EKONOMİ - 03 Haziran 2024 Pazartesi 12:23

’Doğu Karadeniz’de Alternatif Turizm Markalaşma Yolunda’

A
A
A
’Doğu Karadeniz’de Alternatif Turizm Markalaşma Yolunda’

Trabzon’da "Doğu Karadeniz’de Alternatif Turizm Markalaşma Yolunda" adlı proje ile ilgili program düzenlendi.


Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından da desteklenen programa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Hamdullah Çuvalcı, Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği (DOKSAD) Başkanı Mustafa Yılmaz, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpınar, TÜRSAB temsilcileri, turizm temsilcileri ve davetliler katıldı.


Doğu Karadeniz Bölgesi’nde alternatif turizm alanlarında farkındalık oluşturmanın hedeflendiği proje ile ilgili törenin açılış konuşmasını yapan Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği (DOKSAD) Başkanı Mustafa Yılmaz, Doğu Karadeniz’in zengin doğal ve kültürel potansiyelinin, alternatif turizm için eşsiz bir zemin sunduğunu belirterek "Projemizin önemli bir yönü de iş birliği ve paydaşlık kültürüdür. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın teknik destek programıyla sağlanan destek, projenin başarılı bir şekilde yürütülmesine olanak sağlamıştır. Aynı zamanda TÜRSAB gibi sektörün önemli temsilcileriyle iş birliği içinde çalışarak, turizm endüstrisinin bölgeye olan katkısını artırmayı hedefliyoruz. Bu projenin sadece turizm sektörüne değil, aynı zamanda bölgenin genel kalkınmasına da olumlu etkileri olacağına inanıyoruz. Yerel ekonomiyi canlandırmak, istihdamı artırmak ve kültürel mirası korumak gibi hedeflerle yola çıktık. Bu hedeflere ulaşmak için kararlılıkla çalışacağımızı ve projemizin başarılı bir şekilde tamamlanacağına inancımız tamdır. Bu proje, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin eşsiz doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri ve diğer turizm kaynakları ile öne çıkan alternatif turizm potansiyelini harekete geçirerek bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Projemizin temel hedefleri, bölgenin sahip olduğu alternatif turizm imkanlarını ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtmak ve pazarlamak, bölgeye özgü alternatif turizm ürün ve hizmetlerini geliştirmek ve çeşitlendirmek, yerel halkın turizmden daha fazla gelir elde etmesini sağlayacak girişimciliği teşvik etmek, sürdürülebilir turizm uygulamalarını geliştirerek bölgenin doğal ve kültürel mirasını korumak" dedi.


Programda konuşan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise "Trabzon’daki turizm üç aydan ibarettir gibi görülüyor. Belki bunun haklılık payı da var. Ama değil. Bütün dünyada yaz olunca insanlar tatile çıkarmış. Bu bir gerçektir. Trabzon da bundan faydalanır. Peki Trabzon’da on iki ay turizm yapabilir miyiz? Kış turizminden bahsediliyor. Hayat bulabilir mi diye bahsediliyor. Bununla ilgilenen çok değerli arkadaşlarımız, turizmcilerimiz var. Hepsi güzel. Kış turizmi ne kadar olur bizde? Herhalde bunun ölçümleri yapılıyordur. 2-3 bilemiyorum. Daha fazlası da olur. Belki 6 ay ancak yıl 12 ay. Demek ki bir altı ayımız daha varsa o altı ayı da farklı bir şekilde değerlendirme mecburiyetimiz var. Sağlık konusunda böyle bir çalışma yapılmış. Ve bugün hakikaten küçümsenmeyecek, önemsenecek ciddi bir rakam haline getirmiş, gelir haline gelmiş olan bir sağlık turizmimiz var. Bunun geliştirilmesi için, arttırılması için, bu pastadan pay alabilmemiz konusunda arkadaşlarımız ellerinden gelen en büyük gayreti ortaya koyuyorlar. Bir kere hizmet kalitesi çok önemli. Sürdürülebilir hizmet kalitesi de çok önemli" diye konuştu.


"Müthiş bir potansiyeli bünyesinde barındıran bir alandan bahsediyoruz" diyerek sözlerine başlayan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, "Ama maalesef üzülerek söylüyorum, yeterince bu alandan faydalanamıyoruz. Şehrimizin de inanılmaz bir potansiyeli var aslında ama ne zaman turizme ilişkin bir toplantıya katılsam hep 3 aylık bir periyoddan ve belli bölgeden gelen insanlardan bahsediyoruz. Orta Doğu’dan gelen turistlerden bahsediyoruz. Turizmi çeşitlendirmemiz gerektiğinden bahsediyoruz. On iki aya yaymamız gerektiğinden bahsediyoruz. Evet mutlaka bunu başarmalıyız artık. Bu anlamda ben uzun yıllar Trabzon’da yaşamış ve siyaset yapmış bir insan olarak şunu söyleyeyim. Mutlaka ama mutlaka bu konuştuklarımızı düşündüklerimizi yetkin insanların anlatacaklarını mutlaka artık hayata geçirme aşamasına gelmiş olmamız lazım. Her şeyimiz var. Müthiş bir coğrafyamız var. Evet yaylalarımız çok güzel, doğamız çok güzel, tarihi yerlerimiz çok güzel. Ama sıkıştık kaldık, böyle üç aylık bir periyot ve belli bir bölgede. Bu kabuğu artık hep birlikte kırmak zorundayız. Bunun herkese çok önemli faydalar getireceğinin bilincindeyiz. Çünkü gerçekten bu meselenin, bu başlığın, ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu başlığa ilişkin, söylenecek şeylerin ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz" şeklinde konuştu.



’Doğu Karadeniz’de Alternatif Turizm Markalaşma Yolunda’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Başkan Süer: “Erciş üzümü kalitesini koruyor” Van Ticaret Borsası (VANTB) Başkanı Nayif Süer, “2020 yılında tescillediğimiz Erciş üzümü denetimlerden geçti ve katma değerli ürün olarak değerini koruyor” dedi. Van Ticaret Borsası (VANTB), Van’ın değerlerini bir bir tescilliyor. Van’ın Erciş ilçesinde yetişen ve endemik bir tür olan Erciş üzümünün ekonomik değerinin artması için VANTB’nin 2020 yılında tescillediği Erciş üzümü bu yıl da denetimlerden geçti. Van Ticaret Borsası, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (VAN YYÜ), Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erciş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erciş Ziraat Odası ve Erciş Ticaret ve Sanayi Odasından oluşan heyet, ilçede üzüm bağlarında denetim yaptı. Kırsal mahallelerdeki bağlarda yapılan ve tüm teknik detayların incelendiği Erciş üzümü, denetimlerden geçti. Refraktometre ile sıvı çözeltisi incelenirken, dijital kumpas ile boyutların ölçümleri yapıldı. Salkım ve tanelerin ağırlığı, eni-boyu, şırada suda çözünen kuru madde gibi laboratuvar incelemelerinin ardından Erciş üzümü denetimden geçti. Erciş üzümünün kendine özgü özelliklere sahip şırası, yüksek oranda biyoaktif birleşik bulundururken, sofralık ve şıralık olarak da tüketiliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Süer, Erciş üzümünün bölge ekonomisine katkı sağlaması için çiftçilere daha fazla katkı sağlanması gerektiğini belirterek, “Üreterek büyük emek veren çiftçilerimizin emeğinin karşılığını almaları ve daha fazla kazanmalarını istiyoruz. Van Ticaret Borsası olarak bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu noktada başta Valimiz Ozan Balcı olmak üzere tüm yetkililerden destek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Erciş üzümünün katma değerli ürünler arasında yer aldığına dikkat çeken VANTB Başkanı Nayif Süer, “Sıhke kavunu ve Gevaş fasulyesini tescillemiştik. Van genelindeki değerlerimiz ile ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Van’da katma değerli ürünlerin sayısı artmalıdır. Van’da katma değerli ürünler arasında yer alan ve endemik bir tür olan Erciş üzümünün ekonomik değerini arttırmaya çalışıyoruz” dedi. Erciş üzümünün ekonomik değerinin artması için daha fazla destek verilmesini talep eden Süer, “Tarihi bir değere sahip olan Erciş üzümünden yüksek rekolte elde edebilmek için tohumdan sofraya tüm aşamalarda önemli oranda ve daha fazla destek verilmesini talep ediyoruz. Teşviklerle Erciş üzümünün ekonomik değerinin bölgesel anlamda da artacağına inanıyoruz. Böylece çiftçilerimiz, üretim kapasitelerini daha da artıracaklardır” diye konuştu. Urartu döneminden kalan oyma tabletlerde ve birçok efsanede adı geçen ve yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip olan Van Gölü’nün incisi Erciş’in kıymetli değeri Erciş üzümünün kadim değerinin korunması gerektiğini vurgulayan VANTB Başkanı Süer, “Lezzetinin sırrı kendine özgü mikro klima özelliğine sahip Van Gölü’nün yumuşatıcı etkisi, yüksek rakım, gece ile gündüz arasındaki yüksek sıcaklık farkında saklı olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.
Kocaeli Darıca Engelsiz Yaşam Merkezi’nde yeni dönem kursları başlıyor Darıca Belediyesi’nin engelli vatandaşların gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği Darıca Engelsiz Yaşam Merkezi’nde yeni dönem kursları başlıyor. Darıca Belediyesi’nin tüm engelli gruplarına ve ailelerine hizmet vermek üzere hayata geçirdiği ve kısa adı DAREN olan Darıca Engelsiz Yaşam Merkezi’nde, yeni dönem kurs kayıtları devam ediyor. Kısa bir süre içinde başlayacak kurslarla engellilere sosyalleşmenin yanı sıra mesleki beceri ve hobi kazanma olanağı sunulacak. Oluşturulacak kurslarda her bir branş için usta öğreticiler özel öğretim öğretmeni eşliğinde öğrencilere eğitim verecek. Böylece öğrencilerin mesleki kazanımlarının yanı sıra bilişsel ve sosyal kazanımları da özel olarak takip altında olacak. Engelli bireylerin sosyal yaşamına katkı sağlamak ve bireysel yönlerini geliştirmek amacıyla başlatılan kurslarda engellilerin topluma kazandırılması hedefleniyor. Darıca Engelsiz Yaşam Merkezi’nde diksiyon kursu, Kuran-ı Kerim ve ilmihal kursu, öz bakım ve sosyal yaşam kursu, makrome örgü kursu, süs bitki yetiştirme kursu, çarpana dokuma kursu, batik boyama kursu, dekoratif el sanatları kursu, takı tasarımı kursu, filografi kursu, rölyef kursu, ahşap boyama kursu, ahşap yakma kursu, keçe ve aksesuar hazırlık kursu gibi 14 farklı branşta eğitim verilecek. Kayıtlar için Adnan Menderes Kültür Merkezi’nde bulunan Darıca Engelsiz Yaşam Merkezi’ne başvurulacağı belirtildi. "Tüm engelleri ortadan kaldırmaya devam edeceğiz" Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, hayata geçirdikleri projeler ve hizmetlerle engelleri ortadan kaldırmak istediklerini kaydederek, "Darıca Engelsiz Yaşam Merkezi’mizde hayata geçirdiğimiz özel kurslarımızla, özel kardeşlerimiz kendilerini geliştirme ve toplum yaşamına dahil olma imkanı bulacak. Hayata geçirdiğimiz bu özel merkezimizle son derece gurur duyuyoruz. İnancım odur ki sevgi tüm engelleri aşar. Darıca’nın tüm güzelliklerini ve imkanlarını hep birlikte paylaşarak tüm engelleri ortadan kaldırmaya devam edeceğiz" dedi.
Muğla Muğla Büyükşehir sporcusu masa tenisinde Türkiye şampiyonu oldu Sivas’ta düzenlenen Minik Altı ve Minik En İyiler Ferdi Seçme turnuvasında Büyükşehir Belediye sporcusu Aybige Feride Üstündağ Türkiye Şampiyonu oldu. 208 sporcu arasında birinci oldu Muğla Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü bünyesinde faaliyet gösteren masa tenisi sporcuları Sivas’ta gerçekleştirilen Minik Altı ve Minik En İyiler Ferdi Seçme Türkiye Şampiyonasına katıldı. 208 sporcunun katıldığı turnuvada Büyükşehir Belediyesi Masa Tenisi sporcusu Aybige Feride Üstündağ Türkiye Şampiyonu oldu. Başkan Aras “Sporcularımızla gurur duyuyorum” Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Sivas’ta düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda birinci olan Muğla Büyükşehir Belediyesi sporcusu Aybige Feride Üstündağ ve antrenörünü kutladı. Başkan Aras, "Muğla Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde faaliyetlerine devam eden sporcularımız bizleri gururlandırmaya, ulusal ve uluslararası turnuvalarda büyük başarılar elde etmeye devam ediyor. Masa tenisi sporcumuz Aybige’de Sivas’ta düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda birinci olarak bizleri, Muğlamızı mutlu etti. Bu başarıda emeği olan başta masa tenisi antrenörümüz Hale Balım Üstündağ’a teşekkür ediyor, Aybige’yi de kutluyorum. Tüm branşlarda özveri ile mücadele eden sporcularımızla gurur duyuyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak spora ve sporcularımıza desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.
Bursa Dünya’nın en iyi akademisyenleri sıralamasında 7 BTÜ’lü ABD Stanford Üniversitesi bilim insanları tarafından hazırlanan ‘“World Top yüzde 2 Scientists List 2023”ün sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, BTÜ’den 7 akademisyen, “dünyanın en iyileri” arasına adını yazdırma başarısı gösterdi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Stanford Üniversitesi bilim insanlarınca hazırlanan “World Top yüzde 2 Scientists List 2023” (Dünyanın En İyi Bilim İnsanları Listesi) yayınlandı. Bilim dünyasında önemli bir etki oluşturan araştırmacıların sıralamasını belirleyen liste; atıf sayısı, h indeksi, hm indeksi gibi değişkenler ele alınarak hazırlandı. Bu kapsamda yıllık çalışmaların temel alındığı sıralamada, dünyadan 223 bin 152, Türkiye’den bin 518 akademisyen yer aldı. Bursa Teknik Üniversitesinden ise 7 akademisyen yüzde 2’lik sıralamaya girme başarısı gösterdi. 2023 yılında gerçekleştirilen akademik çalışmaların belirleyici olduğu yıllık etki listesinde, Prof. Dr. Şeref Doğuşcan Akbaş, Prof. Dr. Gökhan Gece, Prof. Dr. Mehmet Ferdi Fellah, Prof. Dr. Orhan Taner Can, Prof. Dr. Deniz Uçar, Prof. Dr. Abdullah Emin Akay ve Prof. Dr. Temel Sarıyıldız yer aldı. Bilim insanlarının tüm akademik kariyeri boyunca yaptığı çalışmaların dikkate alındığı “Yazarların Kariyerine Göre Sıralaması”nda Türkiye’den 1173 akademisyen yer aldı. BTÜ’den bu sıralamaya Prof. Dr. Şeref Doğuşcan Akbaş ve Prof. Dr. Gökhan Gece girme başarısı göstererek, kariyerlerini büyük bir başarıyla geçirdiklerini kanıtlamış oldu. Sırlamaya girme başarısı gösteren tüm akademisyenleri tebrik eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “Geçtiğimiz yıl açıklanan listede 6 akademisyenimiz bulunurken, bu yıl ise 7 akademisyenimizin ‘en iyiler’ arasında yer almasının gururunu yaşıyoruz. Akademik kadrosunun kalitesi iyi olan BTÜ’nün bu iddiası, açıklanan verilerle dünya çapında bir kez daha kanıtlanmış oldu. 2023 yılı ve kariyer boyu verilerine dayanan bu prestijli listede olan tüm akademisyenlerimizi tebrik ediyor, nice başarılar diliyorum” dedi.