GÜNDEM - 13 Temmuz 2023 Perşembe 13:13

Gurbetçilerin gelişi başladı, Sivas köftesi tüketimi patladı

A
A
A

Sivas’a gurbetçilerin tatil için gelmesiyle şehrin nüfusu yaklaşık dört kat artarken, tescilli Sivas köftesi satışları da günlük 50 tonla rekor kırdı.

Yazın gelmesiyle nüfusu 1 buçuk milyonu aşan Sivas’ta, Sivas köftesine rağbet arttı. Yurt dışındaki ve yurt içindeki Sivaslıların memleketlerine akın etmesi ile Sivas’ta sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan Sivas köftesi tüketimi de arttı. Sivas köftesinin diğer köftelerden farkını anlatan 4’ncü kuşak köfte ustası İshak Kaan Usta, “Sivas köftesinin farkı; Sivas yaylalarında yayılmış hayvanlarımızın almış olduğu çiçek ve kekik rayihalarından etin orijinal oluşu, bu eti önde kılıyor. Sivas köftesinin önde olmasının bir diğer sebebi de Sivas kaya tuzu. O tuzun rayihasının yüksek olması, hepsi etkiliyor. Sivas köftesinin içerisinde sadece et ve tuz var. Diğer köftelerde galeta, ekmek ufağı, soğan, soğan suyu, sarımsak var. Ama Sivas köftesinde baharat namına dahi hiçbir şey yok. Sadece et ve tuz var” dedi.

Gurbetçilerin gelişi başladı, Sivas köftesi tüketimi patladı

“Tüketim 50 tona çıktı”

Nüfus yoğunluğunun sektörü canlandırdığını ifade eden Usta, “Kış aylarında Sivas’ımız kendi halkıyla baş başa kalıyor. Yaz olunca da yurt dışı ve diğer illerde bulunan gurbetçilerimiz sılayı rahim için Sivas’a geliyorlar. Tabii nüfusumuz da 1 buçuk milyonu aşıyor. Öyle olunca da rağbet artıyor. Kışın az satılıyor, yazın daha çok satılıyor. Kışın toplamda 20 ton et gidiyorsa, yazın 50 tona ulaşıyor ve hatta 50 tonu bile geçebiliyor. Bu Sivas ve hayvancılık için devasa bir rakam. Yazın aradaki makas bayağı açılıyor. Paket yapıp gönderiliyor, piknik için kilo işi alıyorlar. Adeta hediyelik eşya gibi buraya geldiklerinde hem yiyorlar, yiyemeyenler için de kilo işi alıp götürüyorlar. Sivas’ımızın köftesi coğrafi işaret tescilli, Sivası’mıza ait. Bunun da çok etkisi oluyor. Buraya gelen insanlar tescilli yöresel ürünü yemek istiyor. Bu da artışa sebep oluyor” diye konuştu.

Gurbetçilerin gelişi başladı, Sivas köftesi tüketimi patladı

Sivas’a gelen gurbetçiler, Sivas köftesine hasret kaldıklarını ifade ederek, köfte yemeye geldiklerini söylediler.

Rahmi Meyveci - Onur Erden

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da Hz. Mevlana 752. Vuslat Yıldönümünde anıldı Muğla’da Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 752. yıldönümü dolayısıyla ’Şeb-i Arus’ programı düzenlendi. Muğla’da faaliyet gösteren Konya Karamanlılar Derneği’nin organizasyonuyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma töreninde protokol üyeleri ve sayıda vatandaş bir araya geldi. Gecede, Mevlana’nın öğretileri ve insanlığa mirası üzerine önemli vurgular yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Konya Karamanlılar Derneği Başkanı Erol Kütahyalı, Mevlana’nın sadece söz söyleyen değil, söylediklerini bizzat hayatına tatbik eden bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Kütahyalı konuşmasında, "İnsan, bildiği için değil, bildiğini yaşadığı zaman insandır. Hz. Mevlana’nın asırlardır gönüllerde diri kalmasının asıl sebebi budur. O, sadece süslü sözler söyleyen biri değil, öğütlerini bizzat yaşayan bir kişi olduğu için hala aramızdadır. Geçmişte olduğu gibi, önümüzdeki asırlarda da hoşgörü timsali Hz. Mevlana’yı anmaya ve onun felsefesini içimizde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. Törene katılan Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan ise Mevlana’nın evrensel değerlerine dikkat çekti. Soykan, Mevlana’nın 1207 yılında Belh şehrinde doğup 17 Aralık 1273’te Konya’da vuslata erdiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Mevlana’nın insan anlayışının temelinde; nefsini arındırarak ilahi aşka ulaşmak vardır. Bu yolun temel taşları aşk, sabır, tevazu ve hoşgörüdür. Bu özellikler o dönemde olduğu gibi bugün de toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz değerlerdir. Bu felsefeyi ve Hz. Mevlana’nın ruhunu yaşatan bu güzel geceyi organize eden Konya Karamanlılar Derneği Başkanı’na ve üyelerine teşekkür ediyorum." Konuşmaların ardından programın finalinde gerçekleştirilen ve manevi atmosferin doruğa çıktığı semazen gösterisi, katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi.