ASAYİŞ - 10 Mayıs 2024 Cuma 16:24

Müzeler haftanın 7 günü hizmete açık olacak

A
A
A
Müzeler haftanın 7 günü hizmete açık olacak

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından 2014-2019 yılları arasında şehrin kültür envanterine kazandırılan ancak daha sonra atıl durumda kalan üç müze, yeniden aktif şekilde hizmet vermeye başlıyor.


Tekirdağ tarihinin önemli anlarını yansıtan Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi, Şairi Nazım Hikmet’in yol arkadaşı İbrahim Balaban’ın eşsiz eserlerine ev sahipliği yapan İbrahim Balaban Resim Müzesi ile Müzik Teknolojileri ve Geleneksel Türk Çalgıları Müzesi, artık haftanın yedi günü ziyaretçilerini ağırlayacak.



Eski Tekirdağ fotoğrafları müzesi 150 yıllık tarihe ışık tutuyor


Lozan Mübadelesi sırasında Tekirdağ’ı terk etmek zorunda kalan Rum ailelerden "Mavridisler"in günümüzdeki temsilcisi Araştırmacı, Koleksiyoner ve Yazar Dimitrios Mavridis’in bağışladığı binlerce eski Tekirdağ fotoğrafının yanı sıra yaklaşık 150 yıllık kent tarihine ışık tutan görsellerin sergilendiği Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi, Mavridis Ailesi’nin o dönemde yaşadığı ev Süleymanpaşa Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edilerek 2017 yılında hizmete açılmıştı. Müze, Türk-Yunan dostluğunun bir işareti olarak 7 yılda binlerce yeri ve yabancı ziyaretçinin uğrak noktalarından biri olmuştu.



Müzik teknolojileri müzesi Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip


Süleymanpaşa Belediye Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümünde öğrenim gören öğrencilerin ürettiği enstrümanların yanı sıra geleneksel Türk çalgılarının ve dünya müziğine ait çalgıların sergilendiği Müzik Teknolojileri ve Geleneksel Türk Çalgıları Müzesi, Türkiye’de alanında bir ilk olma özelliği taşıyor. Müzede geleneksel bir enstrümanımız olan klasik kemençenin (İstanbul kemençesi) yapım aşamalarının sergilendiği özel bölüm, çalgıların sergilendiği bir salon ve folklorumuzun bir parçası olan yöre kıyafetlerinden örneklerin görülebildiği bir alan bulunuyor.



İbrahim Balaban resim müzesi sanatseverleri bekliyor


Şair Nazım Hikmet’in hapis yıllarında tanıştığı, resim yeteneğini keşfederek destek olduğu, sonrasında da uzun yıllar yoldaşlık ettiği Ressam İbrahim Balaban, 2019 yılında 97 yaşında hayata gözlerini yummadan önce, tüm eserlerini Süleymanpaşa Belediyesine bağışlayarak Ressam İbrahim Balaban Müzesinin kurulmasını sağlamıştı. Balaban’ın pastoral tarzda, köy hayatını kendine has üslubuyla ortaya çıkardığı tabloları, Süleymanpaşa Belediyesi bünyesinde açılan müzede sergileniyor.


Her üç müze de aynı sokakta bulunan ve aslına uygun şekilde Süleymanpaşa Belediyesi tarafından restore edilen tarihi Tekirdağ evlerinde sanatseverleri ve turistleri bekliyor.



Üniversiteli gençlerden müzelere ziyaret


Öte yandan, Süleymanpaşa Belediyesi bünyesinde hizmet veren müzelere ilgi yeniden artış göstermeye başladı. Namık Kemal Üniversitesi “Saray Gezi Gurubu” üyesi yirmi kişilik bir öğrenci topluluğu, Müzik Teknolojileri ve Geleneksel Türk Çalgıları Müzesini ziyaret etti. Ziyarette; genç sanatseverlere rehberlik eden Süleymanpaşa Belediye Konservatuvarı Çalgı Yapım Eğitmeni Necmi Özgül, müze hakkında bilgi verdi, sergilenen eserler ve Çalgı Yapım Bölümünde verilen eğitimlerle ilgili sunum yaptı.



Müzeler haftanın 7 günü hizmete açık olacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.