GÜNDEM - 01 Ekim 2024 Salı 09:19

Elleriyle yoğurduğu çamurla 6 çocuk büyüttü

A
A
A

Sivas'ın Altınyayla ilçesinde yaşayan Sevim Arkoç, 30 yıldır elleriyle yoğurduğu çamuru tandıra dönüştürüp, satarak elde ettiği kazançla 6 çocuğunu büyüttü.

 Anadolu'da yaklaşık bin yıldır ekmek pişirmek için kullanılan tandırlar halen kullanıldığı gibi kimileri içinde gelir kapısı olmaya devam ediyor. Sivas'ın Altınyayla ilçesinde ikamet eden 55 yaşındaki Sevim Arkoç da kendi elleriyle yaptığı tandırlarla geçimini sağlıyor.

Altınyayla ilçesinde Deliilyas Beldesi'ne bağlı Gazi Osman Paşa Mahallesinde yaşayan Arkoç, halasından öğrendiği tandır yapımını, evlendiğinde eşine destek olmak için sürdürdü. Arkoç, eşinin dağlardan çıkartıp getirdiği özel toprağı üç gün boyunca yoğurup, samanla harmanlayarak tandıra dönüştürüyor. Arkoç, “3 gün yoğuruyor 3 gün bekletiyorum. Bir tanesinin tamamlanması yaklaşık 2 haftayı aşıyor. Yapımı çok emek istiyor. Bu tandırlar benim bebeğim gibi oldu. Düzgün kullanılırsa 10 yıl ömrü olur. Ben bu tandırlarla hem eşime hem evime destek oldum. 6 çocuk büyüttüm” dedi.

Elleriyle yoğurduğu çamurla 6 çocuk büyüttü

“Herkes kendi rızkını yer”

Zahmetli olduğu için genelde erkeklerin bu işi yaptığını belirten Arkoç, kendisinden yardım isteyen herkese el uzattığını ifade edip, “Tandır yapıyorum. Ekmek, katmer, börek, yufka yaparız. Tandır eskinin fırınıdır. Eşim dağa gidip bana toprak getiriyor. Toprağı eliyorum. Eledikten sonra toprağın içine saman katıp 3 gün yoğuruyorum. Üstünü kapatıp 3 gün bekliyorum. Sonra yapmaya başlıyorum. Tandır yapmaya 30 yıl önce başladım. Halam öğretmişti. Ben de ondan öğrendim yaptım. Bunu erkekler değil kadınlar yapar. Tandır bize geçim kaynağı oldu” dedi.

Elleriyle yoğurduğu çamurla 6 çocuk büyüttü

Gençlere nasihatler, herkes kendi rızkını yer

Arkoç, eşine destek olmak için bu mesleği yaptığını vurgulayarak, “Tandır yaparak 6 çocuk büyüttüm. Şimdi gençlere söylüyorum hemen küçücük bir şeyde ayrılmasınlar. Biraz zorluk çeksinler. Ben çok çektim. Zorluk görmeden iyi olmuyor. Biraz sabır edersen iyiye ulaşıyorsun. Tandırlarım her yerden isteniyor. Almak için her yerden geliyorlar. Hazırlar var ama bu el emeği. Hazırları alanlar bir sene kullanıyor diğer sene bana geliyorlar. Tertipli düzgün kullanılırsa 10 yıl ömrü var. Bir tanesinin yapımı iki haftayı geçiyor. Bin bir zahmetle yapıyoruz. Bunlar artık benim bebeği gibi oldu. Ben böyle olacağını hep düşünürdüm çünkü çok emek verip kaliteli iş yapıyorum. Başkaları da bazen yapıyor ama benden yardım istiyorlar. Yardım isteyen herkese yardım ediyorum herkes kendi rızkını yer” şeklinde konuştu.

Elleriyle yoğurduğu çamurla 6 çocuk büyüttü

Fatmanur Akkişi - Onur Erden - Bünyamin Uğur

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Mudanya’da servisçilere trafik polisinden seminer Mudanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Amirliği’nce, Mudanya’daki servis sürücülerine eğitim semineri verildi. Mudanya ilçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Amirliği görevlileri, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenci servislerine yönelik çalışmalarını sıklaştırdı. Bir yandan denetimlerini sürdüren trafik polisleri, diğer yandan da sürücülerde kurallarla ilgili farkındalık düzeyini artırmak gayesiyle eğitim semineri düzenledi. S.S. 182 Nolu Mudanya Servisçiler Kooperatifi şoförlerine yönelik, kooperatif toplantı salonunda toplam 48 servis şoförü ve rehber personele eğitim verilmiş olup "Okul Servis Araçları Yönetmeliği, Güvenli Sürüş İlkeleri, Genel Trafik Kuralları, Trafikte Çocuk, Okul Servis Araçları Denetimi, Trafikte Saygı" konularına yer verildi. Polis Kubilay Tercanlı, 10 servis ablası görevlisi, 38 şoför katılım gösterirken, seminere Mudanya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hikmet İlhan, Dernek Başkanı Ersin Mecit ve servis sürücüleri katıldı. Seminerde servis sürücülerinin trafik kurallarına azami şekilde riayet göstermesini isteyen trafik polisleri öğrenciler ile çocukların güvenli şekilde servis aracına binip inmelerini ve karşıdan karşıya geçişlerini sağlayıp güvenli bir şekilde evlerine gitmelerinin sorumluluğunun sürücülerde olduğunun altını çizdi. Seminerde, emniyet kemerinin önemi ve her koltukta emniyet kemerini bulunması, şoförün direksiyon başındayken cep telefonu kullanılmasının sakıncaları, hız kurallarına uymadan araç kullanmanın kaza oluşumuna etkisi ve diğer trafik kural ihlallerinden kaynaklanan trafik kazalarının önlenmesi ve bu kazaların en aza indirilmesi konularının üzerinde duruldu. Okul öğrencilerinin ve okul taşıtlarının karşılaşabileceği trafik kazalarını önlemek ve çocukların sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim öğretimlerini sağlamak amacıyla bu tür seminer ve programların ilerleyen dönemde de yapılacağı belirtildi.
Bursa (Özel) Kendi ürettikleri meyve kasasından 3 milyon lira tasarruf ettiler Bursa’daki Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, kurduğu tesisle her yıl çöpe giden ve doğayı kirleten milyonlarca liralık hurdayı geri kazanıyor. Daha önce dışarıdan satın aldığı meyve kasalarını da kendi üretmeye başlayan kooperatif, yıllık 3 milyon lira tasarruf etmeyi başardı. Bursa’nın Gürsu ilçesinde 1958 yılında kurulan Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif’i kendi ürettiği plastik meyve kasası ile yıllık 3 milyon lira tasarruf etmeyi başardı. Avrupa Birliği (AB) hibesiyle aldıkları makine sayesinde her 15 saniyede 2 adet meyve kasası üreten kooperatif, her yıl çöpe giden ve doğayı kirleten 300 bin liralık hurdayı da geri kazandırdı. Bölgede bulunan çiftçi ve tüccarların meyve kasasını karşılayan kooperatif günde yaklaşık 9 bin kasa üretimiyle çiftçiye destek olup 3 milyon lira tasarruf etti. Proje ile kooperatifin girdi gelirlerinden yıllık 3 milyon lira tasarruf ettiklerini belirten Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif’i Başkanı Hakan Şener, "Daha önce her yıl çöpe giden ve doğayı kirleten 300 bin liralık hurdayı geri kazandırılması, mevcut kapasitenin genişletilmesi, verimlilik artışı ve pazar genişlemesi gibi temel hedeflerimize ulaşmış olmaktan dolayı mutluyuz. Proje çerçevesinde Bursa’da istihdam edilen çalışanlarımız oldu. Aslında hem Bursa’mızda hem de proje tabanlı iş fikirlerinde bir kooperatif olarak örnek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ağaköy mevcut armut üretim potansiyeli ve kapasitesi ile ünü sınırlarını çoktan aşmış bir köy. Dolasıyla bu proje aslında bize ekonomik ve sosyal anlamda birçok kazanım da sağlamış oldu. Bizim gibi çalışan birçok kurum ve kişilere böyle iş fikirleri varsa neler yapabileceğinin en iyi örneğiyiz" diye konuştu. Armudun en iyi şekilde pazarlanması gerektiğini ifade eden Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ise, "Yaklaşık 10 yıl önce başladığımız bu projelerde hem BEBKA hem Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hem de diğer kurumlara bir köprü olduk. Her köy ve kooperatif başkanı bu projelere ne kadar inanır ve takip ederse böyle güzel sonuçlandığını görüyoruz. İnşallah diğer köylerimize örnek olur. Çünkü biz dünyanın en lezzetli armudunu yetiştiriyoruz. En iyisini yetiştirmeniz bir şeyi değiştirmiyor, bunları en iyi şekilde pazarlamamız gerekiyor. Biz bugün burada kurduğumuz tesiste daha uygun maliyetle üretebileceğimiz kasalar ile soframıza gelecek olan ürünlerin daha uyguna gelmesine vesile olacağız. Bugün burada çocukların emanetini kullanıyoruz. Emanet olarak kullandığımız toprakları bizden sonraki nesle bırakmak zorundayız" şeklinde konuştu.