EKONOMİ - 02 Ekim 2024 Çarşamba 10:05

Modern tekniklerle toplanan Niksar cevizinde kalite zirveye taşındı

A
A
A
Modern tekniklerle toplanan Niksar cevizinde kalite zirveye taşındı

Tokat’ın coğrafi işaretli Niksar cevizinin hasadı başladı. Modern tekniklerle hasadı yapılan cevizin rekoltesinde bu yıl yüzde 30 artış bekleniyor.


Tokat’ın Niksar ilçesinde yetişen coğrafi işaretli Niksar cevizinin hasadı başladı. Beyaz altın olarak anılan bu ceviz, ilçede önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Yıllık yaklaşık 2 bin ton ceviz üretimiyle bu değerli ürün hem iç piyasada hem de dış pazarda dikkat çekiyor. Bölgedeki ceviz üreticilerinden Halis Yılmaz, bu yılın verimli geçtiğini ve rekoltenin geçen yıla oranla yüzde 15-30 arttığını belirtti.



Modern tekniklerle kalite arttı


Modern teknikler ve makinelerle ceviz hasadını gerçekleştirerek işçilik maliyetlerini düşürdüklerini söyleyen Yılmaz, bu sayede cevizde kaliteyi artırdıklarını ifade etti. Hasat sürecinin verimli geçtiğini ve Niksar cevizinin dünya markası haline gelmesi için çalıştıklarını belirten Yılmaz, ceviz fiyatlarının bu yıl 150 TL civarında olmasını beklediklerini söyledi.



Türkiye’ye ceviz fidanı satışı


Niksar cevizinin coğrafi patentini aldıklarını ve ilçenin ceviz pazarında daha büyük söz sahibi olmayı hedeflediklerini vurgulayan Yılmaz, ürün kalitesinin artmasıyla cevizlerinin daha fazla talep gördüğünü ifade etti. Ayrıca, Niksar’da ceviz fidanı üretiminin de yapıldığını ve Türkiye’nin dört bir yanına satış yaptıklarını belirtti.



Modern tekniklerle toplanan Niksar cevizinde kalite zirveye taşındı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara "Arnavutluk Bağımsızlık Günü" Ankara’da kutlandı Arnavutluk Bağımsızlık Günü, Ankara’da düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Arnavutluk’un Ankara Büyükelçisi Blerta Kadzadej’in ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Ziya Cemal Kadıoğlu, yabancı misyon şefleri ve davetliler katıldı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından programda açılış konuşmalarına geçildi. Türkiye ve Arnavutluk’un zor zamanlarda birbirinin yanında duran iki dost ülke olduğunu belirten Bakan Bak, ortak tarih, kültüre dayalı bağlara ve 100 yılı aşkın diplomatik ilişkilere sahip iki ülke olduğunu kaydetti. NATO müttefikliği çerçevesinde hızla gelişen iki ülke arasındaki iş birliğinin, 2021 yılında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) mekanizmasının tesis edildiğini dile getiren Bakan Bak, “Münasebetlerimiz son dönemde karşılıklı üst düzeyli ziyaretlerle de pekiştirilmektedir. Cumhurbaşkanımızın 10 Ekim tarihinde Tiran’a yaptıkları ziyaret marjında düzenlenen YDİK 2. Toplantısı ilişkilerimizi daha da ilerletmemize önemli bir zemin hazırlamıştır. Ziyaret kapsamında tarım, eğitim ve iletişim konularında akdedilen üç belge bu alanlardaki işbirliğimizi güçlendirecektir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakan Sayın Edi Rama tarafından YDİK marjında imzalanan Ortak Bildiri, Arnavutluk’la 2021 yılında tesis ettiğimiz Stratejik Ortaklığın derinleştirilmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Arnavutluk’un ekonomik ve ticari ilişkilerinde Türkiye’nin en büyük üçüncü ticaret ortağı olduğunu aktaran Büyükelçi Kadzadej, “Türk ve Türk-Arnavut şirketlerinin sayısı 650’ye yaklaştı. 3,5 milyar doların üzerinde yatırım stoğu ile madencvilik ve enerji, altyapı ve ulaştırma, bankacılık, metalurji üretimi, endüstri gibi stratejik sektörlerimize yatırım yaparak pazarımızda varlıklarını sürdürüyorlar. Ticaret hacmi, 2023’teki aynı döneme kıyasla 2024’ün ilk 9 ayında önemli ölçüde arttı. Her iki ülke de 2 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyor” diye konuştu.