Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti`nin ortak finansmanıyla İçişleri Bakanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Stratejik Yerel Yönetişim Projesi`nin Trabzon ayağındaki ilk adım gerçekleştirildi.
Proje`nin Trabzon`daki yürütücüsü Kent Konseyi ile Trabzon Belediyesi`nin ortaklaşa organizasyonuyla Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi`nde muhtarlarla bir araya gelinerek anket çalışması gerçekleştirildi. Çalışmanın ilk etabında muhtarlardan mahallelerindeki öncelikli kamu hizmetlerine ilişkin bilgi vermeleri istendi.
20 civarında mahalle muhtarının katılım gösterdiği toplantıda Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)`dan Araştırmacı Ülker Şener ``˜Vatandaş Karnesi Bilgilendirme ve Hizmet Önceliklendirme Çalışması`na ilişkin bilgi verirken yurttaşa en yakın kamu hizmeti birimi olması nedeniyle muhtarların önem taşıdığını söyledi. Trabzon Vatandaş Karnesi çalışmasının Trabzon Kent Konseyi adına yapıldığına işaret eden Şener, şu bilgileri verdi:
``Burada amaç hizmet önceliklerinin anlaşılması. Örneğin mahallenizin mevcutlara ilave kamu hizmet ihtiyaçlarını karşılamak için her bir mahalleye 20 birim gönderildi. Bu paranın hangi hizmete ne kadar dağıtılacağını siz belirleyeceksiniz. 20 hizmet lirasını, ``˜Kentsel altyapılar, ortak kullanım alanları, ulaşım, temizlik ve çevre sağlığı, sosyal hizmetler, sosyal yardımlar ve kültürel hizmetler, eğitim, sağlık, emniyet ve asayiş gibi hizmetlere paylaştırılacak. Tıpkı bir bütçe yapar gibi hangi hizmete kaç lira tahsis edeceğinizi belirleyeceksiniz.``
KENTSEL ALTYAPI İLE SOSYAL HİZMETLER ÖNE ÇIKTI
Formlar doldurulduktan sonra 20 TL`nin dağılımı da muhtarların en çok mahallelerine Kentsel Altyapı (61), Sosyal Hizmetler (57) ve Emniyet ve Asayiş (51) Temizlik ve Çevre Sağlığı (49), Ortak Kullanım Alanları (49) yatırımı yapılması yönünde tercih kullandığı ortaya çıktı.
Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı muhtarlara yönelik çalışmanın ardından projenin bütün halka yaygınlaştırılacağını ve sonuçlarının da üç ay içinde kitaplaştırılarak kamuoyuyla paylaşılacağını ifade ederek, projenin yol gösterici bir çalışma niteliği taşıyacağını kaydetti.
Yaylalı, ``Stratejik Yerel Yönetişim Projesi, demokratik yönetişimin hayata geçmesi; şeffaf, hesap verilebilir ve vatandaşlara etkin hizmet sunan yerel yönetimlerin oluşması, halkın karar alma süreçlerindeki katılımının artması konularında katılımcı analitik araçlar geliştirmek ve araçların kullanımını özendirmek için geliştirilmiştir. Projenin amacı, yerel düzeyde katılımcı stratejik yönetimi güçlendirmek için yerel yönetimlerin kapasitesini iyileştirerek, Yerel Yönetim Reformu`nun kapsamını genişletmektir`` dedi.