ÇEVRE - 06 Haziran 2024 Perşembe 12:18

İlköğretim okulu öğrencileri sıfır atığa dikkat çekmek için sergi açtılar

A
A
A
İlköğretim okulu öğrencileri sıfır atığa dikkat çekmek için sergi açtılar

Türkiye Çevre Haftası’na özel 5-9 Haziran tarihleri arasında düzenlenen "Hepimizin bir dünyası var" etkinlikleri Trabzon’da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi.


Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde yapılan etkinlikte Hami Yıldırım İlkokulu, Bedri Rahmi Eyüboğlu İlkokulu, Akçaabat Kavaklı Ortaokulu ve Halk Eğitim Merkezi Engelliler Okulu öğrencileri sıfır atık geri dönüşüm konulu atıklardan oluşan objelerin olduğu sergi açılışı yapıldı. Sergide konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Belediyemiz bu işin toplumsal farkındalığını artırmak ve bu minvalde gelecek nesillere emanet edeceğimiz şehirlerimizi, çevremizi o geleceğin sahibi olan yavrularımızla şu anda o bilinci onlara aşılamak için hem okullarımız hem halk eğitimimiz hep beraber bu etkinlikteyiz. Hakikaten hocalarımızın onların desteğiyle yavrularımız çok iyi eserler ortaya çıkarmış. Hem geri dönüşüm ile ilgili bilinci oluşturmuş oluyoruz hem de yeni dönemde ve geleceğe dair, özellikle küresel ısınmanın da negatif tesirlerini dikkate aldığımızda çevreye dönük olarak atılan adımların çok daha önemli bir zaman diliminde olduğumuzun farkında olarak bu projelerimizi destekliyoruz. Okullarımızı ve öğretmenlerimizi kutluyorum" dedi.


Etkinlik, katılım sağlayan okullara plaket takdiminin ardından sona erdi.



İlköğretim okulu öğrencileri sıfır atığa dikkat çekmek için sergi açtılar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Mikrodalga fırın ve airfryer kullanırken dikkat Mutfaklarda ısıtma ve pişirmede önemli alternatiflerden olan mikrodalga fırın ve airfryer kullanımı yoğun talep görürken, uzmanlar bu cihazların kullanım aşamasındaki bazı püf noktalara dikkat çekiyor. Günümüzde birçok kişinin mutfaklarında kullandığı mikrodalga fırın ve airfryer, önemli ısıtma ve pişirme alternatifleri arasında yer alıyor. Uzmanlar, mikrodalga fırın ve airfyerı uygun şekliyle kullanmanın önemli olduğunu belirtiyor. “Sütün B12 vitamini emilimini azaltıyor” Medicana Konya Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, “Mikrodalga fırınlar, elektromanyetik radyasyonla ısıtan cihazlar. Bunlar etrafa ışın yaymıyorlar, elektromanyetik radyasyon sadece suyu titreştirerek ısıtıyor. Mikrodalga fırın bu yönden faydalı ama elektromanyetik alanın DNA üzerinde değişime neden olduğuyla alakalı bazı çelişkili ifadeler var ona zarar verebilir diye ama her besinde kullanılamıyor. Özellikle su içeren gıdaları ısıtmakta kullanılıyor ama mesela brokoliyi ısıttığımız zaman brokolinin faydalı maddelerinin çoğunu yok ediyor. Veya sarımsaktaki yararlı maddelerin tamamını yok ediyor. Kuşkonmazdaki C vitaminini büyük oranda azaltıyor. Sütün ise B12 vitamini emilimini yüzde 30-40 azaltıyor. Anne sütündeki bağışıklık faktörlerini tamamen yok ettiği görülmüş. Yani burada mikrodalga fırın iyi ısıtıyor ama mesela uygun ısıya ulaşmadığı zaman bakterileri öldüremediği için gıda zehirlenmesini de yok edemiyor. Yani mikrodalga fırın ısıtıyor ama dikkat etmek gerekiyor” dedi. “Mikrodalgada cam ve seramikler rahatlıkla kullanılabilirken plastik olan her ürün zarar verebilir” Airfryerın, fritözdeki kızartmalara göre daha az zararlı maddeler ürettiğini anlatan Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, “Airfryer ile alakalı endişeler ise fazla yağ kullanıldığında veya tıka basa doldurulduğunda zararlı etkileri olabiliyor. Airfryer ve mikrodalgada da uygun kap kullanmak lazım. Mesela mikrodalgada cam ve seramikler rahatlıkla kullanılabilirken plastik olan her ürün vücudumuza zarar verebilir. Airfryer için de konuşursak bunda da yine plastik maddelerle ısıtırsak yine bunlar da bize zarar verebilir. Airfryerda özellikle balıkta kolesterol oksidasyon maddelerini fazlalaştırıyor. Bu da kalp krizi riskini ve damar sertliğini arttırabiliyor. Airfryerda yapılan balıkta faydalı omega 3 yağ asidinin azaldığı görülmüş. Özetle hem mikrodalga fırın hem de airfryer ısıtma konusunda iyi aletler ama bunun uygun besinleri, uygun sıcaklıkta, uygun sürede bekleyince, uygun kaplarla ve mikrodalga ve airfryerı uygun temizliğiyle kullanmanın uygun olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.