uzmanlarla buluşturmak için bir dizi etkinlik düzenliyor. Etkinlikler, 8-9 Ocak’ta Kartal Bilim Mühendislik ve Teknoloji Merkezi-Makina Hangar’da düzenlenecek. Enerji verimliliğin bir sorumluluk olduğuna dikkat çekmek ve enerji verimliliği ile ilgili bilinç oluşturmak amacıyla yapılacak olan etkinlikte, enerji verimliliği konusunda çalışan kişilere sektör trendlerini takip edebilecekleri ve farklı kurumları tanıma ve ilişki kurma olanağı verecek bir platform oluşturulacak. Yapılacak olan etkinliklerde; 9 oturumda 33 konuşmacı Birleşmiş Milletler ve İklim Değişikliği Sözleşmeleri, İklim Değişikliğine Uyum, İklim Teknolojileri, Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir Enerji, Konutlarda ve Sanayide Enerji Verimliliği, Enerji Depolama, Isı Pompaları ve Enerji Verimliliği Finansmanı konusunda sunumlar yapacak. Makina Hangar fuaye alanında ise ilgili sektörlerden kurumların standları yer alacak. Bu kurumlar etkinliğe katılan ziyaretçileri enerji verimliliği uygulamalarındaki çözümler konusunda bilgilendirecek. Küresel ısınma ve iklim değişikliği dünyanın gündeminde Son yıllarda “küresel ısınma” ve “iklim değişikliği” kavramları Dünya gündemindeki yerini korumaya devam ederken, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvelerinde ortalama küresel sıcaklık artışının 20C’la sınırlandırılması konusunda prensipte mutabakata varılmasına rağmen ülkelerin yükümlülükleri konusunda yazılı bir anlaşmaya varılamamıştır. Ancak 12 Aralık 2015’deki Paris Zirvesinde ülkeler tarafından alınacak tedbirler ve yükümlülükler yazılı bir metne dökülmüştür. Paris Zirvesi sonrası UEA Direktörü Fatih Birol sunumlarında alınacak tedbirler konusunda bir grafik sunmuştur. Bu grafikte referans senaryoya göre 2040’da 37 Gton’un üzerinde gerçekleşecek olan yıllık CO2 emisyonu sıcaklık artışının 20C ile sınırlandırılması senaryosuyla 18 Gton’a düşmektedir. Bu düşüşte nükleerin payı yüzde 7, karbon tutma ve depolamanın payı yüzde 12, yakıt ve teknoloji değişiminin payı yüzde 7, yenilenebilir enerji ve biyoyakıtların payı yüzde 30 iken enerji verimliliğinin payı yüzde 41 olmaktadır.