GÜNDEM - 05 Nisan 2024 Cuma 11:44

Gazi Osman Paşa vefatının 124’üncü yılında anıldı

A
A
A
Gazi Osman Paşa vefatının 124’üncü yılında anıldı

Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa, vefatının 124’üncü yıl dönümünde doğum yeri olan Tokat’ta düzenlenen tören ile anıldı.


Tokat’ta, 1832 ile 1900 yılları arasında yaşayan ve özellikle 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Plevne savunmasıyla tanınan Gazi Osman Paşa’nın anısını yaşatmak amacıyla bir anma töreni düzenlendi. Sultan II. Abdülhamid tarafından Plevne’deki başarılarından dolayı “Gazi” unvanı verilen Tokat doğumlu Osman Paşa’nın anma töreni, kentte bulunan Gazi Osman Paşa Müzesi’nde gerçekleştirildi. Törene, il protokolü, kurum müdürleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Gazi Osman Paşa’nın hayatı ve kahramanlıklarının anlatıldığı etkinlikte, katılımcılar onun vatanseverlik ve cesaret örneklerinden ilham aldı. Gazi Osman Paşa’nın vatanseverlik ve cesaret dolu yaşamı, Tokatlılar tarafından minnetle anıldı ve gelecek kuşaklara ilham kaynağı olmaya devam etti.


Anma töreninde yapılan konuşmalarda, Gazi Osman Paşa’nın vatanına olan bağlılığı ve Plevne savunması sırasındaki kahramanlıkları vurgulandı. Ayrıca, Gazi Osman Paşa’nın mücadele ruhunun gelecek nesillere aktarılması gerektiği üzerinde duruldu.


Törende, Gazi Osman Paşa Müzesi’nin ziyaret edilmesi ve sergilenen eserlerin incelenmesi fırsatı da bulundu.



Gazi Osman Paşa vefatının 124’üncü yılında anıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Batı Karadeniz’de fırtına uyarısı: Soğuk ve kar kapıda Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Batı Karadeniz için fırtına ve ardından etkisini artıracak soğuk hava dalgasına karşı uyardı. Yapılan son değerlendirmelere göre bölgede rüzgâr bu geceden itibaren doğu ve kuzeydoğudan 6 ila 8 kuvvetinde (50–75 km/saat) fırtına şeklinde esecek; fırtınanın Perşembe akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor. Yetkililer, ulaşımda yaşanabilecek aksamalar başta olmak üzere olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi. Öte yandan 26 Aralık Cuma gününden itibaren bölge genelinin soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girmesi öngörülüyor. Yağışların iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin edilirken, halen mevsim normalleri civarında seyreden sıcaklıkların bölge genelinde 4 ila 10 derece azalacağı bildirildi. Soğuk havanın önümüzdeki hafta boyunca da etkisini sürdürmesi bekleniyor. Bu süreçte özellikle gece ve sabah saatlerinde sıcaklıkların düşmesine bağlı olarak iç kesimlerde buzlanma ve don olaylarının görülebileceği, buna bağlı olarak kara, hava ve deniz ulaşımında aksamalar yaşanabileceği değerlendiriliyor. Tarımsal faaliyetlerin sürdüğü bölgelerde ise soğuk hava ve don olaylarının zirai don riskini artırarak ürün kayıplarına yol açabileceği uyarısı yapıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 26 Aralık 2025 ile 2 Ocak 2026 tarihleri arasında bölgeye bağlı il merkezlerinde en düşük hava sıcaklıklarının eksi değerlere kadar düşebileceğini belirterek, yayımlanacak tahmin ve meteorolojik erken uyarıların yakından takip edilmesinin önem taşıdığını vurguladı.