ÇEVRE - 11 Kasım 2024 Pazartesi 12:59

Şanlıurfa’da karagül hasadı başladı

A
A
A
Şanlıurfa’da karagül hasadı başladı

Dünyada sadece Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen karagülün hasadı başladı.


Dünyada sadece Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen Karagül’ün hasadı başladı. Yılda iki defa açan ve kurutulduktan sonra hem gıda hem de kozmetik sanayide kullanılan karagül, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Siyah tomurcukları açıldıkça rengi de açılan karagülün hasadı yaklaşık 20 gün sürüyor. Hasadı yapıldıktan sonra temizleme ve ayıklama işlemleri tamamlanan karagül, iplere asılarak kurutulmaya bırakılıyor. Kurutma işlemi biten Karagül, dondurma, lokum, sabun, kahve ve kolonya gibi ürünlerin hammaddesi haline getiriliyor.


Kurutulup depolanıyor


Halfeti’deki serada karagül üreten Devrim Tutuş, “Burada karagül yetiştiriyoruz. Siyah gülleri yılda iki defa hasat ediyoruz. İlkbahar ve sonbaharda siyah rengine sahip, diğer dönemlerde ise bordo ve kırmızı şeklinde oluyor. Sabah saat 05.00’da topladıktan sonra tesissimizde hammadde olarak depoluyoruz. Dünya üzerinde kendi doğasında sadece Halfeti’de yetişiyor. Hiçbir şekilde dış bir müdahale olmadan kendi doğasında siyah açıyor, sonrasında rengi bir miktar değişiyor. Dört renk dört mevsim olayını burada yaşıyor” dedi.


Gıda ve kozmetik sanayide kullanılıyor


Karagülleri bir çok sektörde kullandıklarını söyleyen Tutuş, “Karagüller tomurcuktayken simsiyah, kokusu azdır. Açtıkça rengini kaybeder, koyu bordo tonuna gelir ve güzel bir koku ortaya çıkartır. Karagülleri diğer güllerden ayıran en büyük özellik ise kadife kumaş gibi bir yapıya sahip olmasıdır. Diğer güllerin dokusu incedir ama Karagülün dokusu kalın ve kadife kumaş gibidir. Karagülün kolonyası, lokumu, kahvesi, sabunu, dondurması ve benzeri gıda ürünleri ile kozmetikte kullanılmak için depoda üretimini gerçekleştiriyoruz. Karagüller yılda iki defa, ilkbahar ve sonbaharda sap vermektedir. İlkbahar döneminde güzel koku ve aroma vermektedir. Sonbahar döneminde ise tamamen kurutma sistemine geçiyoruz” diye konuştu.



Şanlıurfa’da karagül hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’nda eserler koleksiyonerlerle buluşuyor Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olan ve eserleri hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok sergide yer alan tezhip ve minyatür sanatçısı Müzehhip Alakuş, IAAF İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’nın büyük ilgi gördüğünü, bu tür etkinliklerin sanatçılar için önemli bir platform sunduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olan ve eserleri hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok sergide yer alan tezhip ve minyatür sanatçısı Müzehhip Alakuş, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve bugün sona eren IAAF İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’yla ilgili açıklamalarda bulundu. Fuarın sanatseverlerden büyük ilgi gördüğünü söyleyen Alakuş, bu tür etkinliklerin sanatçılar için önemli bir platform sunduğunu belirtti. “Fuarın, oluşturduğu enerji, sanat dünyasına dinamizm kazandırır” Eserleri hakkında konuşan Alakuş, “Sanat fuarları, eserlerimizi geniş kitlelere ulaştırma şansı tanırken, aynı zamanda yeni koleksiyonerlere ve sanatseverlere ulaşmamızda büyük kolaylık sağlıyor. Sanatçılar için fuarlar sadece bir sergi alanı değildir. Aynı zamanda uluslararası bağlantılar kurmak ve sanatta etkileşimi artırmak adına yeni fırsatlar sunar. Fuarın, oluşturduğu enerji, sanat dünyasına dinamizm kazandırır. Bu gibi etkinlikler, sanatçıların yeteneklerini paylaşma ve farklı kültürlerle buluşma açısından da büyük önem taşır” diye konuştu.
Gaziantep GSO Gaziantep’in yıldızları ödül töreni Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreninde Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren 4 SANKO şirketine başarı plaketi takdim edildi. Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Şehitkamil Sanat Merkezi’nde düzenlenen törendeki konuşmalarında, Gaziantep ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmaların ardından, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 büyük ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren GSO üyesi firmalara ödül verildi. GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu ile Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ödül alan firma temsilcilerine ödülleri protokol üyeleriyle birlikte sundu. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasındaki ÇİMKO Çimento’nun ödülünü Gaziantep Valisi Kemal Çeber, ÇİMKO Çimento CEO’su Dr. Önder Kırca’ya takdim etti. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasındaki SANKO Enerji’nin ödülü SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yiğitcan Konukoğlu’na, SANKO Tekstil’in ödülü ise SANKO Tekstil Genel Müdürü Gökhan Aydın’a Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından sunuldu. Süper Film Ambalaj’ın ödülünü ise Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Süper Film Ambalaj Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Özer’e takdim etti. İstanbul Sanayi Odası tarafından, şirketlerin 2023 yılı üretimden net satışlar baz alınarak yapılan araştırmaya göre ÇİMKO Çimento ve Beton 115’inci, SANKO Tekstil İşletmeleri 174’üncü, SANKO Enerji 259’uncu, Süper Film Ambalaj ise 365’inci sırada yer almıştı.