GÜNDEM - 18 Ocak 2025 Cumartesi 08:57

Kendi otobüslerini kendileri tamir ediyor

A
A
A
Kendi otobüslerini kendileri tamir ediyor

Trabzon’da her ay yaklaşık 39 bin 500 sefer yapan 174 otobüsün bakım ve onarımı Trabzon Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılmaya başlandı. Her gün dağ bayır binlerce vatandaşın taşındığı otobüslerin motor, klima, boya ve kaporta işlemleri belediyenin kendi ustaları tarafından titizlikle yapılıyor.


Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren halk otobüslerin bakım ve onarımı belediye bünyesinde yapılmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi’ne ait TULAŞ yerleşkesindeki bakım ve onarım atölyesinde her gün yüzlerce sefer yapan otobüslerin motor, klima, kaporta ve boya gibi işlemleri titizlikle yapılıyor. Her ay yaklaşık 39 bin 500 sefer yapan otobüslerin bakım ve onarımını kendi bünyesine alarak tasarruf sağlayan Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda vatandaşların temiz ulaşımı için buharlı temizlik sistemi de kurdu. Son olarak otobüs filosunu güçlendirerek 19 tane yeni araç alarak vatandaşların hizmetine sunan Büyükşehir Belediyesi, otobüs filosunu 174’e çıkarttı. 2024 yılında 19 milyonun üzerinde vatandaş taşıyan Büyükşehir Belediyesi, otobüs filosunun yaş ortalamasını ise 7,5 ile 8 yaş arasına düşürdü.


Büyükşehir Belediyesi bünyesinde otobüslerin bakım ve onarımı ile ilgili bilgiler veren Trabzon Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Hakan Öztel, aylık ortalama 1.5 milyonun üzerinde yolcu taşıdıklarını belirterek “Trabzon Ulaşım AŞ bünyesinde Trabzon’umuzun toplu taşımacılığı, otopark işletmesini, bisiklet işletmelerini ve trafik eğitim merkezini barındıran yaklaşık 484 tane personeli olan iştirak şirketi. Buranın içerisinde bizim asıl ana faaliyetlerimiz toplu taşıma. Yaklaşık ayda 39 bin 500 civarında bir sefer gerçekleştiriyoruz ve aylık olarak ortalama 1.5 milyonun üzerinde de bir yolcu taşıyoruz. Bunu da envanterimize en son kattığımız yeni 19 tane otobüsümüzle beraber 174 tane filomuzla gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.



“Bize hız olarak ciddi bir alan kazandırıyor”


Araç bakım ve onarımlarının yüzde 90’ının belediyenin bünyesinde yapıldığına dikkat çeken Öztel, “Bakım onarım atölyesi bizim için en kritik noktalardan bir tanesi, en önem verdiğimiz yerlerden bir tanesi. Burada Başkanımız Ahmet Metin Genç’le beraber göreve başladıktan sonra bizlere görev tevdi ettikten sonra bizde en kıymetli olan noktamız bakım onarım alanımızda çok ciddi yatırımlar başladık. Buranın hem insan sayısını arttırabilmek için yeni ustalar kattık buraya. Teknolojiye ayak uyduran bir sistem üzerinde mücadele veriyoruz. O yüzden de ilk başladığımızda burada yaptığımız şeylerden bir tanesi araçları artık elektronik araçlar ve bizde bir yazılım süreci gerçekleştirdik. Artık filomuzda olan bütün arabalarımızın yazılımları TULAŞ’ın kendi bünyesinde var. O yüzden bir aracımızın arızası olduğunda arızayı tespit edebilmek için öncelikli olarak onu bir bilgisayarına bağlıyoruz. Aracımız ne gibi bir arızası olduğunu tespit ediyoruz. Daha sonrasında işte ustalarımız sürecin içerisinde yapılması gerekenlerle alakalı bir yol haritası çıkartıyorlar. Çok şükür 8 aydır verdiğimiz yoğun mücadeleyle beraber artık TULAŞ araç bakımlarının yüzde 90’ını kendi bünyesinde yapar halde. Mekanik motor arızaları, diferansiyel arızalarını kendi bünyesinin içerisindeki ustalarla sadece dışarıdan yedek parça teminini yaparak burada söküyoruz, yapıyoruz. Bu da bize hız olarak ciddi bir alan kazandırıyor. Arızaya müdahale hızı kazandırıyor. Kendimizi geliştirme adına, kadememizi de biraz daha büyütüyoruz. Çünkü araç sayımız her geçen gün artıyor. Başkanımız bu konuda Trabzon’a daha iyi hizmet verebilmek için araç filomuza ciddi yatırımlar yapıyor. O yüzden de biz de buna ayak uydurabilmek için bu kademe alanlarını genişletiyoruz” şeklinde konuştu.



“Dışarıdaki herhangi bir araba servisinde ne varsa ondan daha fazla yeteneğe sahibiz”


Anlık arızayı giderebilecek bir yapıyı kurguladıklarını kaydeden Öztel, “Vatandaşımız için kıymetli olan yazın sıcaklarda klimanın soğutması işte kışın da kaloriferlerin ısıtması. Bu noktada artık ciddi bir yatırım yaparak klima bakım onarım ünitesini kurduk. Artık arabalarımızın klimalarında kendimiz tamir eden, kendimiz arızasını onaran bir yapıyız. Tabii bu klima anlık arıza verebilen bir şey. Bugün bir seferinde klima arızası yaşayan bir araba buraya geldiği zaman onun ustası da bizde var. Makineleri de bizde var. Anlık arızasını giderebilecek bir yapıyı kurguladık. Bugün TULAŞ’ın Bakım Onarım Müdürlüğü dışarıdaki herhangi bir araba servisinde ne varsa ondan daha fazla yeteneğe sahip. Ondan daha fazla envantere, ustaya, daha fazla usta çeşitliliğine, daha fazla birime sahip bir alan. Bugün kaporta boyamızı da kendimiz burada yapıyoruz artık. Bakalit tamirlerimizi burada yapıyoruz. Lastik bakım onarımlarımızı burada yapıyoruz. Araçlar içerisindeki koltuk kılıflarının tamirini onarımına kadar burada yapılıyor” diye konuştu.



“Ayda 39 bin 500 gibi bir sefer yapıyoruz”


Zamanla yarıştıklarını belirten Öztel, “Burada dış yıkama yapıyorduk ama artık buharlı temizlik yapıyoruz. Tavanlarından, koltuklarından, en ince detaylarına kadar buharlı temizliklerini burada yapıyoruz. Aklınıza gelebilecek her şeyi bütün tamiratı burada yapabilmek için yoğun bir mücadele veriyoruz. Çünkü biz inanıyoruz ki burada yapacağımız şey hem tasarruf tedbirleri kapsamında bize çok ciddi maddi olarak bir getiri sağlamış oluyor. Kamunun ciddi bir yararına olmuş oluyor. Bununla birlikte bir de biz zamanla yarışıyoruz. Bir envanter sayımız var ve hizmet ettiğimiz yaklaşık ayda 39 bin 500 gibi bir sefer yapıyoruz. Bu seferlerin doğru işleyebilmesi, aksamaması için gidemediğimiz seferimiz olmaması için bu bakım onarım müdürlüğün içerisinde yapılan işler çok kıymetli işler. O yüzden de buraya çok ciddi bir katma değer katacak işler yapmak için mücadele veriyoruz” ifadelerini kullandı.



“Zor bir coğrafyanın içerisindeyiz”


“Filomuzun yaş ortalaması 7,5 ile 8 yaş arasında” diyen Öztel, “Tabi zor bir coğrafyanın içerisindeyiz. Yani toplu taşımaya biraz zor bir alan Trabzon. Ama filomuzu her geçen gün gençleştirerek bununla beraber araç yatırımı da ciddi bir maliyeti olan bir şey. Ama biz filomuzu gençleştirmekle beraber bir taraftan da elimizdeki araçların da belki ruhsatlarındaki yaşlarını gençleştiremiyoruz ama fiziki yaşları gençleştirebilmek için her türlü imkanı burada sunmaya çalışıyoruz. O yüzden ben burada mücadele eden arkadaşlara teşekkür ediyorum. Gerçekten güzel bir usta ve çalışan kitlesi var. Özellikle de artık eskiye nazaran bir tık daha kendimizi de geliştirdiğimiz araçları sadece onarım tarafı değil bakım tarafıyla da çok ciddi uğraşıyoruz. Ciddi bakım periyotları kurgulanıyor. Buraya bir araba girdiği zaman en ufak bir arızadan bile girse kanalın içerisine girdiğinde bütün bakılması gereken aksam bakılarak çıkıyor. O yüzden de bu mücadeleyi verdikleri için burada çalıştığımız mesai arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum. 2024 yılı içerisinde yaklaşık 19 milyona yakın bir yolcu sayısı var. En son Aralık verisini de tam netleştirmedik ama 19 milyona yakın bir sayı duruyor. Biz ağımızı genişlettikçe sefer sayılarımızdaki stabilite arttıkça yolculuk daha konforlu hale geldikçe vatandaşlar tabii doğal olarak da bizi tercih etmiş oluyor. O yüzden sayıda her geçen gün artıyor” dedi.



Kendi otobüslerini kendileri tamir ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü’nde uygulamalı muhasebe eğitimi başladı Beylikdüzü Belediyesi Kariyer Merkezi, bireylerin mesleki yeterliliklerini artırmayı hedeflediği ‘Uygulamalı Muhasebe Eğitimi’ni başlattı. Ücretsiz olarak verilen eğitimler, muhasebe alanında kariyer yapmak isteyenler ve ön muhasebe bilgisini geliştirmek isteyen kişiler için önemli bir fırsat sunuyor. Teorik ve uygulamalı olan eğitim programı sonunda katılımcılara katılım sertifikası ve Luca sertifikası verilecek. Beylikdüzü Belediyesi Kariyer Merkezi, iş arayan bireylerin mesleki yetkinliklerini artırarak istihdam edilebilirliklerini yükseltmeyi amaçladığı ‘Uygulamalı Muhasebe Eğitimi’ni başlattı. Eğitim, muhasebe alanında kariyer yapmak isteyenler ve ön muhasebe bilgisini geliştirmek isteyen adaylar için fırsat sunuyor. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen eğitimlerde, katılımcıların kendi laptoplarını getirmeleri zorunlu olurken, eğitimleri başarıyla tamamlayan katılımcılara katılım sertifikası ve Luca sertifikası verilecek. İşverenlerle buluşma konusunda da desteğin sağlanacağı Uygulamalı Muhasebe Eğitimi 13 Mart tarihine kadar devam edecek. Eğitim iki aşamadan oluşuyor Beylikdüzü Belediyesi Kariyer Merkezi’nde yapılan Uygulamalı Muhasebe Eğitimi, teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada düzenleniyor. İlk aşamada, 4 hafta boyunca haftada iki gün, günde 2 ders saati şeklinde gerçekleştirilecek olan teorik eğitimde; muhasebe ve ön muhasebe kavramları, vergi mevzuatı, ticari belgeler ve defterler, temel ve genel muhasebe bilgileri, stok işlemleri, cari hesap takibi, banka işlemleri, kasa yönetimi, insan kaynakları, iletişim ve organizasyon becerileri ile problem çözme ve analitik düşünme konuları ele alınacak. Uygulamalı eğitim ise yine 4 hafta sürecek olup, haftada bir gün 2 saatlik oturumlarda Luca Mali Müşavir Paketi üzerinden gerçek senaryolarla muhasebe kayıtları, fatura, makbuz, beyanname işlemleri ve banka, kasa, cari hesap ile stok yönetimi uygulamaları yapılacak. Ayrıca Beylikdüzü Belediyesi Kariyer Merkezi tarafından katılımcılara program sonrasında ise kariyer danışmanlığı hizmeti de verilecek.
Ankara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türkiye, tarımsal üretimde son derece önemli bir konumda" Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Türkiye, tarımsal üretimde son derece önemli bir konumdadır. Son 22 yılda gıda ve tarım ürünlerinde 107 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdik" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile birlikte Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ndeki 4’üncü Tarım Orman Şurası Kırsalda Sürdürülebilir Yaşam Atölyesi programına katıldı. Yılmaz, Orta Vadeli Program’da hayata geçirilen makro politikaların en önemli sektörel bileşenlerinden birinin tarım ve kırsal kalkınma olduğunu belirtti. Tarım ve kırsal kalkınmayı, gıdayı stratejik bir alan olarak gördüklerini, dolayısıyla bu alana köklü, uzun vadeli politikalarla yaklaşmak durumunda olduklarını aktaran Yılmaz, "Tarımın bu tarihsel konumunun yanı sıra özellikle son dönemlerde iklim değişikliği, tedarik zincirlerinde kırılmalar, dünya nüfusunun geldiği nokta, afetler birçok unsurla birlikte gıda arz güvenliğinin çok önemli olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı. Yılmaz, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: "Tarımımıza baktığımızda 2023 yılında tarımsal hasılamızın 68,5 milyar dolara ulaştığını görüyoruz ve bu hasıla değeriyle Avrupa’da üretim açısından 1’inci, dünyada ise 9’uncu sırada yer aldık. Türkiye, tarımsal üretimde son derece önemli bir konumdadır. Son 22 yılda gıda ve tarım ürünlerinde 107 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdik." Yılmaz, Türkiye’nin cari açık veren bir ülke olduğunu ancak bunu yüzde 1’in altına indirdiklerini söyledi. Yılmaz, Türkiye’nin çeşitliliği olan bir tarım ülkesi olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: "206 çeşit ürünü yetiştirebilen eşsiz bir ülke konumunda Türkiye. Dünyada sebze üretiminde 4’üncü, meyve üretiminde ise 6’ncı sıradayız. Sebze ve meyvede Türkiye’nin çok güçlü bir rekabet gücü var. Avrupa ile mukayese ettiğinizde dahi oradaki yani gelişmişlik seviyesiyle mukayese ettiğinizde dahi rekabet gücü oldukça yüksek bir yapımız olduğunu söyleyebilirim. Bitkisel üretimimizi 2002 yılına göre yüzde 41 arttırarak 2023’te 139 milyon tona ulaştırdık ve Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmış olduk. Tohumculuk alanında da büyük atılımlar gerçekleştirdik." "Son 22 yılda tamamen kapalı sistem sulamaya geçtik" Kalkınma politikalarında olduğu gibi kırsal alanda da yeşil ve dijital dönüşüme önem verdiklerini vurgulayan Yılmaz, "Kırsal dediğimiz zaman kırsal turizmden yenilenebilir enerjiye, kırsal el sanatlarına, ticarete varıncaya kadar birçok aktivite aklımıza gelmek durumunda. Biz de bu kırsal kalkınma çerçevesinde çok çeşitli programlar, kurumsal yapılar gerçekleştirdik son 20 yılda. IPARD, TKDK, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı, Uzman Eller Programı, Genç Çiftçi Programı gibi çok çeşitli programlarla, hibelerle kırsal kalkınmayı destekledik. Bugüne kadar yaptığımız bu desteklerle 96 bin proje hayata geçmiş, yaklaşık 126 milyar lira hibe destek sağlanmış ve bunlarla 281 bin kişiye istihdam imkanı oluşturmuş durumdayız" ifadelerini kullandı. Suyun artık son derece kritik hale geldiğini ve Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını vurgulayan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "İklim değişikliğiyle, küresel ısınmayla birlikte burada karşılaşabileceğimiz riskleri şimdiden görüp çok ciddi tedbirlerle yine yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Burada da en kritik husus suyun verimli kullanımı. Türkiye’de kullanılan suyun yüzde 77’si tarımda kullanılıyor. Dolayısıyla, Türkiye’nin genel anlamda su verimliliğinin sağlanması, tarımsal su verimliliğinden geçiyor. Bunu mutlaka başarmak durumundayız. Biz bu son 22 yılda tamamen kapalı sistem sulamaya geçtik. Bu bir örnek olarak söylüyorum ama bu yetmez. Bitki desenine de mutlaka dönüştürmemiz gerekiyor. Daha az su tüketen bitkiler çok çok önemli."
Denizli Denizli Bilim Merkezinde ‘Bilim Günleri’ başladı Denizli Bilim Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Bilim Günleri, NASA’da görev yapan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız’ın "Evrende Yaşam ve Zeka Arayışı" konulu konferansı ile başladı. Açılış programında gençlere seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, "Bu ülkenin geleceği sizlersiniz" dedi. Denizli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren ve kamu tarafından desteklenen büyük ölçekli bilim merkezlerinden biri olan Denizli Bilim Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Bilim Günleri’ başladı. Etkinliğin ilk gününde NASA’da görev yapan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız’ın "Evrende Yaşam ve Zeka Arayışı" konulu konferansı gerçekleştirildi. Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi Mehmet Gazi Salonu’nda gerçekleşen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Genel Sekreter Bülent Bozbaş, Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Başkurt, Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri ve öğretmenler katıldı. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli’de gençlerin geleceğe umutla bakması için gayret ettiklerini, hayallerini gerçek kılabilecekleri bir kent ve ülke için çalıştıklarını söyledi. Başkan Çavuşoğlu’ndan gençlere altın değerinde tavsiyeler Başkan Çavuşoğlu konuşmasına şöyle devam etti, "Gelecekle ilgili karamsar düşünceleriniz olmasın. Umutlarınızın yeşerebileceği, her şeye ulaşabileceğiniz bir hayatınız olsun. Biz bu anlamda elimizden gelenin daha fazlasını yapmak için başta eğitim alanında olmak üzere sizlere güzel bir hayat, mutlu bir şehir sunmak için mücadelemizi sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceğimize emin olabilirsiniz. 14 yaşımdan beri kararlarımı kendim alıyorum. Siz de kararlarınızı kendiniz verin, geleceğinizi kendiniz kurun, sizler bu ülkede en değerli bireylersiniz, bu ülkenin geleceği sizlersiniz." Konuşmanın ardından Başkan Çavuşoğlu, Dr. Umut Yıldız’a katılımları nedeniyle günün anısına plaket takdiminde bulundu. Daha sonra NASA’da görev yapan ünlü astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, "Evrende Yaşam ve Zeka Arayışı" başlıklı sunumuyla öğrencilere evrenin gizemlerini anlattı. Bilim şöleni tüm hızıyla devam ediyor Etkinliğin ikinci gününde Prof. Dr. Fatma Taşkın Ekici, "21. Yüzyılda Sistem Okuryazarı Olmak" konulu sunumuyla öğrencilerle buluştu. Sunumun ardından online bilgi yarışması ve ödül töreni gerçekleştirildi, ardından bilim atölyeleriyle programa devam edildi. Son gün etkinliği ise 20 Şubat Perşembe günü, yine S1 Salonu’nda saat 10.00’da başlayacak. Prof. Dr. Muzaffer Adak, "Fizik, Teknoloji, Endüstri X.O" konulu konuşmasıyla bilim ve teknolojinin geleceğine dair önemli bilgiler paylaşacak. Bilgi yarışması ve ödül töreninin ardından bilim atölyeleri, planetaryum gösterimi ve sergi ziyareti ile program sona erecek.