GÜNDEM - 16 Ekim 2024 Çarşamba 11:15

Malatya’da 5.9 büyüklüğündeki deprem Sivas’ta hissedildi

A
A
A
Malatya’da 5.9 büyüklüğündeki deprem Sivas’ta hissedildi

Malatya’da 5.9 büyüklüğündeki deprem Sivas’ta hissedildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’na katıldı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Türkiye 2002 sonrası birçok alanda olduğu gibi eğitim öğretim süreçlerinde de gerçekten dünyada örnek gösterilebilecek nitelikte atılımlar yaptığı ve devrim olarak tanımlanabilecek işler yaptık” dedi. Bir dizi program için bugün Trabzon’a gelen Bakan Yusuf Tekin, ilk olarak Trabzon Valiliği’ni ziyaret etti. Bakan Yusuf Tekin, burada İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Tekin, Trabzon’da devlet yatırım programında yürütülen 6 proje olduğunu belirterek “2002-2003 eğitim öğretim yılında Trabzon’da genel ortalamalar açısından söylüyorum. Derslik düşen öğrenci sayısı 30’a yakın. Şu anda ise Trabzon ortalaması yine 17’ye gelmiş durumda. Bu şu anlama geliyor. Mevcut derslik sayısı kadar derslik yapıldığını mevcut okul sayısı kadar okul yapıldığını, mevcut öğretmen sayısı kadar öğretmen atandığını gösterir ki bunlar çok önemli. Bu yapılanlarla birlikte halen devam eden projelerimizi de değerlendirdik. Şu anda Trabzon’da yürüyen bakanlık merkez teşkilatından bizim yürüttüğümüz yani devlet yatırım programında yürüttüğümüz 6 proje var. 88 derslik ve 3 tane de çok amaçlı spor salonu projemiz var. Aynı şekilde il yapım programında yürüyen 12 ayrı proje var. Toplam 161 derslik il yapımında. Hepsini düşündüğümüzde spor salonları ve diğer donatı alanlarını dışarıda yaklaşık 250 derslik daha ilave olmuş olacak. Bunlara bir de ayrıca hayırseverlerimiz tarafından yapılan derslikler de eklendiğinde çok ciddi bir adım daha atılmış olacak” şeklinde konuştu. “Teşkilatın içerisinde bakanlıkla sahadaki taşradaki uygulamaların arasında bir paralellik bulunması lazım” Trabzon’daki sorunları dinlediğini kaydeden Bakan Tekin, “Valimiz, Milli Eğitim Müdürümüz ve siyasetçilerimizin burada karşı karşıya bulundukları başka problemlerle ilgili de bize aksettirdikleri sorunlar var. Onların çözümlerini de ilgili arkadaşlarımızla paylaştık. Biz zaten ziyaretlerimizi ilde gündeme gelebilecek konu başlıkları etrafında ilgili sorumlu genel müdür arkadaşlarımızla beraber yapıyoruz. Genel müdür arkadaşlarımız da buradaydı. Gerekli notları da aldılar. Milli Eğitim Bakanlığı çok büyük bir yapı, çok büyük bir teşkilat. Teşkilatın içerisinde bakanlıkla sahadaki taşradaki uygulamaların arasında bir paralellik bulunması lazım, birliktelik oluşturulması lazım. Biz bunları temin edebilmek için geçtiğimiz yaz başlattığımız bir gelenek eğitim öğretim süreçleri başlamadan önce yıl içerisindeki yol haritamızla ilgili illerimize, valiliklerimize bir genelge gönderiyorduk. Bu yıl da devam ettik. 3 ayrı genelge göndermiştik. Burada Valimiz ve İl Milli Eğitim Müdürümüz bizim genelgedeki çizdiğimiz yol haritası doğrultusunda yaptıklarını da anlattılar. O vesileyle tekrar ayrıca onun için de İl Milli Eğitim Müdürümüze, Valimize ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul Esenyurt Belediyesi temizlik filosuna 114 yeni araç ekledi Esenyurt Belediyesi, temizlik filosuna 114 yeni araç ekleyerek çalışmalarına hız kazandırdı. ‘Daha temiz bir Esenyurt’ için çalışmaların hızla sürdüğü ilçede, temizlik filosu sil baştan yenileniyor. Bu çerçevede başlatılan çalışmalarda, 114 yeni çöp kamyonu Esenyurtluların hizmetine sunuldu. Temiz bir ilçe için seferberliğin başlatıldığı kentin sloganı ise “Temiz Yurt Esenyurt” olarak belirlendi. Şantiyede kullanılan ekipmanların da yenilendiği Esenyurt’ta; 61 evsel atık toplama, 10 mekanik süpürge, 8 arazöz kamyon, 10 damperli kamyon ve 10 çift kabin kamyonet gibi çok sayıda araç kente kazandırıldı. Yeni bir şantiye sahasının inşaatının da tamamlandığı ilçede, Belediye Başkanı Ahmet Özer, vatandaşların sağlıklı ve ferah bir kentte yaşamalarını sağlamak için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Çöp kamyonlarından sızan kirli su sorununu kökten çözen belediye, çöp toplama saatlerinde de düzenlemeye gitti. Yenilenen temizlik ekip ve ekipmanlarıyla ilçeye kazandırılan araçlar arasında; 61 evsel atık toplama aracı, 10 mekanik süpürge aracı, 8 arazöz kamyon, 10 damperli kamyon, 10 çift kabin kamyonet, 3 konteyner yıkama aracı, 2 afiş sökme ve halı yıkama aracı, 2 iş makinesi, 11 denetim aracı ve 1 havuz dorse aracı yer alıyor. Bu araçlarla gece gündüz demeden çalışan Esenyurt Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, ilçede adeta bir temizlik seferberliği başlattı. Yeni çöp toplama istasyonu hizmette Ayrıca, Esenyurt Belediyesi’ne ait araç sevk ve idare merkezine kazandırılan yeni çöp aktarma istasyonunda tonlarca atık toplanıyor ve ayrıştırılmak üzere çeşitli atık merkezlerine gönderiliyor. Bu hizmetlerden dolayı memnuniyetlerini dile getiren vatandaşlar, Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’e teşekkürlerini iletirken, Başkan Özer ise “Temiz Yurt Esenyurt” mottosuyla çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğini belirtti.
Kayseri Bu ünite anne olmak isteyenlerin umudu oldu Kayseri Şehir Hastanesi’nde 1 yıl önce kurulan tüp bebek ünitesinde tedavi gören 250 kadın, uygulanan yöntemler ile gebe kaldı. Kayseri Şehir Hastanesi’nde 1 yıl önce hizmete açılan tüm bebek ünitesi, doğal yollardan bebek sahibi olamayan kadınların umudu oldu. Ünitede uygulanan aşılama ve tüp bebek tedavileri ile 250 kadın gebe kaldı. Kayseri Şehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bertan Demir; ünite hakkında bilgiler vererek; "Tüp bebek ünitesinde aşılamada ile tüp bebek tedavisinden başlayarak bütün alt hizmetlerde ameliyatlar, rahim filmi ve diğer yumurtlama tedavileri son teknoloji ile uygulanmaktadır. Şimdiye kadar yaklaşık 250’ye kadar gebemiz oldu. Buna tüp bebek aşılama da dahil. Çoğu hastamız ilgi ve alakayla dediklerimizi takip ediyorlar. Bizlerde hastalarımızla uyumluyuz. Ekibimizle beraber çok güzel sonuçlar alıyoruz" dedi. Ünitede kısırlığın sebebinin de araştırıldığını belirten Demir; "Burası sadece tüp bebek ve aşılama yapılan bir yer değil. Kısırlığın sebeplerin araştırıldığı, genetik ve anatomik sebepler olarak düzelttiğimiz, ameliyat yaptığımız bir yer. Birçok işlemin yapıldığı en modern bir merkez. Aşılama dışında da gebe kalan birçok hastamız var. Burada ameliyatlarını yapıyoruz, diğer bölümlere gönderiyoruz. Kısırlığın nedeninin de araştırıldığı bir araştırma merkezi. Ünitemiz bu şekilde de hizmet veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Antalya Alanya’nın kültürel mirasının mobil uygulaması çıktı Köklü bir geçmişe ve zengin bir kültürel mirasa sahip Alanya hakkında, doyurucu ve güvenilir bilgilere ulaşmak kolaylaştırıldı. Alanya Üniversitesi tarafından geliştirilen ve telefonlara ücretsiz olarak indirilebilen Palimpsest Cities uygulaması ile kentin yüzyıllara yayılan mimari mirası, çağdaş mekânları ve somut olmayan kültürel miras öğeleri keşfedilebilecek. Alanya Üniversitesi tarafından yürütülen ve koordinatörlüğünü Mimarlık Tarihçisi ve çocuk kitapları yazarı Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özgüleş’in yaptığı, “Çok Katmanlı Şehirler (Palimpsest Cities)” adlı AB projesinin en son ürünü, “Palimpsest Cities” adlı mobil uygulama, yüzyıllar boyunca birçok mimari katmanın eklenmesiyle oluşan çok katmanlı şehirleri keşfetmek için tasarlandı. Uygulamada tanıtılan kentlerin başında ise Alanya geliyor. Kentin tarihi yapıları harita üzerinde ve filtrelenebilir listede gösteriliyor. Bir yapının üzerine tıkladığınızda okuyarak ya da dinleyerek detaylarını keşfedebiliyorsunuz. Ayrıca Turlar sekmesinde, özel olarak oluşturulmuş tematik turlar (Alanya Kalesi turu, Alanya çevresindeki antik kentler turu gibi), güzergahları ve detaylarıyla yer alıyor. Çağdaş Mekânlar sekmesi ise Alanya’daki müzeleri, kafeleri, restoranları, manzara noktalarını ve daha birçok yeri keşfetmeye yarıyor. Uygulamanın “Dahası” sekmesinde de Alanya’nın tarihini anlatan bir zamandizin (kronoloji), “Alanya’nın Mimari Hikâyesi” adlı tarihsel gerçeklere dayalı bir öykü ve somut olmayan kültürel miras videoları dikkat çekiyor. Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak’tan Nilgün Akman’a, İlhami Yetkin’den Emine Cimrin Koçak’a kadar Alanyalıların anlatımıyla şehrimizin yüzyıllar içinde oluşan kültürel mirasını bu videolarda izleyebilirsiniz. Ayrıca uygulama Türkçe veya İngilizce dil seçeneklerinden biriyle kullanılabiliyor. “Başka tarihi şehirleri de uygulamaya dahil edeceğiz” Alanya Üniversitesi adına “Çok Katmanlı Şehirler” projesinin koordinatörlüğünü yapan Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özgüleş, Alanya’nın zengin ve çok katmanlı kültürel mirasını herkesle buluşturabilmek için uygulamayı geliştirdiklerini dile getirdi. Özgüleş, “Mimarlık tarihi ve kültürel miras farkındalığı oluşturmak için oyunlaştırma ve hikâye anlatıcılığını kullanarak eğitimde fark sağlamayı hedeflediğimiz uygulama, ‘Palimpsest Cities: Gamification and Storytelling for Architectural History and Cultural Heritage Awareness’ adlı AB projesinin bir çıktısı. Palimpsest Cities uygulamasının en önemli özelliklerinden biri başka çok katmanlı şehirlerin de uygulamaya dahil edilebilmesi. Örneğin, bu uygulamayı kullanarak İstanbul’da da gezebilirsiniz. Başka tarihi şehirleri de uygulamaya dahil edeceğiz” açıklamalarında bulundu.