EĞİTİM - 05 Kasım 2024 Salı 11:10

Türkiye’de sadece 4 tane var birisi Sivas’ta

A
A
A
Türkiye’de sadece 4 tane var birisi Sivas’ta

Millî Eğitim Bakanlığı, 4 pilot ilde mesleki ve teknik eğitimi erken yaşlara taşıyarak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedefleyen bir projeyi hayata geçirdi. Bu kapsamda, Türkiye’nin ilk 4 mesleki ortaokullarından biri Sivas’ta açıldı. Proje, ilk etapta belirlenen bölümlerde eğitim verecek ve her öğrenci ilgi alanlarına göre belirli meslek gruplarında eğitim görüyor.



Millî Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitimi erken yaşlara taşıma ve öğrencilerin mesleki farkındalık kazanmalarını sağlama amacıyla yeni bir projeyi uygulamaya koydu. "Beceri Geliştirme Programı" kapsamında bu yaz tatilinde düzenlenen ve "zanaat atölyeleri" olarak adlandırılan kurslarla, meslek liselerinin kapıları ilk kez ortaokul öğrencilerine açıldı. Ortaokul 7. sınıf öğrencileri için ücretsiz sunulan bu kurslar, Türkiye genelinde 18 ilde 271 okulda, 129 modül kapsamındaki eğitimlerle hayata geçti. Konya, Burdur ve Bursa’nın da aralarında bulunduğu 4 pilot ilden biri olan Sivas’taki mesleki ortaokul, Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasında açıldı. Ortaokul için başvuru yapan 160 öğrenciden 30’u sınavı geçerek eğitim almaya hak kazandı. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu yenilikçi eğitim modeli, gençlerin meslek seçim sürecine erken yaşta başlamasını sağlayarak, öğrencilerin gelecek planlamalarına destek olmayı amaçlıyor.



“Öğrencilerimizin sevinçleri hat safhada”


Bu meyanda açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Necati Yener, “Bu yaz sürecinde Türkiye’de ilk defa meslek liselerimizin bünyesinde ‘Beceri Geliştirme Programı’ çerçevesinde Zanaat Atölyeleri ile yeni kurslar açıldı. Bakanlığımızın temel amacı; öğrencilerimizin mesleki noktada bilgilendirilmesi, eğilimlerine göre yönlendirilmeleriydi. Bu süreç çok başarılı bir şekilde tamamlandı. Bu sürecin neticesinde Türkiye’mizde 4 ilde, bunlardan bir tanesi de Sivas’ımızda olmak üzere meslek liseleri bünyesinde ortaokul açılmış durumdadır. Hakikaten öğrencilerimizin sevinçleri hat safhada. Kısa bir süre olmasına rağmen bu talep duyurulduğunda 160 öğrencimiz başvurmuştu. Şu anda 30 öğrencimizle eğitim ve öğretime devam ediyoruz. Bu da böyle bir ihtiyacın ne kadar talep gördüğünü gösteriyor. Burada diğer ortaokullarımızda görülen akademik derslerimizin yanı sıra mesleki tanıtımlar, yönelimler, eğilimler doğrultusunda bilgiler veriliyor. Okulu bitirdiklerinde yapacakları tercihler hem öğrencilerimize, hem de velilerimize büyük kolaylık sağlayacaktır. Bugün gördüğümüz tabloda da düne kadar bilgilerinin olmadıkları yeteneklerin ortaya çıkması onların işini kolaylaştıran bir nokta diye düşünüyorum. İleride tüm mesleki liselerin bünyesinde ortaokulların açılması ciddi bir talep görecektir” dedi.



“Teknofest’e yönelik çalışmalar yapıyoruz”


Vatanımız için teknolojiyi ve bilimi ileri götürmeyi hedeflediklerini belirten Eslem Şimşek, “Burada bilişim üzerine, Teknofest’e yönelik çalışmalar yapıyoruz. Abilerimizin, ablalarımızın yolunda gitme hedeflerimiz var. Teknofest ile birlikte vatanımızı daha da geliştirme hedeflerimiz var. Vatanımız için teknolojiyi ve bilimi ileri götürmeyi hedefliyoruz. Büyüyünce yazılım mühendisi olmayı istiyorum” ifadelerine yer verdi.



“Okulumu çok seviyorum”


Abisinin yolundan ilerlediğini belirten Metehan Yılmaz, “Bu okulu çok seviyorum çünkü bilişime yönelik bir okul. Ağabeyimle beraber burada okuyorum. Ağabeyim lise bölümünde, bende ortaokul bölümündeyim” şeklinde konuştu.



Türkiye’de sadece 4 tane var birisi Sivas’ta

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop KUZKA’nın destek sağladığı Sinop’un un helvası, en yenilikçi yöresel ürün seçildi Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Ar-Ge ve ürün geliştirme desteği verdiği Sinop’un yöresel ürünlerinden un helvası, en yenilikçi yöresel ürün seçildi. Yöresel Gıda Ürünlerinin İmalatı ve Ulusal Pazara Taşınması çalışmaları çerçevesinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) Ar-Ge ve ürün geliştirme destekleri ile geliştirilerek inovatif bir ürüne dönüştürülen Sinop’un yöresel ürünlerinden un helvası, 2024 Gıda Plus Ödül Töreni’nde “En Yenilikçi Yöresel Ürün” kategorisinde finalist olma başarısı elde etti. Gıda, İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GIFT) tarafından düzenlenen 3. Gıda İnovasyon Zirvesi ve Gıda Plus Ödül Töreni geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirildi. Kamu, özel sektör, akademi ve diğer alanlarda yer alan sektör paydaşlarının bir araya geldiği zirvenin bu yılki teması “İnovasyon ile Artı Değer Katmak” oldu. GIFT tarafından düzenlenen Gıda Plus Ödül Töreni çerçevesinde 35 farklı kategorideki “En Yenilikçi” ürünler, jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda ödüllendirildi. Zirvede KUZKA’nın Ar-Ge ve Ürün Geliştirme desteklerinden yararlanan kadın girişimci Esra Çakır’ın geliştirdiği Sinop’un yöresel ürünlerinden olan “Pratik Un Helvası”, 2024 Gıda Plus Ödülleri’nde “En Yenilikçi Yöresel Ürün” kategorisinde finale kalarak başarılı oldu. Kadın girişimci Esra Çakır’a ait “Sinop Mantısı” geçtiğimiz yıl “Carrefour” ve “Filiz” markalarına ait ürünler ile birlikte 2023 Gıda Plus Ödülleri’nde “En Yenilikçi Yöresel Ürün” kategorisinde finale kalmıştı. Bu yıl düzenlenen 2024 Gıda Plus Ödülleri’nde ise Çakır’ın “Pratik Un Helvası”, “Coffy - Geleneksel Lezzetler Serisi” ve “Fersan - Turşuluk Sirkeli Salamura” ile birlikte “En Yenilikçi Yöresel Ürün” kategorisinde finale kalma başarısı elde etti. Yöresel ürünler ulusal pazara taşınıyor “Sinop Mantısı” ve “Pratik Un Helvası” ürünleri ile 2023 ve 2024 yıllarında GIFT tarafından düzenlenen Gıda Plus Ödüllerinde “En Yenilikçi Yöresel Ürün” kategorisinde art arda finalist olma başarısı gösteren kadın girişimci Esra Çakır, ulusal zincir market yetkililerinin de dikkatini çekti. Zirvede zincir marketlerin üst düzey temsilcileriyle gerçekleştirilen görüşmelerde, ürünlerin ulusal pazara taşınması amacıyla Çakır’a ait yöresel ürünlerin tanıtımı yapıldı.
Zonguldak Doğuştan görme engelli genç; engelli insanlara umut oldu Zonguldak’ta iki koyun ile çobanlık yapmaya başlayan 25 yaşındaki görme engelli Selim Demirci, hayatını adeta koyunlarına adadı. Demirci, azmiyle engelli vatandaşlara da örnek oldu. Alaplı ilçesine bağlı Gümeli bledesinde dünyaya gelen 25 yaşındaki Selim Demirci, görme engeli sebebiyle 8 yılını İstanbul’da geçirdiğini söyledi. Veysel Vardal Görme Engelliler İlköğretim Okulu’ndan mezun olan Demirci, Türkan Sabancı Ortaokulu’nu tamamladı. İstanbul’daki eğitim hayatı sonrası ilçeye dönen Demirci, burada da Alaplı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde lise eğitimini tamamladı. Çiftçi bir ailenin çocuğu olduğunu ifade eden Demirci, çobanlık yapmaya karar verdi. Bir koyun ile mesleğe başlayan Demirci, hayırsever bir vatandaşın hediyesi ile iki koyuna çobanlık yapmaya devam ediyor. Çobanlık mesleğine merakı sayesinde başladığını ifade eden Selim Demirci, azmiyle de engelli vatandaşlara örnek oldu. "Koyunlarım beni tanıyor" Koyunlar ile ilgilenmenin, uğraşmanın kendisi için güzel bir uğraşı olduğunu belirten Demirci, "Hayvanlar ne kadar uzağa giderse gitsin, çağırınca gelir. Fakat şöyle bir durum var. Karınları doyunca geliyorlar. Yine de gelirler. Ünlü bir çobanımız vardı. ’Bunlar beni tanıyorlar’ diyordu. Ben onun gibi olmasam da koyunlarım beni tanıyor. Beni biliyorlar. Bazen ben olmayınca babamlar koyunlarımı otlatmaya götürür. Ama genellikle beni daha çok benimsiyorlar. Alandan uzaklaşayım, kendileri rahat bir şekilde gelip beni bulurlar" dedi. "Kendimi adeta hayvanlarıma adadım" Yakınlarının tarlalarına giderek, yamaçlara inerek hayvanlarını otlattığını söyleyen Demirci, "Bu iş engel değildir. Bir işi sevdiğiniz zaman yapabilirsiniz. Gerçekten böyle. Ben iki koyuna da bakabilirim. Üç ve daha fazlasına da bakabilirim, otlatabilirim. Yamaçlara gidip gelebiliyorum. Ailem bana ’gitme’ diyor. Sağolsunlar beni düşünüyorlar. Ben de ’hayvanlarım iyi olsun. Güzel gelişsinler. Karınları doysun’ diye gidiyorum. Zor olmuyor. Bir işi gerçekten severek yaparsanız. Hakikaten o iş size kolay geliyor. Herkesin kendine ait özelliği vardır. Ben de bu işi seviyorum. Doğuştan görme engelliyim. Kendimi bunlara adadım desem yeridir" şeklinde konuştu. İkinci koyunu kendisine hediye eden hayırsevere de teşekkür eden Demirci, "Koyunu bana hediye eden değerli büyüğüm Muharrem ağabey. Onun da kendine ait koyunları var. Bana sağolsun o koyun hediye etti" şeklinde konuştu.
Sivas Sivas Valiliği sosyal medyada birinciliğini sürdürdü Türkiye’de valiliklerin sosyal medya performanslarına ilişkin ekim ayı raporu yayınlandı. Rapora göre Sivas Valiliği ekim ayında da birinciliğini koruyarak etkileşimleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. Özel bir sosyal medya takibi firması, valiliklerin 2024 Ekim ayı sosyal medya performans raporu sonuçlarını paylaştı. Yapay zeka destekli hazırlanan raporda, valiliklerin X , Instagram ve Facebook etkileşimleri yer aldı. Firma, raporu hazırlarken gönderi ortalaması, etkileşim, retweet, yorum ve beğenilere göre çalışma gerçekleştirdi. Sosyal medya platformlarının genel sıralamasında Sivas Valiliği, Vali Yılmaz Şimşek liderliğinde güçlü bir etkileşim hacmi ile lider konumda bulunuyor. Sivas Valiliği 211 bin 470 etkileşim ilk sırada Tüm sosyal medya platformlarının verileri baz alındığında Sivas Valiliği toplam 211 bin 470 etkileşim ilk sırada, Afyonkarahisar Valiliği ikinci, Hakkari Valiliği ise üçüncü sırada yer aldı. Valiliğin sosyal medya kanallarında elde ettiği bu etkileşim rakamları, hem Sivas’ın tanıtımına katkıda bulunuyor hem de Sivas halkının sosyal medyada valiliğine gösterdiği ilgiyi gözler önüne seriyor. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek’in günlük programlarını ve etkinliklerini sosyal medya hesaplarından paylaşarak vatandaşlarla güçlü bir bağ kuran Sivas Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, ilin tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. Valiliğin sosyal medya hesaplarından paylaşılan etkileyici videolar ve özenle seçilmiş fotoğraflar, Sivas’ın kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerini geniş kitlelere tanıtıyor.