SAĞLIK - 17 Ekim 2024 Perşembe 11:16

Meme kanserine dikkat çekmek için trafik sinyalizasyon direkleri pembe renkle kaplandı

A
A
A
Meme kanserine dikkat çekmek için trafik sinyalizasyon direkleri pembe renkle kaplandı

Sivas’ta, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayına dikkat çekmek amacıyla trafik sinyalizasyon direkleri pembe renkle kaplandı.


Sivas Valiliği ve Medicana hastanesi Meme Kanseri Farkındalık Ayı için anlamlı bir projeye imza attı. 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayına dikkat çekmek amacıyla trafik lambaları pembe renkle kaplandı. Dünya genelinde her 8 kadından birinin karşılaşabileceği meme kanserine dikkat çekilirken erken teşhisin önemi bir kez daha vurgulandı. Her kadının özellikle de 40 yaş ve üzeri kadınların mamografi taramalarını düzenli şekilde yaptırmasını öneren Sivas Medicana Hastanesi Medikal onkoloji uzmanı Doç. Dr. Celal Alandağ, "Sağlıklı yaşamak kansere engel olur. Fakat insanlar kanser olduysa bile erken teşhis çok önemli. Ülkemizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) merkezini tarama programları var. Bu nedenle kadınların mutlaka KETEM’e gitmeleri gerekir” ifadelerine yer verdi.



“Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir”


Meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulayan Alandağ, “Bu trafik lambasının pembe yapmamızın sebebi ‘meme kanserine dur’ demek için bir farkındalık oluşturmak amacıyla yaptık. Sivas Valiliği ve Medicana hastanesi olarak ortak bir projeyle yaptık. Fikir çok güzel. Özellikle meme kanserine dikkat çekilmek istendi. Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. İlerlediği zaman maalesef hayati riskler oluşturuyor. Erken teşhis çok önemli. Mümkünse engellemek lazım. Engelleyici bazı şeyler var. Obezite, sigara, hareketsizlik meme kanserine neden olabilir. Sağlıklı yaşamak kansere engel olur. Fakat insanlar kanser olduysa bile erken teşhis çok önemli. Bunun içinde meme kanseri taraması yapılması lazım. Bu tarama için dikkat çektiğimiz en önemli nokta mamografi taramalarıdır. Ülkemizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) merkezinin tarama programları var. Bu nedenle kadınların mutlaka KETEM’e gitmeleri gerekir. Özellikle 40 yaşından sonra meme kanseri açısından mamografi taraması yaptırmasını şiddetle öneriyorum. Trafik direklerinin üzerine kerakodlar yapıştırıldı. Bu karekodlar okutulduğunda Valimizin eşi Dr. Çiğdem Yılmaz meme kanserinin erken tanısın önemine dair açıklamalarda bulunuyor” açıklamalarında bulundu.



Meme kanserine dikkat çekmek için trafik sinyalizasyon direkleri pembe renkle kaplandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hava kirliliği alarm veriyor Hava kirliliği oranının hem yaz hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğu Iğdır’da hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Hava kirliliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Iğdır’da kış ayı ile birlikte artan hava kirliliği yeniden alarm veriyor. Iğdır’da hava kirliliğinde coğrafi konum, rüzgâr erozyonu, Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca Iğdır’da ölümlerin başında yine kirli hava yer alıyor. Iğdırlı vatandaşlar şehir genelinde doğal gazın yaygınlaştırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da hava kirliliğine neden olan kişilere para cezası, yeri geldiğinde hapis cezası verilmesini istiyor. Iğdır’da alınan verilere göre ölçülen parametrelerden PM10 (Partikül madde) değerlerinin hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünyada meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişkiye işaret eden bilim adamları araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Iğdır’da esnaf olan Ekrem Eray şehirde zehirli bir hava soluduklarını belirterek, “Iğdır’da hava kirliliği sorununu biz Iğdırlılar hepimiz yaşıyoruz. Zaten son yıllarda da hastalıklar özellikle kanser çok arttı. Sobalarda çıkan kömür dumanlarına bir çözüm bulunmalı ki bu sorun bitsin.” dedi. Şehirdeki sis bulutları dron ile görüntülendi .