ÇEVRE - 21 Kasım 2024 Perşembe 12:05

Hafik Gölü turizme kazandırılıyor

A
A
A
Hafik Gölü turizme kazandırılıyor

Sivas’ın Hafik ilçesinde bulunan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından ‘Kesin korunacak hassas alan’ olarak belirlenen Hafik Gölü’nün çehresi değişiyor.


Sivas’ın Hafik ilçesine uzaklığı yaklaşık 2 kilometre olan Hafik gölü, çevre düzenleme çalışmalarıyla yeniden hayat buluyor. Sivas İl Özel İdaresi tarafından başlatılan proje çerçevesinde, göl çevresinde peyzaj çalışmaları, yürüyüş yolları, dinlenme alanları ve piknik sahaları oluşturulacak. Doğal dokuya zarar vermeden, çevre dostu bir anlayışla yürütülecek proje ile birlikte göl çevresindeki mevcut alanlar iyileştirilerek ihtiyaca uygun yeni tesisler inşa edilecek. Haziran ayında başlayan çalışmaları yerinde görmek için ziyaret eden İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Şarkışla, Genel Sekreter Yardımcısı Burak Caner ve Hafik Kaymakamı Yusuf Keten, yetkililerden bilgiler aldı.


Hafik Kaymakamı Yusuf Keten, Hafik Gölü’nün Sivas için önemli olduğunu ifade ederek, “Bugün burada çalışmaları yerinde incelemek için buradayız, çok güzel aşama kat ediliyor ve daha iyi bir hale getirmek için çok kısa zamanda çalışmaları sonuçlandıracağız” diye konuştu.



"Tescil edilerek koruma altına alınmış olması önemli bir iştir"


İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Şarkışla ise Hafik Gölü’nün önemli bir tarihi geçmişi olduğunu ifade ederek, “Hafik Gölü’nün Cumhurbaşkanımız nezdinde Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilerek koruma altına alınmış olması önemli bir iştir. Müteakiben buranın gerekli donatılarla halkın da istifade edeceği bir mekana dönüşmesi gerekiyordu. Burada da Sivas İl Özel İdaremiz idare almak suretiyle devreye girdi. Bu hususta Abdullah Güler beyin riyasetinde hem valimizin denetiminde burada çok güzel bir tesisleşme imkanı bulunuyor. Yakın tarih içerisinde öyle ümit ediyorum ki Sivaslıların nefes almak için dinlenmek için gelip kendilerini huzurla teslim edecekleri bir limana dönüşecek burası. Emek veren herkese bütün kalbimle teşekkür ediyorum” diye konuştu.



Hafik Gölü turizme kazandırılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da üreticilere gebe düve dağıtımı gerçekleştirildi Ordu’da Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyonu Projesi (TULIP) Bolaman Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında Ordulu üreticilere gebe düve dağıtımı gerçekleştirildi. Proje kapsamında, Bolaman Irmağı ve kollarına sınır olan 12 ilçe ve 242 mahallede tarımsal ve hayvansal üretimi artırmak, üretici gelirlerini yükseltmek ve ürün çeşitliliği sağlamak amacıyla çeşitli hibe faaliyetleri yürütülüyor. Bu kapsamda Fatsa Mezbaha ve Hayvan Pazarında üreticilere gebe düve dağıtımı gerçekleştirildi. “Bölgenin tarım kalkınması açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz” Programda konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Bugün en mutlu günlerden birini yaşıyoruz, Dünya Bankası projesi bu. Dünya Bankası ile yaptığımız çalışmalarda üç tane büyük vadimiz var. Başta Bolaman’a ağırlık verdik. Bolaman, Melet ve Ünye ilçesinde Cevizdere Vadisi. Bu proje Bolaman’ı harikulade şekilde ihya etmek üzere yapılan bir projedir. Simentaller bu bölgeye en uygun besi ve süt konusunda önemli bir hayvan. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak koyun, manda, koç dağıttık. Jarsey inekleri ile beraber kaz ve hindi dağıtımında bulunduk ve bölgenin tarım kalkınması açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, proje kapsamında 25 üreticiye 50’şer tane küçükbaş, 3’er tane de koç ile birlikte toplamda bin 325 küçükbaş hayvanın dağıtımının devam ettiğini söyledi. Yılmaz, “Geçen yıl il müdürlüğümüzce 36 adet gebe düve ile 300 adet koyun ve 18 adet koç dağıtılmıştı. Bugün de süt sığırcılığının geliştirilmesi faaliyeti kapsamında yüzde 70 hibe destekli olarak, 20 üreticimize 60 adet gebe simental düve dağıtımı yapılacak. Ayrıca, bin 250 adet koyun ve 75 adet koçun da dağıtımına başladık. Bolaman Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında toplamda il müdürlüğümüz tarafından bugüne kadar 96 adet gebe düve ve bin 643 adet küçükbaşın dağıtımını gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu. Proje kapsamında tarım teşkilatı olarak 15 farklı konuda proje yürüttüklerini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Proje kapsamında Ordu ilinde il müdürlüğümüzce uygulanacak tarım projelerine ayrılan kamu kaynağı yaklaşık 5,3 milyon avrodur. Bu zamana kadar yaklaşık 1,2 milyon avroluk kamu kaynağı kullanılmıştır. 2027 yılı sonuna kadar Yaklaşık 4,1 milyon avroluk kamu kaynağının daha kullanılması planlanmaktadır” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından, kura çekimi yapılarak, Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve diğer protokol üyeleri tarafından üreticilere gebe düve dağıtımı gerçekleştirildi. Programa, Ordu Valisi Muammer Erol, Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Ordu Orman İşletme Müdürü Ömer Akça, protokol üyeleri ve üreticiler de katıldı.