SPOR - 03 Aralık 2024 Salı 11:54

Cizre’de engelliler sporla hayata tutunuyor

A
A
A
Cizre’de engelliler sporla hayata tutunuyor

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan bedensel engelli vatandaşlar sosyal, sağlık ve psikolojik gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla farklı alanlarda spor etkinlikleri düzenliyor. İlçe gençlik spor müdürlüğü bünyesindeki salonda gerçekleştirilen bu etkinlikler, engelli bireylerin hayata daha sıkı tutunmalarına ve toplumla bütünleşmelerine yardımcı oluyor.


Cizre’de Engelliler Spor Kulübü tarafından hayata geçirilen ’Engelliler sporla hayata tutunuyor’ programı ile ilçede bulunana bedensel engelliler, hafta sonları ilçe gençlik merkezindeki spor salonunda egzersiz ve spor aktiviteleri yapıyor. Spor salonu engelliler için buluşma ve kaynaşma alanı haline gelirken engelliler egzersiz, tenis ve okçuluk gibi alanlarda sporlar yapıyor. Kulübün hedefi ise başarılı sporcular yetiştirmek ve milli takım seviyesine çıkararak yurt dışında temsil etmek.


Evlerinden çıkamayan engelli bireyleri spora davet eden Kulüp Başkanı Necmettin Özen, "Cizre Engelliler Spor Kulübü temsilcisiyim burada ilçe gençlik spor müdürlüğümüzün tesislerinde dezavantajlı grubunda bulunan bütün engelli arkadaşlarımızın sosyalleşmesi için sportif faaliyetler yapıyoruz. Burada masa tenisi var, okçuluk yapan arkadaşlarımız var. Tabii aramıza katılacak arkadaşların talepleri üzerine bütün engelli bireylerin yaptığı sporları, spor faaliyetlerini yapmaya çalışacağız. 4 duvar arasında bulunan engelli arkadaşlarımızın bize katılmalarını, bu gibi sosyal etkinliklere aktivitelere yer almalarını istiyoruz. Biliyorsunuz, spor engelliler için çok yararlı bir aktivite. Hem sosyal açıdan hem de psikolojik açısından çok olumlu etkileri olduğunu uzmanlar da dile getiriyor. Cizre ilçe spor müdürlüğümüze bizlere bu tesisin kapılarını açtığı için ve sunduğu imkanlar için teşekkür ediyoruz. Gönül isterdik daha fazla imkanlar olsa da arkadaşlarımızın farklı branşlarda da faaliyetler yapabilse. Evlerinde kapalı kalan kardeşlerimizi spor salonlarımıza bekliyoruz. Onlarla birlikte hem eğlenecek hem de sağlıklı bir yaşam süreceğiz" ifadelerine yer verdi.


Emin Aydın isimli vatandaş ise 27 yaşında olduğunu ve dernekteki arkadaşlarıyla beraber spor yaptıklarını söyledi. Aydın, "Haftanın yorgunluğunu, stresini burada atıyoruz. Tenisinden tutun diğer spor aktivitelerini az çok demeden yapıyoruz. İmkanlar ve şartlar genişletilirse daha iyi olur. Daha çok sporla uğraşırız" dedi.



Cizre’de engelliler sporla hayata tutunuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ticaret Bakanlığı’ndan asgari ücretin belirlenmesi sonrası fahiş fiyat denetimi Ankara İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri, asgari ücretin belirlenmesinin ardından marketlerde etiket ve fahiş fiyat denetimi gerçekleştirdi. Ticaret Bakanlığına bağlı ekipler, ulusal ve yerel zincir marketlerde fiyat etiketi, fahiş fiyat artışı ve haksız kazançla ilgili denetimlerini 81 şehirde gerçekleştirmeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri tarafından asgari ücretin artışını bahane ederek haksız fiyat artışı yapılıp yapılmadığı denetlendi. Denetimlerde 81 ilde toplam bin 283 markette 102 bin 590 ürün incelenerek, bu ürünlerden bin 403’ünde mevzuata aykırılık tespit edildi. Tespit edilen ihlaller sonucunda toplam 2 milyon 830 bin 897 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca 763 firma hakkında haksız fiyat artışı şüphesiyle işlem başlatıldı. Bu firmaların savunmaları ve ilgili belgelerinin Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na sevk edilmesinin ardından yapılacak haksız fiyat artışı denetimi sonuçlarının incelenmesi neticesinde ilgili işletmelere 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Denetimlerde en yoğun çalışmalar İstanbul, Antalya ve Ankara illerinde gerçekleştirilirken, İstanbul’da 201, Antalya’da 117 ve Ankara’da 57 market denetlendi. Bu çerçevede Antalya’da 25 bin 258, İstanbul’da 20 bin 21 ve Ankara’da 19 bin 826 ürün incelendi. Yapılan denetimlerde ihlallerin en fazla tespit edildiği iller İstanbul, Ankara ve Elazığ olurken; en yüksek miktarda para cezası İstanbul, Ankara ve Bursa’da uygulandı. Hakkında haksız fiyat artışı şüphesiyle işlem başlatılan firmaların en yoğun olduğu iller ise İstanbul, Ankara ve Antalya oldu. "Cezalar Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından veriliyor" Denetimler sırasında açıklamalarda bulunan Ankara Ticaret İl Müdür Vekili Elif Tan, “Ankara genelinde zincir ve yerel marketlerde haksız fiyat artışı ve fiyat etiketi denetimlerimiz en yoğun şekilde devam ediyor. Kontrol ettiğimiz ürünler içerisinde temel gıda ürünleri, meyve-sebze, temel gıda ürünleri gibi ürünler yer alıyor. Bir uygunsuzluğa rastladığımız zaman da idari yaptırım uyguluyoruz. Her bir ürün için 2 bin 200 lira idari yaptırım uyguluyoruz. Bu fiyat etiketi denetimleri için de geçerli. Haksız fiyat artışıyla ilgili denetimlerimizde geçmişe yönelik ürünün 3 aylık faturalarını talep ediyoruz. Şüpheli bir durumda bunu Ticaret Bakanlığımıza gönderiyoruz. Cezalar Bakanlığımız bünyesinde kurulan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından veriliyor” dedi.
Iğdır Kraliçe ana arılar Iğdır’da üretilecek Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce arıcılara yüzde 50 hibeli ana arı üretim kovanı dağıtımı yapıldı. Kentte ana arı temininde yaşanan sıkıntı üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yüzde 50 hibeli ana arı üretim kovanı projesi başlattı. Proje ile yüzde 50’si hibe yüzde 50’si de üretici desteği ile arı üretim kovanı dağıtımı yapıldı. Müdürlük binası önünde düzenlenen törenle çiftçiler ürünlerini teslim aldı. Burada konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, ana arı temininde çevre illere bağlı kalmayacaklarını belirterek, “İlimizde ana arı temininde sıkıntılar yaşanmaktadır. Bundan dolayı çevre illere bağımlı kalınmaktadır. Bu kapsamda arıcılarımızın ihtiyaç duydukları ana kraliçe arıların kendi işletmelerinde üretebilmeleri, arıcılığımızı ve arı kovan sayımı artırabilmek için bu kapsamda bize müracaat eden 52 üreticimize toplamda bin 80 tane kraliçe ana arı kovanı dağıtmış bulunacağız. Üreticilerimizin bal miktarını yüzde 20 oranında artırmayı hedefliyoruz. Üreticilerimize yönelik yapılan bu projede 2024 içerisinde AKS sistemine kayıtlı üreticilerimize yüzde 50’si Tarım ve Orman Bakanlığımızın yüzde 50’si ise üreticilerin desteği ile bu projeyi sağlamış bulunmaktayız” dedi. Iğdır Valisi Ercan Turan, Ağrı Dağı’nın yüzde 65’inin kent sınırlarında olduğu halde bal üretimin az olduğunu söyleyerek, “Kraliçe ana arı üretimi ve çoğaltılması işi bilimsel esaslara dayalı olarak ilimizde yapılacaktır. Burada 52 üreticimize bu bin 80 tane kraliçe arı üretim kovanı yüzde 50 hibe ile vereceğiz. Bununla ilgili talep olursa aynı şekilde biz destek vermeye devam edeceğiz. Iğdır’ın müthiş bir potansiyeli var. Ağrı Dağı’nın yüzde 65’i bizde ama kovan sayımız geçmiş yıllara göre bundan 40 ve 50 yıl öncesine göre çok az. Bu kovan varlığını kısa sürede artırmalıyız” ifadelerini kullandı.