ÇEVRE - 18 Eylül 2024 Çarşamba 09:42

Düğünlerde tepsiyle para toplama geleneği

A
A
A
Düğünlerde tepsiyle para toplama geleneği

200 yıllık gelenek ’düğünlerde tepsi ile para toplama’ Şırnak’ta yaşatılıyor. Düğünlerde gelin ve damada takı takma işlemi tepsi tutularak sürdürülüyor. Herkesin kendi imkanı kadar isim yazmadan tepsiye attığı takı ve paralarla hem evlenen çiftlere destek sunuluyor, hem kimin ne taktığı belli olmuyor.


Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Dağdibi köyünde yaşayan Sindi aşireti mensubu binlerce vatandaş 200 yıllık düğün geleneğini yaşatıyor. Gelin ve damat için 2 gün 2 gece yapılan düğünlerde takı takma merasimleri ise tepsiyle yapılıyor. Damadın amcası eline aldığı tepsiyle düğüne katılan misafirlerin yanına giderek takı takmalarını istiyor. Köydeki bu geleneği yaşatan aşiret mensupları yardımlaşma ve dayanışmanın böyle olması gerektiğini söylüyor. Düğüne katılan herkes imkanları ölçüsünde altın ve paraları tepsiye atarak yeni evli çifte destek oluyor.



Ahmet Ata adındaki vatandaş düğündeki bu geleneğin geleneğinin eskiden beri devam ettiğini söyledi. Ata, "Bu adeti terk etmiyoruz. 2 gün sürüyor düğünlerimiz. Fakir zengin kim gelirse gelsin eşit şekilde para toplanıyor. Kimse arasında rencide olmamak için böyle bir geleneği sürdürüyoruz. 200 yıldan beri var bu gelenek. Düğünden düğüne değişiyor 300 binden 700 bin liraya kadar böyle para topluyoruz’’ dedi.


Köyün kanaat önderleri 200 yıldan fazla olan bu geleneği yaşatmanın tek nedeninin olduğunu söyledi. Bunun, maddi durumu iyi olmayanlar için tepsiye kimin ne kadar attığının belli olmadan evlenen çiftlere destek sağlamak olduğunu belirtildi.



Düğünlerde tepsiyle para toplama geleneği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun YEDAŞ, kar yağışı sonrası arızaları gidermek için sahada Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), aşırı kar yağışı, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın yol açtığı elektrik kesintilerini gidermek ve muhtemel elektrik kesintilerini önlemek için çalışmalarını sürdürüyor. YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, arızalara olabilecek en hızlı şekilde müdahale ettiklerini söyledi. Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde yaklaşık 3 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren YEDAŞ, yoğun kar yağışı nedeniyle elektrik kesintisi yaşanmaması için tüm olumsuz hava şartlarına rağmen çalışmaları aralıksız yürütüyor. Elektrik dağıtımının aksamaması ve vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için merkez ve kırsal mahallelerde çalışmalar sürüyor. 320 araç ve 850 personel ile sahada Yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle enerji nakil hatlarında oluşan buz yükünden kaynaklı iletken kopmaları ve direk yıkılmaları meydana geliyor. Devam eden kar yağışı ve buna bağlı ağaç devrilmelerinin kapattığı yollar ise ulaşımı zorlaştırıyor. Tüm ulaşım zorlukları ve zorlu hava şartlarına rağmen YEDAŞ, 320 araç ve 850 personel ile kesintiden etkilenen vatandaşların mağduriyetini gidermek için gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler karla kaplı bölgelerde zorlu doğa şartlarında güçlükle ilerleyerek arızaları gidermeye çalışıyor. “Arızlara olabilecek en hızlı şekilde müdahale sağlıyoruz” YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, yaptığı açıklamada saha ekiplerinin tam kadro sahada olduğunu belirterek, “Hizmet bölgemizde yoğun kar yağışı ve fırtınaya bağlı olarak meydana gelen elektrik kesintilerini gidermek için operasyon ve saha ekiplerimiz var gücüyle çalışıyor. Genel Müdürlükte oluşturduğumuz kriz masası sayesinde saha ekiplerinin çalışma alanlarının planını yaparak, ekiplerin hareket kabiliyetlerini artırıyor, arızalara olabilecek en hızlı şekilde müdahale sağlıyoruz. Bu kapsamda ilk etapta kar yağışı ve fırtınadan etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmalarını hızlıca tamamlayıp, hemen sonrasında onarım çalışmalarını başlattık. Sahadaki tüm personellerimiz, kaliteli ve sürdürülebilir enerji anlayışıyla enerji akışını tekrar sağlamak adına büyük bir özveri gösteriyor. Güvenliği ön planda tuttuğumuz çalışmalar esnasında vatandaşlarımızdan sabır ve anlayış beklemekteyiz” dedi.