EKONOMİ - 13 Kasım 2024 Çarşamba 09:08

Tokat’ta yeni yatırım projelerinin fizibilite çalışmaları için imzalar atıldı

A
A
A
Tokat’ta yeni yatırım projelerinin fizibilite çalışmaları için imzalar atıldı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2024 Yılı Fizibilite Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan “Tokat Merkez Trafik Yönetimi Fizibilitesi” ve “Tokat Mevlevihanesi Vakıf Eserleri Müzesi Çevre Düzenlemesi ve Peyzaj Fizibilitesi” projelerinin sözleşmeleri imzalandı.


Tokat Belediye Başkanlığının “Tokat Merkez Trafik Yönetimi Fizibilitesi Projesi" ile Tokat’ta trafik yatırımlarının hızlı bir şekilde hayata geçmesi ve Tokat merkezde turizmin gelişmesindeki en önemli engellerden biri olan kentsel ulaşım veritabanının oluşturulması sağlanabilecek. Sürdürülebilir ulaşım ve dolaşım sistemlerinin kurulmasına öncelik vererek, kent, bölge, mahalle, sokak ölçeklerinde yaya, bisiklet, toplu taşıma araçları veya özel araçlarıyla güvenilir ve sorunsuz erişimlerini sağlayan kapsamlı ve bütünleşik ulaşım planları geliştirmeyi hedefleyen Tokat Belediyesi, bu amaçla yol hiyerarşisinin sağlandığı, trafik ve yön bulma işaretlerinin, otopark, altyapı ve hizmet alanlarının sistematik ve standart biçimde inşa edildiği, özel kamusal alanların özgün tasarımlarının olduğu bir ulaşım ve dolaşım sistemi geliştirmek amacıyla Tokat merkezde özellikle turizm destinasyon alanlarına ulaşım hattında trafik düzenlenmesi konusundaki yatırım planlarına bu proje ile yapılacak fayda maliyet analizleri ve detaylı fizibilite ile yön verebilecek.



Tokat Mevlevihanesi Vakıf Eserleri Müzesi Çevre Düzenlemesi ve Peyzaj Projesi


Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğünün “Tokat Mevlevihanesi Vakıf Eserleri Müzesi Çevre Düzenlemesi ve Peyzaj Projesi” ile Tokat Mevlevihanesi Müzesinin içinde yer aldığı yapının peyzaj çalışması ve müze arşivi tasarlanabilecek. Günümüzde Tokat Mevlevihanesi Müzesi olarak Tokat Bey Sokağı’nda bulunan Osmanlı Dönemi eseri ahşap bina, Sultan Ahmet’in vezirlerinden Sülün Muslu Paşa tarafından 1638 yılında yapılmış, Anadolu’daki XIX. Yüzyıl Barok sanatının en güzel örneklerinden birisidir. Fizibilite projesi sonrasında yapının kent tarihi açısından taşıdığı yüksek değer göz önüne alınarak ziyaretçi talebinin artırılması amacıyla müze bahçesinde peyzaj çalışması yapılması ve müze içindeki eski eserlerin doğru şekilde korunması için müze arşivi tasarlanması planlanıyor.


Her bir proje için OKA tarafından 600 bin TL destek sağlanacak.



Tokat’ta yeni yatırım projelerinin fizibilite çalışmaları için imzalar atıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hava kirliliği alarm veriyor Hava kirliliği oranının hem yaz hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğu Iğdır’da hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Hava kirliliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Iğdır’da kış ayı ile birlikte artan hava kirliliği yeniden alarm veriyor. Iğdır’da hava kirliliğinde coğrafi konum, rüzgâr erozyonu, Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca Iğdır’da ölümlerin başında yine kirli hava yer alıyor. Iğdırlı vatandaşlar şehir genelinde doğal gazın yaygınlaştırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da hava kirliliğine neden olan kişilere para cezası, yeri geldiğinde hapis cezası verilmesini istiyor. Iğdır’da alınan verilere göre ölçülen parametrelerden PM10 (Partikül madde) değerlerinin hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünyada meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişkiye işaret eden bilim adamları araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Iğdır’da esnaf olan Ekrem Eray şehirde zehirli bir hava soluduklarını belirterek, “Iğdır’da hava kirliliği sorununu biz Iğdırlılar hepimiz yaşıyoruz. Zaten son yıllarda da hastalıklar özellikle kanser çok arttı. Sobalarda çıkan kömür dumanlarına bir çözüm bulunmalı ki bu sorun bitsin.” dedi. Şehirdeki sis bulutları dron ile görüntülendi .