ÇEVRE - 02 Kasım 2024 Cumartesi 14:38

Trabzon’da çöp eylemi

A
A
A

Trabzon’un Araklı ilçesindeki katı atık tesisinde toplanan çöpler nedeniyle çıkan koku mahalle sakinleri tarafından protesto edildi. Çöp tesisinin bulunduğu bölgede toplanan mahalle sakinlerine destek olan AK Partili Araklı Belediye Başkanı Hüseyin Avni Coşkun Çebi de çöp konusuna sitem etti. Maskesiz durmanın imkansız olduğunu belirten Başkan Çebi, “Burada 1 saat kalan insanın kimyası bozulur. Bu kabul edilebilir bir koku değil” dedi.

Trabzon ve Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) öncülüğünde bir süre önce faaliyete başlayan ve EVRA Katı Atık Yönetimi Ticaret ve Limited Şirketi tarafından işletilen Trabzon’un Araklı ilçesinde Taşönü Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi’ne tepkiler sürüyor.

Araklı Belediye Başkanı Çebi de eyleme destek verdi

Çıkan kötü koku nedeniyle zor anlar yaşayan mahalle sakinleri ellerine aldıklarını pankartlarla tesisi protesto etti. AK Partili Araklı Belediye Başkanı Hüseyin Avni Coşkun Çebi’nin de destek verdiği protestoda mahalle sakinleri koku nedeniyle maske taktıklarını ve evlerinde pencere açamadıklarını söyledi.

Trabzon’da çöp eylemi

Çöp eyleminde mahalle sakinlerinin yanında olan Belediye Başkanı Çebi, toplanan mahalle sakinlerinin sayısını az bulduğunu, bu şekilde ses duyurulmayacağını söyledi. Böyle bir koku ile yaşamaya mecbur bırakıldıklarından dolayı mahalle sakinlerinden özür dileyen Çebi, “Bir kere bunun adını eylem olarak koymak doğru değil. Bir talep olarak bir dert anlatma, bir hasbihal olarak koysak daha iyi olur. Şuan üzgünüm. Burada sıkıntı var. Burada olması gerekenden az insan var. Bu nedenle bu şekilde tepki koyulmaz. Bu şekilde ses duyurulmaz. Araklı’daki 52 bin nüfusun çığlığı duyulmalıydı. Taşönü halkından ve Araklı halkından özür diliyoruz. Böyle bir koku ile yaşamaya mecbur bıraktığımızdan dolayı özür diliyoruz. Geldiğimden beri bu konuyla dertlerden kişilerden bir tanesiyim. Bizimde yapacaklarımız bir yere kadar. Hiçbir yasal sonuç alınamamış. Belediye olarak yapılması gereken yasal şeylerin hepsi yapılmış. Kalan kısım bunu siyasi büyüklerimize iyi anlatmak. Ben isterim siyasi büyüklerimiz gelsinler bu kokuyu alsınlar. Burada maskesiz durmak imkansız. Burada 1 saat kalan insanın kimyası bozulur. Bu kabul edilebilir bir koku değil” şeklinde konuştu.

“24 saat burada yaşayan insanların halini düşünemiyorum”

“Bıçak kemiğe dayanmıştır” diyen Çebi, “Müteahhit firma ile bu sabah görüştüm. Yapılan çalışmaların olumlu gittiğini, 3 firmayla görüşüldüğünü kısa bir zaman istediklerini, özellikle bir firmanın anlaşma konusunda çok yakın olduğunu söylediler. O nedenle tekrar sesleniyoruz. Evra Yönetim Kurulu üyeleri bu konunun tahammül edilecek tarafı kalmamıştır. Bıçak kemiğe dayanmıştır. İnsanların kimyası bozulmuştur. İnsanlar sağlıklı düşünme kabiliyetini kaybetmiştir. Bu konu sabah akşam gündemimizden çıkmasın. 27 Kasım’da katı atık birliğinden ikinci bir toplantı var. İnşallah oradan müjdeli bir haber bekliyoruz. Ben buraya geleli 15 dakika oldu kimyam değişti. Sinir sistemin allak bullak olmaya başladı. 24 saat burada yaşayan insanların halini düşünemiyorum. Yetkililer gelsinler burada 2 gün yaşasınlar. Kimyalarının ne hale geldiklerini görecekler. Buradaki halkı daha iyi anlarlar. Bu ilk ses duyurma eylemimiz olacak. İnşallah bundan sonra siyasilerle daha sık görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

Trabzon’da çöp eylemi

“Kokudan midemiz bulanıyor”

Mahalle sakinlerinden Semra Özbek ise, gidecek hiçbir yerlerinin olmadığını belirterek, “Manzaram çöp tesisi. Camlarımız açamıyorum. Gidecek hiçbir yerimiz yok. Bu çöp tesisini burada istemiyoruz. Burası yapılırken söylenen proje bu değildi. Yurtdışı ile emsal olacağını söylenmişti. Bu mu emsal proje. O kadar yatırım yapmışsalar ellerini ceplerine atsınlar bu tesise ne gerekiyorsa onu yapsınlar. Kapanmayacağının bizde farkındayız. Ne sinekten, ne böcekten durabiliyoruz. Kapımızın önünde oturmak mümkün değil. Çocuklarımızı dışarıya çıkartamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yöre sakinlerinden Kamile Eroğlu, “Kokudan midemiz bulanıyor. Yazın pencerelerimizi açamıyoruz. Fındık toplarken mide bulantısı ile eve geliyoruz. Bir an önce çözüm istiyoruz. Bu eylemimiz sürecek” diye konuştu.

Trabzon’da çöp eylemiOzan Köse

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Krize rağmen yatırımlar devam ediyor Krize rağmen Türkiye’de yatırımlar hız kemeden yoluna devam ediyor. Kablo rakoru imalatı konusunda Avrupa’nın önde gelenlerinden olduklarının altını çizen RSM Grup Başkanı Rıdvan Mertoz, yeni tesisler için 26 milyon euro yatırım yaptıklarını belirterek, "Bu ortamda yeni yatırım yapmaya devam ediyoruz, araştırıyoruz. Avrupa’da kendi sektörümüze yakın uygun firma bulursak almayı düşünüyoruz. 3 yıl önce Bımed’in yüzde 60’ını almaya karar verdik. Eski yerimizde bir dağınıklık vardı ve sirkülasyon çok sağlıklı değildi. Dağınıklığın maliyeti arttırdığına inanıyoruz. Bu yüzden İstanbul’dan çok uzaklaşmadan Deliklikaya’da yeni bir tesis kurmayı tercih ettik. Yapıyı en verimli olacak şekle getirdik. Kapasiteyi en az yüzde 20 daha artıracağımız bir yer olacak. Yeni tesiste çalışan memnuniyetini artırmak için sosyal imkanlar ve ferah ortamlar oluşturmaya çalıştık. Yeni tesis için son teknoloji yeni makineler aldık. Bu makinalarla birlikte bize toplamda 26 milyon euroya mal oldu. Bu yatırımı yaparken gerçekten yorulduk. Biz finale geldik ve yatırımımızı bitirdik. Medical üretimi ile başladığımız yolculuğumuzda kablo rakoru üretimiyle büyüdük. Şu anda toplam cironun yüzde 90’ı kablo rakorundan geliyor. Avrupa’da üretim anlamında ilk sırada, dünyada da ilk 5 üreticiden biriyiz. Mevcut durumu aşmak ve pazardan daha fazla pay alabilmek için canla başla çalışıyoruz. Bizim sektörümüz dünya genelinde ortalama yüzde 25-30 küçülmesine rağmen biz yeni pazarlara girerek başa baş noktalarda götürüyoruz. Amerika ve Uzakdoğu’daki payımızı artırmaya çalışıyoruz, Türki Cumhuriyetleri için özel çalışmalar yapıyoruz, Ortadoğu toz duman içerisinde olmasına rağmen orada da çok çabalıyoruz, Kanada’dan Avustralya’ya kadar 85’ten fazla ülkeye satış yapıyoruz. Hemen hemen her hafta ortaklarımızla ayrı ayrı ülkelere, ayrı ayrı fuarlara giderek bu mücadeleyi devam ettiriyoruz” dedi.
Muş Muş’ta yasak bölgede avlanan 2 kişiye 52 bin 236 TL para cezası Muş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve jandarma ekiplerince yapılan yol emniyet ve kontrol faaliyetlerinde ava kapalı alanda, av belgesiz tavşan avlayan 2 kişiye toplam 52 bin 236 TL para cezası kesildi. Muş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada, av koruma ve denetimlerinin aralıksız sürdürüldüğü belirtilerek, “Bölge Müdürlüğümüze bağlı Muş il Şube Müdürlüğümüzün Alparslan-1 Barajında bulunan 1 Nolu nizamiye önünde jandarma ekipleri ve ekiplerimizle ortak yol emniyet ve kontrol faaliyetleri icra edildi. Kontroller esnasında durdurulan araç içerisinde iki adet ruhsatı bulunmayan av tüfeği ile far avı yapıldığını gösteren 1 adet el feneri ve bir adet ölü halde bulunan yaban tavşanı ele geçirilmiştir. Ruhsatı bulunmayan av tüfeklerine jandarma ekipleri tarafından el konulmuş, araç içerisinde bulunan şahıslar ruhsatı bulunmayan av tüfekleri ile far avcılığı yaptıklarını avcılığın yasak olduğu kapalı avlak (Karacaören) genel avlağı sınırları içerisinde bir adet yaban tavşanı avladıklarını itiraf etmiş. Yapılan incelemede şahısların herhangi bir avlanma belgesi bulunmadığından 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanununa istinaden şahıslara idari para cezası 49 bin 236 TL ve tazminat cezası 3 bin TL olmak üzere toplamda 52 bin 236 TL para cezası uygulanacaktır” denildi.
Düzce Atıcılık sporunda yeni dönem Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürü İsa Yazıcı ve Avcılık Atıcılık Düzce İl Temsilcisi Ali Süler, Gümüşova Elmacık Trap Sket Atış Poligonunun modernize edilmesi için harekete geçti. Pandemi döneminde kullanılmadığı ve bakımsızlık nedeniyle eskiyen poligonun yeniden faaliyete geçmesi için kapsamlı incelemeler yapıldı. Ali Süler, poligonun modern hale getirilerek Türkiye şampiyonalarına ev sahipliği yapmasını hedeflediklerini belirtti. Yusuf Dikeç, Şevval İlayda Tarhan gibi milli atıcıların olimpiyatlarda kazandığı madalyalarla gündeme gelen ve son dönemde büyük ivme kazanan atıcılık sporu için Düzce’de çalışmalar başladı. Bu çerçevede Gümüşova ilçesine bağlı Elmacık Köyünde bulunan Trap Sket Atış Poligonu geçmişte birçok turnuvaya ev sahipliği yapmıştı. Düzce’deki atıcıların buluşma noktası olan ve çevre illerden gelen atıcılara da turnuvalarda ev sahipliği yapan poligon çeşitli sebeplerden dolayı kapanmıştı. Düzce’den Trap sket branşında birçok önemli sporcu çıkartan poligonun hayata geçirilmesi, modern bir şekilde atıcılık sporuna gönül veren sporcuları buluşturması için Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürü İsa Yazıcı ve Türkiye Avcılık Atıcılık Federasyonu İl Temsilcisi Ali Süler, incelemelerde bulundu. Özellikle poligonun iyileştirilmesi için proje hazırlatan Ali Süler, çalışmalarını İsa Yazıcı’ya alanda anlattı. Ayrıca yapılması gerekenler hakkında da İsa Yazıcı ve Ali Süler, fikir alışverişinde bulundu. Poligonu eski başarılı günlerine döndüreceğiz Türkiye Avcılık, Atıcılık Federasyonu İl Temsilcisi Süler, “Düzce geçmişte birçok başarılı atıcılık organizasyonuna ev sahipliği yaptı. Bu organizasyonlarda milli takıma yükselen başarılı sporcular çıkarttı. İl Temsilcisi olarak poligonun yeniden kullanılabilir hale geleceği konusunda sporcularıma da söz vermiştik. Bu sözümüzü tutmak için çalışmalarımıza hız verdik. İnşallah poligonumuzu modern bir hale getirerek Türkiye şampiyonalarının yapılabildiği bir yer haline getireceğiz. Bu noktada bize yardımlarını esirgemeyen Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürü İsa Yazıcı ile Elmacık Köyü’nün anlayışlı ve cefakar köy sakinlerine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Ali Süler ayrıca, daha merkezi bir alanda arsa tahsisatının yapıldığını ve modern, daha kapsamlı bir poligonun inşa edileceğini belirtti. Bu yeni alanın, olimpiyatlara sporcu yetiştirecek ve gençlerin zevkle bu spora gönül vereceği bir yer olacağını ifade etti. Düzce’yi atıcılık spor tarihinde önemli bir yere taşıyacak Düzce’nin atıcılık sporunda yeniden bir merkez haline gelmesi için yapılan çalışmalar hem sporcular hem de bölge halkı için büyük bir umut kaynağı oldu. Modernize edilecek poligon, sadece yerel değil, ulusal ve uluslararası düzeyde de önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacak. Bu sayede, Düzce’den daha fazla milli sporcu yetişecek ve dünya çapında başarılar elde edilecek. Bölge halkının desteği ve sporcuların azmiyle, Gümüşova Elmacık Poligonu’nun yeniden hayat bulması, Düzce’yi atıcılık spor tarihinde önemli bir yere taşıyacak.