KÜLTÜR SANAT - 06 Kasım 2024 Çarşamba 14:05

Süleymanpaşa Çocuk Akademisi’nden Eş Zamanlı Bilgilendirme semineri

A
A
A
Süleymanpaşa Çocuk Akademisi’nden Eş Zamanlı Bilgilendirme semineri

Süleymanpaşa Belediyesi Çocuk Akademisi, öğrenciler ve velilerine yönelik bilgilendirme semineri düzenleyerek sağlık ve sosyal konularda farkındalık oluşturmayı hedefledi.


Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi Osman Tabak Yerleşkesi’nde, Süleymanpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi (SAHAM) işbirliğiyle düzenlenen seminerde, öğrenci ve velilere yönelik iki ayrı oturum gerçekleştirildi.


Çocuk Gelişimci Dilek Manyas, çocuklara akran zorbalığı ve yabancılara karşı tutum gibi sosyal konuları anlatırken, görsellerle desteklenen sunumlarla çocukların empati becerilerini geliştirmeleri amaçlandı. Veliler için düzenlenen diğer oturumda ise Sağlıklı Hayat Merkezi Doktoru Ferda Öztürk ve Ebe Nurşah Açık, lösemi hastalığı ve akılcı ilaç kullanımı konularında bilgilendirme yaptı. Veliler, çocuk sağlığına yönelik önemli bilgiler edindi.


Süleymanpaşa Belediyesi, çocuklar ve ailelerinin eğitim, sağlık ve sosyal konularda bilinçlenmelerini sağlayan bu tür seminerlerin devam edeceğini belirtti.



Süleymanpaşa Çocuk Akademisi’nden Eş Zamanlı Bilgilendirme semineri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu kivisi, ilin ekonomisine yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlayacak Ordu’da, fındığın yanında ek gelir sağlamak amacıyla üretilen kivide hasat başladı. 2024 yılında yaklaşık 8 bin 600 ton olarak gerçekleşmesi beklenen rekolte ile Ordu ekonomisine yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor. Ordu Valisi Muammer Erol, Altınordu ilçesi Kökenli Mahallesi’nde Tarık Tercan adlı üreticinin bahçesinde yapılan kivi hasadına katıldı. Beraberinde, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, İl Tarım ve Orman Müdür Kemal Yılmaz, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ile birlikte kivi bahçesine giden Vali Muammer Erol, kivi hasadı yapan bahçe sahibine ve işçilere kolay gelsin dileklerini ileterek, ürünlerinin bol ve bereketli olması temennisinde bulundu. “Kivi üretiminin artması için çalışmalar devam ediyor” Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kivi hasadında yaptığı açıklamada, “Kivi yetiştiriciliği, ilimizde fındığın yanında ek gelir getirici ürünler arasında en önemli yeri tutmaktadır. Kivi bundan 30 yıl önce İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzdeki meslek büyüklerimizin yoğun gayretleri ile ilimizde yetiştirilmeye başlanmıştır. O zamanlar oldukça küçük alanlarda yetiştirilen kivide bugün bu küçük alanların yerini daha büyük modern kivi bahçeleri almıştır. Özellikle sahil ve orta kesiminde yer alan bahçelerimiz üreticilerimize ciddi manada gelir sağlamaktadır. Kivi birim alan getirisi yüksek olan aynı zamanda pazar problemi olmayan bir üründür. Özellikle ilk tesis masrafları yüksek olan kivi yetiştiriciliğinde üreticilerimize İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce bu yönde desteklemeler yapılmakta ve kivi üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir” dedi. “Ordu ekonomisine 300 milyon TL katkı sağlaması hedefleniyor” Yılmaz, gerek bakanlık kaynakları, gerekse yerel kaynaklar kullanılarak son 5 yılda yaklaşık bin dekar yeni modern kivi bahçeleri kurularak, ildeki kivi alanlarının 3 bin 914 dekara çıkarıldığını ifade ederek, “Yıllar itibarı ile değişiklik gösteren rekoltemizin 2024 yılında yaklaşık 8 bin 600 ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Elde edilen bu rekolte ile ilimiz ekonomisine bu yıl yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlanmış olacaktır. Yeni tesis bahçelerimizin de tam verime geçmesi ile birlikte rekoltemizin 12 bin tonun üzerine çıkması hedeflenmektedir” şeklinde konuştu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün girişimleriyle 2019 yılında coğrafi işaret alınan Ordu Kivisi’nin kendine has aroması ve depo ömrünün uzun oluşuyla öne çıktığını vurgulayan Yılmaz, erken hasattan kaçınılması gerektiğine de dikkat çekti. Kivi üreticisi Tarık Tercan, 4 yıl önce kivi yetiştirmeye karar verdiğini söyleyerek, 5 dönüm alanda 3 ton kivi yetiştirdiğini, hedefinin ise 20 ton olduğunu ifade etti.
Sinop Sinop’ta "5. Lakerda Festivali" hazırlığı: 3 bin yıllık bir geçmişe sahip Sinop’ta geleneksel hale gelen "Lakerda Festivali"nin 5’incisi bu yıl 14-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Yardımcısı Çobanoğlu, Lakerda Festivali geleneğinin bu yıl da 14-17 Kasım tarihleri arasında Sinop Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde gerçekleşeceğini açıkladı. "3 bin yıllık bir geçmişe sahip" Çobanoğlu yaptığı basın açıklamasında, festivalin tarihsel kökenine de değinerek, "Sinop doğal limanı sayesinde Karadeniz sahillerindeki diğer tüm şehirlere göre çok daha avantajlı bir konumdadır. Bu konumu sayesinde MÖ 1000’lere varan tarihsel bir denizcilik ve balıkçılık mirasına sahip olan ve balıkçılıkla geçinen bir liman şehridir. Denizi sadece yaz turizmi için kullanan kentlerden farkı ise katma değerli ürün (işlenmiş balık ve deniz ürünleri) ile balık gastronomisi turizminden pay alma şansına sahip bir kent olmasıdır. Sinop’ta yapılan arkeolojik kazılardaki buluntular ışığında, antik dönemlerde pitoslarda taşınan tuzlu balığa ve kurutulmuş balığa rastlanmasından esinlenerek 2016 yılında harekete geçen Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin amacı Sinop’ta tarihsel olarak 3000 yıllık bir geçmişe sahip ve balıkçılık kültürünün bir parçası olan ‘lakerda’ üretimini teşvik etmek, böylece bu geleneğin geleceğe taşınmasına katkıda bulunmaktı. Tabii ki bunun yanı sıra deniz ürünleri gastronomisinin geliştirilmesi ve denizciliğin ve balıkçılığın hayatımız daha fazla girmesinin yolunu açmayı hedeflemiştik” dedi. Festival kapsamında düzenlenen lakerda yapma yarışmasının ödüllerini açıklayan Çobanoğlu, "Birincilik ödülümüz 40 bin lira, ikincilik ödülümüz 25 bin lira, üçüncülük ödülümüz 15 bin lira olacak” şeklinde konuştu. Tüm vatandaşları davet etti Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ise 14-17 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Lakerda Festivali’ne tüm Sinopluları ve Türkiye’nin dört bir yanındaki vatandaşları davet etti. Başkan Gürbüz, Sinop’un her mevsimde güzellikler sunduğunu, özellikle sonbaharda farklı bir cazibeye sahip olduğunu vurguladı. Başkan Gürbüz, festivalin Sinop’un gastronomik değerlerinin tanıtılmasında büyük rol oynayacağını belirterek, "Özellikle sonbaharı tercih eden gezginlerimize, misafirlerimize ve yerli yabancı turistlerimize 14-17 Kasım tarihlerini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu yıl, deniz ürünlerinin tanıtılacağı ve işlenmiş deniz ürünlerinin gastronomisinden Sinop’un pay alacağı iddialı bir festivale ev sahipliği yapacağız. Ben tekrar tüm Sinopluları ve ülkemizdeki vatandaşlarımızı Sinop’a, festivalimize katılmaya, festivalimizin güzelliklerini tatmaya davet ediyorum" diye konuştu.