EKONOMİ - 24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:24

Bulgaristan’dan getirip Trabzon’da üretmeye başladılar

A
A
A
Bulgaristan’dan getirip Trabzon’da üretmeye başladılar

Trabzon’da bir kadın girişimci Ortahisar ilçesi Geçit mahallesinde 6 dönüm arazi üzerinde kurduğu tesiste, Bulgaristan’dan getirdiği ekonomik değeri olan anaç ve yavru kara salyangozlar üretiyor. Kara salyangozları kozmetikten ilaç sanayine kadar geniş bir alanda kullanılıyor.


Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Ortahisar Belediyesi ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) desteğiyle hayata geçirilen salyangoz üretim tesisini ziyaret etti. Ülkü Koçoğlu (47) isimli girişimci tarafından Ortahisar ilçesi Geçit mahallesinde 6 dönüm arazi üzerinde kurulan tesiste, Bulgaristan’dan getirilen ve ekonomik önemi olan ’Helix aspersa maxima’ türündeki anaç ve yavru kara salyangozları üretiliyor.


Salyangoz üretim tesisini ziyaret eden ve incelemelerde bulunan Başkan Kaya, işletmeci Ülkü Koçoğlu’dan üretim ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.



"Kara salyangozları kendi kabuklarında yaşayan bir hayvan olduğu için dünyadaki en hijyenik hayvanlar"


’Helix aspersa maxima’ cinsi kara salyangozlarının dünyada tercih edilen bir tür olduğuna vurgu yapan Ülkü Koçoğlu, nisan ayında başlattıkları projenin 3 aşamalı bir proje olduğunu, ilk aşamanın üretim tesisi, ikinci aşamanın yerel kadın çiftçilerin eğitilmesi ve üçüncü aşamanın entegre tesisinin kurulması olduğunu söyledi. Kendi kabuklarında yaşayan bir hayvan olduğu için dünyadaki en hijyenik hayvanlardan biri olan salyangozlarla ilgili bilgi veren Koçoğlu, salyangozların salgıladıkları salyaların kozmetik, diş macunu ve ilaç sektöründe yoğun olarak kullanıldığını, ayrıca yapılan yeni çalışmalar kapsamında salyangozlu özlü yara bandı üzerinde çalışıldığını vurguladı. Koçoğlu ayrıca ürettikleri salyangozların her şeyinin değerli olduğunu ve tesisin sıfır atık ile çalıştığını söyledi.


Ülkü Koçoğlu, ilaç sektöründe faaliyet gösteren bir firma ile görüşme halinde olduklarını ve kendilerinin de el kremi ve nemlendiricili yüz kremi üzerinde numuneler hazırlayarak çalıştıklarını ifade etti.



"Bölgedeki ilk ve tek salyangoz üretim tesisi"


Bölgede ilk ve tek olan salyangoz üretim tesisinde yürütülen çalışmalarla ilgili girişimci Ülkü Koçoğlu’nu tebrik eden Başkan Kaya, sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemine dikkat çekti. Üretimde kadın emeğinin önemine de vurgu yapan Başkan Kaya, “Geçit mahallemizde belediyemize ait olan Kara Salyangozu Yetiştirme Tesisimizi ziyaret ettim. Bölgemizde ilk ve tek olma özelliği bulunan bu tesis, çok önemli ve örnek teşkil edecek bir tesis. Tesiste üretilen doğal kozmetik ve tıbbi ürünlerde, salyangoza yönelik artan talebe katkı sağlayacaktır. Doğadan toplama yerine yetiştiricilik yaparak, tarımsal ürün yelpazemize yeni bir ürün kazandırdık. Bu proje, yerel üretime katkı sağlarken sürdürülebilir tarım uygulamalarına da öncülük edecek. En çok ihtiyacımız olan şey üretmektir” dedi.


Başkan Kaya, Ortahisar Belediyesi olarak üretim odaklı projeleri desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.



Bulgaristan’dan getirip Trabzon’da üretmeye başladılar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 2 - Iğdırspor: 0 Trendyol 1. Lig’in 6. haftasında Ankara Keçiörengücü, sahasında karşılaştığı Iğdırspor’u 2-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 20. dakikada Halil Can’ın pasında sol kanatta topla buluşan Ali ceza sahası içine hareketlendi. Ali’nin son çizgiden ortasında kale önünde Diouf kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu. 1-0 42. dakikada sol kanatta topu alan Camara’nın ortasında arka direkte topa yükselen Diouf kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 2-0 45+2. dakikada ceza sahası dışında topla buluşan Halil Can’ın vuruşunda kaleci Furkan soluna yatarak meşin yuvarlağı çıkardı. Furkan’ın kale önünde çıkardığı topu alan Diouf’un şutunda meşin yuvarlak direkten döndü. 68. dakikada Halil Can’ın savunmanın arkasına gönderdiği topa hareketlenen Dembele ceza sahası içinden yaptığı vuruşunda kaleci Furkan meşin yuvarlağı kurtardı. Hakemler: Raşit Yorgancılar, Mahmut Gülle, Arif Dilmeç Ankara Keçiörengücü: Metin Uçar, Arda Şengül, Caulker, Orhan Nahırcı, Ali Dere (Süleyman Luş dk. 75), Erkam Develi, Uğur Kaan Yıldız, Halil Can Ayan (Oğuzhan Çalışkan dk. 87), Rroca (Recep Taşbakır dk. 75), Camara (Traore dk. 63), Diouf (Dembele dk. 63) Yedekler: Emre Satılmış, Abazaj, Görkem Bitin, Oğuzhan Ayaydın, Togui Teknik Direktör: Ersan Parlatan Iğdırspor: Furkan Köse, Berkan Keskin (Burak Altıparmak dk. 46), Burak Bekaroğlu (Mert Çölgeçen dk. 61), Hasan Hatipoğlu, Caner Cavlun (Halil İbrahim Sönmez dk. 61), Lico, Guima (Eysseric dk. 46), Ahmet Engin (Thuram dk. 7), Silva, Burak Çoban, Aleksic Yedekler: Alp Arda, Alperen Selvi, Ömer Şişmanoğlu, Yusuf Can Esendemir, Niemann Teknik Direktör: Yalçın Koşukavak Goller: Diouf (dk. 20, dk. 42) (Ankara Keçiörengücü) Sarı kartlar: Orhan Nahırcı (Ankara Keçiörengücü), Thuram, Eysseric (Iğdırspor)
Kocaeli Tırın denize düştüğü anlar kamerada Kocaeli’nin Gebze ilçesinde freni boşalan tır denize düştü. Tırın bariyerleri kırarak denize düştüğü anlar saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, Gebze ilçesi Eskihisar Mahallesi Negmar Feribot İskelesi’nde sabah saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Mazlum Şimşek idaresindeki 34 EM 3127 plakalı tır, feribot geçişi için iskeleye geldi. İskelede arıza yapan tırın dorsesi, başka bir araca aktarılarak yük taşımaya devam edilmek istendi. Dorseden ayrılma işlemi sırasında aniden frenleri boşalan tır denize uçtu. Sürücü Şimşek, müdahale etmeye çalışsa da aracı durdurmayı başaramadı. Tır saniyeler içerisinde suya battı. Tır vinç yardımıyla denizden çıkarılırken, tırdan boşalan yağ ve mazotun denize yayılmasını engellemek için 150 metre mantar bariyer kullanıldı. Kazada yaralanan olmazken, tırın bariyerleri kırarak denize düştüğü anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Etraftaki vatandaşların çaresizce izleyişi de kameraya yansıdı. NEGMAR şirketinden açıklama Negmar Feribot İskelesi’nde meydana gelen olayla ilgili Negmar şirketi açıklama yaptı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, “BKM Lojistik’e ait 34 EM 3127 plakalı tır, 22.09.2024 gecesi 02.00’de Eskihisar-Tavşanlı (Yalova) feribot hizmetleri yapan işletmemize ait feribota çıkması sırasında gemi kapağında arızalanmıştır. Arıza yaptığı saat olan 02.00’den saat 10.00’a kadar işletmemize ait limanda bağlı kalmıştır. Alandan götürülme esnasında şoförü tarafından direksiyon hâkimiyetinin kaybedilmesi sebebiyle tır limandan denize doğru kaymaya başlamış ve kapalı pozisyonda olan liman bariyerlerini kırarak denize düşmüştür. Tırın denize düşmesi akabinde limanda işletmemiz tarafından çevre güvenlik ve çevre kirliliği açısından gerekli tedbirler acilen alınmıştır. İl Çevre Müdürlüğü, Sahil Güvenlik ve jandarma kontrolünde tır kısa süre içinde denizden çıkartılmış ve BKM Lojistik ekipleri tarafından limandan uzaklaştırılmıştır. Yaşanan bu üzücü hadise bahse konu olan tırın fren ve hidrolik sisteminden kaynaklanan arızası sebebiyle meydana gelmiş olup, işletmemizin liman hizmeti veya feribotumuz ile alakalı değildir” ifadelerine yer verildi.