ÇEVRE - 02 Ekim 2024 Çarşamba 12:25

Trabzon yaylalarına mevsimin ilk karı düştü

A
A
A
Trabzon yaylalarına mevsimin ilk karı düştü

Trabzon’un yüksek kesimlerinde kışın habercisi olan ilk kar yağışı görüldü.


Çaykara ilçesine bağlı Şekersu Yaylası yakınlarındaki Karakaya Dağı kar yağışı ile birlikte beyaz örtüye bürünürken, yayla sakinleri cep telefonlarıyla o anları kayda aldı. Yaylalardaki kar yağışı ile birlikte bölgede hava sıcaklıkları da 8-10 derece civarında düştü.


Kar yağışının ardından yaylalarda göç hazırlıkları da başladı.



Trabzon yaylalarına mevsimin ilk karı düştü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun ’Son yıllarda doğal yaşam alanlarına insanların müdahalesi, tozlayıcı arı türlerinin sayısını azalttı’ Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Selim Bıyık, "Son yıllarda küresel iklim değişikliği ve doğal yaşam alanlarına özellikle insan müdahalesi, dünyanın farklı bölgelerinde tozlayıcı arı türlerinin sayısını azaltmıştır. Ekolojik modellere dayanan çeşitli tahminlerde iklim değişikliğinde yaşanacak ilerleme arı popülasyonlarını azaltacağını belirtmektedir" dedi. İklim değişikliğinin ve kenevir alanlarında arıcılık faaliyetleri hakkında önemli bilgiler veren Dr. Öğretim Üyesi Selim Bıyık, açıklamalarda bulundu. Bal arısının tarımsal üretimi gerçekleştirilen bitkiler ve doğadaki diğer bitkilerin tozlaşmasında ve dolayısı ile insan beslenmesi ve yaşamı üzerinde önemli bir role sahip olduğunu belirten Selim Bıyık, "Son yıllarda, çoğu farklı tozlayıcı arı türü gibi, bal arıları da, doğal flora kaybı, arazi kullanımındaki düzensiz değişiklikler ve bunun sonucunda yaşanan ormansızlaşma, özellikte tarımsal üretimde ve yaban hayatını koruma amacı ile kullanılan böcek ilaçları, iklim değişikliği ve buna bağlı olarak canlıların yetersiz beslenmesi sonucu bağışıklık kaybı sonucu zararlı patojenlerin yaygınlığı ve etkisinin artması ve küresel iklim değişikliği ve bu değişikliğin sonucu ekosistemde yaşanan dalgalanmalar gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kalmaktadır. İklim değişikliği, türlerin dağılım alanlarında değişikliklere neden olabilmekte ve bu türlere uygun alanların daralmasına veya genişlemesine ve yaşam alanlarının yüksekliğinin de farklılaşmasına neden olabilmektedir" diye konuştu. "Arı popülasyonlarını azaltacağını belirtmektedir" İklim değişikliğine bağlı etkilerin böceklerin yaşam sürecini doğrudan etkilediğini ifade eden Bıyık, "Tozlayıcı böceklerin (bal arıları dahil) karşılaştığı bu olumsuzluklar bitki yaşamı ve sürdürülebilirliği üzerine dolaylı veya doğrudan etkide bulunabilir. Herhangi bir tozlayıcının yok olması bitkilerin tozlaşması üzerine olumsuz etkide bulunabileceği gibi tarımsal üretim ve doğal flora sürdürülebilirliği üzerine de etkileri olacaktır. Son yıllarda küresel iklim değişikliği ve doğal yaşam alanlarına özellikle insan müdahalesi dünyanın farklı bölgelerinde tozlayıcı arı türlerinin sayısını azaltmıştır. Ekolojik modellere dayanan çeşitli tahminlerde iklim değişikliğinde yaşanacak ilerleme arı popülasyonlarını azaltacağını belirtmektedir" şeklinde konuştu. "Kenevir ekim alanlarında arıcılık ve varroa parazitine olan etkisi" Kenevir ekim alanlarında arıcılık ile ilgili bilgi veren Bıyık, "Kenevir bitkisi tarımı yapılan alanlarda barındırılan bal arısı kolonilerinin hem ergin arı popülasyonu üzerinde hem de pupa gözlerinde bulunan varroa akarı miktar ve oranı yönünden önemli pozitif etkileri belirlenmiştir. Dolayısı ile kenevir bitkisi ekim alanlarında barındırılan kolonilerde varroa akarı ile kimyasal mücadeleyi daha düşük seviyede tutarak kontrol altına alınabileceği değerlendirilmektedir. Aynı zamanda kenevir bitkisi, bal arıları için iyi bir polen kaynağı olduğu ve bu kaynaktan yararlanılması gerektiği önerilmektedir. Ancak kenevir bitkisi tarımı yapılan alanlarda barındırılan koloniler ve bu kolonilerin verim ve performanslarına ilişkin sınırlı çalışma bulunmaktadır. Varroa bulaşıklığı açısından ise, paraziti kontrol altında tutmaya destek olmakla birlikte ilaçlı mücadelenin de yapılması gerekmektedir. Bunun yanında kenevir, mayıs ve haziran ayları çiçeklenme döneminde bal arısı için önemli bir polen kaynağıdır" ifadelerini kullandı.
Kayseri Taklit veya tağşiş yapılan gıda üreten firmalar listesinde Kayseri’den 12 firmanın 18 ürünü var Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı taklit veya tağşiş yapılan gıda üreten firmalar listesinde Kayseri’den 12 firmanın 18 ürünü yer yer alırken, Forum Kayseri’deki bir firmanın da etinde kanatlı hayvan eti tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı kontroller sonucunda sahip olduğu bilgileri, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 31’inci maddesinin 6’ncı fıkrası uyarınca kamuoyu ile paylaştı. Ayrıca, 17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8’inci maddesi gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten, ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası da paylaşıldı. Listede 12 Kayseri firmasının 18 ürünü var Bakanlık tarafından yayınlanan listede Kayseri’de bulunan firmaların listesi şu şekilde: "-Arda Et Ürünleri’nin “Danacıoğlu” markalı ısıl işlem görmüş dana sucuğunda kanatlı eti tespiti, deri dokusu tespiti. -Arda Et Ürünleri’nin “Danacıoğlu ala” markalı ısıl işlem görmüş dana sucuğunda kanatlı eti tespiti. -Arda Et Ürünleri’nin “Hakimiyet” markalı dana dilim kavurmasında sakatat (kalp) tespiti. -Arda Et Ürünleri’nin “Şanlı” markalı dana dilim kavurmasında sakatat (kalp) tespiti. -ASR Et Ürünleri’nin “Kayseri zirve” markalı evlik ısıl işlem görmüş dana sucuğunda kanatlı eti tespiti. -ASR Et Ürünleri’nin “Zirveden” markalı ısıl işlem görmüş piliç kuvez sucuğunda mekanik ayrılmış kanatlı eti tespiti. -Başyazıcıoğlu Et ve Gıda Sanayi’nin “Başyazıcı” markalı evlik dana sucuğunda sakatat (baş eti) tespiti. -Erciyes Sakatat Et, Tavuk şirketinin “Battaloğlu Gurbe” markalı ısıl işlem görmüş dana sucuğunda sakatat (baş eti) tespiti. -Erciyes Süt Ürünleri Şirketi’nin “Narlıtepe” markalı tam yağlı ay çekirdeği, mısır çeşnili eritme peynirinde “nişasta” tespiti. -Erciyes Süt Ürünleri Şirketi’nin “zirve” markalı tam yağlı ay çekirdeği, mısır çeşnili eritme peynirinde “nişasta” tespiti. -Hızal Gıda’nın “Hocaoğlu” markalı ısıl işlem görmüş piliç sucuğunda mekanik ayrılmış kanatlı eti tespiti. -İnternational Seyahat Şirketi’nin “ak lezzet süt ürünleri” markalı yoğurdunda bitkisel yağ ve nişasta tespiti. -Kaynar Süt ve Ürünleri Şirketi’nin “lezzeti tadında süt çiftliği” markalı tam yağlı taze kaşar peynirinde bitkisel yağ ve yağ oranının düşük olması tespiti. -Kayseri Mercan Gıda Şirketi’nin “mercan çiftliği” markalı piliç kangal sucuğunda mekanik ayrılmış kanatlı eti tespiti. -Özmenoğlu Et Ürünleri Şirketi’nin “burcu” markalı dana sucuğunda sakatat (taşlık) tespiti. - Özmenoğlu Et Ürünleri Şirketi’nin “Levent Karakaya” markalı dana sucuğunda sakatat (baş eti) tespiti. -Safi Süt ve Süt Ürünleri şirketinin “Safi” markalı çörek otlu az yağlı beyaz peynirinde yağ oranının düşük olması tespiti." Forum Kayseri’deki firmada listede Öte yandan; her gün binlerce vatandaşın uğradığı Forum Kayseri’de faaliyet gösteren ’Arby’s markalı pişmiş dana etinde de kanatlı eti tespit edildi.