ÇEVRE - 17 Haziran 2024 Pazartesi 10:12

Coğrafi işaretli Tokat kebabı Almus ilçesinde farklı lezzete dönüşüyor

A
A
A
Coğrafi işaretli Tokat kebabı Almus ilçesinde farklı lezzete dönüşüyor

Tokat’ın coğrafi işaretli Tokat Kebabı, Almus ilçesinde halkın kendine özgü pişirme tekniğiyle farklı bir lezzete dönüşüyor.


Tokat’ın coğrafi işaretli Tokat Kebabı, Almus ilçesinde halkın kendine özgü pişirme tekniği ile bambaşka bir lezzete dönüşüyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etleriyle hazırlanan bu kebap, yörenin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Coğrafi işaretli Tokat kebabından farklı olarak yapılan yöreye has Almus Muhat Kebabı, Tokat’ın Almus ilçesinin yüksek rakımlı yaylarında kekikle beslenen 6-9 aylık erkek kuzulardan elde edilen et ve kuyruk yağı ile hazırlanıyor. Etler, yörede doğal olarak yetiştirilen patlıcan, domates ve biberlerle birlikte, marine edilmeden ağaç şişlere dizilerek odun ateşinde pişiriliyor. Almus kebabını Tokat kebabından ayıran en büyük özellik ise, demir şiş yerine ince ağaç dallarının kullanılması. Bu sayede, kebabı pişirmek isteyenler doğal olarak çevreden buldukları ince ağaç dallarını bıçakla temizleyerek demir şişe ihtiyaç duymadan kebabı odun ateşi közünde pişirebiliyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânı haline gelen Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Çevreli kasabasındaki Çatak Yaylası, yaz aylarında ve özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. Doğa harikası yaylada, vatandaşlar aileleriyle ve arkadaşlarıyla keyifle vakit geçirirken, Almus’a has kebabı tatma imkanı buluyor.


Çatak Yaylası’nda ailesiyle piknik yapan vatandaşlardan İhsan Biçer, uzun yıllardır kendine has pişirme tekniğiyle hazırlanan Almus kebabının Tokat kebabından en büyük farkının etin demir ile temas etmemesi olduğunu belirtiyor. Biçer, “Tokat kebabı demir şişlerle özel bir fırında pişiriliyor. Bizim Almus’ta ise tahta şişler kullanıyoruz. İçine patlıcan, domates, biber takıyoruz. Sivas tuzu kullandığımız için de lezzeti çok farklı oluyor. Sizleri de Almus Çevreli kasabasına, Çatak Yaylası’na kebap yemeye bekliyoruz” dedi.



Doğal Lezzet: Baharatsız ve katkısız


Aydınlar Mahallesi Muhtarı Mustafa Saltık, Almus kebabının hiçbir katkı maddesi ve baharat kullanılmadan hazırlandığını belirterek, “Tokat kebabı demir şişlerle ocaklarda pişirilir. Ayrı bir lezzeti vardır. Bizim yaptığımız kebap ise Almus ve Çevreli yöresine ait ağaç şişlerle, tahta şişlerle yapılır. Etimizde sadece Sivas tuzu kullanıyoruz. Kuzu etinin bu doğal lezzeti, kebabımıza ayrı bir tat katıyor. Herkesi bu eşsiz lezzeti tatmaya davet ediyoruz” diye konuştu.



Kurban Bayramı’nda Almus Kebabı önerisi


Kurban Bayramı’nda et tüketmek isteyen vatandaşlara önerilerde bulunan yöre halkı, zahmetsiz ve katkı maddesi gerektirmeyen Almus kebabını denemelerini tavsiye ediyor. Kendine has pişirme tekniği ile bambaşka bir lezzete dönüşen Almus kebabı, bayramda da yörenin vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. Almus kebabı ve yaylada pişirilen çökelekli gözlemeler, damakta unutulmaz tatlar bırakıyor.



Coğrafi işaretli Tokat kebabı Almus ilçesinde farklı lezzete dönüşüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Cumhurbaşkanı Erdoğan Erzurumlu Bünyamin Korucu Usta’ya “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülü verdi Erzurumlu tespih yapım ustası Bünyamin Korucu yaşayan insan hazineleri ödülüne layık görüldü. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet ve Kongre Merkezinde düzenlenen 2024 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülleri Takdim Töreninde ödüller sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Anadolu’da saklı bulunan kültürel mirasın gün yüzüne çıkarılması için canla başla çalışıyoruz. Bilhassa arkeoloji alanında tarihimizin en yoğun çalışmalarına imza attık” dedi. Ödül törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Türkiye’nin ve gönül coğrafyasının farklı köşelerinde sanatlarını icra eden, kültür ve medeniyet mirasını yarınlara taşıyan tüm sanatçılara ve ustalara teşekkür ederek yaptığı konuşmanın ardından Yaşayan İnsan Hazineleri Ödüllerini hak sahiplerine takdim etti. 25 Yaşayan İnsan Hazinesi ve 3 Sanat Kurumunun ödüllerine kavuştuğu törende Erzurumlu Tespih Ustası Bünyamin Korucu da Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet ve Kongre Merkezinde düzenlenen takdim törenine Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yer de katılarak ödül alan Bünyamin Korucuyu bu anlamlı günde yalnız bırakmadı. İşte ödül alan sanatçılar Ödüle layık görülen diğer sanatçı ve ustalar ise şu şekilde yer aldı; Hat sanatçısı Mehmet Özçay, Minyatür ve tezhip sanatçısı Dürdane Ünver, Nakkaş Nilgün Gencer, İpek Hereke Dokuma Ustası Nuray Kıvanç, Çömlek Ustası Ahmet Taşhomcu, Buldan Bezi Dokuma Ustası Selahattin Kaçanoğlu, Sim Sırma Nakış İşleme Ustası Nur Dikilitaş, Ahşap Oyma Ustası Osman Nergiz, Geleneksel Kapı ve Kapı Süsleme Ustası Şerif Mehmet Akgün, Taş İşleme ve Model Yapım Ustası Dursun Köroğlu, Karagöz Ustası Recep Şinasi Çelikkol, Keçe Sanatçısı Celalettin Berberoğlu, Çini ve Seramik Sanatçısı Adil Can Güven, Geleneksel Müzik ve Delbek İcracısı Gülay Diri, Mahya Ustası Kahraman Yıldız, Sıcak Demir Ustası Yusuf Bayyiğit, Sedefkâr Altın Gümüş Kakma Ustası Mehmet Zeki Kuşoğlu, Tespih Yapım Ustası Bünyamin Korucu, Hadim Bezi Dokuma Ustası Müjgan Akdemir, Tulum İcrası Remzi Bekar, Geleneksel tığ ve şiş örme ustası Asime Koşal, Metal işçiliği ile geleneksel Kapı Süsleme Ustası Hüseyin Şahin Özdemir, Baston ustası Cumali Birol, Talika ustası Özcan Abacı,Kutnu dokuma ustası Abdulkadir Mekki. Erzurumlu Tespih Ustası Bünyamin Korucu Kimdir? 1956 yılında Erzurum’da doğan Bünyamin Korucu, ilk, orta, lise ve üniversite eğitimini bu şehirde tamamladı. Mezuniyetinden sonra öğretmenlik yapmaya başladı. Tespihle tanışıklığı da bu yıllara rastlıyor. O yıllarda tespih satmak için Erzurum’a gelip-giden Mahmut Özçay’la tanıştı. Öğretmenlik vazifesi fazla sürmedi ve bir yıl çalıştıktan sonra bu görevi bıraktı. Evinde amatörce oltutaşından tespihler yaptı. Mahmut Özçay; yine bir Erzurum seyahati sırasında İstanbul’da yaptıramadığı Oltutaşı tespihi, Bünyamin Usta’ya yapması için sipariş etti. Usta, özenerek Oltutaşından bir tespih yaptı. Bu tespih, ustanın meslek hayatında dönüm noktası oldu. Yaptığı tespih çok beğenildi, siparişler arttı. Usta, İstanbul’a gitmeye karar verirdi. 1983 yılında İstanbul’a gidip Kapalıçarşı esnaflarından Hacı Cemil ile tanışarak sipariş tespihler yaptı. İlk olarak eski tespihleri düzeltti Takdir gördükçe şevki arttı. Daha sonra fıldişi, kehribar ve kuka malzemelerden tespihler yaparak meslek hayatını devam ettirdi. Bütün sanatçılarda derin izler bırakanBünyamin Usta’yı İstanbul mezar taşlarıyla etkiler. Usta, Osmanlı mezar taşlarında gördüğü motiflerden ilham alarak bunları imamelere uyguladıç Ancak, İstanbul macerası kısa sürdü. Burada yaklaşık iki yıl kaldıktan sonra tekrar Erzurum’a döndü. 1986 yılında, tarihi Rüstem Paşa Çarşısında bir dükkân açar. İstanbul’dan gelen siparişleri burada yapmaya devam eder. Sürekli kendini geliştirir. Yaklaşık yirmi yıllık meslek hayatı boyunca hemen hemen her malzemeden, iki bin civarında tespih yaptı. Özellikle işlenmesi çok zor bir malzeme olan Oltutaşı tespihlerinin imamelerine bile işlemeler yaptı. En çok severek yaptığı tespihler, yapımında ve sonrasında özellikle güzel kokan ağaç tespihlerdir. Bünyamin Usta, tespih yapmayı kendi kendine öğrenmiş ve birçok tespih ustası tarafından takdir gördü.
Bolu Highway’de esnaf isyan etti: "Paralar buradan yontuluyor" Bolu Dağı’nda faaliyet gösteren Highway Outlet AVM’de esnaflık yapan bir vatandaş yönetime isyan etti. İşçi çıkarımlarına ve yönetimsel sıkıntılara tepki gösteren esnaf, "Dışarıdan getirdiği bir adam ve bir laptop ile resmi olarak paralar buradan yontuluyor. Temizlik işçileri, güvenlik görevlileri işlerinden edildi. Burada teknik personel kalmadı" dedi. Bolu Dağı’nda faaliyet gösteren Highway Outlet AVM’de düğün salonu işletmeciliği yapan Mert Gözüaçık, yönetimsel sorunlara isyan etti. Yönetim tarafından paraların resmi yollarla çalındığını iddia eden Gözüaçık, esnafa Higway’in dar edildiğini dile getirdi. Kar yağışı sonrasında da AVM’de gerekli temizliğin yapılmadığını hem vatandaşın hem de esnafın mağdur edildiğini ifade eden Gözüaçık, çarpıcı iddialarda bulundu. "Nasıl bir paranın döndüğünü tahmin edebiliyor musun Bolu halkı" Highway’deki esnafın sesi olduğunu söyleyen Mert Gözüaçık, "An itibariyle Highway’in sesiyim bugün. Esnafa buralar dar ediliyor. ENS diye bir yönetim getirilmiş. Dışarıdan getirdiği bir adam ve bir laptop ile resmi olarak paralar buradan yontuluyor. Temizlik işçileri, güvenlik görevlileri işlerinden edildi. Burada teknik personel kalmadı. Kar yağmış araçlar AVM’ye girecek, giremiyor çünkü otopark hep kar dolu. İş yerleri iş yapamıyor. Kendi dertlerine düşmüşler. Neden? Senelik bazda da yaptıkları kârdan pay alsın diye. 1 milyar 500 milyon TL, nasıl bir paranın döndüğünü tahmin edebiliyor musun Bolu halkı?" dedi. "Terbiyesiz" Dükkanının önünde kar birikintisi atıldığını söyleyen Gözüaçık, "Bütün AVM’nin biriken karlarını benim dükkanımın önüne atmış. Bana, ’Küreği eline al temizle’ diyor. Sen ne yapıyorsun orada? Boş boş oturarak 100 bin lira maaş mı alıyorsun? Terbiyesiz" dedi.
Balıkesir Balıkesir’de mandalar kayıt altına alınıyor Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Balıkesir İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği arasında önemli bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında, Balıkesir’de doğan mandaların küpeleme ve kayıt işlemleri, artık Balıkesir İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği tarafından gerçekleştirilecek. Protokolün imza törenine Balıkesir İl Tarım ve Orman il Müdürü Erkan Alkan, Balıkesir İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakkı Peltek ve diğer yetkililer katıldı. Protokolün imzalanmasının ardından konuşma yapan İl Tarım ve Orman il Müdürü Erkan Alkan, protokolün üreticiler için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, yapılan iş birliğinin Balıkesir’deki manda yetiştiriciliği sektörünü daha da güçlendireceğini belirtti. Alkan, “Bu protokol, üreticilerimizin işini kolaylaştıracak ve daha sağlıklı kayıtlar tutulmasını sağlayacaktır. Birlik Başkanımız Hakkı Peltek ve tüm ekibine, üreticilerimiz adına teşekkür ediyoruz. Bu tür iş birlikleri, tarım sektöründe önemli bir adım olacaktır,” dedi. Balıkesir İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakkı Peltek de protokolün hayata geçmesiyle ilgili olarak, “Bu protokol, mandacılık sektöründe büyük bir adım. Yetiştiricilerimiz için daha güvenli ve düzenli bir çalışma ortamı sağlayacağız. Küpeleme ve kayıt işlemlerinin en kısa sürede yapılması için çalışmalarımıza hızla başlayacağız. Birlik olarak her zaman üreticilerimizin yanındayız,” ifadelerini kullandı. Protokol, Balıkesir’deki manda yetiştiriciliği sektörüne önemli bir katkı sağlarken, aynı zamanda hayvancılık ve tarım alanında sürdürülebilirliği artırmayı hedefliyor. Küpeleme ve kayıt işlemlerinin Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği tarafından yapılması, sektördeki verimliliği artıracak ve izlenebilirliği güçlendirecek.
Kocaeli Kocaman: "Sağlam bir gelecek inşa etmeye çalışıyoruz" Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, "Gençler bizim geleceğimiz, hepimiz bir gün bayrağı onlara devredeceğiz. Onları dinleyerek, anlayarak geleceğimizi şekillendirmeye, sağlam bir gelecek inşa etmeye çalışıyoruz" dedi. Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, "Biz Bize Gençlik Buluşmaları" kapsamında Fevziye Tezcan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. Kocaman, "Bu buluşmalar sayesinde gençlerimizin istek ve ihtiyaçlarını dinliyor, onlar için doğru ve güzel işler yapıyoruz. Gençler bizim geleceğimiz, hepimiz bir gün bayrağı onlara devredeceğiz. Onları dinleyerek, anlayarak geleceğimizi şekillendirmeye, sağlam bir gelecek inşa etmeye çalışıyoruz" dedi. Kartepe Belediyesi olarak gençlere yönelik çalışmalarını anlatan Kocaman, daha sonra Fevziye Tezcan MTAL öğrencilerinin gelecek hayallerini, isteklerini ve meslek tercihlerini dinleyerek, kariyer yollarından bahsetti. "Kocaeli’nin en çok göç alan ilçesi Kartepe’dir" diyen Kocaman, "Bu da, temel yerel yönetim ihtiyaçlarının aynı hızla artacağı anlamına gelmektedir. Geniş bir coğrafyaya sahibiz. İSU ve SEPAŞ tarafından dev altyapı yatırımları yapılıyor. Bugün bunun değeri anlaşılmayabilir ama gelecek için çok önemli. Genç Akademilerimiz, ücretsiz İngilizce kurslarımız, 1000 metrekarelik modern kütüphanemiz, Maşukiye Kapalı Spor Salonumuz, eğitici ve eğlenceli gençlik kamplarımız ve daha niceleri hepsi sizin için. Bunlar önemli fırsatlar, hepsinden faydalanın" diye konuştu.