KÜLTÜR SANAT - 03 Ağustos 2024 Cumartesi 15:50

Cizre, İdil ve Şırnak’ta üretilen ’Şal Şapik’ sahiplenmeyi ve desteklenmeyi bekliyor

A
A
A
Cizre, İdil ve Şırnak’ta üretilen ’Şal Şapik’ sahiplenmeyi ve desteklenmeyi bekliyor

Cizre, İdil ve Şırnak’ta doğal tiftikten üretilip kök boya ile renklendirilen ve tezgahlarda dokunan ’şal şapik’ kumaşı desteklenmeyi bekliyor.


Cizre’de 2016 yılında Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki atölyelerde üretimine başlanan ve daha sonra Şırnak merkeze taşınan atölyelerde üretimine devam edilen doğal tiftikten üretilen ve özellikle düğünlerin vazgeçilmez yöresel kıyafeti olan şal-şapik kumaşı 2023 yılından bu yana da İdil Halk Eğitim Merkezi bünyesinde üretiliyor. İdil halkı ve şal-şapik usta öğreticileri doğal üretimin desteklenmesini ve sahiplenmesini bekliyor. Medeniyetler beşiği kadim Mezopotamya topraklarında üretilen ilk kumaşlardan biri olan şal şapık kumaşı, Şırnak Valiliği, Cizre Belediyesi ve Eruh Halk Eğitim Merkezinin katkıları ile farklı tarih ve zamanlarda tekrar üretilmeye başlanmıştı. Aynı zamanda patentli bir marka haline gelen tarihi şal şapık kumaşı en son ilçe kaymakamlığının destekleri ile 2023 yılından itibaren Şırnak’ın İdil ilçesinde de üretilmeye başlandı.


Halen İdil Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde üretim çalışmalarına devam eden usta öğreticiler, kısıtlı imkanlarla bu değerli kumaşı yeniden ekonomiye ve kültüre kazandırmak istiyorlar. İdil Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki dokuma atölyesinde Temmuz 2024 itibarı ile 5 şal şapık kumaşı dokuma ustası ve 3 tezgah ile üretime devam ediliyor.


Cizre ilçesindeki şal şapık atölyesinde bir yıl boyunca bu işin eğitimini alıp usta bir öğretici olan İdilli Hamdiye Budak öncülüğünde açılan atölye, kısıtlı imkanlara rağmen bu tarihi ve kültürel değeri büyük bir azimle dokuyarak yaşatmaya çalışıyor. Tamamen saf tiftik keçisi yönünden ve kimyasal boya kullanılmadan tamamen doğal kök boyalar kullanılarak elden edilen şal şapık kumaşı yazın serin kışın sıcak tutmasının yanı sıra çok uzun süre kullanılması nedeni ile genellikle yöre halkı tarafından tercih edilmektedir. Kaliteli kumaşı nedeni ile diğer kumaşlara oranla daha pahalı olan şal şapık kumaşı, düğünlerde ve özel günlerde sıkça kullanılan gözde bir kumaş türüdür.



İş adamlarına sahiplenme ve destekleme çağrısı


Uzun bir süreden bu yana üretim yaptıklarını fakat üretmiş oldukları şal şapık kumaşlarını pazarlayamadıklarını ve bu yüzden de büyük bir sıkıntı yaşadıklarını ifade eden usta öğretici Hamdiye Budak, "İdil Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde bu tarihi ve kültürel değeri olan şal şapık kumaşının dokumasını gerçekleştiriyoruz. Fakat ürettiğimiz kumaşları satıp atölyemizin çarkını döndüremediğimiz için çok büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. İş adamlarımızın ve yetkili kurumların bu konuda bize desteklerini ve ekonomik katkılarını bekliyoruz. Şal şapık dokuma atölyemizin sağlıklı ve sürdürülebilir seri üretime devam edebilmesi için acilen maddi ve manevi desteğe ihtiyacımız vardır" dedi.



Cizre, İdil ve Şırnak’ta üretilen ’Şal Şapik’ sahiplenmeyi ve desteklenmeyi bekliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır FK - Amed SF maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında oynanan Iğdır FK – Amed SF maçının ardından teknik dorektörlwr mücadeleyi değerlendirdi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Iğdır FK, sahasında Amed Sportif Faaliyetler ile 1-1 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Iğdır FK Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak, lider takım ile arayı kapatabilecekleri bir maç olduğunu belirterek, "Maçın önem değeri haftanın son maçı olması ve dünkü maçların sonuçları bakımından bizim için çok değerliydi. Yukarıyla puan farkımızı çok rahat kapatabileceğimiz bir maçtı. İşte futbol böyle, rakip size fırsatı verdi mi maçı öldürmeniz gerekiyor, öldürmediniz mi rakip canlı kalıyor, bu fırsatlar gelmese anlayabileceğim” dedi. Yalçın Koşukavak: "Geçiş hücumlarında problem yaşıyoruz" Geçiş hücumlarında problem yaşadıklarını söyleyen Koşukavak, “İlk yarı itibarıyla çok net 3-0 devreyi bitirebileceğimiz bir maçtı. Rakip bize geçiş hücumundan çok fırsat verdi. Geçiş hücumlarında haftalardır buna benzer problemler yaşıyoruz, maçı öldürmediğimiz için rakip sürekli canlı kalıyor" ifadelerini kullandı. "Anlam veremediğim durum var" Bazı kişilerin Iğdır FK’nın gol yemesini istediğini dile getiren Koşukavak, "Çok üzülüyorum. Sonuçta biz Iğdır şehrine hizmet ediyoruz, profesyoneliz, benim anlam veremediğim bir durum var, kulübenin arkasında uzun zamandır var. Bu takım 20 transferle yeni kurulmuş, bir alt ligden çıkmış, bugünkü rakibiniz sizden çok daha fazla maliyetle bir kadro kurmuş, ligde şu anda kırmızı alanda, siz beşinci sıradasınız, ben anlamlandıramıyorum. Arkadaki arkadaşlar Iğdır FK’nın gol yemesini bekliyor” dedi. Servet Çetin; "Takviye yaparsak çok iyi bir takım olacağız" Amed SF Teknik Direktörü Servet Çetin ise kazanmak için geldiklerini söyleyerek; “Aslında biz buraya kazanmak için geldik, beraberliği hiç düşünmedik. Maçın başından sonuna kadar sürekli oynayan taraf olduk, topa hakim olmaya çalıştık. Bence 2 haftadır da bunu iyi gösteriyoruz. Gol bölgelerinde sıkıntılarımız var, oraya kadar getiriyoruz topu hem sonuçlandırma hem de son paslarda sıkıntılarımız var, bunu geliştirmemiz gerekiyor. İnşallah devre arasına kadar o bölgelere de biraz takviye yaparsak çok iyi bir takım olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu. "Kazanmaya çalışan ekip olacağız" Oyuncularını tebrik eden Çetin, “Bugün 1-0 mağlup duruma düştük, oynamaya devam ettik, 1-1’i yakaladıktan sonra da golü düşündük. Tamamen yaslanıp da 1 puan alalım gayesinde olmadık olmayız da. Çünkü biz içeride, dışarıda oynayan, kazanmaya çalışan ekip olacağız. İnşallah bu oyunumuzun üstüne koyacağız. Çok kısa süredir çalışıyoruz ama oyuncu arkadaşlarımızı gerçekten çok tebrik ediyorum” diye konuştu.